בררנות אכילה - לא בדיוק מה שחשבתם

חשוב להבין שהילדים הבררנים אינם עושים "דווקא" להורים
|
הדפס
|
שמור

בררנות אכילה היא מצב שהגדרתו עדיין לא מספיק ברורה לציבור ההורים בארץ. מה שיכול להיראות מהצד כמו "פינוק" של ילד, הופך לעיתים למאבק של ממש בין הילד לבין הוריו. חשוב להבין שהילדה הבררנית אינה עושה "דווקא" להורים. היא אינה בררנית מבחירה. הורים רבים יכולים להעיד שילדיהם מעדיפים "לחם בלי כלום" או "פסטה בלי כלום" או שהם באופן כללי לא אוהבים הרבה סוגים של אוכל, נרתעים ממרקמים מסוימים או לא אוהבים לטעום מזונות חדשים. אחרים חיים עם מצב, שבו הילד שלהם אוכל בעיקר מבחר מצומצם של שלושה או ארבעה סוגי מזון, ומסרב לאכול את כל השאר.  

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

תרצה שני, דיאטנית מומחית לילדים ולתינוקות, שעוסקת בתחום כבר 25 שנים, עושה בכתבה זו קצת סדר בהבנת המושג "בררנות אכילה" וגם מביאה לכם טיפים מעשיים ליישום בבית. עם זאת, חשוב להבין, שרצוי מאוד לבקש ליווי מקצועי וטיפול בקושי כמה שיותר מוקדם. יש הרבה מה לעשות, ולא כדאי להרים ידיים בדיוק כמו שלא כדאי להיכנס למלחמות, שבהן מכריחים את התינוק או את הילד לאכול מזון מסוים או לגמור הכל מהצלחת.


מהי ההגדרה הקלינית של "בררנות אכילה"?

תשובה: אכילה בררנית הינה מקבץ של התנהגויות, הכוללות: אכילה של מספר מצומצם של מאכלים, הימנעות מאכילה של קבוצות שלמות של מאכלים כמו ירקות, פירות ועוד, וגם חוסר נכונות להתנסות במאכלים חדשים.


האם יש דרגות חומרה שונות של בררנות אכילה?

תשובה: תופעת "נאופוביה" ממזון (חשש ממזון חדש) הינה שלב התפתחותי שילדים עוברים החל מגיל שנה וחצי. להבדיל מבררנות אכילה, בנאופוביה הילדים יחזרו לאכול מאכלים שהורידו מהתפריט כאשר נמשיך ונחשוף אותם. התנהגות אכילה בררנית כוללת דרגה קשה, שבה נספרים פחות מעשרים מאכלים שונים שהילד אוכל. בדרגה הבינונית נספרים בין עשרים לשלושים מאכלים שונים שהילד אוכל. בספירת המאכלים איננו כוללים ממתקים וחטיפים.


מהם הסימנים הראשונים שיכולים להעיד על בררנות אכילה אצל התינוק או הילד שלי?

תשובה: כאשר תינוקות עוברים לאוכל מוצק ומגישים להם מחית מזון, יש תינוקות שלא יתחברו למרקם החדש. יש להמשיך ולעקוב אחר מה שקורה בהמשך לילדים אלה. הם לא תמיד יהפכו לבררני אכילה. התנהגויות נוספות שדורשות המשך מעקב הן של ילדים המתקשים במעבר לאוכל מוצק, שאוכלים אוכל מוצק לאט מאוד ונחשבים על ידי המאכילים כילדים קשים להאכלה.


באיזה גיל הבררנות לרוב מתחילה?

תשובה: בררנות יכולה להתחיל עוד מתקופת המעבר למוצקים בגילאים הצעירים, אך יכולה גם להופיע בסביבות גיל שנתיים שלוש.


אם אני כאמא או אבא חושד/ת שהילד/ה שלי בררנ/ית למי פונים?

תשובה: דיאטנית ילדים היא הכתובת הנכונה. בשלב ראשון היא תעריך אם הילד יוצר חסר תזונתי בעקבות התזונה שלו. אם יש צורך בכך, הדיאטנית תמליץ על תוספי מזון בהתאם להתרשמות שלה. בשלב השני היא תתחיל תהליך, שבו היא עוזרת להורים לייצר מצב שבו הילדים יתחילו להתנסות במאכלים חדשים. התהליך ילווה בפעילויות המותאמות לגיל הילד, תוך מתן תמיכה להורים. אם הדיאטנית תתרשם שהתנהגות האכילה של הילד מורכבת, ויש לשלב צוות רב מקצועי, היא תפנה חזרה לרופא הילדים עם המלצה לשלוח את הילד למרפאה המטפלת בבעיות מסוג זה.


האם בררנות אכילה היא מסוכנת מבחינת התפתחות התינוק והילד?

תשובה: זו אינה סכנת חיים מיידית. עם זאת, העדר טיפול יכול לגרור מחסורים תזונתיים שעלולים לגרום לבעיות בריאות. כמו כן יש לזכור שככל שמטפלים בקושי מוקדם יותר, כך קל יותר לטפל בו לפני שהתנהגות האכילה הבררנית מתקבעת כחלק ממאפייני הילד.


האם ילד עם קושי בוויסות חושי בהכרח יהיה גם בררן אכילה?

תשובה: לא בהכרח. עם זאת ישנם ילדים רבים שהתנהגות האכילה הבררנית שלהם קשורה לקשיים בוויסות החושי.


מהם הגורמים לבררנות אכילה? האם עשינו משהו לא בסדר כהורים?

תשובה: אנחנו יודעים שקיים חלון הזדמנויות בין הגילאים 6-18 חודשים שבהם ילדים פתוחים יותר לאכול מגוון מאכלים (לפני השלב הנאופובי). חשיפה בשלב זה תעודד אכילה מגוונת. למרות זאת ישנם ילדים שנחשפו למגוון מאכלים עוד בשלב זה, ועדיין יהיו בררני אכילה. הגורמים הללו יכולים להיות מולדים כמו קושי בוויסות החושי, קשיים התנהגותיים ועוד. לאור מידע זה אני ממליצה להורים לחשוף את הילדים למגוון מאכלים בשלב של חלון ההזדמנויות, לשלב ארוחות משותפות לפחות פעם אחת ביום, לשמור על יחסי האכלה תקינים על ידי שמירה על חלוקת אחריות בהאכלה: ההורים אחראים על איזה אוכל נכנס הביתה, מה המנות המוגשות לשולחן, שעות הארוחה והיכן אוכלים. הילדים אחראים על מה וכמה לאכול מתוך המזון המוגש.


האם יש עוד מאפיינים משותפים לילדים המוגדרים תחת הכותרת של בררנות אכילה?

תשובה: ישנם מאפיינים שנראה אצל חלק מהילדים האלה. למשל התנהגות נוקשה, קושי לקבל שינויים, הצורך בשגרה אחידה. יש לציין שיהיו ילדים עם התנהגות אכילה בררנית שלא יהיו בעלי מאפיינים אלה.


כמה פעמים צריך להציע לתינוק או ילד לטעום משהו כדי שיתרגל לטעם חדש?

תשובה: לפי מחקרים, כדי שילד יתחבר למזון חדש הוא צריך להיחשף לאותו מזון 12-16 חשיפות חוזרות בפרק זמן של אחת ליומיים שלושה. 


מתי כדאי להתייעץ עם דיאטנית מומחית לתינוקות ולילדים?

תשובה: בכל מקרה שאתם מרגישים שהתנהגות האכילה של הילד שלכם מטרידה אתכם, כאשר הארוחות אינן מתנהלות בצורה רגועה ויש הרבה מתח המלווה אותן. כאשר יש שבירה של עקומות המשקל ו/או הגובה. כאשר ישנה הימנעות מאכילה של קבוצות מאכלים שלמות למשך יותר מחודש ימים.


כמה עולה מעקב אצל דיאטנית? האם אפשר לעשות מעקב כזה גם דרך קופת החולים שלנו?

תשובה: ישנה אפשרות להגיע לדיאטנית ילדים בכל קופות החולים. הזמינות שונה בין קופה לקופה, התשלום הינו רבעוני כמו לרופא מקצועי. בשוק הפרטי העלויות שונות בהתאם למומחיות, לוותק ולגורמים נוספים. אני מפרסמת את העלויות למפגש באתר שלי.


כיצד נראה טיפול של בררנות אכילה אצל דיאטנית? האם נעשה באופן פרטני או בקבוצה?

תשובה: אצלי קיימות שתי אפשרויות מרכזיות, ייעוץ אישי באמצעות הרשת או ייעוץ בקליניקה. הייעוץ נערך מול ההורים. בגיל הנעורים מצרפים את הילד לחלק מהמפגש. ההורים הם סוכני השינוי והם מקבלים את ההדרכה. האפשרות השנייה שיצרתי היא קורס מתוקשב להורים שיושבים בבית ומקשבים להרצאות ולהדרכות. הקורס מלווה בשלושה מפגשי רשת איתי ,ותמיכה באמצעות המייל עם אפשרות לשאול אותי שאלות שעולות תוך כדי התהליך.


האם יש תפריט מומלץ לילדים בררנים?

תשובה: התפריט נבנה בהתאם למגוון האוכל שהילד אוכל. כאשר המטרה להימנע מנשנוש מתמשך בין הארוחות כדי שהילד יגיע רעב לארוחה ויהנה מהאוכל המוגש. כאשר נוספים מאכלים חדשים למגוון, משלבים אותם בתפריט.


האם יש קבוצות תמיכה אונליין להורים לילדים בררנים?

תשובה: אני מצאתי שהורים לילדים אלה מתקשים לחשוף את הקשיים שלהם במסגרת קבוצה. לכן יצרתי שתי אפשרויות תמיכה. בדף עסקי שלי "תרצה שני - תזונת ילדים" שבו אני מעלה פוסטים רבים בנושא, הורים שמרגישים שמתאים להם להגיב יגיבו וישתפו שם. קבוצת פייסבוק שנקראת "תזונת ילדים בעידן השפע" שם השיחה יותר כללית על התנהגות אכילה של ילדים ובבית בלי פוקוס רק על נושא בררנות האכילה.


על הדיאטנית תרצה שני שהשיבה לכל השאלות בכתבה: תרצה שני היא דיאטנית קלינית לילדים. בעלת וותק של 36 שנה במקצוע. למדה את הטיפול בבררנות אכילה ופתחה שיטות ודרכים לעזור לילדים בעלי התנהגות אכילה בררנית. היום מכשירה דיאטניות נוספות לטפל בנושא. עורכת ייעוצים למשפחות מהארץ ומחו"ל באמצעות הרשת ובקליניקה שלה בצפון. תרצה היא חלק מצוות המומחים הרב-מקצועי של פורום התפתחות התינוק והילד של פורטל דולה למשפחה בפייסבוק. לאתר של תרצה שני - לחצו כאן 


מעוניינים להתייעץ עם תרצה שני ועם צוות מומחים בנושא התפתחות התינוק והילד? הצטרפו עכשיו לפורום התפתחות התינוק והילד של פורטל דולה למשפחה בפייסבוק.


תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה