הסכם ממון או פגיעה ברומנטיקה?

הסכם ממון מקל מאד על הליכי גירושין
|
הדפס
|
שמור

 

נכון שלכאורה יש סתירה בין האהבה לבין חתימה על הסכם  ממון לפני הנישואין, אבל רק לכאורה. למרות שכולם "מתחתנים מאהבה" עדיין שליש מהנישאים מוצאים את דרכם שוב אל מדרגות הרבנות. על קצה המזלג,  אנסה לעשות קצת "סדר"  לזוגות המתחבטים אם "לסכן" את הרומנטיקה ולערוך הסכם ממון לפני החתונה.

 

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון,  הינו הסכם אשר נועד להסדיר את מערכת היחסים הרכושיים והכספיים בין הצדדים לעת פירוד.

 

מה היתרונות לזוגות שעורכים הסכם ממון?

להסכם ממון השפעות מרחיקות לכת על טיב חיי הנישואין ועל רמת החשדנות בין בני הזוג, חשוב לציין, כי לגבי זוגות שנישאו לאחר שנת 1974 חל חוק יחסי ממון בין בני זוג הקובע שבהעדר הסכם בכתב ביניהם הקובע אחרת, יחולק הרכוש המשותף ביניהם במקרה של גירושין שווה בשווה, ללא כל קשר לאופן רישום הרכוש וזאת למעט ירושות שקיבל כ"א מבני הזוג, מתנות ופיצויים בגין נזקי גוף.

 

הסכם ממון מקל מאוד על הליך הגירושין, מסייע לצדדים להיפרד יפה ואפילו להישאר חברים ועשוי למנוע מלחמות ומאבקים בנושא הרכוש. יתרון חשוב נוסף לעריכת הסכם ממון בין בני זוג, הוא ניטרול מירוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה. בהעדר הסכם ממון, קיים חשש שאחד מבני הזוג יקדים ויגיש תביעה לערכאה המשפטית הנוחה לו, ויזכה ליתרון משפטי לא הוגן.

 

הסכם הממון יכול למנוע מצב של ניהול הליכים משפטיים קשים הסבים סביב נושאי הרכוש, לעת הגירושין, היה וחלילה בני הזוג יתגרשו.

 

אין זאת אומרת שאם אחד מבני הזוג מבקש מהאחר לערוך הסכם ממון הוא צופה שהם יתגרשו, זה כן אומר שהוא נוהג באופן מושכל שיוכיח עצמו בעבור שני הצדדים היה ויחליטו להיפרד.

 

להסכם הממון יתרון נוסף והוא העובדה שעל פי חוק יחסי ממון בין בני זוג יש לחכות עד לפקיעת הנישואין דהיינו קבלת הגט או חלילה מות אחד הצדדים עד לחלוקת הרכוש שנצבר ע"ש אחד מבני הזוג בלבד. עובדה זו גורמת לא פעם לכך שאחד הצדדים משתמש בנושא הגט כבקלף מיקוח ומעכב אותו על מנת לגרום לצד השני להיכנע לתכתיביו.

 

בהסכם ממון ניתן ורצוי לקבוע, כי החלוקה הרכושית תתבצע מיד עם פירוד הצדדים, וללא קשר לקבלת/ מתן הגט עצמו.

 

צילום: Xenia

למי מיועד הסכם ממון?

הסכם ממון אינו מיועד רק עבור בני זוג עשירים, אם כי מכיוון שקשר הנישואין יוצר חיובים משפטיים של הבעל והאשה זה כלפי זה, כורכים בתוכם הגירושין גם סיכון כלכלי, ולאנשי העסקים שביניכם גם סיכון עסקי. כפי שנאמר "מרבה נכסים מרבה דאגה".

 

נכון הוא שמאבקים סביב נושא הרכוש אופייניים בעיקר במקרים שאחד הצדדים הביא עימו מלכתחילה לקשר הנישואין רכוש רב (לעיתים בצורה משמעותית) מהצד השני, או כאשר אחד הצדדים הינו איש עסקים, ולחילופין כאשר אחד הצדדים לפחות כבר חווה על בשרו או בקרב בני משפחתו הקרובה סיפור גירושין.

 

עם זאת, גם זוגות ש"אין להם כלום", ודאי לא משהו ששווה לריב עליו, מוצאים עצמם לא פעם בעיצומו של מאבק משפטי ארוך וקשה על הרכוש.

 

מי צריך לאשר את הסכם הממון?

זוגות אשר עורכים הסכם ממון לפני הנישואין צריכים לאשרו בפני נוטריון או בפני רושם הנישואין ברבנות. באם ההסכם נערך לאחר שבני הזוג נישאו זה מכבר, יש להביא את ההסכם לאישור בית המשפט לענייני משפחה, על פי אזור מגוריהם. בזמן האישור מוודא בית המשפט כי הצדדים ערכו את ההסכם מרצון, הבינו את משמעויותיו וחתמו עליו מרצון חופשי.

 

האם ניתן לשנות הסכם ממון לאחר שאושר?

ניתן לערוך בהסכמה שינויים בהסכם הממון אך כל שינוי דורש את אישור בית המשפט.

האם ניתן לבטל את הסכם הממון לאחר שאושר?

 

לאחר שההסכם מאושר ניתן לבטלו רק אם המבקש את הביטול מוכיח כי נפל פגם בכריתת ההסכם כגון טעות, עושק או כפייה.

 

לסיכום

קשר הנישואין יוצר שותפות. שותפות זו טומנת בחובה מרכיבים רגשיים, כמו גם מרכיבים רכושיים, באמצעות הסכם ממון ניתן לשמור על טיב היחסים במקרה של פירוד ולהקל על תהליך הגירושין שעלול לעלות כסף רב עבור עורך דין, דבר שייחסך אם כל אחד ידע מה הוא אמור לקבל במקרה של פרידה.

 

אם כבר החלטתם...

מאחר שלנושא היבטים כבדי משקל עולה הצורך להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בתחום לשם עריכת הסכם הוגן וראוי שיבטיח את זכויות הצדדים.

 

 

הכותב הוא עו"ד ומגשר שמתמחה בדיני מעמד אישי ומקרקעין

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה