יחסי מין בהריון

אילו שינויים חלים בתפקוד המיני בשעת הריון
|
הדפס
|
שמור

ברור לכולנו שהיריון מתחיל מיחסי מין. פעם נהגו לספר לילדים סיפורים אחרים: "אימא אכלה הרבה ועכשיו יש לה תינוק בבטן", או "קיבלנו חבילה בדואר ושם היה תינוק חמוד".

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

היום מספרים הורים לילדים בצורה מפורטת וגלויה על ההיריון: "אחרי שהביצית והזירעון נפגשים ומתחברים מתחיל להתפתח העובר" (מתוך הספר: אנשים קטנים בבטן, מאת: חנה ליבנה וגילה ברונר, ספרית הפועלים 2003).

 

אך למרות הפתיחות קיימת עדיין מבוכה רבה. נשים מתקשות לשוחח על חיי המין שלהן בזמן ההיריון ולברר עם הרופא אילו מהשינויים שהן חשות הם בגדר הנורמה ואילו חריגים. לעיתים קרובות היחס כלפי האישה בהיריון הוא כאל אימא עתידית, אישה שיכולה להעניק חום, אהבה וחיבה אך לא אישה עם צרכים מיניים, חשק מיני ויכולת להתגרות ולגרות. גישה זו קיימת גם בקרב אנשי מקצוע העוסקים במעקב הבריאותי אחרי האישה ההרה.  

 

באחד הקורסים שהעברתי לאחיות בריאות הציבור סיפרה אחת מהמשתתפות בגילוי לב: "אני נוהגת לשוחח עם כל אישה בהיריון שמגיעה למעקב במרפאה ומציינת בטופס מיוחד את השינויים שחלו אצלה מאז תחילת ההיריון. אבל ישנה שאלה אחת בטופס המעקב להיריון שאני נוהגת לדלג עליה בקביעות. אף פעם איני מעיזה לשאול על שינויים שחלו בתפקוד המיני שלה ושל בן זוגה. אני מפחדת להביך אותה ועוד יותר חוששת שהיא תביך אותי כשלא אדע איך להשיב לה."

 

נתחיל מהתחלה: בתחילת ההיריון מדווחות נשים רבות על ירידה בחשק המיני, בתכיפות יחסי המין וביכולת שלהן להגיע לאורגזמה. בחילות, הקאות ועייפות מאפיינים את החודשים הראשונים ויכולים להסביר את הירידה בחשק ובפעילות המינית. יש סיבות נוספות: יש נשים החוששות שההיריון ישנה אותן. אחדות דואגות למראה החיצוני ומפחדות שההיריון יגרום לאבדן המראה הצעיר שלהן. הלחץ החברתי על האישה להישאר יפה וחטובה עלול לגרום לה תחושות של מצוקה וייאוש. נשים אחרות חוששות שההיריון ישנה את החיים שלהן, את התכניות ללימודים, הקריירה המקצועית והחיים החברתיים. בעיקר זה נכון לנשים שההיריון הפתיע אותן (היריון לא מתוכנן). יש נשים החוששות שיחסי מין יפגעו בהיריון, גם אם קיבלו הנחיה מפורשת מהרופא שיחסי מין מותרים לאורך כל ההיריון ואין חשש לפגיעה בעובר. כל אלה עלולים להגביר את החרדות ולפגוע בחיי המין.

 

שיפור התחושות המיניות של האישה בשליש השני להיריון מוסבר ברגשות של השלמה ושמחה על השינוי הצפוי בחייה בשילוב של שינויים גופניים המגבירים את העניין המיני. גודש ונפיחות בשדיים ואספקת דם מרובה לאזור האגן נותנים תחושה של חום ומלאות הדומה לתחושה הנוצרת בעקבות גירוי מיני. החופש לקיים יחסי מין מבלי לדאוג אמצעי מניעה עשוי לתרום לשיפור יחסי המין. יש נשים המשמרות תחושות אלה עד לרגע קרוב ללידה. אצל אחרות תחושת הכבדות והמגושמות מקלקלת קצת את העניין המיני. בנוסף, יש גברים ונשים החוששים שהפעילות המינית תגרום ללידה מוקדמת או לפגיעה בעובר. במחקרים רבים לא נמצא קשר בין קיום יחסי מין ואורגזמה לבין זירוז לידה או תחלואה עוברית.

 

אחת השאלות השכיחות היא אילו תנוחות מומלצות בהיריון ומתי צריך לשנות אותן? וכלל הברזל בסקסולוגיה הוא שלא משנים את מה שנוח ונעים. אם הבטן מפריעה ניתן לבחור תנוחה שונה - כמו למשל, שכיבה על הצד כשהגבר שוכב מאחורי האישה, ישיבה על כסא כשהגבר יושב והאישה יושבת מעליו פנים-אל-פנים או עם גבה אליו וכריעה על ארבע כשהגבר נכנס לנרתיק מאחור.

 

האפשרויות רבות, אך הקושי הוא לשנות הרגלים, מפני ששינוי דורש שיחה אינטימית. יש רבים המתקשים בשיחה ולא שינוי. אם יחסי המין הפכו לא נוחים או אם אסור לקיים יחסי מין בתוך הנרתיק, אל תשכחו שניתן ליהנות מאפשרויות ארוטיות אחרות. אפשר לפנק וללטף את האישה בשמן או קרם גוף, אפשר לגרות אחד את השני כל אחד בתורו (גירוי באמצעות יד או פה). אפשר לאונן כל אחד בפרטיות או אחד ליד השני, לפי מידת הנוחות והפתיחות הקיימת בין בני הזוג.

 

ובעיקר, חשוב לשמור על איכות הקשר הזוגי והאינטימי שלכם, בין אם תמשיכו ביחסי מין או בפעילות מינית מפנקת ומענגת, עם או ללא גירוי מיני. איכות זו תאפשר לכם לחזור לתפקוד מיני תקין למרות המהפך הגדול: הלידה וההחלמה, ההנקה, השינוי בסדרי היום והלילה והעייפות חסרת הגבולות.

 

גילה ברונר, סקסולוגית מוסמכת, מנהלת השרות הסקסולוגי במרכז לרפואה מינית, שיבא תל-השומר ( 03-5302000  03-5305970 ), מחברת הספרים "מין גיל כזה", "כל אחד עובר את זה" למתבגרים ו"אנשים קטנים בבטן" לילדים בני 5-9 ולהוריהם.

 

טלפון: 03-5711426/7, 052-6666286, פקס: 03-6393515,

דוא"ל: gilab@netvision.net.il .

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה