שלבי הלידה הפיזיולוגית - השלב הראשון (כתבה ראשונה בסידרה)

מתחילת הצירים עד לפתיחה מלאה
|
הדפס
|
שמור

באנגלית תהליך הלידה נקרא Labor ולא פלא, אכן מדובר בעבודה קשה ברוב המקרים. הטבע נתן לנו את כל מה שאנחנו זקוקות לו על מנת לבצע את העבודה המדהימה הזו שבסיומה ייוולד תינוקך. למרות שתהליך הלידה מהווה חוויה שונה עבור כל אשה עם תחושות וקצב משלה, יש ללידה הפיזיולוגית שלושה שלבים אותם עוברת כל אשה שיולדת בלידה נרתיקית. הנה כל התרחיש, מהציר הראשון או ירידת המים ועד לסיום המדהים של קבלת התינוק ויציאת השיליה.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

התהליך אותו תעברי בלידת תינוקך מחולק לשלושה שלבים: 

  • השלב הראשון - מתחילת הצירים ועד לפתיחה מלאה.
  • השלב השני- מפתיחה מלאה של 10 סנטימטר ועד ליציאת התינוק.
  • השלב השלישי- לאחר יציאת התינוק וכולל את היפרדות השיליה ויציאתה.
  • השלב הרביעי – תקופת משכב הלידה, עד שישה שבועות לאחר הלידה.

 

אצל נשים שזו הלידה הראשונה שלהן (מבכירות) תהליך הלידה הוא בממוצע 15 שעות, למרות שעבור נשים רבות התהליך ממשיך אף יותר מ-20 שעות ולמעטות בנות מזל התהליך מסתיים הרבה לפני כן.

 

אצל נשים שכבר עברו לידה (ולדניות) התהליך הממוצע הוא כ-8 שעות. 

 

סימנים מוקדמים ללידה מתקרבת: 

  • חוש הקינון בא לידי ביטוי בסידורים ובניקיון הבית.
  • רצון לסיים את ההכנות לקראת בוא התינוק.
  • התנהגות מופנמת יותר מהרגיל.
  • שחרור הפקק הרירי (ראו פרק "כיצד אדע שהלידה מתחילה").
  • הגוף מתכונן ע"י בחילות, בצקות, שלשולים וכו'.
  • יותר צירי ברקסטון היקס.
  • כאבי גב - לא דומה לכאב במהלך בסוף ההריון. זהו כאב גב עיקש ועמום שגורם לך להרגיש חסרת מנוחה ועצבנית.
  • כאבי בטן עמומים (כמו כאבי מחזור).
  • פקיעת שק מי השפיר (ירידת מים).

 

גם כאשר חלק מן הסימנים מופיעים, זה לא אומר שהלידה ממש קרובה. סימנים אלה יכולים להתמיד או לבוא לסירוגין במשך ימים או שבועות לפני שהלידה תתחיל. הופעת הסימנים היא תזכורת טובה להכנת תיק הלידה וכל הציוד לתינוק. תשתדלי לא לקוות שהלידה תיכף תתחיל, כי זה לרוב מוביל לאכזבה. המשיכי בחיי השגרה, נוחי, הרבי בשתייה, איכלי מזון מזין ופנקי את עצמך בימים האחרונים והיקרים לפני שתינוקך יגיח לאוויר העולם.

 

מומלץ לקרוא את הכתבה "כיצד אדע שהלידה מתחילה" במדור כתבות>לידה בפורטל דולה. 

 

צירים

אצל כל אשה הגוף מתנהג אחרת לקראת הלידה. הצירים עשויים להתחיל ככאבי מחזור או כאבי גב עמומים, או כהתכווצויות חזקות בבטן התחתונה בשעת לילה או בכל זמן אחר. בעת הציר הבטן מזדקרת ומתקשה וייתכן שתחושי במתיחה כחגורה עבה מסביב לבטן ולגב התחתון. עוד על צירים וגם על ירידת מים בכתבה "כיצד אדע שהלידה מתחילה".

 


השלב הראשון של הלידה

 

 השלב הראשון של הלידה מחולק גם הוא לשלושה תת שלבים:

  


 

 0 – 3 ס"מ פתיחה - השלב הלטנטי או "שלב המנוחה"

כמו שהשם מרמז, זהו שלב מוקדם ויותר רגוע של הלידה שמתחיל עם צירים קלים, מחיקה ופתיחה הדרגתית של צוואר הרחם. בשלב זה כדאי לאשה לנסות למצוא את המינון המתאים בין מנוחה לבין פעילות. אם הצירים עדיין מתונים, מומלץ לנוח או לישון, ואם הצירים כבר מציקים, עדיף לשלב את המנוחה עם פעילות שתפחית את הכאב וגם תסיח את הדעת קצת מהצירים. בשלב זה כדאי לעשות את ההכנות האחרונות של תיק הלידה וחשוב לאכול ארוחה קלה ולשתות דברים לא חמוצים לפני שהתיאבון ייעלם לגמרי עד אחרי הלידה. האכילה והשתייה חשובים לשימור הארגיות של האשה. על המלווה בלידה לדאוג להשקות את היולדת לכל אורך הלידה וגם אחריה.

 

מאפיין השלב: חיוכים והתרגשות מהעובדה שהלידה מתחילה, צירים לא מאוד כואבים, המשך פעילות כרגיל. לעיתים גם פחד מכיצד התהליך יתקדם ואם באמת זה כבר זה, או לא.

ממוצע אורך הצירים: 30 – 45 שניות.

תכיפות הצירים: כל 5 – 20 דקות (הולך ופוחת)

אורך השלב: בין שעתיים ל-24 שעות או יותר

 

בתחילת השלב הלטנטי הצירים אינם סדירים ויכולים להופיע כל 20 דקות, 10 דקות, 15 דקות וכו'. עם הזמן, הצירים נעשים סדירים יותר ומתכיפות של כל 10 דקות, הם לאט, אך בטוח הולכים ומצטופפים מ-10 דקות ועד ל-3-4 דקות בין ציר לציר.

 

בשלב הלטנטי הצירים עובדים על מחיקת צוואר הרחם ופתיחתו. צוואר הרחם נמחק 50% עד מחיקה מלאה, ונפתח לעד 4 ס"מ. בשלב זה ניתן לרוב עדיין לדבר כרגיל ולטייל בין הצירים. אל תמהרו לארוז את הדברים האחרונים אל תוך תיק הלידה ולרוץ לבית החולים. בסרטים מראים שהזוג רץ לחדר הלידה עם קבלת הציר הראשון, אך זכרו ששלב הזה יכול להימשך בין שעתיים ל-24 שעות ולעיתים אף יותר. ברוב ההריונות בסיכון נמוך עדיף לשהות בבית בשלב הלטנטי. קחו חופשה מהעבודה, התקשרו לחברים, צאו לטיול רגלי, סיימו עבודות בבית הקשורות לבוא התינוק. השתדלי להירגע ולהרפות, כדי לאפשר לגוף שלך לעשות את העבודה שלו בדרך הטובה ביותר. כדאי לתכנן את הנסיעה לבית החולים בהתאם לתדירות וסדירות הצירים אך גם בהתחשב במרחק הנסיעה לביה"ח.

 

אין צורך לבזבז אנרגיה על נשימות בטן וכו' אם הצירים עדיין לא מציקים לך. אם הצירים מתחילים בלילה ועוד לא הספקתם לישון, נסו להמשיך לישון עד שהצירים יתחזקו (אל דאגה, הם כבר יעירו אותך כאשר יתחזקו). אם הצירים מתחילים ביום, תמשיכי בתוכניות כרגיל. אם הצירים מציקים לך, קחי נשימות איטיות ועמוקות אל תוך הבטן, וודאי שהנשיפה ארוכה יותר מהשאיפה. הישארי בתנועה ושני את התנוחה לעיתים קרובות.

כדאי לתזמן 5-10 צירים מדי פעם כדי לוודא מה תכיפות הצירים ואת אורכם, ואם כבר הגיע הזמן לצאת לכיוון בית היולדות. ראי כתבה "כיצד אדע שהלידה מתחילה".

 

כאשר היולדת מגיעה למיון יולדות, יבדקו לה לחץ דם, חום, חלבון בשתן ויבצעו ניטור עוברי למשך כעשרים דקות בתנאי שהכל בסדר. לאחר מכן, אם נצפו צירים סדירים, המיילדת או הרופא יבדקו את גודל הפתיחה, את אחוזי המחיקה ואת גובה הראש בספינות (זיזי האגן). אזור הספינות הוא המקום הצר ביותר בו עובר התינוק בלידה. כשהצוות הרפואי מדבר על ראש ש"צף" או אומר שהראש נמצא במינוס כך וכך, הראש עדיין לא עבר את הספינות ועדיין לא התבסס באגן. ראש מבוסס באגן, נמצא בדיוק באזור הספינות (+- 0) וראש שכבר נח על הפרינאום מוגדר כבר במספרים חיוביים +פלוס. ככל שהמספר גבוה יותר בפלוסים, כך הראש יותר קרוב לשלב היציאה.  


 

3 – 7 ס"מ פתיחה - השלב הפעיל של הלידה

בלידה פעילה הצירים סדירים, ארוכים ועוצמתיים. בשלב זה צוואר הרחם מתחיל להיפתח במהירות רבה יותר והצירים ארוכים יותר, חזקים יותר ותכופים יותר. בשלב זה כדאי להתחיל לתכנן את ההגעה למקום הלידה. כפי ששם השלב מרמז, חשוב שהיולדת תהיה כמה שיותר פעילה בשלב הזה, ולשלב נשימות והרפיה עם תנועתיות, שינוי תנוחות ושימוש באמצעים טבעיים לשיכוך כאב, כגון מקלחת, עיסויים, שמנים אתריים, הליכות, שימוש בכדור לידה ועוד. לפעמים השלב הפעיל מתחיל רק ב-4 או 5 סנטימטר פתיחה.

 

חשוב לזכור, שככל שהצירים ארוכים ועוצמתיים יותר, כך הם גם אפקטיביים יותר ומקדמים את הלידה ואת המפגש הראשון עם התינוק. דרושה מידה יותר רבה של ריכוז בנשימות בטן במהלך הציר, ואת אולי קצת יותר עייפה בין הצירים למרות שהכל חוזר להיות רגיל בהפסקות בין הצירים. כשתגיעי לשלב של 5-6 ס"מ אפשר גם להשתמש בבריכת לידה, ג'קוזי או אמבטיה, שגם משככים את הכאב בצורה נהדרת, אך לא מתאימים לשלב הלטנטי של הלידה, מכיוון שיכול להאט את תהליך הלידה או אפילו להפסיק לגמרי את הצירים. גם דימיון מודרך יכול להתאים מאוד לשלב זה של הלידה. מי שמתכננת לבקש אפידורל חשוב שתדע, כי לפי מחקרים רבים, השלב הטוב ביותר לקבלת אפידורל, אם בכלל, הוא סביב 6 ס"מ פתיחה.

 

מאפיין השלב: שוני מאוד גדול באופי הצירים ובעוצמתם. הפנמה שזהו התהליך האמיתי ושרק עכשיו זה מתחיל להיות אמיתי. בשלב זה החיוך לרוב נמחק בזמן הצירים.

ממוצע אורך הצירים: 60 שניות.

תכיפות הצירים: כל 2 – 4 דקות (הולך ופוחת).

אורך ממוצע של השלב: כ-6 שעות בלידה ראשונה וקצר יותר בלידה שניה.


 

7 – 10 ס"מ פתיחה – שלב המעבר


בשלב זה הגוף ממשיך את הפתיחה עד לפתיחה מלאה של צוואר הרחם. הצירים נעשים עוד יותר ארוכים, הרבה יותר חזקים ותכופים מאוד.

 

מאפיין השלב: הצירים בשלב הזה מאוד אינטנסיביים ותכופים. כמעט עולים אחד על השני ואין הרבה זמן לנשום רגיל בין לבין. האשה עוברת שינוי מאוד גדול מבחינת מצב רוחה. בשלב זה נשים רבות אומרות את צירוף המילים "אני לא יכולה יותר" ובאמת מאמינות שאינן מסוגלות להמשיך את הלידה. בן הזוג לפעמים "חוטף" מהיולדת אם אינו שם לב לשינוי ו"מוריד פרופיל". לעיתים יש ליולדת רגישות בכל החושים – מגע שהיה נעים עד אותו רגע הופך ללא נעים ולא רצוי, ריחות פתאום מפריעים לה מאוד, רעשים או דיבורים בחדר מעצבנים אותה וכן הלאה. מי שלו מעט קשוב ליולדת ומכיר את האופי הרגיל שלה, יכול להבחין די בקלות בשלב זה. מיותר לציין כי החיוך כבר נעלם מזמן. לפעמים שלב זה מלווה בבחילות, או הקאות.

 

ממוצע אורך הצירים: 60 – 90 שניות.

תכיפות הצירים: כל חצי דקה – דקה אחת

אורך ממוצע של השלב: בין חצי שעה לשעה

 

בגלל העוצמה של הצירים בשלב המעבר, לעיתים מרגישים צורך ללחוץ בכל ציר, למרות שאת עדיין לא בפתיחה מלאה. חשוב מאוד לא ללחוץ לפני הזמן כי זה יכול לגרום לבצקות ונפיחויות בצוואר הרחם שיעכבו את המשך הלידה. אל תילחמי בבחילות, הקאה יכולה אף לזרז את התהליך. חשוב לזכור גם לרוקן את שלפוחית השתן במהלך הלידה אך במיוחד קרוב לשלב הלחיצות, על מנת שנפח השלפוחית לא ימנע את התקדמות התינוק בתעלת הלידה. לא לוחצים עד שהמיילדת באה לבדוק אם יש פתיחה מלאה. חשוב שהמלווה יהיה קשוב ליולדת וייודא אם הוא יכול לעזור לה עם עיסויים, קומפרסים חמימים או בדברים אחרים שמחזקים אותה ומאפשרים לה לעבור עוד ציר ועוד ציר עד לפתיחה מלאה. 

 

לכתבה השנייה בסדרה


יש לך שאלות בנושא? היכנסי עכשיו לפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים של פורטל דולה למשפחה.  

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
18. פזית 30/07/2018, 22:43:50

אצלי כבר בפתיחה של חצי הצירים היו בתזמון של שלוש דקות וכאבי תופת! בפתיחה של שתיים היו כבר צירים כל דקה וקיבלתי אפידורל. מה שמביא אותי למסקנה שזה מאוד אינדיוודואלי ומה שכתוב מעלה הוא כללי מידי

+ השב
 
18.1. מירית 24/08/2018, 17:25:58

בול מה שקרה לי, והשלב ה״רגוע״ של הלידה אצלי נמשך 18 שעות, מתוכן בערך 4 שעית עם צירים כל 3 דקות, ועוד 3 שעות עם צירים כל דקה, שהביאו אותי כולם יחד לפתיחה של 2.5. ואחרי שקראתי כתבות כאלה וחשבתי שאני כבר עומדת ללדת, לגלות שעתיים אחרי שירדו לי המים ו14 שעות אחרי צירים נוראיים בבית, שאני בפתיחה 1.5 היה מתסכל נורא...

17. נחמה 03/07/2018, 11:58:37

מקסים מתומצת מידע ברור ואפילו מרגיע חששות

+ השב
 
16. דבורה 31/12/2017, 22:45:45

כתבה מצויינת, מפורטת אך לא מבעיתה. תודה רבה!

+ השב
 
15. לפני לידה רביעית 27/11/2017, 12:16:51

סוף סוף כתבה שמסבירה ואני מבינה מה קורה איתי

+ השב
 
14. שרונה 10/11/2017, 20:57:52

כתוב נפלא! תודה רבה

+ השב
 
13. שילה 14/10/2017, 04:59:42

כתבה עיניינית וברורה קראתי בנחת את כול התוכן .

+ השב
 
12. יעל 21/06/2017, 11:43:35

הכתבה הכי ברורה שקראתי לפני הלידה. תודה רבה על הפירוט הכי קטן וחשוב!

+ השב
 
11. לילך גרינברג 04/12/2016, 10:46:06

עכשיו הכל ברור. לידה קלה לכולנו!

+ השב
 
10. גלי פ 04/12/2016, 10:37:45

ברור ורהוט! תודה!

+ השב
 
9. ענת כהן 04/12/2016, 10:17:09

כתבה נפלאה - קראתי את כל הפרקים - פשוט, ברור, ומובן. תודה רבה!! עשית לי סדר בדבר החשוב הזה.

+ השב
 
8. שבוע 31/08/2016, 06:42:24
כתבה יפה ומרגיעה באיזשהי מידה
שתהיה לידה קלה לכן ולי
+ השב
 
7. רינה 17/07/2016, 06:52:38

לקום מאמצע שינה בגלל צירים וכאבים ולמצוא כזו כתבה מאתגרת ״אכן זה הדבר״ הכתבה העשירה ביותר שקראתי עד עכשיו תודה רבה אחלו לי לידה קלה

+ השב
 
6. שני 05/01/2016, 12:36:21
כתבה ממש מעניינת
מה הסיכוי שמחיקת צוואר נסגרת חזרה???
הייתי עם 60% מחיקה ופתיחה של אצבע וחצי
ועכשיו חזרתי מהרופא והוא אומר שהצוואר רחם ארוך סגור ואין פתיחה.
האם הגיוני???
+ השב
 
5. c 30/12/2015, 14:46:56

הכתבה ההכי טובה שקראתי והכי ברורה תודה.

+ השב
 
4. צליל 29/10/2015, 10:20:33

כתבה נהדרת. תודה רבה

+ השב
 
3. איזולדה 06/10/2015, 22:34:31

מעולה.גם התוכן וגם הניסוח והקלילות בה הדברים נכתבו. תודה

+ השב
 
2. נעמה 03/10/2015, 11:48:14

מצטרפת לדעה של שירה אכן זה ההסבר המפורט הטוב והנכון ביותר שקראתי

+ השב
 
1. שירה 14/04/2015, 09:35:04

תודה על המידע המפורט! לא מצאתי כזה פירוט טוב של השלבים והתחושות בכל שלב באף מקום אחר.

+ השב