טיפולי פוריות בעידן הקורונה: האם להתחיל או לדחות?

האם לאור התפרצות וירוס הקורונה כדאי לדחות התחלה של טיפולי פוריות?
|
הדפס
|
שמור

האם לאור התפרצות וירוס הקורונה לדחות התחלה של טיפולי פוריות? כתבת עדכון מתאריך 19.3.2020.

במאמר הקודם שלי (17/3/20, רק לפני יומיים... שניתן לקרוא בסוף עדכון זה) דיווחתי על נייר העמדה שחובר על ידי האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה) ובו סוכם שלא להמליץ באופן גורף על דחיית טיפולי פוריות, בהבנה שנתונים חדשים יכולים לשנות את ההמלצה ובתנאי שאין חשש למטופלת/מטופל חולה או שנחשפו לנגיף (בהוראת בידוד).


ההמלצות התבססו על העדר מידע המצביע על הדבקת עוברים בשליש הראשון של ההיריון.


החשש הוא כמובן להשפעה אפשרית על התפתחות תקינה של עוברים בתקופה החשובה של התפתחות האיברים והיווצרות מומים.


כמו כן, בנשים הרות שחלו בווירוס הקורונה בשליש השלישי של ההיריון לא נמצאה הדבקה של עוברים ולא נמצא הווירוס במי השפיר או בחלב האם.


האיגוד האמריקאי לפוריות (ASRM) בפרסום מ 12.3.20 התייחס לזהירות הנדרשת במתן מידע למטופלות, תוך כדי הדגשה שאין סיבה להדאיג נשים בהריון צעיר ובאותו הפרסום המליצו שמטופלת שחשודה בחשיפה או חשודה כחולה או שהוכחה כחולה- שלא לבצע החזרת עוברים לרחמה (הקפאת ביציות או עוברים). אך בשלב זה לא ניתנה המלצה על הפסקת טיפולי פריון.


מנגד- האיגוד האירופאי לפוריות (ESHRE) יצא כבר לפני כן בהמלצה גורפת- מתוך זהירות- שלא להתחיל כלל בטיפולי פוריות ולהימנע מהריון בתקופה זאת (אין התייחסות ברורה להימנעות מהריון ספונטני).


השינוי בתפיסת המצב החל אתמול בפרסום חדש של האיגוד האמריקאי- ובו למעשה יישרו קו עם ההמלצות האירופאיות- שלא להתחיל בשלב זה כל טיפול חדש של פריון (למעט שימור פוריות להקפאת ביציות או עוברים לפני טיפול כימוטרפי במטופלות אונקולוגיות). כמו כן הומלץ לבטל החזרת עוברים לנשים שכעת בטיפול, ואף לבטל כל פעילות כירורגית אלקטיבית לא דחופה.


בהתאם לזאת- האיגוד הישראלי עדכן היום בבוקר (19.3.2020) את ההנחיות להפסקת כל טיפולי הפוריות החדשים.


ניתן להשלים את הטיפולים הרצים בהמלצה שלא להחזיר עוברים לרחם, בתנאי שאינן חשודות כחולות או חייבות בבידוד. באופן עקרוני לא נאסר באופן גורף לבצע החזרת עוברים וכל רופא/ יחידה צריכים לקיים דיון עם המטופלת להחלטה בנושא, תוך הבנה שההמלצה הכללית היא שלא להחזיר עוברים בשלב זה.

 

בברכת בריאות,

פרופ' אבי בן-הרוש
מומחה במיילדות גינקולוגיה ופריון
Wikifertility.com

 

יש לך שאלות לפרופ' בן-הרוש? הצטרפי עכשיו לפורום המומחים של פורטל דולה למשפחה "פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים" בפייסבוק.

 

תאריך עדכון הכתבה: 19.3.2020

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
2. אא 31/03/2020, 08:54:27

שלום, האם קיימת המלצה גם להמצע מכניסה טבעית להריון?

+ השב
 
1. שירה 23/03/2020, 12:43:36

פרופ' בן הרוש, תודה רבה על ההסבר והניתוח המפורט. האם תוכל לחוות דעה ביחס להתחלה של טיפול תרופתי לגירוי שחלות? הייתי אמורה להכנס השבוע לסבב ראשון של הזרעות (בת 39 עם הסטוריה של שני הריונות ספונטניים ולידות בריאות וטובות בגילאים 33 ו- 35) ובשל ההמלצות לא ניתן לבצע זאת כעת. השאלה היא האם ניתן להתחיל טיפול תרופתי מבלי לבצע הזרעה ולנסות "הזרעה ספונטנית"? תודה רבה

+ השב
 
1.2. פרופ׳ בן הרוש 25/03/2020, 11:48:22

שירה שלום, באופן רשמי ביחידות הציבוריות וגם בפרטיות הופסקו טיפולי הפוריות כולל הזרעות. למיטב ידיעתי גם השירות של מעקב זקיקים בקופות לא זמין וניתנה הנחיה שלא להפנות. אין איסור גורף ורשמי על כניסה להריון. האיגוד הישראלי לגינקולוגיה פרסם המלצה כללית להתייעץ עם רופא מטפל לגבי הריון גם משיקול של קושי צפוי במעקב הריון סדור. ישנו גם חוסר המידע הברור לגבי השפעה אפשרית של וירוס הקורונה על הריון צעיר ומצד שני גם שאלה של האם הריון מעלה סיכון לתחלואה חמורה יותר? יתכן שישנם רופאים שיכולים להציע לך טיפול כזה או אחר להגברת ביוץ ותזמון יחסים תוך כדי מעקב אישי שלהם ללא הפניה לקופות.

1.1. נעמי גטניו 25/03/2020, 11:36:40

היי שירה, את מוזמנת להתייעץ עם פרופ' בן-הרוש בפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים. https://www.facebook.com/groups/pregg/