מתח ואי וודאות – הריון ולידה בימי קורונה

דרכי התמודדות עם מתח ואי וודאות בהריון ולידה
|
הדפס
|
שמור

הריון ולידה כרוכים בהתרגשות, בציפייה ובהתכוננות רבה. יחד עם תחושות אלו באים באופן טבעי מתח ואי וודאות – תחילה לגבי תהליכים הקשורים בהריון והתפתחות העובר ובהמשך לגבי הלידה, כיצד תתחיל? איך תתקדם? איך אני אתמודד עם התהליך? איך המלווים יעזרו לי? ולאחר מכן הלמידה וההסתגלות לרך הנולד ולתפקיד החדש כהורים. 

צילום: Unsplash

בתקופה האחרונה, זו של ימי הקורונה, כולנו חווים מתח ואי וודאות כך שלהיות בהריון בתקופה זו  - זו התמודדות עם מתח כפול. גם מהסובב אותנו וגם מאי הוודאות שההריון והלידה מביאים איתם.


מה אפשר לעשות כדי לעבור תקופה זו בצורה רגועה יותר?

ריכזנו כאן מספר דרכים שיכולות להיות יעילות גם לעכשיו, גם ללידה ואפילו לאחריה:

  • אם אנחנו  מדברים על עכשיו – אז ראשית לבנות שגרה וסדר יום – להתעורר בשעה סבירה, להתלבש, להתארגן ו... גם לארגן את הסביבה שלנו, את הבית, שיהיה נעים לשהות בו.
  • הזדמנות להשלים הזמנת ציוד ולארגן את החדר של התינוק – ומה שלא ניתן לעשות בפועל – לתכנן כך שתהיה תכנית ליום שאחרי.
  • לא להיות לבד... אם יש בן/בת זוג לשמור על מרחב וזמן אישי אבל גם על זמן יחד: לדבר על מה שמטריד, לאוורר רגשות. המצב לא נורמלי ולכן כל תגובות המתח והלחץ הן לגמרי טבעיות. לשמור על קשר עם חברים ובני משפחה שלא ניתן להפגש פנים אל פנים – שיחת טלפון או וידאו יכולה למלא מעט את החוסר שנוצר. אולי אפילו לקבוע מפגש  טלפוני לקפה...
  • לאוכל יש תפקיד חשוב – כהזנה וגם כנחמה ואפילו כהגנה. לאכול טעים, בריא ומגוון. זה נכון עכשיו וגם ללידה – לאכול כך שתהיה אנרגיה לתהליך העוצמתי הזה! וגם לאחריה. גם לך וגם לתינוק – הזנה ובמיוחד הנקה (שחשובה עוד יותר בימים אלו) כהגנה.
  • החששות והדאגות נכונים גם לגבי תהליכים שקשורים ללידה ובוודאי בימי קורונה - לכן מומלץ לפנות למקורות מוסמכים לקבלת מידע עדכני ורלוונטי  - ידע בדרך כלל הוא גורם שממתן חרדה ולחץ. כך תדעי איך להיערך ולקבל את ההחלטות הנכונות. אל תהססי לשאול ולברר את הדברים – עד שתרגישי יותר בטוחה.
 
להתרכז בנשימה, הנשימה תמיד תחבר אותנו לכאן ועכשיו


כדי שהמחשבות והרגשות לא ישתלטו עלינו: להגביל את האוורור בזמן ואז, אפילו בצורה מלאכותית לעצור! לפעמים טוב לשמוע את ה"עצור" מבחוץ – אז תעזרו זה לזו. מכאן אפשר לעבור לדרכים נוספות ולקחת פסק זמן מההמולה שבחוץ ולהתמקד במה שבפנים:

  • להתרכז בנשימה, הנשימה תמיד תחבר אותנו לכאן ועכשיו. היא צורך בסיסי ולכן תמיד נחזור אליה. אפשר טכניקה מסויימת, אבל לא חייבים- גם פשוט לשים לב לנשימה זה מספיק.
  • מדיטציה היא תרגול טוב על מנת לקחת פסק זמן ולהתכנס פנימה.
  • קרקוע Grounding – חיבור לאדמה באמצעות כפות הרגליים... באופן פיזי ממש להניח את מלוא כף הרגל כך שתהייה במגע עם הרצפה ולשים לב לנקודות המגע הללו. זהו עוגן נוסף בחיבור לכאן ועכשיו. בהקשר של הלידה זה מקבל משמעות נוספת – חיבור לאדמה וכוח הכבידה – יש להם תפקיד חשוב בהתקדמות הלידה. דמייני את החיבור לאדמה ואת התינוק מכוון את עצמו לעבר היציאה לקראת סוף ההריון ובלידה. תנוחות הלידה השונות מנצלות את כח הכבידה והתרגול לפני, יגביר את היכולת שלך להשתמש בכלים אלה בלידה עצמה.
  • אם את בשכיבה – שימי לב למגע של המצע שאת שוכבת עליו בגוף – לכל אזורי המגע עם הגוף: גב, אגן, רגליים. להתמקד במגע – מחבר לכאן ועכשיו ומשקיט ומרגיע את הראש והלב.
  • גם לאחר הלידה במפגש הראשוני עם התינוק- שיונח עלייך "עור לעור" תמקדי את תשומת הלב במגע ובמפגש החדש עימו – ורק מלדמיין את הרגעים הללו -  את נמצאת בעולם משלך.


כאן המקום לחזור להתחלה - הריון ולידה הם תהליכים שכרוכים באי וודאות – לעיתים הדברים נראים אחרת ממה שתכננת וחשבת, ויש צורך בגמישות ובהסתגלות למצבים חדשים. מה שיכול לסייע זה לשאול שאלות, להבין את מה שקורה, להיות שותפה בתהליך קבלת ההחלטות  - ובעיקר לסמוך על עצמך, שאת יודעת ללדת ואת ומי שנמצא איתך הכי טובים לתינוק שייוולד.

 

מאחלת לכולן לידה טובה, בריאה ומעצימה

דיתה גולן-הדרי, מיילדת, מדריכת הכנה ללידה  ופסיכותרפיסטית CBT

 

יש לך שאלות? הצטרפי עכשיו לפורום המומחים של פורטל דולה למשפחה "פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים" בפייסבוק.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה