מצג עכוז

תינוקך במצג עכוז? ההשלכות והאפשרויות
|
הדפס
|
שמור

תרגום: אילן גטניו


בדרך כלל, מספר שבועות לפני הלידה, רוב העוברים משנים תנוחה למצב לידה, כשראשם מתקרב לתעלת הלידה. אם זה לא קורה, הישבן של העובר או רגליו יהיו קרוב לתעלת הלידה ויצאו ראשונים. 

מצב זה מכונה "מצג עכוז". השכיחות של מצג עכוז היא מקרה אחד מכ-25 לידות בהריון מלא.

צילום: מאיה אהרוני

מה המצבים השונים של מצג עכוז? 

  • מצג קדמי – הישבן של העובר נמצא בכיוון תעלת הלידה והרגליים נמצאות ישר למעלה לפני הגוף. כפות הרגליים נמצאות ליד הראש.
  • מצג עכוז מלא – הישבן למטה, והרגליים מקופלות בברכיים כשכפות הרגליים נמצאות ליד הישבן.
  • מצג כפות רגליים – רגל אחת או שתיים של העובר מצביעה לכיוון מטה ותצא תחילה.

 

 

מה גורם למצג עכוז? 

הסיבות למצג עכוז אינן מובנות עד תום. עם זאת, מצג עכוז יותר נפוץ במקרים של: 

  • הריונות קרובים
  • הריון מרובה עוברים
  • כאשר יש היסטוריה של לידות מוקדמות
  • כאשר יש מיעוט או ריבוי מי שפיר
  • כשצורת הרחם אינה רגילה או שהיו גידולים ברחם כמו פיברואידים
  • אצל נשים עם שילית פתח

 

כיצד מאבחנים מצג עכוז?

כמה שבועות לפני תאריך הלידה המשוער, הרופא המטפל מניח את ידיו על הבטן התחתונה כדי לבדוק את מיקום ראשו של העובר, גבו וישבנו. אם הוא חושב שהעובר נמצא במצג עכוז, מוודאים באמצעות בדיקת אולטרה סאונד. יש גם בדיקת רנטגן מיוחדת לקביעת מיקום העובר ולמדידת רוחב עצמות האגן, כדי לקבוע אם אפשר לנסות לידה נרתיקית של תינוק במצג עכוז (בארץ לידת העכוז פחות נפוצה - המתרגם). 

 

האם מצג עכוז מעיד שמשהו לא בסדר?

רוב העוברים במצג עכוז נולדים בריאים. עם זאת, יש להם סיכון גבוה יותר לבעיות מסויימות לעומת תינוקות שנולדים כשראשם תחילה. מומים מולדים קצת יותר נפוצים אצל תינוקות שנולדו במצג עכוז. מום מולד עלול להיות הסיבה לכך שהעובר לא עבר למצג ראש לפני הלידה. 

 

האם אפשר לשנות את המצג?

הזמן המתאים ביותר לסובב תינוק במצג עכוז הוא בין שבוע 32 לשבוע 37 להריון. יש כמה שיטות עם אחוזי הצלחה משתנים. שוחחו עם הרופא המטפל על האופציות שהוא מרגיש שיהיו הטובות ביותר עבורך לנסות. 

 

טכניקות רפואיות 

היפוך חיצוניהיפוך חיצוני הוא שיטה לא ניתוחית, שבה הרופא יכול לסייע להזיז את העובר בתוך הרחם. טיפול תרופתי עוזר להרפות את שרירי הרחם והוא עשוי להינתן יחד עם בדיקת אולטרהסאונד, כדי לוודא מהי התנוחה של העובר, מה מיקום השיליה וכמות מי השפיר בשק ההריון. דחיפה עדינה על הבטן התחתונה יכולה לגרום לשינוי המצג למצג ראש. במהלך כל הטיפול ינוטרו פעימות הלב של העובר, כך שאם יתעוררו בעיות, הרופא יפסיק מייד את הסיבוב. רוב הנסיונות להיפוך חיצוני מצליחים, אבל ככל שמתקרב מועד הלידה, כך קשה יותר לבצע את ההיפוך. (שוחחי עם הרופא שלך על הסיכונים הכרוכים בפעולה והיכנסי לפורום הריון ולידה תמיכה של פורטל דולה על מנת לבקש המלצה על רופא מומחה להיפוך חיצוני  - המתרגם).

 

כירופקרקטיקה – הכירופרקט המנוח לארי וובסטר מאיגוד הכירופרקטים הבינלאומי, פיתח טכניקה שבה יכול כירופקרט לשחרר את הלחץ על האגן של היולדת ולגרום להתרככות שריר הרחם והגידים הסובבים אותו. הרחם המשוחרר מקל על העובר להסתובב בצורה טבעית. הטכניקה נקראת "טכניקת ההיפוך של וובסטר". המגזין לטיפולים פיזיולוגים מניפולטיביים דיווח בגיליון יולי אוגוסט 2002 כי 82 אחוזים מהרופאים המשתמשים בטכניקה זו, דיווחו על הצלחה מלאה של ההיפוך. תוצאות המחקר גם מצביעות על כך שעדיף לבצע את הטכניקה במהלך החודש השמיני להריון. (בארץ גם נהוג דיקור סיני, רפלקסולוגיה, שיאצו או חימום בבהונות הרגל – המתרגם)

 

שיטות טבעיות

שתי הטכניקות הבאות להיפוך טבעי מומלצות על ידי המטפלת פני סימקין, שלדבריה ניתן לנסות אותן בבית בחינם וללא סיכון.

 

  • שינוי זווית – הרימי את הירכיים לגובה של 30 ס"מ מעל לקרקע בעזרת כרית גדולה וקשיחה, שלוש פעמים בשבוע למשך 10 עד 15 דקות בכל פעם. מומלץ לעשות זאת על בטן ריקה, ובזמן שהעובר פעיל. התמקדי בעובר ואל תכווצי את הגוף, במיוחד באיזור הבטן התחתונה.
  • שימוש במוסיקה – אנו יודעים שעוברים יכולים לשמוע קולות וצלילים מחוץ לרחם, לכן נשים רבות משתמשות במוסיקה או בהקלטות של הקול שלהן כדי לגרום לעובר לשנות תנוחה ולנוע לכיוון מקור הקול. השמעת מוסיקה או הקלטת קול האם באזור הבטן התחתונה, מעודד עוברים לנוע לכיוון הקול ולצאת ממצג עכוז.
  • הומאופתיה - יש גם תרופות הומאופתיות שנשים מצאו כמוצלחות במקרים של מצג עכוז. צרי קשר עם הומאופת מסומך לגבי שימוש בתכשירים Moxibustion או Pulsatilla להיפוך טבעי (היכנסי לפורום רפואה משלימה בפורטל דולה לקבלת המלצה על מטפל בקרבת אזור המגורים שלך - המתרגם).

  

לידה נרתיקית לעומת ניתוח קיסרי במצג עכוז 

רוב הרופאים אינם מאמינים שלידה נרתיקית אפשרית במצג עכוז, אם כי כמה ימתינו להחלטה עד למצב הלידה. עם זאת, כדי לנסות לידה נרתיקית בדרך כלל חיוני ש: 

  • הסתיימה תקופת ההריון במלואה והעובר במצג קדמי
  • העובר אינו מראה סימנים של מצוקה כשנערך ניטור של פעימות הלב
  • תהליך הלידה חלק ויציב, צוואר הרחם נמחק והעובר נע לכיוון מטה
  • הרופא מעריך כי העובר אינו גדול מידיי ושאגן הירכיים של האם רחב דיו כדי לאפשר לו לעבור בבטיחות בתעלת הלידה
  • ניתן לבצע הרדמה ואפשר לבצע ניתוח חירום קיסרי בהתראה קצרה.

 

מהם הסיכונים והסיבוכים של לידה נרתיקית?

במצג עכוז, ראשו של העובר הוא האחרון לצאת, וייתכן שיהיה קשה להעבירו דרך תעלת הלידה. לעתים משתמשים במלקחיים כדי לסייע לראש לצאת. בעיה אפשרית נוספת היא לחץ אפשרי של הגוף על חבל הטבור כשהעובר נע מטה לתעלת הלידה, דבר המאט את אספקת החמצן והדם לעובר.

 

אם מנסים לידה נרתיקית, חשוב לבצע ניטור עוברי אלקטרוני כדי לעקוב אחרי פעילות הלב לאורך כל התהליך. יש לשקול העברה לניתוח קיסרי אם יש סימנים כלשהם שהעובר אולי נמצא במצוקה. 

 

מתי מבצעים ניתוח קיסרי במצג עכוז?

רוב הרופאים ממליצים על ניתוח קיסרי לכל העוברים במצג עכוז, במיוחד כאשר לא הסתיימה תקופת ההריון במלואה. תינוקות טרם זמנם הם קטנים ועדינים, ומכיוון שראשם הוא בדרך כלל גדול יותר, הגוף שלהם אינו מותח את צוואר הרחם לרוחב כפי שמותחים עוברים שעברו הריון מלא. זה אומר שעלול להיות פחות מקום למעבר של הראש. 

 

תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון.

 

כתבות נוספות:
כמה דברים שכדאי לדעת אם תינוקך במצג עכוז
היפוך חיצוני ממצג עכוז למצג ראש
יומן בדיקות בהריון 
מחשבון הריון

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה