מבולבלת לגמרי מכל המונחים הקשורים לפוריות, רפואה, הריון והורות? מילון המונחים של פורטל דולה למשפחה יעשה לך סדר במושגים הכי נפוצים

מילון מונחים
חיפוש:
א  ב  ג  ד  ה  ו  ז  ח  ט  י  כ  ל  מ  נ  ס  ע  פ  צ  ק  ר  ש  ת 
AGA

 

AGA משקל מתאים לגיל הריון - Appropriate for Gestational Age. מצב בו משקל העובר מתאים לגיל ההריון.
hCG

ההורמון Human Chorionic Gonadotropin (הידוע יותר כ- hCG) נוצר במהלך ההריון. הוא נבנה מתאים היוצרים את השיליה, המזינה את הביצית שנצמדה לדופן הרחם לאחר ההפריה. ניתן לבדוק את רמות ההורמון בבדיקת דם כ-11 יום לאחר ההתעברות, ובבדיקת שתן 12 עד 14 יום אחרי ההתעברות.

לכתבה מלאה בנושא hCG ובטא

 

ערכי בטא - מדריך לרמות ההורמון במהלך ההריון:
בשבועות מאז המחזור החודשי האחרון*:

  • 3 שבועות: 5 – 50 mIU/ml.
  • 4 שבועות: 5 – 426 mIU/ml.
  • 5 שבועות: 18 – 7,340 mIU/ml.
  • 6 שבועות: 1,080 – 56,500 mIU/ml.
  • 7 – 8 שבועות: 7,650 – 229,000 mIU/ml.
  • 9 – 12 שבועות: 25,700 – 288,000 mIU/ml.
  • 13 – 16 שבועות: 13,300 – 254,000 mIU/ml.
  • 17 – 24 שבועות: 4,060 – 165,400 mIU/ml.
  • 25 – 40 שבועות: 3,640 – 117,000 mIU/ml.
  • נשים שאינן בהריון < 5.0 mIU/ml.
  • נשים לאחר הבלות < 9.5 mIU/ml.

* מספרים אלה הם קווים מנחים - אצל כל אשה רמות ההורמון יכולות לעלות בצורה שונה. זה לא בהכרח רמות הבטא שחשובות, אלא השינוי ברמת ההורמון.


LGA

 

LGA משקל גבוה לגיל הריון- Large for Gestational Age. מצב בו העובר גדול יחסית לשבוע ההריון.

 

SGA

 

SGA משקל נמוך לגיל הריון - Small for Gestational Age. מצב בו העובר קטן יחסית לשבוע ההריון.

 

אבעבועות הרוח

אבעבועות הרוח – ווריצלה נגרמת ע"י ווירוס ממשפחת ההרפס הנקרא ווריצלה (varicella). מדביקה 90- 95% מבני האדם בגיל הילדות. המחלה מדבקת מאד ונעשית ע"י מגע עם הפרשות חולים אחרים במחלה או במגע ישיר עם פצעי החולה. החולים במחלה נושאים את הווירוס בדרכי הנשימה ומפרישים אותו ברוק, כך שניתן להידבק ע"י שהיה בקרבת נשא משתעל או מתעטש. נדיר שאדם נדבק ולא מפתח סימנים למחלה. בנוסף לחום המלווה את המחלה, הסימן האפייני למחלה הוא פריחה שלפוחיתית ע"פ כל הגוף המתפשטת בהדרגה ע"פ העור. מהלך התפשטות הנגעים עד סיום המחלה נמשך כשבוע. לעיתים יש מעורבות גם של חלל הפה וריריות נוספות. ילדים החולים בדרמטיטיס (אקזמה) או בעיות עוריות אחרות (גם שיזוף יתר!) יפתחו מחלה קשה יותר. השלפוחיות חולפות בד"כ בלא להשאיר סימן אא"כ ישנו זיהום מקומי בפצע. לאחר היעלמות הנגע יכולים להיות שינויים מקומיים בצבע העור באיזור הנגע למשך מס' חדשים. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין).

אגירת גליקוגן מסוג 1

אגירת גליקוגן מסוג 1 - Glycogen storage disease (GSD1a) - מחלה גטניות - הפרעה בחילוף החומרים המתבטאת באגירה של חומר רב-סוכר הנקרא גליקוגן. בסוג 1 ישנה ירידת רמת סוכר הדם מהווה בעיה משמעותית בילדות. ישנה גם הגדלת כבד בכל החולים ורמת שומני הדם עולה אף היא. בעבר ילדים נפטרו בגיל בגרות מוקדמת וכיום, תודות לטיפול, המצב השתפר. יש עיכוב בגדילת הילדים ב-90% מהמקרים. אבני כליות מופיעות בכ-65% מהילדים ואי ספיקת כליות היתה בכ-25%-50%. יתכנו גם גידולים ממאירים בכבד בכ-20% מהמקרים.
שכיחות הנשאים בקרב יהודים אשכנזים כ-1 ל- 70. המחלה נמצאה קיימת גם ביהודי בולגריה ושאר ארצות הבלקן וביוצאי אירופה בכלל (גם לא יהודים). מומלץ לשקול בדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי ואשכנזי בחלקו.


אדמת

אדמת הינה מחלת ילדים שאינה נחשבת למחלה מסוכנת, אך במהלך ההריון ההדבקה עלולה לפגוע בהתפתחות העובר ולגרום למומים קשים, בייחוד בשליש הראשון של ההריון. רוב הנשים מחוסנות בפני אדמת באופן שגרתי בגיל 12. בתחילת ההריון יש לבצע בדיקה לגילוי נוגדני אדמת אצל האשה יחד עם כל בדיקות דם השגרתיות בתחילת ההריון.

אולטרסאונד

אולטרסאונד או בעברית: על-שמע, הם גלי קול בעלי תדר גבוה, מעל לתדר שאוזן האדם מסוגלת לשמוע. כאשר גלים אלה משודרים לעבר אברי הגוף הם נקלטים בחלקם ומוחזרים בחלקם לעבר המשדר. מידת הקליטה וההחזרה משתנה מאיבר לאיבר ומרקמה לרקמה. הגלים המוחזרים למשדר עוברים פענוח מיוחד באמצעות מחשב, ומתורגמים לתמונה בה ניתן לראות את אברי הגוף השונים.

אולטרסאונד תלת מימדי

אולטרסאונד תלת מימדי מאפשרת השגת תמונות תלת מימדיות 3D שמקדמת בצעד ענק את האבחון באמצעות האולטרסאונד לשטחים אשר עד לא מזמן היו נחלת טכנולוגיות ה-CT וה-MRI (רנטגן ותהודה מגנטית). התועלת הרבה ביותר מושגת בהדמיית העובר, מכוון שהוא נמצא בתוך נוזל מי השפיר היוצר סביבה אידיאלית להדמיה בתלת מימד. בשנים האחרונות פותחה טכנולוגיה מהפכנית של תלת מימד מהיר 3D Real בו מתבצעת הסריקה תוך שניות ומתקבלת תמונת תלת מימד ב"זמן אמיתי" -  Real Time או 4D בו התמונה מתהווה ומשתנה תוך כדי הסריקה. טכנולוגיה זו מאפשרת לראות את העובר כפי שלא נראה מעולם, להגיע לתמונה "אמיתית" של פנים, גפיים, בטן, לב וכדומה, לשפר מהותית את יכולת אבחון המומים ברקמות רכות (בעיה קשה באולטרסאונד רגיל - למשל מומי שפתיים) ואפילו "לסובב" את העובר באופן וירטואלי ולראות אזורים המוסתרים בדרך כלל.

אוסטיאופטיה

האוסטאופטיה מאמינה, כי לגוף הידע והיכולת להגן על עצמו מפני מחלות ולרפא את עצמו כאשר הוא יוצא מאיזון. תנאי זה מתממש כאשר כל המערכות משוחררות  מחסימות, התנועה בהן חופשית דבר שמאפשר זרימת דם חילוף חומרים ותפקוד תקין של מערכת העצבים ומפרקי השלד. השלמות והקשר בין כל האיברים והרקמות בגוף נעשה ע"י רקמות החיבור אשר עוטפות את כל האיברים (רקמת השריר, עצב, כלי דם, איברים פנימיים וכו'), רקמות חיבור אלו יוצרות איחוד, סולידריות ורצף בין כל האיברים ולכן, פגיעה בשלמות מבנה זה או אחר, יגרור אחריו תגובת שרשרת אשר תגרום לפגיעה ולהפרעה תפקודית של איבר אחר הנמצא בקרבת מקום, או אפילו במרחק ניכר ממנו. האוסטיאופת יבדוק על-ידי טכניקות ידניות את התנועתיות של הרקמות והמפרקים הרלוונטיים באמצעות המגע האוסטיאופת "רואה מרגיש וחושב". המגע רך ועדין כי כך הגוף מבקש ועל-ידי כך מתאפשרת בדיקה מעמיקה יותר.

אוקסיטוצין

אוקסיטוצין הינו הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח ונקרא אף הורמון האהבה. הוא מופרש בעת קיום יחסי מין, בלידה ובהנקה. תפקידו לכווץ תאי שריר ושחרורו גורם להתכווצויות הרחם (צירים) לקראת ובמהלך הלידה. לאחר יציאת התינוק, האוקסיטוצין מעלה את חום גופה של האם על מנת שתוכל לחמם את תינוקה וממשיך לכווץ את הרחם כדי לסייע בפליטת השיליה. במהלך תקופת משכב הלידה, הרחם ממשיך להתכווץ באמצעות הפרשת אוקסיטוצין, עד לחזרתו לגודלו ולמשקלו הקודם (כ 60-70 גר'). הכיווצים יורגשו בעיקר בהנקה מכיוון שהאוקסיטוצין אחראי אף על רפלקס שחרור החלב משדי האם. כמו כן,  תורם האוקסיטוצין לביסוס הקשר (bonding) בין האם והתינוק.

אורגנו


אורגנו, באנגלית: Oregano, wild marjoram שם לטיני: Origanum vulgare L. משפחת השפתניים Labiatae family)) אורגנו ביוונית פירושו "שמחת ההר". רפואה עממית. היוונית הקדמונים השתמשו באורגנו להכנת רטיות לטיפול בפצעים ובשרירים כואבים. הרפואה הסינית המסורתית משתמשת באורגנו להקלה על חום, הקאות, שלשול צהבת וגרד בעור. באירופה האורגנו משמש לשיפור העיכול ולהקלה על שעול. ומה אומר המחקר המדעי? לאורגנו יש פעילות אנטימיקרוביאלית הודות לתכולת התימול (thymol) שבו. התימול הוא פנול המשמש כקוטל חיידקים. התימול מסייע בשחרור ליחה המצטברת במערכת הנשימה והוא משמש כתרופה נגד שיעול. חלק מן המחקרים מצאו באורגנו השפעות נוגדות סרטן הודות לפיטוכימיקלים מסוג פלבנואידים: galangin ו-quercetin. האורגנו מכיל גם אלפא-, בטא-, גמא- ודלתא- טוקופרול, ומחקרים שנעשו לאחרונה הוכיחו כי לאורגנו פעילות נוגדת חמצון חזקה במיוחד. בנוסף ממחקרים ראשוניים עולה כי יתכן שהוא עשוי לסייע במניעת זיהומים פטריתיים כמו למשל, קנדידה. לא מומלץ להשתמש בכמויות גבוהות של אורגנו במהלך ההריון. מעניין לציין כי בסקר שנעשה על תשוקות וסלידות בקרב נשים בהריון נמצא כי הן דיווחו על הימנעות מרטבים המתובלים באורגנו. איך משתמשים? במצבים כמו עיכול לא תקין או להרגעת שיעול, לחלוט 1-2 כפות אורגנו טרי במים רותחים למשך 10 דקות. 

אטקסיה טלנגיאקטזיה

אטקסיה טלנגיאקטזיה - מחלה גנטית הפוגעת במספר רב של מערכות ומתאפיינת בניוון מתקדם של המוח הקטן ומתבטאת באי יציבות בהליכה (אטקסיה). כמו כן מתפתח כשל מתקדם של מערכת החיסון המגנה בפני זיהומים. יש ליקוי במנגנון המתקן את התקלות המצטברות בחומר הגנטי ולכן יש סיכון מוגבר עקב כך להופעת גידולים ובמיוחד בעקבות קרינה.

שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא צפון אפריקאי (במיוחד יוצאי מרוקו). 1 מתוך כ- 70 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. הבדיקה מומלצת לזוגות ששניהם ממוצא צפון אפריקאי.

אי קולי

אי קולי הינו חיידק שיכול להימצא במזונות שונים שלא עברו חימום או פיסטור, או שלא נשמרו כללי היגיינה בעת הטיפול בהם. הנזק לעובר עקיף.

אינקובטור

אינקובטור הוא מיכל שקוף העשוי זכוכית או פלסטיק בו פתחים מוגנים לטיפול בפג. תפקידו כפול. התפקיד העיקרי הוא יצירת סביבה בה החום נשמר בטמפרטורה קבועה הנוחה לפג (בד"כ ככל שהפג קטן יותר, יש צורך בטמפרטורה גבוהה יותר. בפגים השוקלים כ- 750-1000 גר' הטמפרטורה באינקובטור מתקרבת ל-37 מעלות!). אינקובטורים חדישים שומרים גם על אחוזי לחות קבועים ע"פ הצורך. התפקיד הנוסף הינו הגנה מפני זיהומים – הפג סגור ב"קופסא" אטומה יחסית, והידיים המוכנסות פנימה עטופות בכפפות סטריליות. כך מופחת הסיכון לזיהום הפג ע"י חיידקים מסוכנים. לרוב האינקובטורים החדישים יש מסך מחשב קטן או תצוגה דיגיטלית כלשהי המראים נתונים לגבי הטמפרטורה והלחות שבתוך האינקובטור. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

איקקלומין

איקקלומין (Ikaclomin), קלומיפן ציטרט – אחת מהתרופות הותיקות ביותר, שמצויה בשימוש מוצלח כבר כארבעים שנה. פועלת על ידי חסימת הקולטנים לאסטרוגנים בבלוטת יתרת המוח, פעולה שמעוררת את הבלוטה להפריש את ההורמון FSH, שמגרה את השחלה לגיוס זקיקים. כלומר איקקלומין לא גורם באופן ישיר לביוץ, כי אם מגביר את התהליכים הטבעיים שמובילים לביוץ

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס הינה מחלה כרונית המתאפיינת בהימצאותם של מוקדים, המורכבים מרקמה הדומה לרירית הרחם, באתרים מחוץ לרחם. המוקדים נמצאים בעיקר בחלל האגן, כולל על פני השחלות, הרצועות שמתחברות לרחם ומאחורי הרחם. התסמינים השכיחים ביותר כוללים כאבי מחזור עזים, כאב בעת קיום יחסי מין, כאב לא מחזורי באגן ואי-פריון.מקור השם של המחלה הוא בשם הלועזי של רירית הרחם, קרי ה"אנדומטריום". המיוחד למוקדים של אנדומטריוזיס הוא, שבדומה לרירית הרחם עצמה, הם רגישים לשינויים ההורמונאליים לאורך המחזור החודשי. בהתאם כפי, שבעת הווסת בעקבות התפרקות רירית הרחם מופיע הדמם הווסתי, כך מתרחש דימום מקומי במוקדי האנדומטריוזיס בזמן הווסת. שינויים אלו עלולים לגרום לכאב עז בעת הווסת ולעתים להיווצרות הידבקויות, קרי רקמה צלקתית, סביב הנגעים. 

אנטיביוטיקה

חומרים אנטיביוטיים הינם חומרים המיוצרים על ידי אורגניזמים שונים, היכולים למנוע גדילה והתרבות של חיידקים או אף להביא להכחדתם. במינונים המתאימים יכולים חמרים אלו לשמש כאמצעי יעיל בלוחמה בזיהומים חיידקיים. התרופות האנטיביוטיות מסייעות רבות להגנה מפני זיהומים חיידקיים מסוכנים. עלינו לדעת מתי להשתמש בתרופות אלו ולהקפיד בנטילה נכונה על מנת שנוכל להסתייע בתרופות אלו עוד שנים רבות. (מתוך כתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

אנמיה

אנמיה הינו מצב של ירידה בנפח כדוריות הדם האדומות הנמדדת באמצעות ריכוז ההמוגלובין בדם. התופעה הינה די נפוצה בהריון וגורמת לחולשה, עייפות, כאבי ראש, קושי בריכוז, קוצר נשימה, עצבנות, חוסר תיאבון, בחילות וסחרחורות. רוב הסובלים מאנמיה חיוורים. 
אנמיה הינה תופעה נפוצה בקרב נשים הרות. נמצא שגודל מחסני הברזל בהתעברות הינו מנבא חזק למצב הברזל האימהי ולרמת הסיכון ללקות באנמיה בשלב מאוחר של ההריון. חסר ברזל בתחילת ההריון יכול להעלות את הסיכון ללידה מוקדמת, ואילו אנמיה לאחר הלידה מקושרת עם עלייה בסיכון לדיכאון אצל האם לאחר לידה. חסר ברזל יכול גם להשפיע על זיהומים אצל האם. 
עם התקדמות ההריון ישנו קושי רב למלא אחר מחסני ברזל מרוקנים, ולכן ישנה חשיבות רבה לצריכת ברזל בכמות מתאימה מתקופת ההתעברות ועד ההנקה כולל. ע"פ המלצת משרד הבריאות, משבוע 9 להריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה יש ליטול תוסף ברזל המכיל 100 מ"ג ברזל.

אנמיה ע"ש פנקוני

אנמיה ע"ש פנקוני (Fanconi anemia) נגרמת על-ידי מוטציה באחד מהגנים האחראיים למחלה (קיימים לפחות ארבעה גנים שונים). באשכנזים, הצורה השכיחה יותר של המחלה הינה אנמיה ע"ש פנקוני - מקבוצת משלים C(FACC). המחלה מתבטאת באנמיה וחסר תאים שמקורם במח העצם (פנציטופניה). המחלה מופיעה בגיל הילדות. כמו כן יש שכיחות יתר של נטייה לסרטן הדם (לוקמיה) ומומים מולדים, בדרך כלל של הגפיים (חסר אגודל, קיצור ועיוות האמה). במקרים מסוימים יש גם קומה נמוכה, פיגור שכלי, וירידה בשמיעה. אצל שליש מהחולים יש הפרעות בכליות, כגון חסר של כליה בצד אחד.

אסתמה

אסתמה היא מצב מתמשך של דלקת כרונית בדפנות דרכי הנשימה הגדולים והקטנים - הסמפונות והסמפוניות – הנגרמת על ידי מספר גורמים המשפיעים זה על זה. מהלך המחלה מתאפיין בתקופות שקטות המופרעות על-ידי אירועים חריפים הנקראים "התקפים".  התקף אסתמתי מתבטא בשעול, קושי בנשימה ואפילו מצוקת- נשימה. השיעול בתחילת ההתקף יבש וקצר בדרך כלל, ובהמשך הופך להיות שעול "רטוב" עם ליחה. שעול לפנות בוקר, אחרי צחוק או בכי וכן לאחר מאמץ גופני אפייני מאד. (מתוך כתבתה של ד"ר רות סופרמן)

אפגר

בדיקת האפגר היא שיטת דירוג להערכת המצב הגופני של הילוד. הציון נקבע פעמיים: דקה וחמש דקות לאחר הלידה. הרופאים והמיילדות יעריכו את הסימנים הבאים ויקצו נקודות בהתאם למצב הילוד בכל הקשור לטונוס השרירים, קצב הלב, תגובה לגירוי, צבע עור התינוק וניסיון המאמץ הנשימתי.

אפידורל

אפידורל - טכניקה של הזרקת חומרים לאזור הגב בעזרת מחט חלולה, דרכה מכניסים צינורית שנשארת בגוף במשך הלידה ומוצאת כשעתיים לאחריה. צינורית זו מאפשרת להזריק חומרי הרדמה גם לאחר שמוציאים את המחט. 

ה"אפידורל" לא זכה בשמו בגלל החומר אותו מזריקים, ולא בגלל המחט המשמשת להזרקה: האפידורל הוא המקום האנטומי בעמוד השדרה אליו מזריקים את החומר. הכינוי אפידורל הוא קיצור של ה"חלל האפידוראלי", האזור סביב ה "דורה" (EPI- סביב ,DURA- המעטה המכיל את הנוזל של המוח ואת חוט השדרה).

החלל האפידורלי דק מאוד, לכן חשוב שהיולדת לא תזוז בזמן הזריקה, מאחר שדקירה, בטעות, של ה-DURA , יכולה לגרום לכאבי ראש עזים לאחר הלידה.

ארומתרפיה

ארומתרפיה הינה שיטת טיפול וריפוי באמצעות ריח -ארומה=ריח, תרפיה= טיפול. בארומתרפיה משתמשים בשני סוגים של שמנים: שמני בסיס-אליהם מוסיפים את תמציות השמנים הארומטיות (ע"מ למנוע גירוי של העור ופגיעה בו)- שמן שקדים, נבט חיטה, אבוקדו, שומשום. שמנים אתריים=שמנים ארומטיים- אלו הם שמנים מרוכזים במיוחד בעלי תכונות תרפויטיות המשפיעות על גופנו מבחינה פיזית, נפשית, ריגשית ומנטלית. כל תמצית מופקת מחלקי צמח שונים -פרחים, עלים, גזעי עצים, כך שלכל תמצית יש הרכב כימי שונה ותכונות ריפוי אחרות. ישנם מספר דרכים להשתמש בשמנים הארומטיים, למשל-הרחה, עיסוי ואמבט. לשמנים הארומטיים השפעה חזקה על מערכות הגוף השונות, ולכן מומלץ להתייעץ לפני השימוש עם גורם מקצועי, בעיקר באוכלוסיות מיוחדות כמו נשים הרות, מניקות , תינוקות וילדים.

בדיקות סקר גנטיות

בדיקות סקר גנטיות, בדיקות לאיתור נשאות של מחלות תורשתיות בהתאם למוצא הורי בני הזוג. כיום ניתן לבצע עד 13 בדיקות לנשאות של מחלות ותסמונות שונות. אתם תחליטו איזה בדיקות לבצע יחד עם הרופא המטפל, בהתאם ליעוץ שתקבלו ממנו או מיועץ גנטי אשר יתבסס בעיקר על מוצא הוריכם וההיסטוריה המשפחתית. מרבית הבדיקות (להוציא "טיי זקס"") אינן ממומנות על ידי הקופות. ניתן לשלוח את הבדיקות למעבדות הפרטיות. בדיקת טי-זקס ניתן לבצע בתל-השומר (בן הזוג). יש לברר שעות קבלה. מומלץ לבצע את הבדיקות לפני ההריון או בתחילתו.

בדיקת GBS - סטרפטוקוק B

GBS הינו חיידק Group B Streptococ אשר שוכן לעתים בנרתיק האשה ומהווה חלק אוכלוסיית החידקים שם. אין כל סכנה בחיי השגרה. חיידק זה אינו מסוכן לאשה ההרה או לעובר במהלך ההריון. הסיכון היחיד הוא לעובר בעת המעבר בתעלת הלידה, אז הוא עלול להדבק. לכן ניתן כיסוי אנטיביוטי דרך הוריד במהלך הלידה. הטיפול המקובל - פניצילין מידי 4 שעות עד ללידה. טיפול זה ניתן כאשר היולדת בלידה פעילה או לאחר פקיעת קרומים ("ירידת מים") ומטרתו להגן על התינוק מפני הדבקה בעת המעבר בתעלת הלידה. לגבי המשך טיפול בילוד לאחר הלידה - אם היולדת קיבלה טיפול מונע, לתינוק ייערך בירור של ספירת דם ולפי התוצאות יוחלט על צורך בטיפול אנטיביוטי. לרוב אין צורך בטיפול לילוד. במידה והיולדת לא הספיקה לקבל טיפול, יקבל התינוק טיפול אנטיביוטי מניעתי. מומלץ לבצע את הבדיקה בשבוע 35 - 37 להריון. בארץ הבדיקה עדיין לא נעשית באופן שגרתי למרות שבחו"ל נהוג לבדוק כל אשה הרה.מומלץ לקרוא את הכתבה המלאה אודות GBS.

בדיקת pH מהקרקפת

בדיקת pH מהקרקפת (Scalp pH) הינה בדיקה המבוצעת כאשר הניטור העוברי אינו מספק ויש צורך בבדיקה נוספת להערכת מצב העובר. לדוגמא במידה ויש ספק לגבי המשך ניהול הלידה ונשקל הצורך לבצע ניתוח קיסרי בשל הניטור העוברי. בבדיקה רופא נוטל דגימת דם זעירה מקרקפת העובר ואותה בודקים במכשיר מיוחד הנותן מידע לגבי רמת החומציות של הדם ורמות הגזים בו. מידע זה יכול להטות את הכף במידה ויש ספק. לעתים קרובות הבדיקה מראה שהמצב תקין, למרות הניטור שאינו מושלם, וכך מאפשרת מרווח זמן נוסף שבו ניתן להגיע ללידה רגילה, תוך הבטחת שלום העובר.

בדיקת ביוץ ביתית

בדיקת ביוץ ביתית  - שיטה לקביעת מועד הביוץ באמצעות ערכה שנמכרת ללא מרשם בכל בתי המרקחת, ומכילה מקלונים לזיהוי בשתן של הורמון ההצהבה (LH) שגורם לביוץ. השימוש בערכה לזיהוי הביוץ דומה לערכות הביתיות לבדיקת הריון. בהתקרב מועד הביוץ המשוער על הנשים לבדוק כל יום לאחר ההשכמה את השתן בעזרת המקלונים. כאשר מופיע במקלון הקו שמסמן את הפרשת הורמון ההצהבה ניתן להניח שהביוץ יתרחש כעבור כ- 24 שעות (טווח של 16 עד 48 שעות). השימוש בערכות הבדיקה כרוך בעלות לא מבוטלת, במיוחד אם המחזור אינו סדיר ומספר ימי הבדיקה עד לזיהוי הביוץ גדול.  

בדיקת דם להריון

בדיקת דם להריון (בטא-HCG) יכולה להיות חיובית כבר כ- 8-10 ימים לאחר ההפריה של הביצית, אך מאחר ומועד הביוץ לא תמיד ידוע במדויק ממליצים להמתין לפחות 14 יום לאחר מועד הביוץ. ניתן לרכוש ערכה ביתית לבדיקת הריון או לבצע בדיקת דם (איכותית או כמותית) לגילוי הריון במעבדת קופת חולים. יש לבקש מהרופא המטפל הפניה לבדיקת דם לגילוי הריון.

בדיקת הריון ביתית

בדיקת הריון ביתית - הערכות שמשווקות כיום לבדיקת מציאת הורמון ההריון בשתן מדויקות מאד, ונדיר שבדיקה חיובית באופן ברור תהיה מוטעת. עם זאת, רגישות הבדיקה נמוכה מזו של בדיקת הדם. בדיקה שמבוצעת פחות משבועיים לאחר ההפריה עלולה לעתים להיות חיובית בבדיקת דם, אך עדיין שלילית בבדיקת השתן. חשוב לזכור שלאחר קבלת זריקת כוריגון בדיקת השתן הופכת להיות חיובית למשך כשבועיים.

בדיקת מי שפיר

דיקור מי שפיר הינה בדיקה גנטית לבדיקת מערך הכרומוזומים של העובר. איתור מומים מולדים, מחלות והפרעות ועוד. מעל גיל 35 ומעל סיכון משוקלל של 1:380 לתסמונת דאון ממומן ע"י קופ"ח. מעל סיכון 1:500 ממומן על ידי "מכבי מגן". ניתן לבצע בבתי חולים בתאום מראש. מומלץ לבצע את הבדיקה בין שבוע 17 - 20. 

בדיקת סיסי שיליה

בדיקת סיסי שיליה, בדיקה הדומה לדיקור מי שפיר אשר נעשית בשלב מוקדם יותר בהריון,מאפשרת תשובה מהירה יחסית אך כרוכה בסיכון מעט גבוה יותר להפלה. מיועדת בעיקר לנשים להן סיכון גבוה לגלוי בעיה כרומוזומלית בעובר. הבדיקה מתבצעת בבתי חולים ובמרכזי בריאות. את הבדיקה מבצעים לפי הצורך בין שבוע 10 - 13.

בזיליקום

בזיליקום באנגלית: Basil שם לטיני: Ocimum basilicum משפחת השפתניים Labiatae family 
פולקלור - באיטליה הבזיליקום היה נחשב לסמל לאהבה. ענף של בזיליקום בשיערו של אדם סימל את כוונותיו להינשא לאהובת ליבו. אם האישה בחרה לקבל את המחזר, הייתה מניחה כלי עם בזיליקום במרפסת ביתה. המילה בזיליקום (basil באנגלית) נגזרת מהמילה מלך ביוונית, ויתכן כי היא מצביעה על כך שהמרפאים הקדומים נתנו לצמח הארומטי הזה כבוד גדול.
רפואה עממית - מאז המאה השישית, משתמשים בבזיליקום כדי לשפר את זרימת הדם והעיכול. באופן חיצוני משתמשים בבזיליקום כדי להרגיע עיניים אדומות ולהקל על גרד בעור. הבזיליקום, המכיל חומרים אנטי-בקטריאליים, גם שימש לטיפול בריח רע מהפה, להגנה מפני עששת וכמשחת שיניים, וכן לטיפול בכאבי ראש וגזים.
ומה אומר המחקר המדעי? הבזיליקום משמש מקור עשיר לנוגדי חמצון. בנוסף הוא מכיל פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן. כמו כן, מחקר שנערך ב-1996 מצא כי הבזיליקום מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל סוכרתיים (NIDDM). לא ידועה הכמות הדרושה לשימוש טיפולי. 

בטא

ערכי בטא  - בדיקת דם להריון (בטא-HCG) יכולה להיות חיובית כבר כ- 8-10 ימים לאחר ההפריה של הביצית, אך מאחר ומועד הביוץ לא תמיד ידוע במדויק ממליצים להמתין לפחות 14 יום לאחר מועד הביוץ. 

בטא-קרוטן

בטא-קרוטן מגן על הגוף מפני תהליכי חמצון, חשוב לגדילה והתפתחות, לפוריות ולפעילות תקינה של רקמות ריריות, חיוניים למנגנון הראייה. מינון יומי מומלץ: (700 מק"ג ליום). מקורות טובים לבטא-קרוטן: חלב, ביצים, ירקות צהובים כתומים וירוקים (גזר, דלעת, תרד, ברוקולי,פטרוזיליה), תפוחי אדמה, פירות צהובים כמו מלון. 

ביוץ

הדמם הוסתי מופיע באופן קבוע למדי כ- 14 יום לאחר הביוץ. על כן, אצל אישה עם מחזור סדיר, כלומר מחזור שמופיע כל 28 עד 35 יום, ניתן להעריך את מועד הביוץ על ידי חישוב של אורך המחזור הממוצע בשלושת החודשים האחרונים, והחסרה של 14 יום. לדוגמא, אצל אישה בשלושת החודשים האחרונים המחזור הופיע אצלה, כעבור 30 יום, 26 יום ו- 28 יום, אורך המחזור הממוצע הוא 28 יום וניתן להעריך כי הביוץ שלה מתרחש סביב היום ה- 14 למחזור. עם זאת, מחקרים מורים כי חישוב סטטיסטי זה של תאריך "ממוצע", לעתים קרובות אינו מזהה את מועד הביוץ במהימנות מספקת, עקב השונות הגדולה שחלה באופן טבעי ממחזור למחזור. 

למחשבון הביוץ החדש של פורטל דולה לחצו כאן.

ביות

אמהות רבות בוחרות בביות מלא בבית היולדות בעת השהיה במחלקת יולדות. הכוונה היא לכך שהאם שוהה יחד עם התינוק מייד לאחר הלידה ועד לשחרור במקום למסור את הילוד לתינוקיה של בית החולים. הביות מומלץ מאוד מכיוון שהתינוק זקוק לאימו וחשוב שהם יכירו היטב עוד בימים הראשונים לאחר הלידה ולפני החזרה הביתה. הביות המלא תורם גם להנקה. מכיוון שהאם נמצאת ליד תינוקה, הדבר הטבעי ביותר לאחר לידתו, היא ערה יותר לצורך שלו לינוק ובכך לומדת להניק אותו לפי דרישתו, בדיוק כמו שהטבע תכנן. התינוק והאם שניהם עייפים אחרי המסע של הלידה ולכן אין חשש שהתינוק לא יאפשר לאם לישון ולנוח. שניהם זקוקים למנוחה. עוד יתרון לביות הוא שהאם לומדת לטפל בתינוק שלה, דברים כמו החתלה, רחצה, הלבשה וכו' בשהיא נמצאת במקום בו יש אחיות שיכולות לייעץ ולכוון אותה. כך היא תחזור הביתה עם התינוק כשהיא בוטחת בעצמה וביכולת שלה לטפל באופן עצמאי בתינוקה, גם אם לאחר מכן יהיה לה עזרה רבה מבן זוגה ומהמשפחה המורחבת.

מומלץ לוודא שבית החולים בו תבחרו ללדת אכן מאפשר ביות מלא. מידע זה ניתן למצוא במדור השוואת בתי יולדות של דולה.

בייבי יוגה

בייבי יוגה משלב תרגול משותף להורה ולתינוק. דרכו האם לומדת את צרכי הגוזל החדש ושפה של הקשבה, מגע ותנועה. השיטה מחדדת את תחושת גבולות הגוף והמרחב החדש של העולם מחוץ לרחם. היא מחזירה לו את היכולת התנועתית שחווה שם, ונעלמה עם הלידה. כל זאת הרבה לפני שילמד לזחול על הגחון ועל שש. התרגול תורם גם לחיזוק המערכת החיסונית, להמרצת מחזור הדם, ולחיזוק פעולת הלב. תנוחות היוגה מסייעות גם למערכת השלד והשרירים, והפוטנציאל התנועתי של התינוק מגיע לידי מיצוי בפעילות המערבת את כל חושיו וכוללת תנועה אנרגטית ובצידה הרפייה. 

בית יולדות

בית יולדות  - בחלק גדול מבתי החולים בארץ שוכן בית יולדות שכולל את חדרי הלידה, מחלקת יולדות, תינוקיה, פגיה ועוד יחידות. מומלץ לסייר בבית היולדות טרם בחירתכם במקום הלידה המתאים. לפני הסיור כדאי להכיר את הנהלים והתנאים של כל אחד מבתי היולדות בארץ. תבקרו במדור השוואת בתי יולדות כדי לקבל רושם ראשוני ולהכיר את בתי היולדות ואת תנאיהם. הדפיסו שאלון סיור בתי יולדות שיעזור לכם למקד את השאלות בעת הסיור. 

בלון

הבשלת צואר הרחם בעזרת בלון - מדובר בקטטר, צינורית דקה, המוחדר דרך צואר הרחם ובלון בקצהו מנופח ומפעיל לחץ מכאני על הצואר וכך גורם להפרשת פרוסטגלנדינים באופן עצמי. 

בלון זירוז

בשיטת הבלון לזירוז הלידה מחדירים קטטר (צינורית) לצוואר הרחם, ממלאים אותו במים ויוצרים בועות הלוחצות מתוך הצוואר החוצה. הלחץ גורם הן לפתיחת צוואר הרחם ולשחרור הורמונים (פרוסטגלנדינים) היוצרים צירים.

ברונכיוליטיס

ברונכיוליטיס – דלקת הסימפוניות. מחלה זו, הנגרמת ע"י מספר ווירוסים אך בעיקר ווירוס בשם RSV, פוגעת בילדים קטנים בשנה הראשונה או השניה לחייהם. מחלה זו היא אחת הסיבות העיקריות לאשפוז תינוקות בבתי חולים בעונת החורף. המחלה מדבקת מאד, ועוברת כל חורף כמגיפה על פני אוכלוסית התינוקות שלא נחשפו עד עתה. נהוג לומר שכמחצית האוכלוסית התינוקות נדבקת בווירוס זה בכל עונה, כך שעד גיל שנתיים למעשה כל האוכלוסיה כבר נחשפה לווירוס. ברוב התינוקות הנדבקים בווירוס זה לא ניתן לראות סימנים מיוחדים השונים מ"הצטננות" רגילה, אך בחלק מהתינוקות עלולה להתפתח מחלה קשה עם סימני קושי ניכר בנשימה בדמות דלקת ריאות. חשופים בעיקר למחלה זו הם פגים קטנים שאך זה עתה השתחררו מבית החולים, לאחר מהלך קשה במחלקת פגים, או ילדים אחרים עם מחלות ריאה כרוניות. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

ברזל

ברזל מסייע ביצירת המוגלובין, מונע אנמיה, משקל לידה נמוך אצל העובר ולידה מוקדמת. מינון מומלץ יומי לנשים הרות: 27 מ"ג. מקורות ברזל: מוצרי בשר, קטניות, תרד, פירות יבשים, נבט חיטה, דייסת קוואקר ומזונות מעובדים מועשרים בברזל.

ברקסטון היקס

ברקסטון היקס (צירים "מדומים")  הרחם מתחיל להתכווץ כבר בחודשים המוקדמים של ההריון, למרות שאצל רוב הנשים התכווצויות אלה לא יהיו מורגשים. כאשר השליש השלישי מתקרב, נשים רבות יתחילו להבחין בהתכווצויות ולתהות אם מדובר בצירי ברקסטון היקס, בצירים מוקדמים או בצירי לידה במועד. 
חשוב להבין את ההבדל על מנת שתוכלי לשמור על העובר שלך. 
צירי ברקסטון היקס מוכרים גם כצירים מדומים. הסיבה לכך היא שצירים אלה הרבה פעמים דומים לצירים אמיתיים שקשה לאשה להבדיל ביניהם. עקרונית, הצירים עצמם הם זהים אבל התוצאות שלהם שונה לגמרי. 
צירי ברקסטון היקס יכולים להופיע ככאב מחזור או כאב בגב תחתון. זה יכול גם להופיע כהידוק של הרחם, שמתחיל נמוך ומטפס על אזור הצלעות. כל אשה תתאר את צירי הבקרסטון היקס בדרך שונה. כשצירים אלה מופיעים הם לא סדירים גם אם התחילו באופן מאוד דומה לצירים רגילים שכן מובילים ללידה. 

גודש

גודש הוא מלאות בשדים ביום השלישי לאחר הלידה. זו תופעה נורמלית אשר נובעת משינויי בהרכב החלב (כשהקולוסטרום משתנה לחלב מעבר). קיים הבדל מהותי בין מלאות לבין גודש. גודש הינו מצב פתולוגי שלעתים דורש התערבות רפואית. לעתים הגודש מחמיר, מכאיב ומקשה על תפקוד האשה. במצב של גודש קיצוני השד מלא, מתוח, חם למגע ולעתים אף נוקשה. כאשר השד מתוח מאוד, לעתים יקשה על התינוק לאחוז כראוי בשד ולינוק. הנקה מוקדמת ככל הניתן (רצוי מיד לאחר הלידה), הנקה תכופה על פי דרישת התינוק והצמדות נכונה של התינוק אל השד, עשויות למנוע התפתחות גודש ניכר. קומפרס חם (או מקלחת חמה) על השדיים, עיסוי השד מן ההיקף כלפי הפטמה לפני ההנקה והנחת קומפרסים קרים בין ההנקות, יקלו על התינוק לאחוז את הפטמה, לינוק באופן יעיל ולרוקן את השד באופן מקסימלי. במקרה של חשש לגודש, יש לפנות בהקדם ליעוץ של מדריכת הנקה או יועצת הנקה מוסמכת. 

גז צחוק

גז צחוק – ניטרוס אוקסיד (N2O) ניתן בשאיפה ליולדת בתערובת עם חמצן. הגז מביא לשיכוך הכאב בזמן הציר. היולדת יכולה לשלוט בצורך לשאיפה, ולווסת אותה לפי רמת הכאב. הגז אינו משפיע על העובר, שכן הוא מתפנה מהגוף במהירות דרך מערכת הנשימה. ניתן רק בחלק מבתי החולים בארץ.

דולה - תומכת לידה

דולה (דוּלה) הינה תומכת לידה מוסמכת. היא תומכת ביולדת ובבן זוגה בהריון, בלידה ואחריה. תומכת לידה עובדת בלידות בבתי החולים ברחבי הארץ וגם בלידות בית. היא עובדת בשיתוף עם הצוות הרפואי, מיילדות, אחיות ורופאים. הדולה אינה מבצעת בדיקות רפואיות ובדרך כלל אין לה הכשרה רפואית רשמית היא למדה באחד המוסדות בארץ שמכשירים תומכות לידה. הקשר עם הדולה אינו מחליף את הצורך בבדיקות ומעקב אצל הרופא המטפל.
הדולה נותנת תמיכה רגשית וגופנית ליולדת ולבן זוגה, מייעצת בנושאים הקשורים להריון, לידה, הנקה ולטיפול בתינוק. היא מכינה יחד עם הזוג את תוכנית הלידה. הדולה מלווה את היולדת ובן זוגה לחדר הלידה, מסבירה בכל רגע את המתרחש בשלבי הלידה השונים ומאפשרת לזוג לקבל החלטות במהלך הלידה המבוססות על מידע. 

דיסאוטונומיה משפחתית

מחלת דיסאוטונומיה משפחתית (Familial Dysautonomia) הידועה גם בשם תסמונת Riley-Day מאופיינת בליקוי של מערכת העצבים האוטונומית והסנסורית. הפגיעה מתאפיינת ברפיון כללי, התכווצויות, נסיגה בהתפתחות הפסיכומוטרית, ופגיעה בתפקודי הגוף הבסיסים שאינם רצוניים, הנשלטים על ידי המערכת האוטונומית כגון: בליעה, נשימה, ויסות חום ולחץ דם, יצירת דמעות, קואורדינציה של השרירים ועוד. החולים מאופיינים בחוסר פפילומות (גבשושיות) בלשון, חוסר תגובה להיסטמין, העדר דמעות ועוד. המחלה אופיינית בעיקר ביהודים ממוצא אשכנזי עם שכיחות של 1:3,600 לידות.  

דיקור מי שפיר

דיקור מי שפיר הינו בדיקה גנטית לבדיקת מערך הכרומוזומים של העובר. איתור מומים מולדים, מחלות והפרעות ועוד. מעל גיל 35 ומעל סיכון משוקלל של 1:380 לתסמונת דאון ממומן ע"י קופ"ח. מעל סיכון 1:500 ממומן על ידי "מכבי מגן". ניתן לבצע בבתי חולים בתאום מראש. מומלץ לבצע את הבדיקה בין שבוע 17 - 20.  

דיקור סיני

האקופונקטורה (דיקור סיני) היא חלק מהרפואה הסינית , ונעשה בה שימוש בסין כבר לפני 2,000 שנה. מסין התפשטה תורת הדיקור לאסיה ובהמשך גם לשאר העולם. באופן עקרוני ניתן להכליל שעל פי תפיסת הרפואה הסינית, מחלה נוצרת עקב בעיה בזרימת הצ'י (האנרגיה) בגוף. לרוב הבעיה בזרימה נוצרת עקב חסימה. דיקור סיני זו אחת הדרכים להשפיע באופן ישיר על איזון הזרימה של הצ'י בגוף. החדרת המחט לנקודת דיקור מסוימת (בהתאם לאבחנה שנעשתה על ידי מטפל מוסמך) תאפשר לגוף של המטופל להתגבר על החסימה. המחטים הינן דקות ועדינות מאוד והן מוחדרות לנקודות הנמצאות על "תעלות" או מרידיאנים בהן זורם הצ'י. 

דכאון אחרי לידה

דיכאון לאחר הלידה - אחת מכל 8 יולדות, כ- 13% מהיולדות, יסבלו מדיכאון לאחר לידה, שנקרא בשפה הרפואית- Post Partum Depression או Postnatal Depression. מדובר בדיכאון לכל דבר, אשר מופיע, על פי מדריך האבחנות הפסיכיאטרי, תוך 4 שבועות מהלידה. כיום, יש המרחיבים את ההגדרה לשלושה חודשים לאחר הלידה ואף יותר. מאפייני ההפרעה הם ירידה באנרגיה, תחושת עצב או מועקה שמלווים את האישה כמעט כל היום, לעיתים גם בכי. הטיפול המקובל כיום בדיכאון לאחר הלידה הוא תרופתי או פסיכותרפי (שיחות), או שילוב של שניהם. 

דכדוך לאחר לידה

דכדוך לאחר לידה - 50% עד 80% מהיולדות סובלות מדכדוך לאחר לידה, שנקרא גם "baby blues”. מצב זה מתאפיין בשינויים במצב הרוח, תחושות של עצב ודכדוך, רגישות יתר, תחושת בדידות קשה ונטייה לבכי. תחושות של אשמה, בושה, חוסר אונים מתעצמות. אם אכן מדובר בדכדוך לאחר לידה, התסמינים יתחילו ביום השלישי רביעי לערך לאחר הלידה, וייחלשו במידה ניכרת תוך כשבועיים. למרות הדכדוך והתחושות הקשות, האם מסוגלת לטפל בתינוקה, להתקשר אליו וליהנות ממנו (לא כל הזמן...).  מצב זה לרוב חולף מעצמו, או לאחר מספר שיחות תמיכה עם איש מקצוע. אולם, לעיתים הדכדוך מתמשך ומתעצם, ומתפתח מצב בעייתי יותר - דיכאון לאחר לידה. 

דלקת כבד נגיפית A - הפטיטיס A

דלקת כבד נגיפית A (הפטיטיס A) הינה מחלה הנגרמת על ידי נגיף התוקף את הכבד. נקראת גם "צהבת זיהומית". מועברת במזון ובמים מזוהמים ומאדם לאדם. המחלה מתבטאת בחום, חוסר תיאבון, בחילה, הקאה וצהבת. ישראל נחשבת לאיזור נגוע בצהבת זו, והונהג כאן חיסון כלל האוכלוסיה לאחרונה. (מתוך כתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין) 

דלקת כבד נגיפית B - הפטיטיס B

דלקת כבד נגיפית B (הפטיטיס B) הינה מחלה הנגרמת על ידי נגיף התוקף את הכבד. דרכי ההדבקה: מגע עם דם מזוהם ומוצריו, מגע מיני עם נשא וכן הדבקת אם יילוד במהלך לידה במידה והאם נשאית. המחלה עלולה לגרום להרס כרוני של הכבד ואף לסרטן הכבד. חיסון כלל האוכלוסיה מונע הדבקה מקרית ע"י נשאים. (מתוך כתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין) 

דם טבורי

בדם חבל הטבור המקשר בין האם לתינוקה קיים מאגר עשיר וייחודי של תאים מרפאים הנקראים תאי גזע (Stem Cells).  דם חבל הטבור עשיר בתאי גזע, תאים הנמצאים בדרך כלל, במח העצם שלנו. תאי גזע אלה אחראים על ייצור כל התאים הבוגרים במערכות הדם והחיסון שבגופנו. תאי הגזע אחראים לבניית התאים הלבנים הלוחמים בזיהומים החודרים לגוף, תאי הדם האדומים הנושאים את החמצן וטסיות הדם המזרזות את הקרישה. בשנים האחרונות התגלה כי תאי הגזע הינם בעלי יכולת התמיינות לתאי לבלב, תאי שריר ותאי עצב. בדם חבל הטבור נמצאים תאי הגזע בשכיחות גבוהה ולכן ניתן בקלות לאספם ולשמרם באמצעות הקפאה עמוקה לצורך עשיית שימוש בהם, במידת הצורך, בשלב מאוחר יותר של החיים. 
השימוש בתאי גזע לצורך טיפולים והשתלות נהוג כבר עתה בתחום רכב של מחלות כגון: סרטן, לוקמיה, אנמיה חרמשית, מספר סוגי אנמיה נוספים ו-SCIDS. השימוש בתאי גזע מדם חבל הטבור הוכיח, כי יעילותם לא נופלת ואף עולה על שימוש במח העצם, במיוחד אצל תינוקות, ילדים ונוער. בדרך כלל, תאי גזע תואמים הינם קשים להשגה. לעומת זאת, תאים הנלקחים מתינוק שזה עתה נולד מבטיחים לו/לה את ההתאמה המושלמת של התאים לכל אורך תקופת חייו/ה.
בנוסף על כך נמצאים תאים אלה בטווח התאמה ביחס של עד 1 ל-2 לאם או לאב, ובהתאמה של עד 1 ל-4  לבן משפחה אחר בייחוס קרבה של אח או אחות.

דמי לידה

דמי לידה הינו תשלום שהמוסד לביטוח לאומי משלם לאשה עובדת שיצאה לחופשת לידה. דמי לידה באים לפצות את היולדת על אבדן שכרה או הכנסתה בפרק הזמן שהיא אינה עובדת לרגל ההריון והלידה.

הומאופתיה

הומאופתיה הינה גישה רפואית המכבדת את תבונתו של האורגניזם ומעוררת את כוחות הריפוי הטבעיים שלו לכיוון ריפוי החולי. בהתייחסות לחולה כאדם שלם אשר לכל מרכיבי חייו, גופו ונפשו יש חשיבות בהבנת בעייתו ותלונותיו הנוכחיים. הטיפול נעשה באמצעות בחירת ומתן רמדי יחידה, שמתוך ניסויים קודמים ובאמצעות ניסיונות קליניים (פרובינג), נודעת כיוצרת תמונת סמפטומים דומה לתמונת הסמפטומים שבכוונתה לרפא. התרופה ניתנת במנה המזערית ביותר הנדרשת על מנת להתחיל תהליך של ריפוי. (מתוך האתר של האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית).

היסטרוסקופיה

היסטרוסקופיה הינה בדיקה בה מחדירים סיב אופטי בעד צוואר הרחם לתוך חלל הרחם. הבדיקה מאפשרת מבט ישיר לתוך חלל הרחם ונותנת על כן את המידע המדויק ביותר על מצב חלל הרחם. 

היפוך סיני

היפוך עוברים באמצעות רפואה סינית - השיטה פשוטה, לא חודרנית ומצליחה באחוז מסוים של המקרים. יש להתחיל לא יאוחר משבוע 34. רצוי לבצע את הטיפול הראשון אצל מומחה שלאחר מכן מנחה את האם לעתיד ובן זוגה כיד לבצע את הטיפול בבית. מדובר בחימום נקודות אקופונקטורה מסוימות (נק' 67 על מרידיאן שלפוחית השתן, הנמצאת בצד החיצון של בסיס הציפורן של הבוהן החמישית) מדי יום במשך כ-15 דקות, בשתי הרגליים. לאחר מכן יש לשכב בתנוחת "ברכיים-חזה" (knee chest position) במשך כ-30 דקות נוספות. 

היפוך עוברי

פעולת ההיפוך החיצוני נעשית בחדר לידה, סמוך לחדר ניתוח, למקרה שמופיע סיבוך הדורש התערבות מיידית. ההליך נעשה אחר שבוע 37 להריון. הרופא המיילד מניח את ידיו על דופן הבטן ומסובב בעדינות, וללא גרימת כאב לאם, את העובר למצג ראש. שיעור ההצלחה בהיפוך חיצוני הוא סביב 50%.  אם ההיפוך מצליח, ברוב המקרים יישאר העובר במצג ראש עד ללידה. סיכויי ההצלחה פוחתים משמעותית כשהעכוז מבוסס באגן; מצב שכיח בעיקר בלידה ראשונה ככל שמתקרבים לשבוע 40.

היפנוזה בלידה

היפנוזה בלידה אחת הדרכים היעילות, אך הפחות מוכרות, היא שימוש בהיפנוזה ככלי להפחתת חרדה, מתח, ורמת כאב, תוך העלאת השליטה העצמית של היולדת ויצירת אווירה רגועה ליולדת, לצוות ולמלווים אותה בלידה. השיטה מתאימה גם לנשים שמסיבות רפואיות אינן יכולות או אינן מעוניינות בהרדמה אפידרולית, ולאלו שמעוניינות ב"לידה טבעית".
חוק ההיפנוזה, שחוקק בישראל בשנת 1984, מגדיר היפנוזה כ"פעולה או תהליך המיועדים או עשויים לגרום באמצעות סוגסטיות לשינויים במצב תודעתו ומודעותו של אדם וכן לשינויים בגופו, בתחושותיו, ברגשותיו, בחשיבתו, בזיכרונו או בהתנהגותו".

היפרפרולקטינמיה

היפרפרולקטינמיה הינו מצב של עודף הורמון החלב - הורמון החלב (פרולקטין) הינו הורמון בעל תפקיד חשוב במערכת הרבייה. ההורמון מופרש על ידי בלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה), בלוטה קטנה שמחוברת בגבעול אל מרכז החלק התחתון של המוח. הפרשה של רמות מוגברות של הורמון החלב (מצב הקרוי היפרפרולקטינמיה) גורמת לעתים קרובות לאי פריון ולהפרעה בביוץ. מקובל על כן אצל נשים הסובלות מאי פריון או מהפרעה בביוץ לבצע בדיקת דם להורמון החלב.

הנקה

ההנקה נחשבת להמשך טבעי להריון וללידה, אליו הגוף מכין עצמו כבר במהלך ההריון. חלב האם הוא המזון הטבעי, הכי בריא והכי מתאים לתינוק. האקדמיה האמריקאית לרופאי ילדים ממליצה על תקופת הנקה של לפחות שנה, כאשר מגיל חצי שנה ניתן להוסיף מזונות נוספים.בין היתרונות שיפיק תינוקך מההנקה: סיפוק, הנאה וקשר הדוק עמך. הרכב תזונתי מושלם ומתאים לתינוק. חלב-אם משנה את הרכבו בהתאם לצרכי התינוק. חלב-אם מתעכל בקלות על ידי מערכת העיכול הצעירה ואינו מהווה עליה מעמסה. עליה מאוזנת במשקל התינוק. מסייע במניעת אלרגיות. חלב-אם עשיר בנוגדנים ומרכיבים נוספים המגנים מזיהומים. מכיל חלבון המסייע בקשירת ברזל וספיגתו בגוף התינוק. בין היתרונות שהאם תפיק מההנקה: תחושת סיפוק והנאה, קשר הדוק בינה ובין תינוקה. כיווץ רחם מהיר לאחר הלידה. נוחות: החלב זמין, סטרילי, טעים, בטמפרטורה מתאימה וחסכוני במיוחד! ההנקה צורכת אנרגיה רבה –נשים רבות תמצאנה כי קל להן לחזור למשקלן לאחר הלידה בתקופת ההנקה. להנקה אפקט מגן המקטין את הסיכוי ללקות בסוגים מסוימים של סרטן השד והשחלות.

העמסת סוכר 50 גרם

העמסת סוכר 50 גרם (GCT), בדיקה לאיתור סוכרת הריונית (ללא צום). הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח בין שבוע 24 - 28. חלק מהרופאים ממליצים לבצע את הבדיקה סביב שבוע 28 מכיוון שלעיתים מתגלה הסוכרת רק מאוחר יחסית בהריון. אם תוצאת ה-GCT גבוהה מ-140 מ"ג% יש לבצע העמסת סוכר 100 גרם מלאה בצום (עם הפניית רופא).

העמסת סוכר מלאה

העמסת סוכר מלאה 100 גרם (GTT) יש לבצע במידה ותוצאת העמסת הסוכר 50 גרם (GCT) גבוהה מ-140 מ"ג%. בכל מקרה יש להתייעץ עם הרופא המטפל לאחר קבלת תוצאות העמסת הסוכר 50 גרם. את בדיקת העמסת הסוכר 100 גרם (GTT או OGTT) יש לבצע בצום של 8 שעות לפחות. תוצאות בדיקת העמסת סוכר 100 גרם - GTT: אין חשיבות לערכים נמוכים אך יש לדווח לרופא המטפל על כל חריגה.להן הערכים התקינים של של הבדיקה: בצום - עד 95mg/dl לאחר שעה - עד 180mg/dl לאחר שעתיים - עד 155mg/dl לאחר שלוש שעות - עד 140mg/dl

הערכת גדילה תוך רחמית

AGA משקל מתאים לגיל הריון - Appropriate for Gestational Age. מצב בו משקל העובר מתאים לגיל ההריון. LGA משקל גבוה לגיל הריון - Large for Gestational Age. מצב בו העובר גדול יחסית לשבוע ההריון. SGA משקל נמוך לגיל הריו ן- Small for Gestational Age . מצב בו העובר קטן יחסית לשבוע ההריון.

הערכת משקל

אולטרסאונד להערכת משקל העובר ומצב השליה, מעקב גדילה תקינה של העובר. הבדיקה מתבצעת בשבוע 30 - 33 במכונים של קופות החולים עם הפניית הרופא המטפל. ניתן לבצע בדיקה רחבה יותר, כולל הערכת מומים מאוחרים בחדרי המוח ובכליות ואולטרסאונד בתלת מימד של פני העובר במכון US באופן פרטי.

הערכת משקל לידה

הערכת משקל לידה LBW - משקל לידה נמוך - Low Birth weight. יילוד אשר שוקל פחות מ-2,500 גרם ויותר מ-1,500 גרם. WLBW - משקל לידה נמוך מאוד - Very Low Birth Weight. יילוד אשר שוקל פחות מ-1,500 גרום יותר מ-1,000 גרם. ELBW - משקל לידה נמוך באופן קיצוני - Extremely Low Birth Weight. יילוד אשר שוקל פחות מ-1,000 גרום. Micropreemie - פגים במשקל לידה נמוך מ-750 גרם.

הפלה טבעית

הפלה טבעית או "הפלה עצמונית" הינה הריון בן עד 20 שבועות שחדל מעצמו להתפתח. הפלה טבעית הינה אחד הסיבוכים השכיחים ביותר בהריון. מעריכים שכמחצית מכלל ההריונות מסתיימים בהפלה מוקדמת מאד, כלומר עוד לפני שארע איחור בווסת. מבין ההריונות שמאובחנים קלינית אחד מכל שמונה יפסיק להתפתח. גם מבין ההריונות בהם נצפה כבר דופק עוברי 2-6% לא ימשיכו להתפתח.

הריון חוץ רחמי

כאשר העובר משתרש מחוץ לרחם, בדרך כלל בחצוצרה, נוצר הריון חוץ רחמי. ההריון החוץ רחמי מתרחש בכ- 1% מכלל ההריונות ושכיח פי כמה לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית, ביחוד בקרב נשים עם בעיה ידועה בחצוצרות. האבחנה בדרך כלל נעשית על פי ערכים עולים של הורמון ההריון, ללא שנצפה בבדיקת אולטראסאונד שק בתוך הרחם. בשלב מתקדם יותר של ההריון עלולים להופיע כאבי בטן ואף תחושת עילפון, וניתן יהיה לצפות בשק ההריון מחוץ לרחם בבדיקת אולטראסאונד.

הריון כימי

הריון כימי הינו הריון שאובחן על פי עלייה בערכי בדיקת ההריון בדם, אך ללא שנצפה שק הריון ברחם.

הרפיה

הרפיה הינה טכניקה להשגת רפיון של המערכות השונות של הגוף. ניתן להגיע להרפיה באופן עצמאי או בעזרת מנחה. ניתן להגיע להרפיה על ידי מציאת תנוחה נוחה, נשימה סרעפתית עמוקה, ארוכה ורגועה וכן באמצעות שיטות כמו דמיון מודרך, אוטו-סוגסטיה, התמקדות בחפץ וכו'. בעת ההרפיה דופק וקצב הנשימה סדירים ורגועים ובכך מזינים דרך מחזור הדם את שאר מערכות הגוף הפנימיות. טונוס השרירים יורד. בעת הלידה ההפריה מעודדת הפרשת אנדורפינים ואוקסיטוצין.

הרפס וגינלי

כל אירוע בעבר החשוד כהרפס גניטלי מחייב התייחסות לפני הלידה. בדרך כלל מבוצעות בדיקות דם במהלך ההריון וכן סריקה של איברי המין החיצוניים, הנרתיק וצוואר ברחם לשלילת נגעים של הרפס פעיל בהגיעך ללידה. חשוב לעדכן את הרופא המטפל ואת צוות חדר לידה בעת הגיעך. הסיכוי להדבקה בלידה אמנם קטן, אך הסיכונים לילוד מרובים וקשים באם תחול הדבקה, לכן בכל מקרה של התפרצות בסמוך מאוד ללידה או נגעים באיזור בלידה - ההמלצה היא ללדת בניתוח קיסרי.

התסמונת על שם בלום

התסמונת ע"ש בלום (Bloom syndrome) נגרמת על-ידי מוטציה בגן BLM, ומתבטאת בקומה נמוכה, פריחות על העור באזורים החשופים לשמש, שבירות יתר של הכרומוזומים ונטייה לפתח סוגים שונים של סרטן. התסמונת נדירה במרבית האוכלוסיות בעולם, אך שכיחה יותר בקרב יהודים ממוצא אשכנזי.

התקופה הניאונטלית

משך הזמן מהלידה ועד 28 יום

וורטקסהילינג

וורטקסהילינג ® הינה אמנות אנרגטית שיסודה בשושלת מרלין ועוברת על ידי תיעול האור והמודעות האלוהית. רוב אומנויות ההילינג משתמשות באנרגיה האלוהית, אך הוורטקסהילינג מאפשר גישה אל המודעות האלוהית, מודעות זו היא שמשנה את שורשי המודעות של הנפרדות. כאשר מודעות אלוהית חודרת למערכתנו, היא פועלת כאינטליגנציה עצמית ויודעת בדיוק היכן שורשי הדפוסים המוחזקים, מגיעה אליהם ומשנה אותם.

ויטמין A

ויטמין A מגן על הגוף מפני תהליכי חמצון, חשוב לגדילה והתפתחות, לפוריות ולפעילות תקינה של רקמות ריריות, חיוניים למנגנון הראייה. מינון יומי מומלץ לנשים הרות: 700 מק"ג. מקורות טובים לויטמין A: חלב, ביצים, ירקות צהובים כתומים וירוקים (גזר, דלעת, תרד, ברוקולי,פטרוזיליה), תפוחי אדמה, פירות צהובים כמו מלון.

ויטמין C

ויטמין C הינו אנטיאוקסידנט (נוגד חימצון) המגן על הרקמות מפני נזקים, מסייע לספיגת ברזל ועוזר ביצירת מערכת חיסונית בריאה. מינון יומי מומלץ לנשים הרות: 85 מ"ג. מקורות ויטמין C: פירות הדר, גמבה, שעועית ירוקה, תות שדה, פאפיה, קיווי, ברוקולי, עגבניות, מלון, כבד.

ויטמין D

ויטמין D מסייע בספיגת סידן וזרחן בגוף, חיוני לתקינות העצמות והשיניים. מקורות ויטמין D: אור השמש, חלב ומוצריו, דגים שמנים, חלמון ביצה, שמנת, חמאה, כבד. מינון יומי מומלץ לנשים הרות: 5 מק"ג ביום.

ויטמין E

ויטמין E משמש כאנטיאוקסידנט (נוגד חמצון), מסייע בייצור של כדוריות דם אדומות וחיוני לפעילות השרירים ומערכת העצבים. מקורות טובים לויטמין E: שמנים צמחיים, נבט חיטה, אגוזים, בוטנים, שקדים, תרד, חמאה, ביצים כבד, דגני בוקר מועשרים. מינון יומי מומלץ לנשים הרות: 15 מ"ג.

ורניקס

חומר לבן שומני שמכסה ושומר על עור העובר בעודו ברחם. חלק מהתינוקות נולדים עם הרבה ורניקס על הגוף. יש הגורסים שיש לנגב את הורניקס במקום לרחוץ את התינוק על מנת לשמר את ה"קרם לחות" הטבעי איתו הוא נולד.

זירוז לידה

זירוז לידה מתבצע בשני מצבים. ראשית, על מנת להתחיל את הלידה באופן יזום בדרכים מלאכותיות או טבעיות - מה שגם ידוע כ"השראת לידה". שנית, במצב שבו תהליך הלידה כבר החל אבל בשלב כלשהו התהליך "נתקע" עקב צירים שאינם אפקטיביים והזירוז אמור להאיץ את התהליך. הסיבות לזירוז: סיכון העובר או האם, היולדת הגיעה לשבוע 42 ואין צירים, סכרת הריונית וכן כשהלידה "נתקעת".

זירוז לידה ברפואה סינית

טיפול לזירוז לידה טבעי לפי הרפואה הסינית הוא טיפול האורך כשעה וחצי. ניתן לשלב אותו עם שיאצו ובכך לאפשר תנועות מנואליות של סיבובי רגליים לשם פתיחת האגן ועזרה לתינוק לרדת ולהתברג אל תוך האגן. כמו כן, ניתן לעבור ידנית על מרידיאנים (קווי אנרגיה) העוברים בחלק הפנימי של הירך, וכך לעודד זרימה טובה של אנרגיה ודם אל עבר הרחם. לסיום הטיפול, דוקרים מספר נקודות דיקור מיוחדות המשמשות לזירוז הלידה או לעידוד התחלתה. 

מהנחות הבסיס של הרפואה הסינית היא שיש לעבוד עם הגוף ולא כנגדו. הטיפול בא לסייע ולשכנע את העובר לצאת ולא להכריח אותו. העבודה העדינה על נקודות שמעודדות ירידה של אנרגיה כלפי מטה אל עבר הרגליים באה לעזור לתינוק לרדת בגובה לכיוון ה"יציאה".

השימוש בזירוז הטבעי נעשה רק כשיש אינדיקציה רפואית לזירוז, או לקראת שבוע 42 של ההריון.

זעתר

זעתר - בעברית: אזוב מצוי. באנגלית: Marjoram שם לטיני: Majorana Syriaca משפחת השפתניים Labiatae family)) 
רפואה עממית: הזעתר סייע בטיפול בדלקות גרון, הצטננויות, נפיחות במעיים וכאבי בטן. מומלץ לחלוט במים כף גדולה של עלים. ניתן גם להשרות עלי זעתר בתוך שמן זית.

זריקת אנטיD

נוגדנים לסוג דם, רק למי שסוג דמה הוא Rh שלילי. יש לבצע בדיקת דם הקרויה Coombs הבודקת האם נוצרו אצל האם נוגדנים כנגד דם העובר, ובאם היא תקינה על האישה לקבל זריקת אנטי D בשבוע 28 המונעת היווצרות נוגדנים כנגד העובר. בהריון שני הזריקה ניתנת כבר בשבוע 20 להריון. הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח.

חומצה פולית

חומצה פולית (Folic Acid) הינה ויטמין מקבוצת B החשובה לבניית כל תא בגוף וחיונית לחילוף החומרים. חומצה פולית חיונית להתפתחות תקינה של המוח ושאר מערכות הגוף של העובר. המוח ואברי גוף של העובר מתפתחים בעיקר בחודשיים הראשונים להריון, כשנשים רבות עדיין לא מודעות להריונן. לכן יש צורך מיוחד לקחת חומצה פולית כהכנה להריון ובמהלכו.

חזרת

חזרת נגרמת על ידי נגיף ומתבטאת בחום ובנפיחות בלוטות הרוק. המחלה עלולה לגרום לסיבוכים כגון דלקת האשכים, דלקת עוצבה ודלקת הלבלב. המחלה נדירה כיום באוכלוסיה המחוסנת. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

חיסונים

החיסונים נועדו למנוע את התחלואה הנוצרת ממפגש ראשון בין הילד לבין מחולל המחלה. החיסון מדמה את הווירוס או החיידק ללא יצירת מחלה ממשית.

חלב אחורי

חלב-אם משנה את הרכבו גם במהלך היום ואפילו במשך אותה ארוחה: בתחילת ההנקה, החלב ה"קדמי" מימי ושקוף יותר, פחות מתוק ומשביע ובעל ערך קלורי נמוך יותר. חלב זה ירווה את צמאונו של התינוק. במידה והתינוק רעב וממשיך לינוק, תוך כמה דקות יחל לזרום החלב ה"אחורי" – עשיר, סמיך, מתוק ומשביע יותר. כך יוכל התינוק לווסת את הארוחה על פי צמאונו או רעבונו.

חלב קדמי

חלב-אם משנה את הרכבו גם במהלך היום ואפילו במשך אותה ארוחה: בתחילת ההנקה, החלב ה"קדמי" מימי ושקוף יותר, פחות מתוק ומשביע ובעל ערך קלורי נמוך יותר. חלב זה ירווה את צמאונו של התינוק.

חלבון עוברי

בדיקת חלבון עוברי, המוכרת גם בשם התבחין המשולש. בדיקת דם סטטיסטית לאיתור מומים מולדים בעמוד השדרה, תסמונת דאון, הפרעה בכרומוזומי המין ועוד. הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח בשבוע 17. יש להגיע לבדיקה עם תוצאות הסקירה המוקדמת ובדיקות נוספות של ההריון.

חסר של Alpha 1 antitrypsin

חסר של Alpha 1 antitrypsin (צורה Z) - המחלה נובעת מחוסר באנזים Alpha1antitrypsin האחראי על הגנת תאים ברקמות שונות בגוף. כאשר יש ירידה ברמות האנזים בדם עלולה (אך לא חובה) להתפתח מחלת כבד קשה המצריכה השתלת כבד בגיל צעיר או מחלת ריאות קשה בגיל מאוחר. בחלק גדול מהחולים המחלה יכולה להיות קלה יחסית ולא תגרום לבעיות רפואיות משמעותיות. מידת החומרה ניתנת לניבוי לפי סוג הפגם בגן AAT .
המחלה קיימת בשכיחות גבוהה באוכלוסיות שונות בעולם. בארץ המחלה מופיעה ביהודים ממוצא אשכנזי וספרדי. שיעור הנשאים באוכלוסייה כ- 1:80. ניתן לשקול ביצוע הבדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי וספרדי כאחד.

חצבת

חצבת נגרמת על ידי נגיף החצבת ומתבטאת בדלקת גרון, דלקת עיניים, נזלת, שיעול, חום ופריחה בכל הגוף. המחלה עלולה לגרום סיבוכים קשים בדרכי הנשימה ובמערכת העצבים. המחלה נדירה בעידן החיסונים באוכלוסית הארצות המפותחות. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

חתך חיץ

אפיזיוטומי (episiotomy) בשפה המקצועית הינו חתך שבעבר נעשה באופן שגרתי בכל בתי החולים בארץ. החתך מתבצע באזור הפרינאום, באופן אלכסוני, בעת לידת ראש התינוק. החתך אמור להתבצע במהלך ציר ועם הרדמה מקומית אם היולדת אינה תחת השפעה של הרדמה אפידורלית.

כיום מחקרים רבים מצביעים על העובדה שעדיף ליילד את האשה ללא חתך חיץ, ולבצע את החתך אך ורק אם יש חשש שתיקרע באופן חמור. ההנחייה היום בחלק גדול מבתי החולים היא שהמיילדת צריכה לנסות לשמור על פרינאום שלם ולנסות להימנע מחתך ומקרעים ספונטניים במידה שהדבר מתאפשר. עיסוי הפרינאום מגביר את הסיכוי להימנעות מחתך ומקרעים.

טאכיקרדיה

טאכיקרדיה הינו דופק מהיר מהרגיל.

טוקסופלזמוזיס

טוקסופלסמוזיס היא מחלה אשר נגרמת על ידי טפיל הנקרא טוקסופלסמה גונדי. ההידבקות עלולה להתרחש בעקבות מגע עם צואת חתול  צעיר או  על ידי אכילת בשר נגוע שלא לא בושל דיו. בהריון המחלה עלולה לגרום למומים בעובר.

טחורים

טחורים הינם דליות ורידים גדולים באזור פי הטבעת הבאים לידי ביטוי על ידי כאב חזק ולעיתים בדימום על משטח צואה, על נייר טואלט או באסלה. פעילות מעיים סדירה עשויה למנוע את הופעת הטחורים וכן להקל. חשוב לאכול הרבה ירקות פירות וסיבים תזונתיים ולהקפיד על שתיית מים מרובה. אם כבר קיימים טחורים חשוב להימנע מישיבה ממושכת בשירותים. ישנם גם פתרונות רבים מהרפואה המשלימה וכן משחות רפואיות שיכולות לסייע.

טיי-זקס

טיי-זקס היא המחלה הגנטית היחידה אשר בדיקתה ממומנת על ידי משרד הבריאות והיא נערכת במקומות ובמועדים המפורסמים באתר של משרד הבריאות. לרוב הגבר הוא שמבצע את הבדיקה ורק במידה והוא נמצא נשא נבדקת גם האשה. המחלה מתבטאת אצל התינוק בהיחלשות שרירים, עיוורון וחירשות כבר מגיל חצי שנה. רוב הפעוטות עם טיי-זקס חיים בין שלוש לחמש שנים בלבד.

טיפת חלב

התחנה לבריאות האם והילד, שבה מבקרים עם הילד מגיל לידה ועד גיל חמש. שם מתקיים מעקב רפואי והתפתחותי – פיזי, רגשי ושכלי. שם ניתנים גם כל החיסונים הכלולים בסל הבריאות. כמו כן תוכלו לקבל הדרכה בנושאים שונים הקשורים לטיפול בתינוקכם.

טרגון

טרגון באנגלית: Tarragon

שם לטיני: Artemisia Dracunculus

משפחת המורכבים Compositae family)) 


רפואה עממית טרגון שימש כמעורר תיאבון
ומה אומר המחקר המדעי?

טרגון מכיל את פיטוכמיקילים ממשפחת הפלבנואידים ולימונן (linonen). הפלבנואידים פועלים כנוגדי חמצון, והלימונן תורם להפחתת הסיכון לסוגי סרטן מסוימים. מחקר בעכברים סוכרתיים מצא כי הטרגון הפחית סימפטומים של סוכרת כמו צמא והשתנה מוגברים, אך לא הייתה לו השפעה על בקרת רמות הסוכר בדם. חוקר הצמחים האמריקני הנודע ג'ים דיוק מדווח, כי הטרגון מכיל 6 רכיבים הידועים כמורידי לחץ דם. אם כי אין די מידע על ההשפעות הרפואיות בבני אדם.

ירידת מים

התינוק שלך צף בתוך שק מי השפיר לכל אורך ההריון.  כשהתינוק מוכן להיוולד, הממברנה של השק נפקעת, מה שגורם למי שפיר לזרום החוצה דרך הנרתיק. כ-15% מכל הלידות מתחילות בירידת מים ספונטאנית. בשאר הלידות יפקעו מי השפיר באופן ספונטאני בשלבים מתקדמים יותר של הלידה. 
ייתכן שתחושי את ירידת המים כזרזיפים של נוזל היוצא מהנרתיק או כזרם פתאומי של נוזלים. בדרך כלל יש טפטוף קל מכיוון שראש התינוק כבר מבוסס באגן וכך נוצר אפקט "פקק על הבקבוק". לעיתים בעת ירידת מים חשה האשה ש"זרם השתן אינו פוסק" לא משנה כמה פעמים היא מנגבת את עצמה לאחר מתן שתן, עדיין יש לה תחושה של רטיבות.

כאבי בטן בהריון

כאבי בטן בהריון  - כאבים חולפים בבטן התחתונה במהלך ההריון הם תופעה רגילה. התכווצויות חזקות או כאבים חזקים אינם כאלה. אל תהססי לפנות לרופא כאשר את חשה כאבים חזקים, במיוחד אם הכאב אינו חולף וגם יש לך התכווצויות, דימום מהנרתיק, חום, צמרמורת, סחרחורות, עילפון או הפרשות מהנרתיק. יש סיבות שנות לכאבים קלים או לכאב בבטן התחתונה בשלבים השונים של ההריון.

כדור לידה - כדור פיזיו

כדור הלידה (כדור פיזיו) הינו אחד העזרים טובים ביותר ללידה פעילה ואפקטיבית. הכדור מאפשר לך תנועה חופשית, שינויי תנוחות וזרימה עם צירי הלידה. את הכדור ניתן לרכוש בחנויות ספורט ובחנויות לציוד רפואי בגדלים שונים: 65 ס"מ, 75 ס"מ, 85 ס"מ ויותר. בבחירת הכדור שיתאים לך אישית, יש לבדוק שבעת הישיבה על הכדור, הברך שלך בזווית 90 מעלות. הכדור משמש אתכם גם לאחר לידה, להרגעת התינוק, להפעלות ותרגילי התפתחות, להתעמלות לצורך חזרה לגזרה ועוד.

כוסברה

כוסברה
באנגלית:
Coriander
שם לטיני: Coriandrum sativum
ממשפחת הסוככיים Umbelliferae family))

 

 

מה אומר המחקר המדעי?
הכוסברה עשירה בפיטוכימיקל הנקרא קוריאנדרול הנחשב למסייע במניעת סרטן.
עשבי התיבול במשפחת הסוככיים מכילים phthalides, flavonoids, carotenoids coumarines, terpenoids, polyacetylenes ופיטוכימיקלים נוספים, לרבים מהם סגולות מונעות סרטן. הפיטוכימיקלים הללו חוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן.
נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה הכוסברה מקור עשיר ל:
אשלגן (540 מ"ג ל-100 גר')
בטא-קרוטן (פרו-ויטמין A) (280 מק"ג ל-100 גר')
חומצה פולית (60 מק"ג ל-100 גר')
(קצובת האשלגן: 3500 מ"ג, בטא קרוטן: 800 מ"ג, חומצה פולית: 400 מ"ג). 

כרית הנקה

כרית ההנקה הינה כרית גדולה בצורה של סהר, המשמשת נשים הרות לצורך מציאת תנוחה נוחה יותר בעת השינה במהלך השליש השני והשלישי להריון. כרית ההנקה משמשת נשים רבות גם בתקופת ההנקה, ומאפשרת הישענות ותנוחה נוחה לאם בעת ההנקה. יש מספר חברות בארץ שמייצרות את כריות ההנקה. את הכריות ניתן לרכוש באינטרנט וכן בחנויות למוצרי הריון, לידה ותינוקות. יש כריות הנקה קטנות, בינוניות וגדולות (לתאומים).

לחץ דם בהריון

ההריון כרוך בשינויים פיזיולוגיים רבים המשפיעים על היכולת הגופנית, ותובעים מאמץ מוגבר מהלב. לכן במהלך ההריון ימדדו לך לחץ דם באופן סדיר, כדי לאבחן מצב של יתר לחץ דם או עליה בלחץ הדם כתוצאה מההריון. חלק מהנשים ההרות מגיבות עם יתר לחץ דם המתחיל להופיע משבוע ה- 20 להריון. בין הנשים עם יתר לחץ דם לפעמים מתפתחת רעלת הריון.

מקור: אתר משרד הבריאות

לידה וגינלית לאחר ניתוח קיסרי - VBAC

VBACכל יולדת אשר בעברה ניתוח קיסרי אחד נשאלת כיצד ברצונה ללדת. מוסברים לה הסיכונים והסיכויים בשתי האופציות - לידה לאחר ניתוח קיסרי וניתוח קיסרי נוסף.

לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי מקבלת תשומת לב מיוחדת, בשל העובדה שמדובר בצלקת רחמית. ננקטות פעולות שונות כדי למנוע סיכונים: האשה מנוטרת תחת צירים באופן רצוף, כדי לאמוד את פעילות הרחם ומצב העובר תחת צירים. ישנה הקפדה על וריד פתוח ודגימת דם נשלחת לבנק הדם ליתר בטחון. 

לידה טבעית

הלידה טבעית היא לידה פיזיולוגית ללא התערבויות - משמע ללא משככי כאבים. לידה טבעית ניתן ללדת במגוון תנוחות, כאשר בדרך כלל היולדת תבחר בתנוחה זקופה ולא בשכיבה, היות וכך נוח לה יותר ופיזיולוגי יותר ללדת. ניתן ללדת בלידה טבעית בכל מקום שבו נעים, מוגן וטוב ליולדת. בחלק מבתי החולים בארץ ישנם חדרים ייעודיים ללידה טבעית. בשני בתי חולים בארץ, לניאדו ושיבא קיים גם "מרכז לידה" המנוהל על ידי צוות מיילדות באופן שונה מחדרי הלידה הרגילים של בתי החולים.

לידה מוקדמת

לידה מוקדמת היא לידה המתרחשת אחרי השבוע ה-24 ולפני תום השבוע ה-37 להריון. החישוב של השבועות נעשה מן היום הראשון של המחזור האחרון לפני ההריון. כ-10 אחוזים מן ההריונות בישראל מסתיימים בלידה מוקדמת. רוב הלידות המוקדמות מתרחשות באופן טבעי, אבל כ-25 אחוזים מהלידות המוקדמות מתבצעות בעקבות החלטת רופא, שקבע כי יש להקדים את הלידה בגלל סכנה לאם או לעובר. לידה לפני סיומו של השבוע ה-24 להריון נקראת הפלה.

לידה מכשירנית

בזמן לידה נרתיקית, בסוף השלב השני של הלידה , לעתים יש צורך בהתערבות מכשירנית על מנת לסיים את הלידה. המקרים בהם נרצה להתערב הם: כאשר נרצה לקצר את השלב השני בגלל סבל עובר, היולדת לוחצת זמן רב ואינה מצליחה ללדת, מחלה אמהית שבגינה עדיף להמנע מלחיצות. היכולת ליילד בעזרת מכשירים קיימת רק כאשר ראש העובר עמוק בתעלת הלידה וקרוב ליציאה. (מקור: אתר ארגון המיילדות בישראל)

לידה שמרנית

במקרה של ירידת מים ללא צירים המדיניות הרפואית הינה להפעיל לידה באם אין התפתחות ספונטנית תוך מספר שעות. מספר השעות בפועל משתנה ותלוי בנסיבות. מדובר בדרך כלל בשעות בודדות. במרבית המקרים יתפתחו צירים באופן ספונטני. במידה ונשללים גורמי סיכון שונים, מי השפיר אינם מקוניאליים והניטור העוברי תקין, נשים רבות מעדיפות "לידה שמרנית" -  אשפוז במחלקה אשר עשוי להמשך עד 48 שעות בהמתנה לצירים, תוך כיסוי אנטיביוטי למניעת זיהומים. כאשר מדובר בניהול שמרני של הלידה, הצוות נמנע מבדיקה וגינלית והאשה נבדקת עם ספקולום בלבד.

לידת ואקום

בלידת ואקום כיפת מתכת או סיליקון מוצמדת לקרקפת העובר. באמצעות משאבה נוצר ואקום, והרופא מושך את ראש העובר על ידי צינור שיוצא מכיפת הואקום. בזמן המשיכה ראש העובר יכול להשלים את סיבובו, והברגתו בתעלת הלידה. התינוק נולד עם סימן על ראשו שנוצר מהואקום אך הוא נספג תוך מספר ימים. (מקור: אתר ארגון המיילדות בישראל)

לידת מלקחיים

בלידת מלקחיים שתי כפות מתכת מוכנסות לנרתיק היולדת ונצמדות לשני צידי ראש העובר. המלקחיים נסגרות ובתנועת משיכה, ראש העובר מחולץ מפתח הנרתיק. בדרך כלל השימוש במלקחיים מחייב שראש העובר יהיה בתנוחה מתאימה ורק לעתים רחוקות משמשים המלקחיים לסיבוב ראש העובר. השימוש במלקחיים פחת בשנים האחרונות, בעיקר עקב הכנסת הואקום לשימוש נרחב יותר. (מקור: אתר "ארגון המיילדות בישראל").

לינאה ניגרה - Linea Nigra

 

לינאה ניגרה הינו הפס הכהה על הבטן התחתונה, בין הטבור לבין עצם הפוביס שלעיתים מופיע במהלך ההריון. לרוב מתבהר ונעלם לאחר הלידה. קשור לשינויים הורמונליים ופיגמטציה.

 

ליסטריה

ליסטריה מונוציטוגנאז הינו חיידק שנמצא בקרקע, במוצרי בשר או דג לא מבושלים ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. הוא יכול להתרבות גם בקירור, ולכן עלול להימצא גם במזונות מוכנים לאכילה הנשמרים במקרר. בתחילת ההריון חיידק זה עלול לגרום להפלה. בשלבים מתקדמים יותר של ההריון הוא עלול לגרום ללידת פג, למות העובר או ללידת תינוק חולה מאוד שחייו בסכנה. רוב האנשים שאוכלים מזון מזוהם בליסטריה לא יחלו, אך לנשים הרות סיכון גבוה פי 20 ללקות בזיהום ליסטריה (ליסטריוזיס), המתבטא בסימפטומים דמויי שפעת. נשים הרות שחשות סימפטומים כאלה צריכות להיוועץ בהקדם ברופא.

למינריה

למינריה הינה מקלון דמוי גפרור ארוך שעשוי מאצה יפנית. הייחוד של הלמינריה הוא שתחת מגע עם נוזל היא סופחת מים ומתרחבת בהדרגה. הלמינריה מוחדרת לתעלת צוואר הרחם מספר שעות לפני ביצוע גרידה ומטרתה להרחיב בהדרגה, במשך מספר שעות, את התעלה. כך מקווים שתימנע פגיעה אפשרית בצוואר הרחם בעקבות הרחבה מהירה של הצוואר בעת ביצוע הגרידה. אין הוכחות רבות כי השימוש בלמינרה אכן מונע פגיעה בצוואר הרחם, כזו שעלולה לגרום לסיכון מוגבר ללידה מוקדמת בהריונות הבאים. עם זאת, מרבית מומחי הפריון יעדיפו להקפיד על שימוש בלמינריה לפני גרידה, בעיקר כאשר מדובר באישה צעירה שטרם ילדה.

מדידת חום השחר

מדידת חום השחר יכולה לסייע לנשים עם מחזור וסת לא סדיר או נשים המעונינות לזהות את מועד הביוץ באופן מדויק יותר. האישה צריכה מידי יום, מתחילת המחזור, למדוד את חום גופה מיד לאחר שהתעוררה, עוד בטרם קמה ממיטתה. צפוי כי לאחר הביוץ יעלה חום הגוף בכחצי מעלה. הדבר נובע מכך שלאחר שהתרחש ביוץ הזקיק נהפך להיות "גופיף צהוב", שמפריש פרוגסטרון, שתפקידו לתמוך בהשרשת העובר ובהמשך בהריון המתפתח. שיטה זו פשוטה וזולה, אך יעילותה מוגבלת מאחר והעלייה בטמפרטורת הגוף מתרחשת בדרך כלל רק אחרי הביוץ, לעתים אפילו מספר ימים לאחר הביוץ. על מנת להשיג הריון אנו מנסים דווקא לזהות את הימים שקודמים לביוץ. בנוסף, אצל חלק לא מבוטל מהנשים, ובמיוחד אלו הסובלות מקושי להרות, לא מוצאים שום קשר בין מועד הביוץ לשינויים היומיומיים בחום הגוף. כך שעבור נשים רבות מדידת חום השחר גורמת יותר לטרדה מאשר לתועלת בזיהוי הימים בהם עליהן לקיים יחסים.

מוניטור עוברי אלחוטי

מוניטור עוברי בעל מתמרים אלחוטיים. מתמרים אלחוטיים ניתנים לשימוש גם תחת מים זורמים ובתוך אמבט. קיים בחלק מהמרכזים ללידה טבעית. בלידה פיזיולוגית, ללא משככי כאבים או הפעלת לידה ובנוכחות ניטור עוברי תקין, ניתן לבצע ניטור לסירוגין ואין הכרח בניטור רציף. יתרה מכך - גם בעת ביצוע הניטור אפשר למצוא תנוחה בישיבה או עמידה בה ניתן לנטר את העובר.

מוניטור פנימי לעובר

מוניטור פנימי לעובר (Scalp Electrode) הוא אלקטרודה המוצמדת לראש העובר ומשמשת לניטור העובר שלא דרך דופן הבטן אלא ישירות ממנו. השימוש במוניטור זה הינו לאחר פקיעת קרומים (=ירידת מים). הסיבות להצמדת האלקטרודה הינן או בשל קשיים טכניים (לא שכיח) למשל אצל נשים שמנות מאוד או כאשר יש בשל סיבה אחרת קושי טכני לנטר את העובר. סיבה נוספת, עיקרית, היא כאשר יש ניטור לא תקין לגמרי של העובר, שלא עונה על כל הפרמטרים המוכיחים שהכל בסדר. הנימוק הוא שמוניטור פנימי מראה בצורה יותר מהימנה את אחד הפרמטרים שנקרא שונות (=וריאביליות) ונחשב חשוב מאוד להערכת חיוניות העובר.

מוניטור פנימי רחמי

מוניטור פנימי רחמי משמש במצבים מאוד מסוימים בהם נדרש מידע מדויק אודות הלחץ התוך רחמי - עוצמת ההתכווצות של הרחם בעת הצירים וביניהם. מוניטור זה נקרא IUP - Intra Uterine Pressure.

מחלת ML4

מחלת Mucolipidosis (type 4) ML4 - מחלה גנטית. מחלת אגירה תורשתית שמתבטאת מיד לאחר הלידה בשינויים בעיניים הכוללים פזילה, עכירות בקרנית וניוון רשתית. בהמשך מופיעים רפיון שרירים (היפוטוניה) ואיחור התפתחותי-שכלי קשה. 

מחלת MLC

מחלת MLC - מחלה גנטית. מחלה נוירולוגית מתקדמת לאט שמתבטאת בעיקר בהיקף ראש גדול יחסית בלידה. בהמשך ישנה הידרדרות בתפקוד מוטורי, חוסר יציבות בהליכה ותנועות לא רצוניות (מסוג דיסטוניה). רוב החולים סובלים מאפילפסיה. יתכן גם איחור בהתפתחות השכלית במידה קלה.

מחלת גושה

מחלת גושה (Gaucher disease) הינה מחלת אגירה ליזוזומית הנגרמת עקב חוסר של האנזים גלוקוצרברוזידאז (glucocerebrosidase). כתוצאה מכך נוצרת הצטברות של חומר הקרוי גלוקוזילצרמיד (glucosylceramide) ברקמות שונות. זו אחת מהמחלות התורשתיות השכיחות בקרב יהודים אשכנזים. המחלה מתבטאת באנמיה, הגדלה של הכבד והטחול וכאבי עצמות. למחלה דרגות חומרה שונות התלויות, בין השאר, בסוג המוטציה. הצורה הקלה של המחלה, שכיחה בקרב יהודים אשכנזים. צורות נדירות וקשות יותר של המחלה מופיעות בגיל צעיר ומאופיינות גם בפגיעה במערכת העצבים.

מחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי

מחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי (Metachromatic leukodystrophy) - מחלה גטנית. קיימות מספר צורות מבחינת החומרה וצורת המחלה השכיחה בארץ הינה קשה. סימניה בד"כ מופיעים כבר בשנה השנייה ולרוב הילדים מתים עד גיל 5. לילדים יש פגיעה מתקדמת בתפקוד המוטורי, קשיון של שרירים, התדרדרות שכלית, ולעיתים התכווצויות. נוזל השדרה מכיל רמת חלבון גבוהה. מופיעים משקעים בעלי צביעה מיוחדת (מטהכרומטים) במוח, בכליות ובשתן.
ביהודים ממוצא תימני (בעיקר חבנים) שכיחות הנשאים גבוהה (1 ל-50 תימנים בכלל ו- 1:17 חבנים). מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג תימני ותימני בחלקו.

מחלת קנוון

מחלת קנוון (Canavan Disease) נובעת ממוטציה בגן הגורמת לחוסר באנזים אספרטואצילאז (Aspartoacylase) ועקב כך, הצטברות החומר (NAA) N-acetylaspartic acid, הפוגע בעיקר במוח. המחלה מופיעה זמן קצר לאחר הלידה, ומתבטאת בפגיעה במערכת העצבים המרכזית הכוללת פרכוסים, רפיון כללי, נסיגה בהתפתחות הפסיכומוטורית והיקף ראש גדול מהרגיל. הילדים הסובלים מהמחלה נפטרים בדרך כלל לפני גיל שלוש שנים.

מיומה

מיומה או שרירן או בשמו הלועזי FIBROID/MYOMA הוא גידול של דופן שריר הרחם. ברוב המכריע של המקרים המיומה היא גידול שפיר, ורק ב- 1/500-1/1000 ממאיר. המיומה מאד שכיחה בגילאי הפוריות (18-52), ושכיחותה עולה עם הגיל, כך שבגיל 50 אצל 50% מהנשים קיימת מיומה. קיימים טיפולים רבים ומגוונים למיומה. התאמת הטיפול הנכון למטופלת לפי סוג המיומה/מיומות, התלונות, גיל האישה, וכוונותיה להרות בעתיד משחקים תפקיד קריטי בבחירת הטיפול.

מייפל סירופ MSUD

מייפל סירופ Maple Syrup Urine Disorder MSUD - מחלה גטנית. הסימנים קליניים של המחלה מתפתחים לאחר לידה ומתבטאים בהתדרדרות נוירולוגית, התפתחות איטית, קשיי אכילה והשתן של ילדים חולים במחלה הוא בעל ריח של סירופ מייפל
מחלה הניתנת לטיפול יעיל בתנאי שמתגלית מיד לאחר הלידה. לצערנו, לרוב המחלה מתגלית באיחור ועד אז עלול כבר להיגרם נזק מוחי קשה ובלתי הפיך. לכן בדיקת הנשאות בהורים מאפשרת טיפול יעיל מיד אחר הלידה ומניעת נזק לילוד.
הפגם הינו באנזים שמפרק קרבוקסיל בחומצות האמינו (אבני בניין של חלבון) המכילות קבוצות קרבוקסיליות. עקב הפגם ישנה הצטברות בגוף והפרשה מוגברת בשתן של חומצות שומן המכילות את הקבוצות הקרבוקסיליות (ולין, לאוצין ואיזולאוצין ) – להן ריח של מייפל-סירופ. ישנם מספר גנים האחראים למחלה. 
נמצא שבאוכלוסייה האשכנזית שכיחות הנשאים של המחלה הינה יחסית גבוהה (כ- 1:100). מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג אשכנזי ואשכנזי בחלקו. 

מים מקוניאליים

אם יש לך ירידת מים והנוזל ירקרק, חום או צהוב במקום שקוף וצלול ייתכן שמדובר במצוקה עוברית. הצבע נובע מכך שהתינוק הוציא מקוניום (עשה את צרכיו הראשונים) במי השפיר. אצל רוב התינוקות היציאה הראשונה מתרחשת לאחר הלידה ולעיתים כאשר הדבר מתרחש לפני הלידה, זה סימון למצוקה עוברית. במקרה של מים מקוניאליים רצוי לנסוע לבית החולים בהקדם. 

מיעוט מי שפיר

מיעוט מי שפיר היא כמות קטנה מדי של מי שפיר. לרוב מצביע על פגיעה בעובר או על מצוקת עובר. התופעה עלולה לגרום מצבים של הפלה, היפרדות שיליה, עיכוב בהתפתחות התוך רחמית של העובר, לידה מוקדמת, מומים בעובר ואף למות העובר. עם טיפול רפואי הולם רוב הנשים עם מיעוט מי שפיר יילדו תינוקות בריאים.

מענק אישפוז

מענק האישפוז הינו תשלום שהמוסד לביטוח לאומי משלם לבית החולים או למוסד הרפואי שהיולדת אושפזה בו תמורת הוצאות האשפוז. במקרה של לידת בית, מענק זה אינו משולם.

מענק לידה

מענק הלידה הינו תשלום שהמוסד לביטוח לאומי משלם ליולדת לחשבון הבנק שלה, בהתאם למספר הילדים שנולדו באותה לידה. בלידה ראשונה יש להקפיד ולמסור לפקיד בית חולים את פרטי חשבון הבנק.

מעקב אחות קופ"ח

החל משבוע 36 ועד הלידה מומלץ לבצע מעקב אצל אחות קופ"ח. בדיקה שבועית הכוללת בדיקת לחץ דם, חלבון בשתן ושקילה. כמו כן בודקת האחות אם האשה ההרה סובלת מבצקות וכד'. יש לבקש מהרופא המטפל הפניה למעקב זה.

מעקב הריון עודף

מעקב הריון עודף, הינו מעקב לנשים שהריונן מתארך מעבר לתאריך הלידה המשוער - בשבוע 40 מלא. המעקב שמתבצע בבית החולים, כולל ניטור עוברי ובדיקת אולטראסאונד הכולל פרופיל ביופיסיקלי וכמות מי שפיר וכן הערכת משקל. המעקב מתבצע אחת ליומיים או שלשה, בהתאם להחלטת הרופא לפי הנתונים של הניטור העוברי, כמות מי השפיר ונתונים אחרים שמתקבלים מהבדיקות. יש לבקש מהרופא הפניה למעקב הריון עודף למקרה שהלידה תתרחש לאחר התאריך המשוער.

מצב פסיכוטי לאחר לידה

מצב פסיכוטי שלאחר לידה הינה הפרעה נדירה, ומופיעה בערך באחת מאלף יולדות. היא יכולה להיות קשורה לדיכאון שלאחר לידה או להופיע כהפרעה בפני עצמה. הסכנה לאם ולתינוק מחייבת בדרך כלל אשפוז.

מצג עכוז

אם בשלבי הריון מוקדמים איפשר הרחם מרחב לתנועה חופשית, הרי שעם התקדמות ההריון נותר פחות ופחות מרחב לעובר. היות והראש הינו האיבר הגדול והכבד בגופם, ימצאו עצמם רוב העוברים במצג ראש. מבנה הרחם האגסי, המתאים למצג שבו הראש למטה ושאר האיברים כלפי מעלה, יסייע בשמירה על מצג ראש בשבועות ההריון המאוחרים.
מצג עכוז שכיח מאוד בשליש השני של ההריון וככל שגיל ההריון עולה, שכיחותו יורדת. בתום השליש השני כ- 40% מהעוברים יימצאו במצג זה, בסביבות שבוע 30-32 כ-30% ובמועד (לאחר תום 37 שבועות הריון) רק כ- 3.5% מהעוברים יהיו במצג זה. 
אם תינוקך נמצא במצג עכוז יש כמה אפשרויות. אפשר לנסות לסייע לו בהיפוך החל משבוע 34, על ידי שימוש בהיפוך סיני, או באמצעות שיטות אחרות מתוך הרפואה המשלימה כמו הומאופתיה, רפלקסולוגיה, שיאצו ועוד. ניתן גם לקבוע תור סביב שבוע 37-38 להיפוך חיצוני בבית חולים.
במידה וניסיונות ההיפוך כושלים, יש לקבוע מועד לניתוח קיסרי מתוכנן.

מרכז טרטולוגי

לפני שנוטלים תרופה חדשה במהלך ההריון או בתקופת ההנקה כדאי להתייעץ עם אחד המרכזים הטרטולוגיים ולוודא שהתרופה בטוחה בהריון ובהנקה. במדור בריאות בהריון תמצאו את רשימת המרכזים הטרטולוגים ואת פרטיהם.

משחת פרוסטלגלדין

משחה המוחדרת לנרתיק בג'ל או בנר המכילים את הורמון הפרוסטלגלנדין. הורמון זה עוזר בריכוך צואר הרחם וביצירת צירים אפקטיביים. פעולה זו אפשרית רק במידה שלא היתה ירידת מים מחשש לזיהום. כמו בכל שיטות הזירוז, שיטה זו אינה מבטיחה הצלחה. 

משכב לידה

משכב לידה הוא למעשה השלב הרביעי של הלידה. תקופה זו מתחילה מייד עם לידת תינוקך ונמשכת שישה שבועות. במהלך תקופה זו הרחם שלך מתכווץ והלוכיאה - שרידי ההריון מופרשים החוצה דרך הנרתיק כדימום והפרשה שהולכים ומתמעטים עם הזמן. במהלך תקופה זו גופך זקוק למנוחה רבה ולזמן התאוששות מהלידה. בתום משכב הלידה עליך לגשת לרופא הנשים לבדיקה שגרתית הכוללת בדיקת אולטראסאונד ובדיקות דם. על הרופא לוודא שהרחם שלך חזר לגודלו הטבעי מלפני ההריון. אין להשתמש בטמפונים בתקופת משכב הלידה.

משקל לידה נמוך

כל משקל בלידה מתחת ל- 2.5 ק"ג ללא קשר לשבוע בו נולד התינוק נחשב משקל לידה נמוך. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

משקל לידה נמוך מאד

משקל לידה נמוך מאד – VERY LOW BIRTH WEIGHT– VLBW – תינוק במשקל מתחת 1500 גר' בלידה. בד"כ מדובר בפגים שנולדו לפני 32-33 שבועות הריון. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין) 

משקל לידה נמוך קיצונית

משקל לידה נמוך קיצונית - EXTREMLY LOW BIRTH WEIGHT - ELBW – תינוק במשקל מתחת ל-1000 גרם בלידה. מדובר בד"כ בפגים קטנים מאד שנולדו בשבועות 25-28 להריון. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

משקל נמוך לגיל הלידה

משקל נמוך לגיל הלידה – SMALL FOR GESTATIONAL AGE–  SGA  - תינוק שנולד במשקל נמוך יחסית למשקל המצופה מגילו. (ללא קשר לשבוע ההריון). לדוגמא – תינוק שנולד במועד צריך לשקול מעל 2.5 ק"ג. תינוק שנולד במועד במשקל 2.2 ק"ג ייקרא SGA. פג שנולד בשבוע 30 ושוקל 1500 גר' – אמנם משקלו נמוך אך המשקל מתאים לגיל ההריון. תינוקות שנולדים במשקל נמוך לגיל ההריון מצבם בד"כ קשה יותר. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

מתבלבלים במונחים רפואיים מסובכים?

 מילון מונחים זה נוצר מתוך מידע בכתבות של מומחי פורטל דולה. ברוב המונחים יש קישור לכתבה נרחבת יותר על אותו נושא. אנו מודים לכל המומחים והכותבים שתרמו רבות לעריכת מילון זה. נשמח לקבל מכם הצעות ובקשות למונחים נופסים ללקסיקון כולל פרוט והסבר על המונח שהצעתם. פניות בנושא יש להפנות למייל: ilan@doula.co.il עם הכותרת "מילון מונחים".  

נוגדנים לסוג דם RH שלילי

נוגדנים לסוג דם, רק למי שסוג דמה הוא Rh שלילי. יש לבצע בדיקת דם הקרויה Coombs הבודקת האם נוצרו אצל האם נוגדנים כנגד דם העובר, ובאם היא תקינה על האישה לקבל זריקת אנטיD בשבוע 28 המונעת היווצרות נוגדנים כנגד העובר. בהריון שני הזריקה ניתנת כבר בשבוע 20 להריון. הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח. 

נוגדנים לעגבת VDRL

מומלץ לבצע בדיקת נוגדנים לעגבת לכל אישה בתחילת כל הריון.  זיהום העגבת - סיפיליס, נדיר יחסית, אך אצל אישה שנדבקה במחלה לפני ההריון או במהלכו, ולא טופלה כראוי, עלולה המחלה לגרום למות העובר ב- 40% מהמקרים או לפגיעות בכבד, במערכת העצבים והדם, בעור ובאברים אחרים של הילוד. אין חיסון למחלה זאת. מומלץ בדיקת נוגדנים בכל הריון 

נטורופתיה

הרפואה הנטורופתית היא אסכולת טיפול יחודית, כוללנית ורחבה. ‏היא מתמחה בגישות טיפול טבעיות שאינן תרופתיות בשילוב מדעי הרפואה המערבית. הנטורופתיה הינה גישה הוליסטית במובן הרחב של המילה, ועל פי תפיסתה, מצבי בריאות או מחלה הינם השתקפות מצבו של האדם כשלם.‏ היא מביטה על האדם כמכלול שלם של גוף נפש ולוקחת בחשבון אורח חיים, גורמי תזונה, מבנה, פעילות ותנועה, מחשבות וגישות, גורמי סביבה ‏ועוד. מדגישה קיום של כוח ריפוי טבעי הטמון בנו, הבא לידי ביטוי משמעותי במידה ונספק לו את התנאים המתאימים.‏ אמצעי הטיפול הנטורופתי הם: תזונה טיפולית, צמחי מרפא, תוספי מזון (ויטמינים ומינרלים) טיפול מגע ותנועה (רפלקסולוגיה, שיאצו ומסג' ‏הוליסטי) ומודעות גוף ונפש. (מתוך האתר של האגודה הישראלית לנטורופתיה).

ניוון שרירים מסוג SMA

ניוון שרירים מסוג SMA - מחלה גנטית. ניוון שרירים מסוג SMA מאופיינת ברפיון עד שיתוק של השרירים, המתקדמת ולרוב מערבת גם את שרירי הנשימה. המחלה מופיעה לרוב בינקות עד ילדות מוקדמת, וככל שגיל ההופעה מוקדם יותר כך החומרה וסכנת המוות מאי ספיקה נשימתית גדול יותר.
הפגם הינו בתאי העצב בקדמת חוט. הבדיקה היחידה שהיא אמינה לאבחנת SMA היא הבדיקה הגנטית.
הפגם הגנטי ל-SMA מצוי בכל העדות ושכיחות הנשאים למחלה מוערך כאחד מתוך כ- 40 אנשים באוכלוסייה הבריאה. הבדיקה מומלצת לזוגות מכל העדות. 

ניטור עוברי

מוניטור הינו מכשיר שתפקידו לבדוק את הפעילות הרחמית של האישה ואת דופק העובר. הוא מורכב משתי רצועות ושני מתמרים המוצמדים לבטן היולדת.
כאשר היולדת מגיעה ללידה בבית יולדות, היא מוכנסת לבדיקות בחדר באגף הקבלה. אחת הבדיקות היא בדיקת מוניטור, הנמשכת 20 דקות לפחות. זאת במטרה לבדוק את התפתחות הצירים ואת דופק העובר. דופק תקין הוא בין 120-160 פעימות בדקה. דרך מכשיר המוניטור יוצא פלט של שני גרפים שמראים את הצירים ואת הדופק. לגבי דופק עובר, חשוב שהגרף לא יהיה סטטי אלא שיהיו אקסלרציות – עליות בדופק. עובר שיש לו יותר מידי דקסלרציות - ירידות בדופק, ייתכן ונמצא במצוקה כלשהי.
אם בדיקת המוניטור הראשונית תקינה, ואין שום מצוקה עוברית או אימהית, ביולדת יכולה לבחור ניטור לסירוגין במהלך הלידה וכך תהיה יותר חופשיה ופחות כבולה למכשירים. אם היא בוחרת בדרך זו, היא צריכה לחתום על מסמך, שבו היא מודעת לכך שלא ניתן לדעת, אם העובר במצוקה, כאשר היא לא מנוטרת. במקרים מסויימים, האישה מחוייבת להיות מנוטרת באופן רציף בכל מהלך הלידה,  אבל חשוב לדעת, שגם בניטור רציף ניתן להתנועע וללדת באופן טבעי.
לעיתים יש טעויות בקריאה של המוניטור החיצוני, לעיתים מיילדת לא מצליחה לקרוא את הצירים או את הדופק, ואז המיילדת יכולה להחליט על ביצוע מוניטור פנימי. לשם כך יש לפקוע את שק ההריון, להחדיר אלקטרודה דרך הנרתיק ולהצמיד אותה לקרקפת של העובר. כך מתקבלת תשובה מהימנה יותר לגבי הצירים או הדופק.

נימן-פיק

נימן-פיק היא מחלה גנטית היכולה להופיע במספר דרגות חומרה: הצורה הקלאסית הקשה ובעלת הופעה מוקדמת נקראת סוג A. צורות A ו-B הנגרמות ע"י פגיעה גנטית דומה (פגם באותו גן), הינן יחסית שכיחות יותר, ובמיוחד הן נפוצות בקרב יהודים אשכנזים.
מדובר במחלת אגירה של חומר הנקרא ספינגומיאלין בכבד וברקמת המוח. המחלה מאופיינת ע"י ניוון מתקדם של מערכת העצבים המרכזית, פיגור וניוון מוחי, הגדלה של הטחול והכבד, ושינויים אופייניים לאגירה של הספינגומיאלין בקרקעית העין. לרוב החולים נפטרים עד גיל 4 שנים.
שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא אשכנזי. 1 מתוך כ- 90 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. לכן, הבדיקה מומלצת לזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי (או אשכנזי בחלקו).

ניתוח קיסרי

הניתוח הקיסרי מתבצע בדרך כלל בהרדמה אזורית אפידורלית או ספינלית, לעיתים נדירות בהרדמה כללית. לאחר חיטוי אזור הניתוח והכנסת צנתר לשלפוחית וכיסוי אזור הניתוח, יבוצע חתך רחבי בבטן תחתונה, בשיפולי הבטן תוך הפרדת השכבות השונות של דופן הבטן. ביצוע חתך רחבי בדרך כלל בחלק התחתון של הרחם, ודרכו יילוד העובר והשיליה של הרחם, נמשכים זמן קצר- בדרך כלל מספר דקות. לאחר יילוד העובר והשילייה מתבצעת תפירת החתך ברחם ושכבות דופן הבטן והחתך בעור, לרוב באמצעות סיכות שאותן מוציאים תוך מספר ימים. חלק מהניתוחים הקיסריים מתבצעים באופן לא מתוכנן במהלך הלידה, עקב נתונים שונים, המראים על הצורך בניתוח קיסרי. שיעור הניתוחים הקיסריים בארץ, בדומה לארצות מערביות אחרות עולה בהתמדה בשנים האחרונות ונע כיום בין 15-20% במרכזים שונים.

סוכרת הריונית

סוכרת הריונית מוגדרת כסוכרת שהתפתחה בהריון הנוכחי. תגובת הגוף לאכילת סוכר הייתה תקינה לפני ההריון וברוב המקרים תחזור לנורמה מיד אחרי ההריון. גם בהריון הבא, תתכן סוכרת הריונית. הנשים המפתחות סוכרת הריונית תהינה בדרך כלל מבוגרות יותר ועם עודף משקל. הסוכרת ההריונית חושפת את הנשים ועובריהן לסיכונים כגון תמותה עוברית ברחם, היפרדות שילייה, ריבוי מי שפיר, רעלת הריון ועלייה מופרזת במשקל של העובר. אם אובחנת עם סוכרת הריונית, פני מיידית לרופא המטפל על מנת לקבל הפניה למרפאה למעקב סוכרת הריון והריון בסיכון גבוה. הטיפול בסוכרת הריון כולל תכנון ארוחות, פעילות גופנית ולעיתים גם טיפול באינסולין.

סטריפינג

סטריפינג הינה פעולה התערבותית אשר מבוצעת בנסיון "לזרז" לידה. הפעולה מבוצעת באופן ידני ובמהלכה מופרדים קרומי השפיר. הפרדת הקרומים גורמת להפרשת הורמונים מסוג פרוסטגלנדינים, אשר מרככים את צוואר הרחם ועשויים לגרום להתחלת הלידה או להתקדמות מהירה יותר של לידה. חסרונות השיטה: גורמת לחוסר נעימות עד כאב ויעילותה מוטלת בספק. יש ליידע את האשה כי תתכן הפרשה דמית לאחר הבדיקה.

סידן

סידן חשוב ליצירת עצמות ושיניים חזקות והכרחי לתהליך קרישת הדם ולתפקוד תקין של מערכת העצבים והשרירים. מינון מומלץ יומי לנשים הרות: 1000 מ"ג. מקורות סידן: יוגורט, חלב, גבינות, דגני בוקר, ירקות עליים ירוקים, סרדינים, שקדים, אגוזים, גרעינים, כרוב, ברוקולי, סויה ומוצריה.

סימני מתיחה

סימני מתיחה - מתיחת העור בחודשי ההריון האחרונים גורמת אצל 90% מהנשים לפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין האחראים לחוזק וגמישות העור. בעיקר בעור הבטן, בשדיים ובירכיים מופיעים סימני מתיחה ורודים מבריקים המכונים סטריות. לעיתים התופעה מתלווה בגרד. לאחר הלידה הסטריות נעשות בהירות יותר ובולטות פחות. לא ניתן למנוע לחלוטין את היווצרות סימני המתיחה אך יש נשים רבות המשתמשות בקרמים מזינים לאזורים אלה בגוף. עד היום לא הוכח שיש קרם שמונע סימני מתיחה.

סימפיוליזיס

סימפיוליזיס (Symphysiolysis) הינה תופעה של הרחבת המפרק בין עצמות הפוביס משני צידי האגן. התופעה גורמת לכאבים מאוד חזקים באגן ובפוביס. סימפיוליזיס נפוצה יותר בהריונות חוזרים. התופעה אשר מתרחשת בשליש השני או בשליש השלישי של ההריון נגרמת על ידי הורמון שתפקידו לסייע בהרפיית האגן לקראת מעבר ראש העובר בעת הלידה. טיפול אוסטיאופתי עשוי להקל על התופעה וניתן גם לנסות טיפולים כמו שיאצו, דיקור סיני ועוד אצל מומחה לטיפול בנשים הרות. לרוב התופעה חולפת מעצמה לאחר הלידה. הסימפיוליזיס אינו משפיע על העובר. לפני נטילת תרופות לשיכוך כאב, יש להתייעץ עם המכון הטרטולוגי.

סלמונלה

סלמונלה הוא חיידק שיכול להימצא בעיקר במוצרי בשר לא מבושלים ובביצים לא מבושלות וגורם להרעלת מזון חמורה. למרות שסלמונלה אינו מזיק ישירות לעובר, אישה הרה יכולה לסבול משלשולים,  מהקאות, מחום גבוה ומהתייבשות, שיכולים להזיק לו בעקיפין.

ספירת דם כללית בהריון

מומלץ לבצע בדיקת ספירת דם בשבועות הראשונים להריון, בשבוע 28 - 24 שוב, וכן 6 שבועות לאחר הלידה. הבדיקה מיועדת לעקוב אחרי רמת ההמוגלובין בדם שמצביעה על יכולת הדם להעביר חמצן לעובר ולרקמות האם. הבדיקה נועדה לאבחן אנמיה, או המוגלובין לא תקין בהריון. בהריון חל מיהול של הדם ולכן רמת ההמוגלובין נמוכה יותר יחסית לאישה הלא הרה. אנמיה בהריון מוגדרת כשההמוגלובין פחות מ- 11 גר"% בהשוואה ל 12-16. אנמיה עלולה לגרום עייפות, חולשה, כאבי ראש, ולעתים תחושת קושי בנשימה והאצה בדופק הלב.
האנמיה הקשורה להריון נובעת לרוב מחוסר ברזל ו/או חומצה פולית, ולעיתים רחוקות מחוסר ויטמין 12B. הריון מהווה מצב דחק למשק הברזל בגוף, ולא ניתן לקבל את תצרוכת הברזל הנחוצה בהריון מהדיאטה בלבד. אי לכך מומלץ על תוסף ברזל מתום חודש השני להריון בנוסף לחומצה הפולית, על מנת לאפשר בנית כדוריות אדומות ורמת המוגלובין תקינה. במידה ומופיעה אנמיה בספירת דם אפשר בדרך כלל לטפל בתופעה על ידי מתן ברזל במינון גבוה. חשיבות הבדיקות החוזרות בכך שלעיתים מתפתחת אנמיה)חוסר דם( אצל האם במהלך ההריון.

מקור: אתר משרד הבריאות

סקירת מערכות מוקדמת מורחבת

סקירת מערכות מוקדמת מורחבת היא בדיקת אולטרסאונד לבחינת כל אברי העובר, כולל איברים פנימיים (לב, מוח, כליות וכו'), גפיים והפנים של העובר, וכולל איתור סמנים עדינים לתסמונות כרומוזומליות (לדוגמא תסמונת דאון) כחוסר גשר אף, הרחבת אגני כליות וכדומה. הבדיקה הנעשית באופן פרטי ובחלק מהמרכזים כוללת בנוסף ומעבר לכל אלו גם הערכת עובר בתלת מימד בצבע ודופלר צבע להערכת זרימת הדם ומבנה כלי הדם במח העובר. ניתן לבצע את הבדיקה באופן פרטי או דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים. מומלץ לבצע את הבדיקה בין שבוע 14-17 של ההריון. 

סקירת מערכות מורחבת מאוחרת

סקירת מערכות מורחבת מאוחרת, בדיקה דומה לסקירה המוקדמת עם אפשרות בחינה יותר מדויקת של מומים זעירים בעובר ואיתור מומים התפתחותיים,בעיקר במח, כליות ולב אשר לא ניתן היה לראותם בסקירת המערכות המוקדמת. הבדיקה משלימה למעשה את הסקירה המוקדמת. הבדיקה הנעשית בחלק מהמרכזים כוללת גם בדיקת דופלר צבע וצילום בתלת מימד של העובר. הבדיקה המורחבת המלאה נעשית באופן פרטי. גרסה "מקוצרת" של הבדיקה מתבצעת במכונים של קופות החולים. מומלץ לבצע את הבדיקה בין שבוע 22 - 24.

סרפד

הסרפד עשיר במינרלים כמו ברזל, סידן, ויטמין C, ויטמין E ועוד. חליטת הצמח משתן ובכך מסייע לבצקות וכן תומך בפעילות הכבד. הסרפד נחשב כצמח טוב לנשים הרות, וניתן להכין ממנו חליטה עם או בלי עלי פטל אדום. במקרה של בצקות יש לדאוג לתפריט התזונתי ולוודא שהוא מאוזן ונכון, חשוב ביותר לצמצם צריכת מלח ומזונות מעובדים.

עיסוי פרינאום

 עיסוי הפרינאום נועד להגמיש את רקמות פתח הנרתיק לקראת יציאת התינוק. נשים שמעסות את אזור החיץ ואת פתח הנרתיק החל משבוע 34 של ההריון מגבירות את הסיכוי ללידה ללא קרעים וללא צורך בחתך חיץ (אפיזיוטומי בשפה המקצועית). העיסוי גם מכין את האשה נפשית ורגשית לקראת הלידה ומעניק לה ביטחון שהתינוק אכן יכול להגיח אל אוויר העולם מפתח זה בגופה. בנוסף על עיסוי פרינאום, מומלץ לחזק את שרירי רצפת האגן ואת השליטה בהם על ידי תרגילי קגל.  

עיסוי תינוקות

עיסוי תינוקות מבוסס על טכניקות מסורתיות של מגע, שבתרבויות שונות ולאורך דורות רבים משמשות באופן אינטואיטיבי את המטפלים בתינוקות. מגע הוא צורך בסיסי של התינוק, ומהווה כלי ראשוני וחשוב ביצירת הקשר והתקשורת בין ההורים לבין התינוק. עיסוי תינוקות הוא מגע של אהבה, המרגיע את התינוק ותורם להתפתחותו התקינה.

עלי פטל אדום

הפטל האדום תפקידו לחזק את טונוס שריר הרחם ולהכינו לקראת הלידה. מכינים מעלי הפטל האדום חליטה או מיצוי (אין מדובר ב"תה פטל" שניתן לקנות מוכן בכל סופר). ניתן להתחיל לשתות חליטת עלי פטל אדום כבר בשבוע 36, כאשר המינון הרצוי הוא ספל אחד ליום. החל משבוע 38 ניתן לשתות 2 ספלים ביום של החליטה. משבוע 39 ועד הלידה, המינון הינו עד 3 ספלים ביום. ניתן להמתיק את החליטה בהתאם לצורך וניתן לשתות אותה חמה או צוננת. לכל ספל יש להוסיף כף אחת של עלים. ניתן לרכוש בבתי טבע ובפארמים. חשוב לשים לב לתאריך התפוגה של המוצר.
גם לאחר הלידה ניתן להמשיך ולשתות את החליטה, על מנת לקצר את משך זמן ההתכווצויות של הרחם בתהליך חזרתו לגודלו המקורי לפני ההריון וכן על מנת להקל מעט על כאבי ההתכווצות.
ניתן לשלב עלי סירפד יחד עם עלי הפטל. עלי הפטל עשירים בויטמין C ומכילים גם ויטמין B3 וברזל. הסירפד עשיר במינרלים, משתן ובכך מסייע לטיפול בבצקות וכן תומך בפעילות הכבד.

עלייה במשקל בהריון

עלייה במשקל במהלך ההריון עוזרת לעובר שלך לגדול. עלייה במשקל בקצב קבוע בגבולות המומלצים גם מקטינה את הסיכון שלך לסבול מטחורים, ורידים, דליות, סימני מתיחה, כאבי גב, עייפות, עצירות וקוצר נשימה במהלך ההריון. 
היכן מצטבר המשקל העודף?

להלן פירוט של חלוקת המשקל המצטבר (בממוצע):

  • התינוק – 3.1 – 3.6 ק"ג 
  • השיליה -  450 – 950 גרם 
  • מי השפיר – 950 גרם הרחם – 950 גרם 
  • רקמת שד מוגדלת – 950 גרם תוספת דם בגוף – 2 ק"ג 
  • נוזלים ברקמות ההריון – 2 ק"ג 
  • שומן ומאגר תזונה – כ-3 ק"ג.

כמה משקל בסך הכל אעלה בהריון?

  • 11 – 16 ק"ג – אם היה לך משקל תקין ובריא לפני ההריון 
  • 12 – 18 ק"ג – אם היה לך חוסר משקל לפני ההריון
  •  6 – 12 ק"ג – אם היה לך משקל עודף לפני ההריון.

 

ערכי בטא

בדיקת דם להריון (בטא-HCG) יכולה להיות חיובית כבר כ- 8-10 ימים לאחר ההפריה של הביצית, אך מאחר ומועד הביוץ לא תמיד ידוע במדויק ממליצים להמתין לפחות 14 יום לאחר מועד הביוץ.
ערכי בטא - מדריך לרמות ההורמון במהלך ההריון: (בשבועות מאז המחזור החודשי האחרון):

  • 3 שבועות: 5 – 50 mIU/ml. 
  • 4 שבועות: 5 – 426 mIU/ml. 
  • 5 שבועות: 18 – 7,340 mIU/ml. 
  • 6 שבועות: 1,080 – 56,500 mIU/ml. 
  • 7 – 8 שבועות: 7,650 – 229,000 mIU/ml. 
  • 9 – 12 שבועות: 25,700 – 288,000 mIU/ml. 
  • 13 – 16 שבועות: 13,300 – 254,000 mIU/ml. 
  • 17 – 24 שבועות: 4,060 – 165,400 mIU/ml. 
  • 25 – 40 שבועות: 3,640 – 117,000 mIU/ml. 
  • נשים שאינן בהריון < 5.0 mIU/ml. 
  • נשים לאחר הבלות < 9.5 mIU/ml.

 

* מספרים אלה הם קווים מנחים - אצל כל אשה רמות ההורמון יכולות לעלות בצורה שונה. זה לא בהכרח רמות הבטא שחשובות, אלא השינוי ברמת ההורמון.

פג

פג הוא כל תינוק שנולד לפני שמלאו לו 37 שבועות מלאים בתוך הרחם. משך ההריון הוא הנתון החשוב ביותר בהערכת יכולת העובר להתמודד עם העולם החיצון - חשוב יותר ממשקל הלידה. כאשר מתרחשת לידה מוקדמת, נולד עובר שאינו מוכן מבחינה פיסית לשהייה מחוץ לרחם. תינוק שנולד לפני שבוע 37 להריון ייקרא פג. הסיבה לכך היא שהחל משבוע זה התפתחות העובר מהירה מאד וגופו מסיים את הבשלתו לקראת הלידה. משקלו של פג בד"כ נמוך יותר מתינוק שנולד במועד והמערכות השונות בגופו צריכות להשלים את התפתחותן מחוץ לרחם (בהתאם לגיל ההריון). (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

פגיה

הפגיה – טיפול נמרץ של היילוד והפג - נועדה לספק תנאים אופטימליים להתפתחות תקינה של הפג מחוץ לרחם. הטיפול בפגיה הכרחי לצורך התפתחות נאותה של הפג אך אינו התנאי היחיד. ישנם גורמים נוספים שאינם תלויים בקבלת הטיפול הרפואי וקשורים למצבו הרפואי הכללי של הפג בעת לידתו והיכולת של גופו להשלים את ההתפתחות לאחריה. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

פוליו

שיתוק ילדים (פוליו) הינה מחלה נגיפית העלולה לגרום לשיתוק בגפיים ובשרירי הנשימה המובילה לנכות קשה. ישראל נחשבת עדיין כאיזור הנגוע בווירוס הפוליו. לפני שנים מועטות היתה התפרצות של מגיפת הפוליו במרכז הארץ. בארה"ב נכחד הווירוס למעשה. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

פטידין

פטידין הוא תוצר מקבוצה המורפין, חומר סינטטי נרקוטי הגורם לטשטוש או לנמנום וחומר אנלגטי המפחית כאבים מבלי לגרום לאיבוד ההכרה. החומר ניתן דרך הוריד או דרך השריר. ההשפעה האנגלטית מתחילה כעבור 20 דקות ושיאה כעבור שעה, למשך כשעה או שעתיים. החומר עובר את השיליה ומגיע אל העובר שעלול להיוולד מנומנם או חסר תגובות. האם עלולה לחוש מסוחררת ולא תוכל להיות שותפה פעילה ומלאה בשלהב השני והחשוב של הלידה. יש נשים שגם חשות קושי בהתחברות (Bonding) עם התינוק לאחר הלידה. נשים רבות מדווחות על חוסר אונים עקב העובדה שהן אינן יכולות לשלוט בגוף ובדיבור תחת השפעת הפטידין. תחושת "לא שומעים אותי".

פיטוצין

פיטוצין הינה תרופה המוזרקת דרך וריד היולדת והיא "מחקה" את פעולת הורמון האוקסיטוצין הגורם לכיווץ הרחם. כאשר יולדת לא מצליחה לייצר בעצמה את צירי הלידה האפקטיביים, הצוות הרפואי בחדר הלידה יזריק לה את הפיטוצין דרך הוריד. בדרך כלל לאחר הפיטוצין הצירים יגיעו בבת אחת וילוו בכאב חזק מאד. הזירוז על ידי שימוש בפיטוצין יכול להיות תהליך מאוד ארוך ומיגע עבור היולדת. 

פקיעת מי שפיר

פקיעת מי שפיר כשיטה לזירוז הלידה - אם צוואר הרחם כבר נמחק, אבל לידה פעילה טרם החלה, אפשר לקדם את הלידה על ידי פקיעת שק מי השפיר (ירידת מים). פעולה זו מתבצעת בחדר הלידה, כשהלידה פעילה ויש כבר פתיחה של 5 ס"מ לפחות. במצב זה יש פחות חשש מזיהום בעקבות הפקיעה. יעילות שיטה זו מוטלת בספק על ידי מחקרים רבים.

פקיעת מים יזומה

פקיעת מים יזומה הינה שיטה שבה מחדירים לתוך נרתיק האישה מסרגת פלסטיק סטרילית וארוכה ועל ידי דקירה קלה, קורעים את קרומי השלייה. פעולה זו יכולה להיעשות רק במידה וראש העובר כבר מבוסס באגן וצוואר הרחם מתחיל להיפתח. בדרך כלל פעולה זו מתבצעת במהלך לידה שהחלה אך מסיבה כלשהי "נתקעה". כמו בכל שיטות הזירוז, פעולה זו אינה מבטיחה שהלידה ה"תקועה" אכן תתקדם. חשוב לזכור שלאחר פקיעת שק מי השפיר הרחם כבר לא מקום מוגן מחיידקים וזיהומים.

פקק רירי

פקק רירי הינו פקק הגנה האוטם את פתח צוואר הרחם לכל משך ההריון. הפקק הרירי יוצא כהפרשה צמיגית וצבעו יכול להשתנות ממאוד בהיר עד צבע של הפרשת סוף מחזור. יש נשים המתארות אותו כ"שבלול ללא בית". הפקק הרירי יכול להשתחרר כמה שעות לפני הלידה אך עלול גם לצאת שבועיים לפני הלידה או במהלך השלב הראשון של הלידה.

פרוסטגלנדינים

פרוסטגלנדינים לריכוך צוואר הרחם אחת משיטות זירוז לידה או השראת לידה. אם צוואר הרחם אינו מוכן ללידה, יש תרופה לריכוך בשם Dinoprostone המגיעה בצורת ג'ל, הנמרח על הדפנות בעדינות. ברגע שהריכוך מסתיים, הלידה עשויה להתחיל באופן טבעי. בחלק מבתי היולדות בארץ נותנים נר וגינאלי של פרוסטגלנדינים.

פרחי באך

הינו שם כולל ל- 38 תמציות צמחים אשר נרקחו לראשונה על ידי ד"ר אדוארד באך בתחילת שנות השלושים כמטפלות במצבים רגשיים שונים. ד"ר באך, רופא והומאופת, האמין שלמצבו הרגשי של האדם השפעה חזקה מאוד על מצבו הבריאותי. הוא הגיע למסקנה שבאמצעות טיפול בבעיות רגשיות ניתן למנוע או לפתור בעיות פיזיות המתעוררות בהמשך. תמציות פרחי באך מגיעות בבקבוקונים עם טפטפת ונלקחות במינון של 4 טיפות, 4 פעמים ביום.

פרינאום

הפרינאום הוא איזור החיץ – העור שבין הנרתיק לבין פי הטבעת. עיסוי הפרינאום מפחית את תחושת הצריבה והכאב בעת יציאת התינוק. מפחית את הסיכוי לחתך חיץ במהלך הלידה. גורם לך להכיר את תחושת התמתחות העור באזור החיץ, כדי שיהיה לך קל יותר להרפות את השרירים במהלך הלידה. 

צוואר הרחם

הצוואר הרחם הוא פתח הרחם, הממוקם בתוך החלק העליון של הנרתיק ונפתח ונמחק בשלב הראשון של הלידה על מנת לאפשר את לידת התינוק.

ציטומגלווירוס - CMV

ציטומגלווירוס - CMV הינו זיהום הווירוס התוך רחמי הנפוץ ביותר בשנים האחרונות. וירוס זה עלול לגרום למומים בעובר וכן למות העובר. אין אפיון מדויק של תסמיני המחלה ולפעמים היא קיימת ללא תסמינים. אצל מבוגר הסימנים דומים לאלה של השפעת ולפעמים הסימנים דומים יותר לאלה של מחלת הנשיקה. 

צילום רחם

צילום הרחם מבוצע במכון הרנטגן, ללא צורך בהרדמה, על ידי הזרקת נוזל בעד צוואר הרחם. הנוזל, שקרוי גם "חומר ניגוד" מכיל יוד ואינו חדיר לקרני הרנטגן, כך שניתן לראות בעת שיקוף בקרני רנטגן את התמלאות חלל הרחם בנוזל ואת המעבר בעד החצוצרות. בצילום תקין ניתן לאבחן כי הנוזל נשפך מקצות החצוצרות לתוך האגן בסביבת השחלות. הסיכוי לסיבוך כמו זיהום כתוצאה מהצילום נדיר ביותר. לפני צילום הרחם ניתן לקחת שתי טבליות נגד כאבים, מהסוג בו האשה נעזרת בעת המחזור.

ציסטיק פיברוזיס CF

מחלת הציסטיק פיברוזיס (Cystic fibrosis - CF), הקרויה בעברית לייפת כיסייתית, הנה מחלה תורשתית חמורה ושכיחה יחסית (כ- 1:2500 - 1:3600 ילדים לוקים במחלה). המחלה מתבטאת בדלקות ריאה חוזרות, בבעיות תזונה הנובעות מספיגה לקויה של מזון במעיים על רקע פגיעה בפעילות של הלבלב ובמליחות יתר של הזיעה. המחלה נגרמת על ידי מוטציה בגן CFTR על כרומוזום 7. 

צירים

הצירים הינם התכווצויות סדירות ומחזוריות של שריר הרחם והם מתרחשים לכל אורך הלידה. בשלב הראשון של הלידה, הצירים גורמים לצוואר הרחם להיפתח ולהימחק בהדרגתיות עד לפתיחה מלאה. בשלב השני של הלידה הם עוזרים לך להוריד את התינוק אל תוך תעלת הלידה ועד שהוא יוצא מגופך, ובשלב השלישי של הלידה הם מסייעים בהולדת (יציאת) השיליה.

צניחת חבל הטבור

שמט (צניחה) של חבל הטבור הוא ארוע חירום מיילדותי נדיר. במצב רגיל ותקין העובר במועד במצג ראש ומבוסס באגן ולכן חוסם את הדרך בפני חבל הטבור. ישנם מצבים אשר עלולים לאפשר מרווח ומעבר של החבל לפני העובר בעת ירידת מים כגון מצג שאינו מצג ראש, עובר שאינו מבוסס היטב באגן, עובר קטן מאוד (פגות), ריבוי מי שפיר ועוד. ארוע אשר נפוץ יותר בלידות חוזרות.

צפדת

צפדת (טטנוס) הינה מחלה קשה הנגרמת על ידי רעלן של חיידק הצפדת ומתבטאת בהתכווצויות מכאיבות של שרירים שונים בגוף, ובהם גם שרירי הנשימה. חידק הצפדת נמצא בדרך כלל באדמה ועלול לחדור לגוף בעת פציעה. אין הדבקה מאדם לאדם. המחלה מסוכנת בכל גיל ומספר מקרי המוות בין הנפגעים ממחלה זו גבוה ביותר. כל עוד חוסן ילדיכם הוא מוגן מפני פציעות. עד לאחרונה היה נהוג לחסן בכיתה ג' מעבר לחיסונים בינקות, ולאחרונה מועבר החיסון הנוסף לכיתה ב', עם חיסון נוסף בכיתה ט'. (מתוך כתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

קולוסטרום

כבר בסוף ההריון נוצר קולוסטרום – החלב הראשוני. חלב זה מופרש בימים הראשונים לאחר הלידה. זהו נוזל צהבהב, עשיר מאוד בחלבונים ונוגדנים ומתאים בדיוק לצרכי הילוד הרך. לעתים נדמה לאמהות כי כמותו אינה מספקת, אולם יניקת הקולוסטרום בלבד מספיקה לתינוק בימיו הראשונים והיא המתאימה והראויה לו ביותר. 

קוליק - קדדת

קדדת מתחילה בדרך כלל בגילאים שלושה עד ארבעה שבועות ונמשכת עד גיל שלושה עד ארבעה חודשים. הסיבה לקדדת עדיין אינה ידועה, אולם משערים שאין היא קשורה לסוג ההזנה. הדרכים הנפוצות להרגעת התינוק הסובל מקדדת הנן: חיבוק, נדנוד המיטה, עיסוי עדין וליטוף.

קורס הכנה ללידה

קורס הכנה ללידה מקיף במסגרת קבוצתית או פרטנית אחד-על-אחד, או במסגרת מרוכזת בסופשבוע או שני ימי שישי – מומלץ לבחור קורס מעמיק ומפורט בגישה הוליסטית המכין אתכם ללידה טבעית וגם ללידה "רגילה" עם משככי כאבים. חשוב שהקורס יכין גם להנקה ולהורות. את הקורס מומלץ להתחיל הכי מוקדם בשבוע 25 והכי מאוחר בשבוע 34 כשמדובר בקורס באורך מלא עם 7 מפגשים (6 לפני הלידה ו-1 אחרי הלידה) כמו בקורסים של מרכז דולה. מומלץ להירשם לקורס כחודש וחצי לפני תחילתו.

קרמת (אסכרה, דיפתריה)

קרמת (אסכרה, דיפתריה) הינה מחלה המתמקדת בעיקר בגרון. חידקי הקרמת יוצרים רעלן מסוכן העלול להתפשט בגוף ולגרום נזק לאיברים שונים. המחלה עלולה לגרום סיבוכים בדרכי הנשימה, בלב ובמערכת העצבים, ובמספר לא מבוטל של מקרים אף למוות. החיסון כנגד מחלה מסוכנת זו הפך אותה לנדירה ביותר בארצות מפותחות. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין). 

קרניו סאקרל

בקרניו סאקרל מאבחנים ומטפלים באזורים החסומים דרך חיפוש והקשבה במגע לתנודה שמקורה בנוזל המוח והשדרה (CFS). התנודה מועברת דרך הרקמות השונות לכל איבר ותא בגוף ומאפשרת לו את מיצוי מירב היכולת הטמונה בו. כל זמן שמגיעה התנודה אל התא, הוא מקבל את כל צרכיו (עצבוב תקין, כלי דם ולימפה העובדים כסדרם, הרקמות פעילות וחיוניות, הבלוטות מפרישות לפי הצורך והגוף חי לו על מי מנוחות). את התנודה הזו ניתן להרגיש בהנחת ידיים עדינה ושקטה על הגוף ומקורה פיזיולוגי. כמו שלמדת לחוש את הדופק במקומות שונים בגוף, גם את התנודה הזו ניתן ללמוד לחוש. היות ומקור התנודה נמצא במרכז הגוף, סביב מערכת העצבים המרכזית, היא עוברת דרכה ודרך רקמות אחרות לכל פינה ולכל תא קטנטן, מזיזה אותו ואת שכניו, ולכן ניתן לחוש אותה במגע יד. 

רחם

הרחם הינו איבר שרירי בצורת אגס או חציל הממוקם באגן האשה. בקצה אחד הוא מחובר לחצוצרות ובקצה השני נמצא צוואר הרחם שממוקם בנרתיק. במהלך כל ההריון העובר מתפתח בתוך הרחם שגדל, נמתח על מנת לאפשר לעובר לגדול. ביום הלידה, הצירים, התכווצויות הרחם, פותחים ומוחקים את צוואר הרחם ודוחפים את העובר החוצה דרך תעלת הלידה.

ריבוי מי שפיר

הגורמים הנפוצים לריבוי מי שפיר הם סוכרת הריונית, בעיות במערכת העיכול או במערכות השתן והכליות של העובר, או הריון מרובה עוברים. ברוב המקרים הסיבה לריבוי מי שפיר אינה ברורה. התופעה עשויה לגרום ללידה מוקדמת , שינוי מצג העובר ועוד תופעות בלתי רצויות, בהתאם לחומרת הריבוי. עם טיפול רפואי הולם רוב הנשים עם ריבוי מי שפיר יילדו תינוקות בריאים. 

רייקי

רייקי הינה טכניקת ריפוי עתיקה שפותחה לפני אלפי שנים בטיבט להפעלת, הגברת ואיזון האנרגיה הטבעית. אומנות זו התגלתה מחדש והותאמה לאדם המודרני ע"י ד"ר מיקאו אוסואי. רייקי הינה שיטה מדויקת ובטוחה , המנצלת את אנרגיית ה"אור" לשחזור ואיזון אנרגית החיים  באופן פיזיקלי, רגשי ומנטלי. הרייקי נקרא גם "מתנת העולם" או "המתנה היקרה של החיים" ומומלץ לעשותה בכל גיל, גם לנשים בהריון ותינוקות.

רלקסין

רלקסין הינו הורמון המיוצר על ידי הגוף האשה ההרה במהלך חודשי ההריון האחרונים. הורמון זה מסייע לתהליך הלידה על ידי ריכוך והארכת צוואר הרחם ועל ידי ריכוך עצמות הפוביס באגן (על מנת לאפשר לראש התינוק לעבור בתעלת הלידה ביתר קלות). הורמון זה יכול גם להשפיע על תזמון הלידה.

רסקיו רמדי

תערובת צמחי באך המיועדת למצבי חירום - תערובת "רסקיו". "רסקיו" מגיע בטיפות או בספריי ומכיל 5 תמציות שונות של פרחי באך שעורבבו לתערובת אחת המיועדת למצבים של טראומה, אירועים מרגשים, בשורות רעות, חוויות רגשיות חזקות (כמו לידה, ארוע משפחתי) ועוד. כמו כן יעיל "רסקיו" למצבי לחץ שונים המתפתחים לרוב אצל תלמידים לפני בחינות, מבחני רישוי (טסט), ראיונות עבודה, טיפולי שיניים, פחד טיסה, בעיות הירדמות וכדומה. נמכר בבקבוקון של של 10 מ"ל, בקבוקון של 20 מ"ל ובספריי. למבוגרים המינון המומלץ על ידי היצרן: 4 טיפות.

רעלת הריון

רעלת הריון מאופיינת ביתר לחץ דם, הופעת חלבון בשתן ובצקות. תופעה זו מתרחשת לרוב בחציו השני של ההריון והיא שכיחה יותר לקראת סיומו במיוחד בהריונות ראשונים. רעלת הריון נפוצה יותר אצל בנות של נשים שסבלו מרעלת הריון, במקרים של הריון מרובה עוברים או שהתגלתה סכרת הריונית, אצל נשים בסוף שנות ה-30 וה-40 לחייהן ואצל נשים הסובלות ממחלת כליות כרונית או מיתר לחץ דם כרוני.ניתן לאבחן במדידה שיגרתית של לחץ דם, בדיקת שתן לגילוי חלבון או בעקבות עלייה פתאומית במשקל (2 ק"ג בשבוע). כמו גם על ידי הופעת בצקות (בעיקר אם הן בפנים ובידיים, ולא רק באיזור הקרסוליים). במקרים קשים יכול להופיע כאב ראש חזק וממושך, הפרעות בראייה, כאבי בטן. רעלת הריון יכולה לגרום לפגיעה בתפקוד השיליה עד למצב של היפרדות שיליה ולירידה באספקת הדם לעובר, ולכן חשוב מאוד להיות תחת מעקב רפואי קפדני.

רפואה סינית

הרפואה הסינית מכילה בתוכה כמה שיטות אך ביסודה יש עקרון מהותי: האדם הוא ישות שלמה ובו מתקיימת אינטראקציה דינאמית בין הגוף והנפש. לפי הרפואה הסינית התפתחות מחלה נובעת מהפרת האיזון בין הגוף לנפש. חשיבות גדולה וחיונית רואה הרפואה הסינית לא רק במתן פתרון למחלות אלא גם בשיטות למניעה.
רפואה אמיתית אינה רק ריפויה של מחלה קיימת אלא גם מניעתה. בעבר בסין היו מגיעים אל הרופא רק כמה פעמים בשנה לפי העונות לקבלת טיפול מניעתילהתפתחות של מחלות באמצעות שמירה על אורח חיים בריא טיפול בדיקור,צמחי מרפא וכמובן תזונה.
הרפואה הקונבנציונאלית בהתפתחות מדהימה, הטכנולוגיה והמדע חוללו מהפך אמיתי  בשיטות האבחון והטיפול ומתקבל הרושם שאפשרויות הרפואה הן כמעט אין סופית. לרפואה יש כיום תשובה כמעט לכל שאלה... האומנם?
יתרון עצום לרפואה הסינית הפתרון מגוון רחב של בעיות שלרפואה המערבית אין פתרון, או כאשר הטיפול אינו מספק.
הטיפול ברפואה סינית הוא טיפול המשלב דיקור סיני ויעוץ בתזונה ומתאים גם לילדים, קשישים, נשים בהריון, ולסובלים מעודף משקל.

שחלות
השחלות הן האבר בו מצויות הביציות של האישה.
שחלות פוליצסטיות

השחלות הן האבר בו מצויות הביציות של האישה. שחלות פוליציסטיות מאופיינות בכך שהן גדולות יחסית (פי 1.5 עד פי 3) ומכילות מספר גדול של זקיקים או ציסטות קטנות. בבדיקת אולטראסאונד של האגן רואים בקלות את השחלות. לשחלות פוליצסטיות מראה טיפוסי בבדיקת האולטראסאונד. בבדיקה רואים זקיקים קטנים רבים מפוזרים בהיקף השחלה ונותנים מראה לה טיפוסי של "מחרוזת פנינים". 

שיאצו

שיאצו היא טכניקת עיסוי יפנית, המשתפת חלק מיכולות האבחון שלה עם הרפואה הסינית. השיאצו משתמש בנקודות לחיצה (אקופרסורה) בשילוב עם מתיחות עדינות וטכניקות עיסוי, הכוללות לחיצת אצבע או יד לאורך המסלולים האנרגטיים בגופנו (הנקראים "מרידיאנים"). לחיצות אלו מסייעות לגוף  לתקן חסרי איזון אנרגטיים, שהינם בעלי השפעה רבה עלינו מבחינה פיזיקלית, רגשית ומנטלית.

שיאצו-טף

שיאצו-טף - שיאצו לתינוקות, תומך בתפקודן התקין של מערכות שונות בגופו של התינוק, למשל - מערכת העיכול ומערכת החיסון; משחרר מתח שרירים ומתח רגשי של התינוק, הנובעים מהשינויים הכרוכים במעבר מהרחם המוגן לעולם שבחוץ; ומעודד התפתחות תקינה של התינוק ברבדים שונים. שיאצו לתינוקות מסייע לתינוק להיות מודע יותר לתחושותיו ולגופו, ועל-ידי כך לפתח את תחושת הנפרדות וה"עצמי" שלו. 

שיטת ורדי

שיטת ורדי מבוססת על ההבנה כי לקויות אלו הן נורות האזהרה הראשונות שניתן לזהות כבר אצל תינוקות ולתת מענה טיפולי, הכולל זיהוי מקור הבעיה וטיפול בה. שיטת ורדי מאבחנת ומנתחת, החל מתינוקות וכלה במבוגרים את תפקודה של כל מערכת בנפרד, ואת התפקוד והאיזון בין המערכות השונות. השיטה פותחה על ידי שירלי ורדי.

שיטת שלהב-Child'Space

שיטת שלהב-Child'Space פותחה על-ידי ד"ר חוה שלהב על בסיס התאוריה של ד"ר משה פלדנקרייז. עניינה המרכזי הוא מעקב אחר התפתחות הילד מלידה ועד הליכה.התפתחות התינוק כוללת את המערכת המוטורית (שלד, שרירים ומערכת העצבים), מערכת שיווי המשקל, האוריינטציה. החושים והמערכות הרגשית, החברתית והקוגנטיבית. השיטה מבוססת על גירוי כל המערכות הללו וזאת על ידי טכניקות ותרגילים יחודים המשלבים מגע, תנועה, שמיעה ראייה ודיבור.

שיתוק ילדים - פוליו

שיתוק ילדים (פוליו) הינה מחלה נגיפית העלולה לגרום לשיתוק בגפיים ובשרירי הנשימה המובילה לנכות קשה. ישראל נחשבת עדיין כאיזור הנגוע בווירוס הפוליו. לפני שנים מועטות היתה התפרצות של מגיפת הפוליו במרכז הארץ. בארה"ב נכחד הווירוס למעשה. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין) 

שמן נשא

שמן נשא הוא שמן עדין שמיטיב עם העור אבל לא נספג לתוך זרם הדם: שמן שקדים, שמן זית כתית מעולה (שמן כתית או שמן זית באיכות ירודה יותר (100%) מזיקים לעור ולא ראויים לשמש לעיסוי), שמן זרעי ענבים, שמן קוקוס, שמן חוחובה, שמן היפריקום, ועוד.

שמנים אתריים

שמנים אתריים הם תמציות מרוכזות של חומרים, ובעיקר חומרי ריח, המופקים מצמחים. חומרים אלו פעילים ביותר, נספגים במהירות דרך העור או הריאות, ויכולים להשפיע על הגוף בדרכים שונות. זו אחת הסיבות שיש לעשות שימוש זהיר ומושכל בשמנים אתריים. יש כמה דרכים לשימוש בשמנים אתריים.

שעלת

בשעלת גורם המחלה הוא חידק המתרבה בדרכי הנשימה וגורם לשיעול טורדני וממושך. מחלה זו מסוכנת בעיקר לתינוקות ולפעוטות עקב הסיבוכים הקשים העלולים להופיע, כגון דלקת ריאות, נזקים למערכת העצבים ופגיעה במערכות גוף רבות. שעלת קיימת עדיין בשכיחות יחסית גבוהה. (מתוך הכתבה של ד"ר מיכאל רוטשטיין)

שפעת העופות

שפעת העופות הינה מחלה הנגרמת על-ידי נגיף ממשפחת השפעת, הפוגעת בעופות בר ובעיקר בעופות בית. ישנן שתי צורות של מחלה: צורה קלה - בה מופיעים אי סדירות בנוצות וירידה בתפוקת הביצים, וצורה קשה - בה מתפתחת בעופות מחלה הפוגעת באיברים פנימיים וגורמת בתוך יומיים לתמותה של כמעט 100% מהעופות שחלו.

שפת הטף

שפת הטף היא שפת סימנים לתינוקות הנלמדת על ידי הורים ותינוקות בישראל ומאפשרת תקשורת מוקדמת ודו-כיוונית עם התינוק עוד לפני שהוא מסוגל לדבר. דרך שפת הטף תוכלו ללמוד על העולם הפנימי העשיר של תינוקכם והוא יוכל לחלוק אתכם את הדברים שהוא חווה ביום יום, הרבה לפני שיהיה מסוגל להגות את המילים. שפת הטף מעשירה את התינוק ומלמדת אותו לתקשר כבר מגיל מאוד מוקדם וחוסכת ממנו ומהוריו ושאר הסובבים אותו תסכולים רבים. נעמי גטניו מיסדה את שפת הטף בישראל בשנת 2000.

כיום מתקיימים סדנאות ללימוד שפת הטף בכל הארץ. ניתן לקבל מידע על הסדנאות במרכז דוּלה, המרכז הארצי ומרכז הפיתוח של שפת הטף: 03-5713991.

שפת סימנים לתינוקות

שפת הטף היא שפת סימנים לתינוקות הנלמדת על ידי הורים ותינוקות בישראל ומאפשרת תקשורת מוקדמת ודו-כיוונית עם התינוק עוד לפני שהוא מסוגל לדבר. דרך שפת הטף תוכלו ללמוד על העולם הפנימי העשיר של תינוקכם והוא יוכל לחלוק אתכם את הדברים שהוא חווה ביום יום, הרבה לפני שיהיה מסוגל להגות את המילים. שפת הטף מעשירה את התינוק ומלמדת אותו לתקשר כבר מגיל מאוד מוקדם וחוסכת ממנו ומהוריו ושאר הסובבים אותו תסכולים רבים. נעמי גטניו מיסדה את שפת הטף בישראל בשנת 2000.

כיום מתקיימים סדנאות ללימוד שפת הטף בכל הארץ. ניתן לקבל מידע על הסדנאות במרכז דוּלה, המרכז הארצי ומרכז הפיתוח של שפת הטף: 03-5713991.

שקיפות עורפית

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד להערכת הסיכון להימצאות תסמונת דאון והצורך בדיקור מי שפיר. בבדיקה מודדים את עובי הנוזל הנמצא באזור עורף העובר. ניתן לבצע את הבדיקה באופן פרטי או דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים. את הבדיקה מבצעים בין שבוע 11 - 14.

שרירן

מיומה או שרירן או בשמו הלועזי FIBROID/MYOMA הוא גידול של דופן שריר הרחם. ברוב המכריע של המקרים המיומה היא גידול שפיר, ורק ב- 1/500-1/1000 ממאיר. המיומה מאד שכיחה בגילאי הפוריות (18-52), ושכיחותה עולה עם הגיל, כך שבגיל 50 אצל 50% מהנשים קיימת מיומה. קיימים טיפולים רבים ומגוונים למיומה. התאמת הטיפול הנכון למטופלת לפי סוג המיומה/מיומות, התלונות, גיל האישה, וכוונותיה להרות בעתיד משחקים תפקיד קריטי בבחירת הטיפול.

תאריך לידה משוער - תל"מ

תאריך הלידה המשוער (ת.ל.מ.) זכרו - רק 6% מהנשים יולדות בתאריך המשוער שמתרחש בשבוע 40 מלא. בהריון ראשון נשים רבות יולדות לאחר התאריך המשוער. על מנת לחשב את התל"מ יש להכניס את תאריך הוסת האחרונה למחשבון ההריון של דוּלה.

תוכנית לידה

תוכנית לידה היא מסמך בו תפרטו בקצרה את החלומות והבקשות שלכם לגבי כל שלבי הלידה והטיפול ביילוד. תוכנית הלידה צריכה להיות קצרה, תמציתית ולהעביר לצוות חדר לידה מסר עם הדברים החשובים לכם, ההורים, בלידה ואחריה. מומלץ לרכז את תוכנית הלידה על גבי עמוד אחד בלבד ובפונט שנוח לקריאה גם בחדר עם אור עמום.

תומכת לידה - דולה

דולה (דוּלה) הינה תומכת לידה מוסמכת. היא תומכת ביולדת ובבן זוגה בהריון, בלידה ואחריה. תומכת לידה עובדת בלידות בבתי החולים ברחבי הארץ וגם בלידות בית. היא עובדת בשיתוף עם הצוות הרפואי, מיילדות, אחיות ורופאים. הדולה אינה מבצעת בדיקות רפואיות ובדרך כלל אין לה הכשרה רפואית רשמית היא למדה באחד המוסדות בארץ שמכשירים תומכות לידה. הקשר עם הדולה אינו מחליף את הצורך בבדיקות ומעקב אצל הרופא המטפל.

הדולה נותנת תמיכה רגשית וגופנית ליולדת ולבן זוגה, מייעצת בנושאים הקשורים להריון, לידה, הנקה ולטיפול בתינוק. היא מכינה יחד עם הזוג את תוכנית הלידה. הדולה מלווה את היולדת ובן זוגה לחדר הלידה, מסבירה בכל רגע את המתרחש בשלבי הלידה השונים ומאפשרת לזוג לקבל החלטות במהלך הלידה המבוססות על מידע.

תזמון צירים

בתזמון צירים חשוב לשים לב לארבעה דברים: סדירות, תדירות, אורך הצירים ועוצמתם. התחילי לתזמן את הציר כשהוא מתחיל ורשמי לך או זכרי את משך הציר. תחילת הציר הבא היא גם נקודת הזמן שבין הציר הראשון לשני. כלומר, תדירות הצירים נמדדת מתחילתו של ציר אחד ועד לתחילתו של הציר הבא אחריו. אין למדוד את תדירות הצירים ע"י בדיקת סוף הציר ועד תחילת הציר הבא. רשמי לעצמך את תכיפותם ומשכם של הצירים, כיוון שזאת אחת השאלות הראשונות שתישאלי על ידי הדולה או על ידי המיילדת בקבלה של חדר מיון יולדות.

תמ"ל - תרכובת מזון לתינוקות

 כאשר תינוק אינו יונק, או יונק חלקית, מהווה התמ"ל מזון במקום חלב האם עד גיל שנה. עם זאת, אין התמ"ל מהווה תחליף, במלוא המובן האיכותי, לחלב אם. התמ"ל נקרא גם "תחליף חלב" או "פורמולה" בלשון העם. יש סוגים שונים של תרכובות מזון לתינוקות: על בסיס חלב, על בסיס סויה ועוד.

תנועות עובר

תנועות עובר מורגשות ע"י נשים לאורך היום. לכל עובר דפוסי התנועה שלו, המוכרים לאמו. בכל הריון זה משתנה ואין קשר לטמפרמנט של התינוק. לעובר מחזורי שינה וערות ולכן התנועות אינן מורגשות כל הזמן. בעבר המליצו לכל אשה הרה לבצע מעקב תנועות עובר באופן קבוע שלוש פעמים ביום. כיום אין המלצה כזו ואשה החשה תנועות היטב, ללא גורם סיכון המצדיק מעקב רציף, אינה צריכה לבצע מעקב. נשים הזקוקות למעקב כזה מקבלות הסבר והדרכה בנושא מהצוות המטפל.
עם זאת, אנו מדריכים נשים הרות כי אם יש תחושה של הפחתה או העדר תנועות עובר, עליהן לעקוב אחר התנועות: להקדיש פרק זמן מיוחד רק לספירה. ניתן לאכול או לשתות משהו קודם, היות ולעתים עוברים פעילים יותר לאחר ארוחה. יש לשכב על הצד או לשבת, להניח יד על הבטן ולספור כל תנועת עובר ברורה, לא משנה מהי עוצמתה.
אם האם חשה בשלוש תנועות בפרק זמן של 30 דקות, זה תקין. שימי לב שאם הרגשת 3 תנועות בחמש דקות, אין צורך להמשיך.
אם לא הורגשו 3 תנועות, כדאי לשנות תנוחה, להשמיע קול ליד הבטן (למחוא כף, ל"שוחח עם העובר") ולהמשיך חצי שעה נוספת. 5-6 תנועות בשעה זה תקין, אם לא נספרו, יש לפנות לבדיקה.

תסמונת HELLP

תסמונת HELLP הינו סיבוך של רעלת הריון קשה ובדרך כלל מופיע אצלה נשים צעירות. תסמונת זו מתבטאת בהמוליזה תוך-כבדית, הפרעה בתפקודי כבד ובטרומבטציטופניה. הסימפטומים של התסמונת כוללים אחד או יותר מהסימנים הבאים: כאב ראש, הקאות או בחילות, כאבי בטן (באזור הבטן העליונה). סימנים נוספים שיכולים להופיע (או לא) הם כאבי ראש מאוד חזקים, דימום,  הסיבוכים העיקריים של התסמונת הינה, הפרעות וטשטוש ראייה, נפיחות, לחץ דם גבוה, חלבון בשתן. הפתרון היחיד לטיפול בסנדרום היא יילוד מיידי.

תסמונת Usher

תסמונת Usher - מחלה גנטית. תסמונת גנטית שמאופיינת ע"י פגיעה בשמיעה, ראיה ומערכת וסטיבולרית. הליקוי בשמיעה דו-צדדי עמוק שקיים מלידה. הילדים החולים לא מפתחים דיבור. הליקוי בראיה על רקע תהליך ניווני ברשתית העין Retinitis Pigmentosa)) שמתחיל בגיל ילדות ומחמיר עם הזמן.
המחלה היא הסיבה השכיחה ביותר לחירשות ועיוורון גנטי בעולם. ידועים 3 סוגים של המחלה, והסוג הקשה ביותר הינו Usher Type 1.
שכיחות הנשאים באוכלוסיה האשכנזית הינה 1:100. ניתן לשקול לבצע את הבדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי או אשכנזי בחלקו.

תסמונת דאון

תסמונת דאון (מונגולואידיזם) היא אחת מתוך כמה מאות סוגים של הפרעות כרומוזומליות. הכרומוזומים הם נשאי התבניות התורשתיות המכוונות את התפתחות הגופנית והשכלית של העובר ומצויים בכל תא ותא. בתינוק בריא קיימים סה"כ 64 כרומוזומים (32 זוגות). הפרעות כרומוזומליות מתרחשות כאשר תינוק מקבל בעת ההתעברות יותר מדי או פחות מדי כרומוזומים, בשלמותם או בחלקם. בתסמונת דאון קיימים 74 כרומוזומים (כרומוזום מס' 12 קיים 3 פעמים) והדבר גורם לשיבוש ההתפתחות התקינה, מומי גוף ופיגור שכלי. הדרך היחידה לאבחון או שלילה מוחלטים של תסמונת דאון היא ספירת הכרומוזומים הישירה בתאי עובר או בתאי שליה. לצורך זה יש לבצע דגימת תאים באמצעות דיקור מי שפיר או ביופסית סיסי שליה או דגימת דם מחבל טבור של העובר. בגלל הסכנה להפלה לא מקובל לבצע בדיקה פולשנית בכל אשה בהריון אלא רק בנשים מבוגרות יותר (מעל גיל 35) או בנשים עם סיכון מוגבר לתסמונת דאון לפי שקלול הסיכון בכל הבדיקות שהאשה עברה בהריון.

תסמונת ה-X השביר

תסמונת ה-X השביר הינה אחת מהסיבות השכיחות לפיגור שכלי (כ- 1:1250 בגברים ו - 1:2000 בנשים). התסמונת נגרמת על ידי שינוי בחומר התורשה (מוטציה) בגן FMR-1 הממוקם על כרומוזום X. לנקבות יש שני כרומוזומי X ולזכרים כרומוזום X אחד, המועבר מאמם. זכרים עם מוטציה בגן FMR-1 סובלים לרוב מפיגור שכלי, הפרעות התנהגותיות אוטיסטית קשות, תווי פנים אופייניים ועוד. עד 60% מהנקבות עם המוטציה המלאה עלולות לסבול מפיגור התפתחותי או שכלי והפרעות אחרות. 

תסמונת ע"ש קוסטף

תסמונת ע"ש קוסטף - המחלה מערבת פגיעה בעיניים ופגיעה נוירולוגית. בגיל מוקדם יחסית מופיע ניוון של עצב הראייה ומאוחר יותר מופיעה נוקשות של השרירים, חוסר יציבות מסוימת בהליכה, ויתכנו גם סימנים נוירולוגים נוספים (בעיקר תנועות לא רצוניות וחסרים בהתפתחות שכלית – בד"כ במידה קלה). בשתן ישנה הפרשה מוגברת של החומצות 3-methylglutaconic ו- 3-methylglutaric.
ביהודים ממוצא עיראקי שכיחות הנשאים גבוהה (1 ל-10). מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג ממוצא עיראקי ועיראקי בחלקו.

תרגילי קגל

תרגילי קגל בשפה העממית, הינם פשוט תרגול שרירי רצפת אגן במינון ובמתכון שקבע ד"ר ארנולד קגל האגדי. כדי להשיג חיזוק טוב אין צורך ביותר מ- 8-12 כיווצים של 10-6 שניות, כמה שיותר פעמים ביום, בכל מקום ובכל תנוחה, כאשר רק נשים הסובלות מבעיה פתולוגית (דליפות, צניחות וכולי) זקוקות לביופידבק.