פותחה שיטה מדוייקת לגילוי סרטן השד בשלב מוקדם

סקירה גנטית של נוזל שנלקח מרקמת השד - מדוייקת יותר
|
הדפס
|
שמור

 

מדעני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס גילו כי שיטה שפיתחו לסקירת נוזלי הגוף לגילוי סוגי תאים והחתימה הגנטית שלהם מדוייקת פי שניים בגילוי סרטן השד לעומת בדיקה פתולוגית של התאים במיקרוסקופ.

 

הבדיקה, שפותחה על ידי ד"ר שרה קומאר וד"ר מארי-ג'ו פקלר, מפרידה תחילה את התאים מן הנוזל ואז מחפשת בתוך ה-DNA של התאים את התיוג הכימי של גנים מסויימים, הידועים כקשורים לסרטן.

 

בדיווח בגיליון 1 ביוני של המגזין המדעי Clinical Cancer Research אומרות המדעניות, כי בדקו את שיטת הסקירה שלהן על נוזל מרקמת שד בחיפוש אחרי תאים שנשרו מגידולים בשלב הצמיחה. "שיטת הסקירה מסוגלת להבחין במה שהעין האנושית איננה מסוגלת לראות, אומרת ד"ר קומאר, פרופסור לאונקולוגיה במרכז קימל לחקר הסרטן באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. "זה יכול להיות כלי מצויין, בשילוב עם בדיקה פתולוגית, הן לסרטן השד והן למחלות אחרות באברים שניתן בקלות לשאוב מהם נוזלים, כמו ריאות, ראש וסרטן הצוואר, סרטן הלבלב וסרטן השחלות".

 

בבדיקה פתולוגית מחפשים במעבדה אחרי צורות לא שיגרתיות של תאים כדי לקבוע אם יש גידול סרטני, אבל שינויים מולקולריים בתאים, בעיקר בשלבים מוקדמים של הסרטן אינם בטווח הראייה של מיקרוסקופים, אפילו בחזקים שבהם.

 

הבדיקה החדשה, הקרויה quantitative multiplex methylation-specific PCRאו בקיצור QM-MSP קובעת את הכמות היחסית של סמנים של חמישה עד עשרה גנים הקשורים לסרטן. רמות הגבוהות מסף מסויים מצביעות על הימצאות פוטנציאלית של תאי סרטן, ואילו רמות נמוכות יותר מצביעות על דגימות תקינות.

צילום: פוטו-ראק

במחקר הישוו מדעני מרכז המחקר את אחוז הגילוי של השיטה שלהם לעומת בדיקות פתולוגיות של דגימות מנוזלי השד. הדגימות נלקחו מנשים בסיכון גבוה, או אצל נשים שכבר לקו במחלה. בדיקת QM-MSP הכפילה את אחוז הגילוי ל-71% לאחר שהתגלו 15 מתוך 21 גנים ידועים. מתוך 76 דגימות שנמצאו תקינות, QM-MSP מצא ש-63 מהן תקינות (83%). "עכשיו כשאנו יודעים שכלי הסקיה יעיל במציאת תאי סרטן בנוזל השד, אנו צריכים לשפר את הדיוק בנטילת דגימת הנוזל" אומרת ד"ר קומאר. היא מאמינה כי סקירת הגנים עלולה להחמיץ תאי סרטן אם לא יבדקו אזורים מסויימים בשד. מחקר מקביל של חוקרים נוספים במרכז של גו'נס הופקינס, מנסה לקבוע מהם האזורים הנכונים שמהם יש ליטול את הדגימה.

 

המחקר נערך במימון המכון הלאומי האמריקני לחקר הסרטן, הקרן האמריקנית למלחמה בסרטן השד ובסיוע מענק PFP של מכון אייבון לחקר הסרטן.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה