אנחנו כבר הורים 10 - מתפתחים ביחדנושא התפתחות התינוק מהווה גורם לחץ מרכזי
האם התינוק שלכם מתפתח "כמו שצריך"? עולה יפה במשקל? מתקדם בהתאם למצופה בגילו? אצל הורים רבים נושא התפתחות התינוק מהווה גורם לחץ מרכזי. לסביבה שלנו יש תפקיד מאוד מרכזי בלחץ שנוצר. סבתא דואגת שהתינוק לא אוכל מספיק. החברים נותנים עצות מתוך ניסיונם האישי. אנחנו צופים בהתנהגות של תינוקות אחרים בסביבה שלנו, ואם נרצה ואם לא, משווים את כולם לפשוש שלנו. אז איך התינוק שלי אמור להתפתח ואיך ההורים הטריים יכולים להימנע מהתסכול המיותר ולשמור על מפלס חרדות נמוך יחסית?
יש כמה כללי יסוד בהתפתחות התינוק ואחד החשובים ביותר הוא שלכל ילד יש קצב התפתחות אישי משלו. זה אומר שחשוב לא לבצע השוואות בין ילדים שונים בתוך המשפחה או מחוצה לה. טווחי ה"נורמל" בהתפתחות מאוד רחבים ואבני הדרך כלליים מאוד. חריגה לכל כיוון יכולה להיחשב כתקינה. היחידים שיכולים לקבוע אם קיים איחור התפתחותי הם רופא ילדים, נוירולוג ילדים או מומחה בהתפתחות הילד.
תחומי ההתפתחות כוללים התפתחות מוטורית, חושית, קוגניטיבית, חברתית ורגשית. למרות שיש חילוקי דעות גם בתחום הזה, יש יותר ויותר ביקוש מצד ההורים לסדנאות לליווי התפתחותי. אורית סרדס, מדריכת ליווי התפתחותי ב"שיטת ורדי" מסבירה שהמפתח למיצוי הפוטנציאל האישי והסיבה ללקויות הלמידה ולקויות תפקוד רבות אחרות, נמצא בקשרים עצביים שבין חלקי המוח השונים ובין המוח לגוף. זהו הבסיס לתפקודו התקין של האדם בכל הרבדים – הפיזי, הרגשי והחשיבתי. אלה תלויים זה בזה ונבנים במקביל, זה על ידי זה. זה מתחיל עוד ברחם ומגיע לבשלות מסוימת סביב גיל שש. איכותם של קשרים עצביים אלה קשורה ישירות, לרצף ולאיכות של כל שלב התפתחותי שלנו.
צילום: מאיה אהרוני במקרים רבים, ההורים והסביבה הקרובה אינם מזהים ואף אינם מודעים ללקויות בשלבי ההתפתחות, או אינם מייחסים לכך חשיבות. שיטת ורדי מבוססת על ההבנה כי לקויות אלו הן נורות האזהרה הראשונות שניתן לזהות כבר אצל תינוקות ולתת מענה טיפולי, הכולל זיהוי מקור הבעיה וטיפול בה. השיטה מאבחנת ומנתחת, החל מתינוקות וכלה במבוגרים את תפקודה של כל מערכת בנפרד, ואת התפקוד והאיזון בין המערכות השונות.
ההורים באים לסדנאות כדי לקבל כיוון וללמוד תרגילים המלווים את ההתפתחות המוטורית והחושית של התינוק בשנתו הראשונה. על ידי תרגילים פשוטים במגע ובתנועה נתייחס לנושאים רבים. שיפור השכיבה על הבטן והרמת הראש, שיפור השינה, דרכי התמודדות עם כאבי בטן שמקורם בגזים, הרגעת התינוק, פיתוח תפיסת המרחב, פיתוח שווי משקל, שיפור האחיזה בכפות הידיים, התהפכות, זחילה ועוד.
ענת אילת-תירוש, מדריכה בכירה מוסמכת בשיטת פלדנקרייז ובליווי התפתחותי בשיטת שלהב-Child'Space מספרת שאת השיטה פיתחה ד"ר חווה שלהב על בסיס התאוריה של ד"ר משה פלדנקרייז. עניינה המרכזי הוא מעקב אחר התפתחות הילד מלידה ועד הליכה וכוללת את כל תחומי ההתפתחות.
השיטה מבוססת על גירוי כל המערכות הללו וזאת על ידי טכניקות ותרגילים יחודיים המשלבים מגע, תנועה, שמיעה, ראייה ודיבור. באמצעותם ובדרך של משחק עורכים לתינוק היכרות עם מרכיבי תנועה ומצבים חדשים המגרים לתנועה ספוטנית המאחדת את כל המרכיבים. שיתוף ההורים הוא בבסיס השיטה עקב השפעתם המכרעת על התפתחות התינוק. המפגשים מערבים למידה של התינוק וההורה כאחד ומסייעים לתינוק למצות כל שלב ושלב בהתפתחות כדי לשפר אתאיכות חייו ואת הקשר עמו.
זכרו, שהחשוב מכל הוא לתת לילדכם המתפתח המון חום, אהבה, תחושת שייכות ותמיכה. הציבו לו גבולות ברורים והקדישו לו כמה שיותר מזמנכם. |
כתבות בנושא:
|