איך אפשר לישון עם כל האזעקות האלה?

שנת תינוקות ופעוטות לאור המצב הבטחוני
|
הדפס
|
שמור

אתמול בערב קיבלתי טלפון מלקוחה בנוגע לביתה הקטנה. "היא מתעוררת מכל אזעקה ואני לא מצליחה להחזיר אותה לישון. היא סוף סוף למדה להירדם בכוחות עצמה. אז עכשיו להרוס הכל"?

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

אני בטוחה שאם אתם הורים לתינוקות אתם בוודאי מזדהים עם הנאמר. רק משיטוט מקרי ברשתות החברתיות ניתן לראות עד כמה הורים לתינוקות ופעוטות מרגישים בלבול עם המצב הקיים ולא יודעים כיצד לנהוג עם ילדיהם שנאלצים לקום מספר פעמים בלילה ולעבור למרחב המוגן.

 

במדינה כמו שלנו, אנו נתונים לעיתים קרובות למצבי לחץ וחרדה. ארועי טרור, טראומות ופחדים נהיו כבר חלק משגרת היום יום שלנו. ומה בתפריט להיום? טילים. הרבה מאד טילים שנופלים ללא הפסקה על יישובי הדרום וכעת גם מאיימים על היושבים במרכז שחשבו שהם מוגנים מכל רע.


בין תחושות החרדה והאימה, נאלצים ההורים גם להתמודד עם תינוקות ופעוטות שמתעוררים בלילה ולא מצליחים להירדם שוב.


כיצד נוכל לעזור לילדינו לחזור לישון?
ראשית, חשוב להבחין בין תינוקות רכים לבין פעוטות. אצל תינוקות הצרכים הבסיסיים הם המובילים אותם ולכן רצוי לדאוג לשמור על שיגרה ככל שניתן.


1. במהלך היום אפשרו לתינוק לישון בכל זמן שירצה. אל תוטרדו מכך שייתכן ויישן יותר מידי. להיפך. צפו לאפשרות של אזעקות חוזרות ונשנות ומלאו את מאגר שעות השינה של התינוק.

 

2. במידה וישנה אזעקה לאחר שהתינוק נרדם, העבירו אותו לעגלה או מנשא והתפנו לחדר המוגן. אם התינוק התעורר נסו להרגיע אותו ע\\\"י טפיחות קלות על גבו ולחישות ששש... באוזנו. הצלילים המונוטונים יסוככו מעט על רעש האזעקה ויעזרו לו להירדם.

 

3. קחו אתכם כמה שניתן חפצים מוכרים שמשרים ביטחון על הילד כגון שמיכה, חפץ מעבר, מוצץ וכו. החפצים המוכרים יעזרו לתינוקכם לחזור לישון גם לאחר שהוצאתם אותו ממיטתו.

 

4. שדרו לתינוק ביטחון. גם תינוקות רכים חשים בחוסר הביטחון של ההורים ויתקשו להירדם בידיים של הורה לחוץ ומפוחד.


אצל פעוטות הסיפור כבר יותר מורכב. כבר בשנים הראשונות להתפתחותם חווה הפעוט משברים ושינויים מסוגים שונים כגון גמילה מחיתולים, כניסה לגן חדש וכו. כעת על הפעוט גם להתמודד עם סיטואציה לא נעימה שבה מוציאים אותו בלילה ממיטתו כאשר ברקע אזעקה מחרישת אזניים ולא נעימה.

 

1. גם כאן שמירה על שיגרה ככל שניתן חשובה ביותר ועוזרת לילד לקבל תחושת ביטחון. שמרו על סדר יום קבוע וזמני השכבה שגרתיים, תוך התחשבות במגבלות הביטחוניות.

 

2. אין ספק שאף פעוטות קטנים מבינים כי ארועים קשים מתרחשים בסביבתם גם כאשר לא מספרים להם. כמו תינקות אף הם קולטים תחושות פחד וחוסר ביטחון של ההורים והדבר משפיע על סדר יומם ועל ושנתם. השתדלו לדבר עם הילד על המצב ולהכינו לבאות. ספרו לו מהי אזעקה ועודדו אותו לשתף באמצעים העומדים לרשותו את רגשותיו, בדיבור או ע"י ציור ומשחק.

3. הדליקו מנורת לילה בחדרו של הפעוט והאריכו את השהות לצידו לפני השינה. עוד זמן להתכרבלות משותפת ועוד סיפור לפני השינה אף הם יעזרו לו להירגע ולהירדם.

4. אם נאלצתם להוציא את הילד ממיטתו בעקבות אזעקה, קחו בחשבון כי הוא לא יירדם במהירה במרחב המוגן. הכינו מבעוד מועד משחקים ומזון. אפשרו לילד לבחור את החפצים שיעודדו אותו כמו כרית אהובה או משחק מועדף.

 

זכרו שהמצב הזה, לא נעים ככל שיהיה, הינו זמני. נסו לשמור על אופטימיות ושדרו לילדיכם את הביטחון שכל כך נחוץ להם.
אם התחלתם לעבוד עם ילדיכם על הקניית הרגלי שינה, הרפו לבנתיים מהתוכנית. זהו לא הזמן להתעקש עם תינוקכם על הרדמה עצמאית אם הוא לא מוכן לה עדיין. עשו ככל שביכולתכם לדאוג שהילד יישן את סך השעות הנדרש לו. לתוכנית חזרו לאחר שהכל יסתיים והשקט יחזור.
בהצלחה .

 

• הכותבת הינה יועצת שינה מוסמכת לתינוקות ופעוטות.
• כל ההמלצות הינן בכפוף להוראות ההתנהגות של פיקוד העורף.
• האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ שינה פרטני/ ייעוץ רפואי/ ייעוץ פסיכולוגי לילדים במידת הצורך.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. רות 21/07/2014, 14:25:27

קשה במצב הזה להמשיך בתהליך של גמילה, הילד מבולבל מכל אזעקה אבל אנחנו ממשיכים ומנסים להמשיך בשגרה כמו שציינת לעיל. הפול אפס עושים את העבודה והם מתלבשים עליו כמו תחתונים רגילים.

+ השב