כל מה שרצית לדעת על שפעת העופות

שאלות ותשובות
|
הדפס
|
שמור

מאת: מומחי משרד הבריאות

 

 

מהי שפעת העופות?

מדובר במחלה הנגרמת על-ידי נגיף ממשפחת השפעת, הפוגעת בעופות בר ובעיקר בעופות בית. ישנן שתי צורות של מחלה: צורה קלה - בה מופיעים אי סדירות בנוצות וירידה בתפוקת הביצים, וצורה קשה - בה מתפתחת בעופות מחלה הפוגעת באיברים פנימיים וגורמת בתוך יומיים לתמותה של כמעט 100% מהעופות שחלו.

איך מועברת שפעת העופות?

עופות נגועים מפיצים את נגיפי השפעת ברוק, בהפרשות פה ואף, ובלשלשת. עופות אחרים נדבקים כשהם באים במגע עם הפרשות נגועות או משטחים מזוהמים. הדבקת בני אדם מתרחשת בדרך דומה: במגע ישיר עם עופות נגועים, עם הפרשותיהם, עם דמם או עם חפצים מזוהמים. סבורים שהחשיפה העיקרית של מי שחלו בשפעת העופות הייתה בזמן שחיטה, ניקוי והכנת העופות לבישול וייתכן אף שאכילת בשר נא.

 

האם שפעת העופות יכולה להדביק בני אדם בקלות?

לא. למרות שעד היום נרשמו בכל העולם 176 מקרים של שפעת עופות בבני אדם - המקרים נדירים. מספר המקרים קטן ביותר בהשוואה למאות מיליוני העופות שחלו ורבבות האנשים שנחשפו אליהם ברחבי אסיה. עדיין לא ידוע מדוע רק חלק קטן מהנחשפים נדבק בנגיף, בעוד שאר הנחשפים נותרים בריאים. עד עתה ( מרץ 2006 ) דווח על 176 בני אדם שנדבקו בזן של שפעת העופות, 96 איש מתוכם מתו (על פי נתוני ארג, החשש הגדול הוא שנגיף שפעת העופות יעבור שינוי במבנהו, על-ידי העברת גנים מנגיף שפעת בני האדם, מה שקרוי "שינוי אנטיגני". הנגיף החדש שיהיה "נגיף ביניים" בין שפעת העופות לשפעת בני אדם, יוכל אולי לעבור בקלות מאדם לאדם.

צילום: StockXchange

מה הסיכון להידבק כעת בשפעת עופות בארץ?

הסיכון נמוך מאוד. תנאי גידול העופות בארץ שונים לחלוטין מאלה שבארצות מזרח אסיה ולרוב לא קיים מגע הדוק בין העופות ובין בני האדם. לכן הסבירות להדבקת בני האדם בארץ – נמוכה ביותר. 

 

האם הארוע משנה את רמת הכוננות בארץ לפי הנחיות ארגון הבריאות העולמי?

לא. יש לזכור כי המדובר כעת בשפעת עופות ולא בפנדמיה של שפעת. כל עוד המדובר בשפעת עופות, אין שינוי במצב הכוננות של ארגון הבריאות העולמי והוא נותר בשלב 3. גם אם יחלה אדם בישראל בשפעת כתוצאה מהדבקה מעופות חולים – אין שינוי במצב הכוננות.


שינוי יקרה רק כאשר במקום כלשהו בעולם יהפוך הנגיף למדבק מאדם לאדם.

 

גם הסימנים של שפעת העופות בבני אדם?

בתחילה דומים התסמינים של מחלת שפעת העופות בבני אדם לאלו של השפעת העונתית (רגילה): חום, שיעול, כאבי גרון, נזלת וכאבי שרירים או לעיתים קרובות המחלה מתחילה עם שלשולים. מחלתם של החולים בשפעת מתקדמת במהירות והם מפתחים דלקת ריאות קשה, העופות בהמשך מצוקה נשימתית וסיבוכים קשים אחרים.

 

כמה זמן לאחר מגע עם עוף חולה עשויים לחלות?

בדרך כלל יומיים עד ארבעה ימים. תיאורטית – עד 7 ימים.

 

מה עושים מי שבאו במגע עם עופות חולים?

תתבצע חקירה אפידמיולוגית, ולולנים אשר באו במגע עם העופות החולים יתבקשו להיות עירניים למקרה שתופיע תחלואה מלווה בחום. מי שאינם לולנים ולא באו במגע הדוק עם העופות החולים בלול הנגוע לא יזדקקו לטיפול מונע.

 

מניין הגיעה התחלואה אל לולי העופות בקיבוצים בישראל?

בשלב זה לא ניתן לדעת מה מקור התחלואה ויתכן שלא יהיה ניתן לדעת זאת בוודאות גם בעתיד. יתכנו מספר סיבות, כמו עופות נודדים וכו'. במקביל לכל הטיפול של המערכת מתבצעת חקירה מקיפה על ידי השירותים הווטרינרים של משרד החקלאות וייתכן שהממצאים המעבדתיים יסייעו לשפוך אור על שאלה זו.

 

אנשים אשר באו במגע עם עופות ביישובים בטווח של 3 ק"מ, יתבקשו להיות עירניים למקרה שתופיע תחלואת חום בשבוע שלאחר המגע עם העופות. במקרה כזה, יש לפנות לרופא ועל פי הגדרות המקרה יחליט הרופא האם יש צורך בבירור מתאים במיון לשלול שפעת עופות. הם יקבלו מהרופא המחוזי, בעקבות החקירה האפידמיולוגית, דף הנחיות לביצוע ניטור עצמי של חום. מומלץ להימנע ממגע עם עופות בטווח הנדון סביב הלול בו אובחנה שפעת עופות.

 

מה עושים בני משפחה של לולנים שלא היו במגע ישיר עם עופות כלשהם?

יש לוודא כי אכן לא באו במגע עם עופות. אם כך - לא צריכים לעשות דבר שכן הם אינם מצויים בסיכון.

 

מה יעשה לולן שנחשף לעופות בלול הנגוע ?

אם מופיע חום מעל 38 מעלות יש לפנות לבדיקה בחדר המיון של ביה"ח הקרוב למקום מגוריו, ולציין כי בא במגע עם העופות החולים.

 

מהם התסמינים (סימפטומים) הראשונים של שפעת עופות בבני אדם?

ברוב המקרים מדובר על תחלואה נשימתית קשה המלווה בחום.

 

האם מי שקיבל חיסון כנגד שפעת השנה, מחוסן מפני שפעת העופות?

לא. החיסון שניתן בחורף מקנה הגנה מפני נגיף שפעת עונתי ואיננו מספק הגנה מפני הנגיף של שפעת העופות.

 

האם ישראל ערוכה להתמודדות עם שפעת העופות?

מדינת ישראל נערכה ברמת משרד הבריאות, קופות החולים ובתי החולים. קיים נוהל מסודר להתמודדות עם המחלה הנמצא באתר האינטרנט של משרד הבריאות ועודכן לאחרונה לפני מספר ימים. קיים מלאי תרופות מספק לצורך טיפול במגעים ובחולים. קיים מלאי בגדי ואמצעי מיגון לצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים. קיים מלאי של אמצעי הנשמה וניטור בבתי החולים.

 

מה אפשרויות הטיפול נגד שפעת העופות?

יש שלושה סוגים של טיפול:

  1. טיפול מניעתי: לפני הופעת סימני המחלה, כולל אמצעים למניעת חשיפה למחלה, וחיסון.
  2. טיפול סימפטומטי: טיפול כללי כגון טיפול להורדת חום, והקלה על כאבי גרון.
  3. טיפול ספציפי על ידי תרופות אנטי-ויראליות (נוגדי נגיפים): היום מוכרות ארבע תרופות אנטי-ויראליות (נוגדי נגיפים) לשימוש נגד שפעת עונתית בבני אדם. יעילותן של התרופות נבדקה עם הופעת מקרים של שפעת העופות בבני אדם.

 

האם קיים חיסון נגד שפעת העופות בבני אדם ?

עדיין אין חיסון נגד שפעת העופות בבני אדם.

 

האם חיסון נגד שפעת עונתית (רגילה) יכול לסייע להגן מפני שפעת העופות?

החיסון נגד שפעת עונתית מקנה הגנה נגד שני תת-סוגים של נגיף השפעת באותה שנה. אומנם החיסון לא ייתן הגנה ישירה נגד שפעת העופות, אבל יפחית את הסכנה של הידבקות משולבת של אדם בשפעת עופות ושפעת עונתית.

 

איך מאבחנים שפעת עופות בבני אדם?

האבחנה מסתמכת על תיעוד של חשיפה אפשרית למקור זיהום, ממצאים קליניים ובדיקות מעבדה. חשד לחשיפה למקור זיהום באזור של התפרצות של שפעת העופות כולל: מגע כלשהו עם עופות חיים, גוססים או מתים, או הפרשותיהם, מגע עם אדם שחלה בשפעת עופות או בדלקת ריאות, שלא אובחנה.

 

המלצות למטיילים

ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות הישראלי פרסמו המלצות למטיילים הנוסעים לארצות שיש בהן התפרצויות של שפעת העופות:

  • יש להימנע מביקור בשווקים או בחוות בהם מגדלים, מוכרים או שוחטים עופות.
  • יש להימנע ממגע עם עוף חי, גוסס או מת.
  • יש להימנע מביקורים במקומות מזוהמים בהפרשות, לשלשת או נוצות של עופות.
  • יש להימנע ממגע בעיניים, באף ובפה בידיים לא נקיות.

 

האם בתי חולים וקופות החולים קיבלו הנחיות?

כן. הם הונחו לפעול לפי התורה - יש הנחיות מדויקות בנהלי משרד הבריאות וקיים נוהל מסודר לכל קופה ומוסד רפואי. במיון יתשאלו חולים עם תחלואה נשימתית חריגה וחום לגבי חשיפה אפשרית לעופות החולים.

 

מה עושה משרד הבריאות כעת?

  • מקיים עדכון הדדי מול משרד החקלאות, ומבצע הערכות מצב שוטפות.
  • מקיים עדכון שוטף של קופות החולים ובתי החולים.
  • מבצע חקירה אפידמיולוגית, ע"י לשכות הבריאות, באזורים בהם נתגלו לולים נגועים, לזיהוי מי שבא במגע הדוק עם העופות החולים.
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה