15% מתושבי ישראל סובלים מאלרגיה בעונת המעבר

הגורם העיקרי: אבקות צמחים
|
הדפס
|
שמור

 

אביב הגיע, ועמו גם האלרגיות של עונת המעבר. דמעות, עיניים אדומות, אף סתום, התעטשויות ושיעולים, צפצופים מהריאות, קשיי נשימה ולפעמים גם כאבי בטן, תפרחות וגרד. כל אלה תופעות המעידות על רגישות גבוהה לחומרים אלרגניים המרחפים באוויר, בעיקר באביב, בגלל הפריחה. כ-20% מבני האדם הם בעלי רגישות גבוהה יותר מן הממוצע, ולכן הם מפתחים תגובות אלרגיות עם החשיפה לאלרגנים. האלרגיה היא למעשה תגובה של מערכת החיסון של אנשים אלה הפועלת נגד חומרים "טבעיים". אלרגיה  לגרגרי  אבקה  של  צמחים  היא  אחת המחלות הנפוצות ביותר בארץ. לפי הערכות שונות, סובלים ממנה כ-600 אלף בני אדם, שהם כ-15% מתושבי ישראל. במרבית המקרים נגרמים בעטיה  נזקים  בריאותיים ובמקרים חמורים במיוחד אף מוות. אלרגיה לגרגרי אבקה גורמת הן  לסבל  רב  לחולי האלרגיה והן לנזק לכלכלת המדינה, עקב ירידה בכושר העבודה ועקב הפחתת היכולת ללמוד ולפעול, הגדלת השימוש במיטות בבית חולים ועוד.

 

מתברר, כי הסבל  העיקרי  לבני  אדם נגרם מחשיפה לאבקה של שבעה מיני צמחים הניטעים בידי אדם: זית,  ברוש,  אילנתה,  פקאן  וצמחי הזכר של אלה, ערער ותמר. העצים פורחים מסוף פברואר או תחילת מרץ עד מאי. עצי הברוש (וערער) פורחים כבר בפברואר ואחריהם אלון, אלה, תמר (דקל) ואקליפטוס (מרץ-אפריל). הזית פורח מאמצע אפריל או תחילת מאי. פריחתו מקדימה בעמקים ומתאחרת בגליל או בירושלים. גם הפקאן פורח בסוף האביב.

צילום: מאיה אהרוני

בתחילת הקיץ (מאי-יוני) פורחים עצי גן-עדן (אילנתוס) ברחובות הערים. למרות פיזור האבקה הצהובה החזק והבולט של עצי המחט (אורן, קזוארינה), האבקה שלהם כמעט ואינה גורמת לאלרגיה שכן הגרגרים של האבקנים בעצי המחט כבדים יחסית ואינם נישאים באוויר כמו אבקני שאר העצים שהוזכרו.

 

יש גם מינים אחרים של צמחים, בחלקם צמחי בר ובחלקם צמחי נוי, הגורמים לאלרגיה. הסרפד פורח באביב. עשבי בר, כגון ירבוז (אמרנטוס), אמברוזיה, לחך, כף אווז, מלוח, מלחית, פורחים מתחילת הקיץ ועד סוף הקיץ. עשב בר אלרגני שכיח הוא הכתלית (כתלית יהודה וכתלית רפואית) הגדל ליד קירות ומדרגות אבן ופורח, בימי חמסין כמעט כל השנה. פרופ' יואב ויזל וגב' ולנטינה אפשטיין מהאגודה הישראלית למדעי הצמח, הקימו אתר אינטרנט, שבו נמסרת תחזית קבועה של פריחת צמחים אלרגניים. ניתן להיכנס לאתר בכתובת זו ולהתעדכן לגבי מועדי הפריחה האלרגנית שלהם.

 

שלוש פעמים הוגשה בכנסת הצעת חוק זהה שדרשה לאסור נטיעת עצים אלרגניים בקרבת מקום יישוב. ההצעות עדיין לא הגיעו לאישור בקריאה שנייה ושלישית. אולם גם לפני אישור החוק, פועלים הרופאים לגרום להגבלת הנטיעות החדשות של הצמחים האלרגניים במקומות יישוב.

 

דרכי הטיפול באלרגיה מאוד מגוונות. יש טיפולים אלטרנטיביים, כמו דיקור סיני, תרופות הומאופתיות, וגם תרופות אנטי היסטמיניות ברפואה המערבית הקונבנציונלית כמו אהיסטון, פניסטיל, היסטדקס ולורסטין. הבעיה העיקרית עם תרופות אלו היא שיש להן אפקט מרדים. במצבים קשים גם נותנים סטרואידים. טיפות אף ותרסיסים עם ריכוז נמוך של אפדרין, פסאודו-אפדרין ופנילאפרין אפשר לרכוש ללא מרשם רופא, אך יש לזכור ששימוש ממושך בהם עלול לגרום נזק לריריות האף ולגרום למצב של עמידות לטיפול.

 

טיפול נוסף, שלא יפתור את הבעיה במקום, אלא יתן פתרון לטווח רחוק, הוא חשיפה הדרגתית לחומרים האלרגנים ויצירת עמידות כלפיהם.כאן מלמדים את המערכת החיסונית שלא להגיב לאלרגנים או להקטין את רמת התגובה כמה שיותר.

כתבה נוספת על אלרגיה ניתן לקרוא בקישור זה.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה