ריבוי מי שפירהגורמים, הסיכונים ואפשרויות הטיפול
תרגום: אילן גטניו
מי השפיר הם חלק ממערכת התמיכה בעובר. הם מגינים על העובר ומסייעים להתפתחות השרירים, הזרועות, הריאות ומערכת העיכול. מי השפיר מיוצרים מייד לאחר ששק ההריון נוצר, כ-12 יום לאחר ההתעברות. תחילה הם מכילים מים המסופקים על ידי האם. כ-20 שבועות מתחילת ההריון, הם מכילים בעיקר שתן של העובר. ככל שהעובר גדל, כך הוא ינוע ויסתובב יותר בתוך הרחם בסיוע מי השפיר. בשליש השני להריון, העובר יתחיל לנשום ולבלוע מי שפיר. כמות מי השפיר תגדל בצורה סדירה עד לשבוע 32 או 33 ואז הם יתאזנו. בחלק מן המקרים מי השפיר יהיו מועטים או מרובים. יש טווח משתנה של כמות מי השפיר, אבל בדרך כלל צריך להיות בין 800 ל-1,000 מיליליטר. אם כמות מי השפיר נמוכה המצב נקרא מיעוט מי שפיר - אוליגוהידאמניוס. אם יש ריבוי מי שפיר המצב נקרא פוליהידרמניוס. צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון מהו ריבוי מי שפיר? במצב זה יש יותר מידי מי שפיר. רופאים יכולים למדוד את כמות הנוזל בכמה שיטות, כאשר הנפוצה ביותר היא באמצעות הערכה של רמת הנוזל AFI, או מדידות כיסים עמוקים. אם מדידת AFI מראה שכמות מי השפיר גדולה מ-25 ס"מ, (או מעל אחוזון 95) בדיקה יחידה של כיסים עמוקים של < 8, או שיש יותר מ=-2,000 סמ"ק, המצב הוא ריבוי של מי שפיר. אצל כ-1% עד 2% מהנשים בהריון יש ריבוי מי שפיר. רוב המקרים הללו הם בינוניים, עם רמות מעט מעל לממוצע.
מה גורם לריבוי מי שפיר?
מה הסיכון מריבוי מי שפיר? רוב המקרים של ריבוי מי שפיר הם של ריבוי מועט, וכתוצאה מכך יש סיבוכים מעטים, אם בכלל. במקרים של ריבוי גדול של מי שפיר עלולים להיווצר אחד או כמה מהסיכונים הבאים:
דימומים לאחר הלידה.
מה הטיפול בריבוי מי שפיר?
מקרים רבים של ריבוי מי שפיר מטופלים בקלות ואינם גורמים לסיבוכים אם יש מעקב צמוד אחרי התפתחות ההריון. ניטור צריך לכלול מדידות גדילה באולטרהסאונד, פרופיל ביופיזי והערכת העובר. טיפולים אחרים יכולים לכלול:
תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון. קישור למחשבון משקל בהריון. |
קישור לפורומים:
כתבות בנושא:
|