זהירות: חיידק אי-קולי

מהו חיידק האי-קולי? איך נשמרים? וכיצד מטפלים אם נדבקים?
|
הדפס
|
שמור

כשהתינוק של נ. היה בן 4 ימים בלבד, היא שמה לב שהוא משלשל ושלצואה שלו יש פתאום ריח מאוד חריף (למרות הנקה מלאה) ומרקם מאוד רירי.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

ההורים המודאגים פנו אל רופאת הילדים של המשפחה, והיא הפנתה אותם למיון בית החולים לילדים, ששלל את זה כ"דאגה של הורים פעם ראשונה" בלי לבצע בדיקה מקיפה. כעבור מספר ימים, כשהתינוק של נ. היה בן 10 ימים, עלה חום גופו בצורה פתאומית ומדאיגה, בזמן שינה והגיע ל-41.5 מעלות - רמה מאוד מדאיגה ומסוכנת לתינוק בגיל כה צעיר. הוריו רצו איתו לחדר מיון, שם איבחנו איבחון ראשוני: זיהום חריף בדם ובשתן של חיידק אי-קולי וכן דלקת אוזניים. לא זה המקום לתאר את החששות הכבדים של אותם ההורים במשך ארבעה עשר ימים של אישפוז, כשהתינוק חסר האונים אינו מוריד חום, ונמצא בסכנת חיים. כאשר אופשזו ביחד עם מספר תינוקות בני אותו גיל בדיוק, עם אותו זיהום, התברר שכולם נולדו באותם הימים בחדר הלידה של אותו בית חולים, ולימים התברר להורים, שבזמן הלידה "השתולל הנגיף" בתינוקיה של אותו בית חולים, והיה זיהום כללי במקום, ושם כנראה הייתה ההדבקה. 
יתרה מכך, לאחר זיהוי האי קולי, היה גם ברור לצדדים שההורים אכן צדקו כשהתריעו בפני רופאת הילדים והצוות בחדר המיון, על חשד לבעיה בגיל 4 ימים. רופא אחד אף הודה בכך בעל פה- שאילו היו תופסים את זה מוקדם (כלומר, בביקור הראשון במיון), התינוק שלהם לא היה מגיע למצב מסכן חיים.

 

אי-קולי Escherichia coli הוא חיידק העלול לגרום לזיהום חמור בדם. יש מאות סוגים בלתי אלימים של החיידק, החיים בשלום בתוך המעיים של כל אחד מאיתנו, ומהווים חלק ממערכת העיכול של בני האדם ושל שאר החיות. אבל חלק מהחיידקים הללו מפריש רעלים חזקים הגורמים לשלשול דמי, לזיהום בדם ובסופו של דבר לכשל של הכליות ולמוות. הסוג הנפוץ ביותר של החיידק הרעיל הוא O157:H7. סוגים אחרים של החיידק, פחות רעילים, עלולים עדיין לגרום לזיהומים בדרכי השתן וזיהומים אחרים.

 

רופא יכול לחשוד בזיהום אי-קולי לאחר בדיקה פיזית. אם הוא חושב שלקיתם בזיהום, יבצעו בדיקת צואה לגילוי החיידק. מכיוון שהחיידק יכול לחיות מחוץ לגוף רק ימים ספורים, צריך לקחת דגימה לבדיקה מיד עם גילוי הסימנים הראשונים.

 

הטיפול בזיהום אי-קולי הוא קודם כל טיפול בהתייבשות שגורם השלשול. בדרך כלל הזיהום נעלם מעצמו, אבל אם מתגלות בעיות בדם, כמו אנמיה, צריך לקבל נוזלים ואולי גם מנות דם. אם מפצחים בעיות בכליות, ייתכן שיצטרכו לבצע טיהור של הדם בדיאליזה.

 

איך נדבקים?

חיידקי אי-קולי נמצאים בצואה של חיות ושל בני אדם, וההדבקה מתרחשת כאשר באים במגע עם הצואה. החיידק בדרך כלל עובר דרך מזון מזוהם, או מים וגם במגע בין בני האדם. מים ומזון שזוהמו בחיידק נראים נקיים ואין להם ריח מיוחד.


מזון מזוהם

בשר מאכל הופך מזוהם במהלך עיבודו. אם הבשר איננו מבושל עד תומו בטמפרטורה הנדרשת, החיידק שורד את הבישול ומדביק את האדם האוכל ממנו. כל מזון שבא במגע עם בשר נא עלול להזדהם. החיידק יכול לעבור מפריט מזון אחד לשני דרך הידיים האוחזות במזון, כלי מטבח, משטחי חיתוך ומשטחי הכנת מזון שלא נוקו ולא חוטאו לאחר שבאו במגע עם בשר לא מבושל.

 

גם מוצרי בשר אחרים כמו בשר הודו טחון, בשר מעובד או נקניק סלמי, עלולים להזדהם.

 

סוגי מזון נוספים בסיכון גבוה לזיהום בחיידק אי קולי כוללים: 

  • חלב או מוצרי חלב שלא עברו פיסטור (החיידק עלול לעבור ממערכת העיכול של הפרה אל העטינים ומשם לחלב).
  • ירקות ופירות טריים כמו חסה, נבטי אלפלפה או סיידר תפוחים שלא עברו פיסטור ובאו במגע עם צואת חיות.

 

 

זיהום מים

צואת אדם או חיות המזוהמת בחיידק אי קולי עלולה לגרום לזיהום מים. אנשים עלולים להידבק כאשר מקורות המים לא טופלו עם כלור, או במקרה שבולעים בטעות מים מזוהמים בשעת שחייה באגם או בבריכה טבעית שמימיהם זוהמו.

 

החיידק עלול לעבור מאדם לאדם, בדרך כלל כאשר האדם המדביק אינו רוחץ את ידיו היטב אחרי שהייה בשירותים.

 

החיידק עלול לעבור מידיו של אדם מזוהם לאנשים אחרים באמצעות חפץ העובר מיד ליד. מקרים אלה שכיחים: 

  • בבית – אדם עם זיהום של אי קולי עלול להפיץ את החיידק באכילה "מפה לפה" או תוך שימוש באותם כלי אוכל. ילדים, שבדרך כלל שוכחים לרחוץ את ידיהם ביציאה מהשירותים, הם המדביקים העיקריים בבית.
  • במסעדות ובמוסדות לימוד – מוצרי מזון מזוהמים או טיפול רשלני במזון עלול לגרום להתפשטויות החיידק למספר גדול של אנשים. במוסדות כמו מעונות יום ובתי אבות, לא תמיד יש חדרי נוחיות היגייניים ולכן הזיהומים נפוצים יותר מאשר במקומות אחרים.

 

הידבקות בחיידק אי-קולי מסוכנת יותר לילדים צעירים מגיל 5 שנים, בקרב נשים הרות ואצל מבוגרים מעל גיל 65. זאת מכיוון שבדרך כלל אצלם מתפתחים סיבוכים יותר מאשר אצל מבוגרים בריאים. אנשים הנוטלים אנטיביוטיקה בגלל שלשול שנגרם על ידי חיידק אי-קולי הם בסיכון גבוה לסיבוכים בריאותיים חמורים. סיבוכים אלה כוללים בעיות בדם ובכבד כמו סינדרום המוליטי-אורמי, העלול במקרים מסויימים לגרום גם למוות.

 

מהם סימני הזיהום?

רוב המבוגרים הבריאים הנדבקים באי-קולי מרגישים קצת כאבים וחוסר נוחות בגלל השלשול, אבל בדרך כלל הם מחלימים תוך כשבוע. במקרים רבים הם אף לא פונים לטיפול רפואי ואינם יודעים שהבעיות הרפואיות נגרמו מחיידק אי-קולי.

 

יש לבדוק אם יש זיהום אצל אדם במקרים הבאים: 

  • אם יש לו שלשול דמי.
  • אם יש לו שלשול והוא נחשף לבני אדם שידוע שהם נדבקו באי-קולי או שהוא נחשף למזון מזוהם.
  • אם הוא מפתח פתאום בעיות חמורות בדם ובכליות, או בשניהם. סימנים מוקדמים כוללים חיוורון, חום, חולשה, מכות "כחולות" ומתן שתן במנות קטנות.

 

מרגע ההדבקה ועד לגילוי הסימנים הראשונים של הזיהום (תקופת הדגירה) יכול לעבור יום אחד או אפילו שמונה ימים, אבל בדרך כלל הסימנים מגיעים בין 3 ל-4 ימים לאחר ההידבקות.

 

מספיקה כמות קטנה ביותר של חיידקים כדי לגרום לזיהום. החיידק נשאר בגופם של ילדים כשלושה שבועות (לעומת כשבוע בלבד אצל מבוגרים). בשל כך, ילדים מפיצים את החיידק זמן ארוך יותר באמצעות מגע עם אדם אחר.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
14. אורטל 13/09/2022, 09:24:46

שלום לכולם, לפניי כמה ימים התלוננתי על כאבי בטן בחלק העליון ולמטה קצת (אני בשבוע 7 עם תאומים) רעדתי בגוף במשך 10 דקות רבע שעה ככה וכאשר הגעתי םמיון צץ חום 38.4 נתנו לי אקמול ושלחו אותי הביתה כמובן לאחר אולטרסאונד לבדיקה של העוברים, מפה לשם למחרת חזרתי אחרי ביקורת אצל הרופא משפחה כי רעדתי שוב, שלח אותי למיון חזרה עם חשד לדלקת בשתן שלא התלוננתי לכיוון הזה בכלל, הגעתי למיון לאחר יום מתיש במיוחד עם כאבים ולחץ בבטן הגיעו למסכנה שיש לי את אותו חיידק אי קולי ואושפזתי כמה ימים למתן אנטיביוטיקה דרך הוריד והשגחה, לאחר מכן שוחררתי הביתה עם מתן טיפול אנטיביוטיקה כל ההריון כדור ביום, המשיך לעקוב לברר ולעשות בדיקות, כרגע מרגישה טוב....תתפללו עליי בבקשה להמשך הריון קל ותקין ובעזרת ה' בידיים סופר מלאות. תודה תזכו למצוות אמןןןן!!!!! אורטל בת רחל :)

+ השב
 
13. יעל 14/05/2022, 11:13:41

עשיתי בדיקת שתן שגרתית והתגלה לי חיידק אי קולי. יש לי כאבי בטן חזקים מאוד בכל הבטן. האם זה בגלל החיידקים? האם יש צורך בבדיקות נוספות? האם זה מדבק? מבקשת תשובה מהירה מה לעשות הלאה, אני עובדת אצל קשישים .

+ השב
 
12. אלינה 16/03/2020, 14:58:25

שלום, אני ילדה בכיתה ו והסיפור הזה מרגש ומלחיץ. אני ממש לא מבינה למה זה קורא להרבה מאוד תינוקות. בהצלחה לכם עם כול זה❤️

+ השב
 
11. דגן אביבה 30/08/2019, 10:04:27

כל הכבוד לחומר המוגש דלמעלה בבדיקתשתן התברר כי אני נושאת את חידיקי הקולי הרופא נתן לי אנטיביוטיקה שאני מתכונת להקחת במשורה תוך כמה זמן עלי לערוך בדיקת שתן נוספת

+ השב
 
10. איציק 08/08/2019, 08:04:05

לפני כשבועיים היינו בבריכה והמים היו ממש מזוהמים הרגשנו את זה. ההשבוע התגלה לי חיידק בשתן Escherichia coli העבודה שלי היא בחוץ נוסע ברכבות אז הכניסה שלי לשירותים זה רק במקומות ציבוריים. האם יש קשר, לחיידק שיש לי לבריכה שהייתה ממש מסריחה?

+ השב
 
9. מודאגת מאוד 04/08/2019, 14:52:33

מאושפזת כבר 7 ימים עם טיפול אנטיביוטי דרך הווריד בבית החולים עקב אי-קולי בדרכי השתן שעבר לכליה כל הזמן הזה החום לא יורד ונא בין 38-37 הכאבים בכליה עמומים ומורגשים אפילו בעת מנוחה חשוב לציין שהצואה ללא שילשולים או צבע מיוחד ומעוניינים אוטוטו לשחרר אותי לטיפול אנטביוטי כדורי בבית ומסבירים שלא מצאו עדיין את החיידק ויכול להיות שאין חיידק נוסף אחר ורק דלקת שתעבור בקרוב. האם זה נשמע סביר?

+ השב
 
8. אורלי 25/02/2019, 05:07:27

לצערי יש לי את חיידק איקולי כבר שלושה חודשים מטופלת באנטיביוטיקה לא עוזר כי עושה טיפולים ביולוגים אנטיביו מה לעשות ????

+ השב
 
8.1. שמוליק 15/09/2022, 15:49:17

אתמו בצהריים גיליתי כי נדבקתי בחיידק האיקולי מבת זוגתי בזמן קיום יחסים מצאת דרך להתמודד עם הממזר?

7. גלית 18/02/2019, 17:49:36

אני סובלת מחזיק אי קולי כמעט שנתיים משתמשת בכל דבר למניעת הידבקות שוטפת את הגוף אחרי צואה את הידיים אחרי מתן שתן ושום דבר לא עוזר כל שבוע אני מתאשפזת .7 ימים מקבלת אנטיביוטיקה חוזרת הביתה אחרי כמה ימים זה חוזר שוב ושוב מתאשפזת אני מתייאשת לא יודעת מה לעשות

+ השב
 
7.1. תנסי 06/05/2019, 23:44:29

הפריקס למניעה ...

6. מלי 09/05/2016, 20:07:28

נדבקתי בחיידק משרותים ציבורים מזוהמים נתנו לי 3 סוגים של אנטיביוטיקה והחיידק לא עבר, כעבור שלושה שבועות של כאבים וסבל ולילות ללא שינה- אושפזתי בבידוד בבית חולים לטיפול אנטיביוטי דרך הוריד. צריך מאוד להקפיד על היגיינה ואם נדבקים אז לטפל במיידי ולא להתמהמה

+ השב
 
6.1. רחלי 12/08/2018, 21:05:41

מלי איפה מצאו לך לחיידק בשתן? לא נתנו לך מונורול?

5. מוחמד 17/03/2016, 15:53:42

אם יש לי את החיידק בפיפי זה בסדר?

+ השב
 
5.2. אחות 15/01/2019, 19:31:37

ממש לא... פיפי זנה סטרילי לא אמור להיות חיידקים

5.1. מה מצב 07/10/2018, 12:21:22

כן

4. קרן 15/02/2014, 12:36:54

רציתי לשאול . מה קוטר ההילה של החיידק תודה

+ השב
 
3. נינה 23/06/2013, 16:56:18

האם פורמולת חמוציות מרוכזת מטפלת בחידק אי קולי?

+ השב
 
3.2. מישהי 23/12/2018, 18:03:29

חיידק האיקולי עמיד בPH נמוך מאוד כלומר בחומציות. לכן ריכוז חמוציות לא יעזור.. אם הבנתי נכון את השאלה

3.1. נעמי גטניו 23/06/2013, 18:24:05
חיידק האי-קולי למיטב ידיעתי אינו מושפע מחמוציות. מטפלים עם אנטיביוטיקה. חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה או רופא מומחה בתחום.
2. לבורנטיות 20/01/2013, 08:32:53

אנו עובדים עם תלמידים העושים ביוחקר עם חיידקי אי קולי. מה הסיכויים שנדבק בחיידק ומה אמצעי הזהירות שעלינו לנקות?

+ השב
 
2.1. ברק 17/11/2013, 11:30:28

יש לנו בשתן/קיבה מעל ל10 מילארד חיידקי אי קולי. אז.... כל עוד אתם לא עובדים עם הזנים הפטוגניים - אלא עם הזנים המעבדתיים אז הכל בסדר

1. נילי 05/08/2012, 00:02:27

למה לא מדברים לגבי החיידק בשתן

+ השב