פריצת הדרך המדעית של 2005 ברפואת נשים: לנשים גיוון גנטי גדול משל הגברים

לא כל מחקר רפואי שנעשה על גברים ניתן להשלכה על נשים
|
הדפס
|
שמור

 

חודש דצמבר הוא בדרך כלל תקופה של סיכומי סוף שנה. הפעם אנו מביאים את שלושת המחקרים החשובים ביותר בתחום בריאות האשה שיצאו לאור במהלך שנת 2005. ממחקר חדשני על כרומוזום X, ועד החלטות לגבי תזונה ואורח חיים.

 

לדברי ד"ר שרי מארטס, סגנית נשיא לענייני מדע באגודה למחקרי בריאות האשה בארה"ב, הושגה התקדמות עצומה בהבנה כיצד הבדלים ביולוגיים בין המינים משפיעים על הבריאות.

 

המחקר המשמעותי ביותר, של כרומוזום X, הוכיח כי מבחינה גנטית אצל הנשים יש גיוון גדול בהרבה מאשר אצל הגברים. צוות מדענים דיווח במגזין "נייצ'ר" ב-17 במארס, כי אצל יונקים ממין נקבה, שיש אצלן שני עותקים של כרומוזום X, יש יותר גנים מאשר אצל הזכרים. תיאוריות קודמות העלו השערה כי אחד הכרומוזומים X כמעט שאינו פעיל. הפעילות המשתנה של כרומוזום Xמסבירה לא רק את ההבדלים בין המינים אלא גם את ההבדלים בין נשים לבין עצמן. כאשר הגנים הללו יובנו טוב יותר, מדענים יוכלו למנוע התפרצות של מחלות הקשורות לכרומוזום X.

צילום: מאיה אהרוני

המחקר השני בחשיבותו השנה לגבי נשים הוא פיתוח חיסון HPV נגד סרטן. החיסון פועל היטב נגד שני סוגים של קבוצת הווירוסים papillomavirus, HPV-16ו-HPV-18 האחראים לגרימת כ-70% ממקרי סרטן צוואר הרחם. לפי מחקר שפורסם ב-18 בנובמבר במאמר מטעם מכון Lancetהחיסון נמצא יעיל ב-100% במקרים של זיהום של חיידקי HPV16/18. לפי ההערכות, בכל שנה כ-280,000 נשים מתות מסרטן צוואר הרחם, רובן במדינות המתפתחות. מחקר זה ודומים לו מראים את הפוטנציאל של חיסול מחלת סרטן צוואר הרחם בעולם

.

המחקר השלישי בחשיבותו הראה כיצד אספירין משפיע בצורה שונה על גברים ועל נשים. מחקר שנמשך 10 שנים עם כ-40,000 נבדקים בגילאי 45 שנה ומעלה, מגלה, כי אספירין אינו מפחית אצל נשים את מהסיכון להתקף לב ראשון, כפי שהוא פועל אצל הגברים. עם זאת, אספירין מפחית את הסיכוי לשבץ אצל נשים, דבר שלא קורה אצל הגברים בדרך כלל. אספירין מפחית את הסיכוי של נשים ללקות בהתקף לב בגיל 65 שנה ומעלה, בתקופה שגם חשוב למנוע מקרים של שבץ מוחי.

 

לפני פרסום המחקר החדש, נשים רבות נטלו אספירין על בסיס יומי כדי למנוע התקפי לב. זאת בעצת רופאיהן, שהתבססו על מחקרים שבוצעו על גברים בלבד. המחקר מגביר את המודעות לחשיבות הבדיקה והטיפול הן אצל נשים והן אצל גברים, ומדגיש את העובדה, שמחקרים על גברים אינם תקפים תמיד גם אצל נשים.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה