מדוע אנו לא יודעים לשמור על בריאותנומה אנחנו עושים לא נכון וכיצד למנוע מחלות
האמירה "העיקר הבריאות" נראית כאילו תלושה מן המציאות כשאנחנו צעירים. אנו מתעלמים מאותות אזהרה של הגוף שלנו, שמתלונן על שחיקה, על חשיפה מרובה לשמש, על אלף ואחת התעללויות שאנו צולקים בו פעם אחר פעם.
לא תמיד אנו אוהבים לשמוע, ועל אחת כמה וכמה להקשיב לכל העצות שנותנים לנו, לאכול זה וזה, להימנע מזה ומזה, לא לעשות כך, כן לעשות אחרת. אבל גם אלה המקפידים לשמור על גופם, מקשיבים לכל העצות, ועושים את המירב כדי להיות בריאים, גם הם פוגעים בבריאותם מתוך חוסר ידיעה, למרות שהמידע היום זמין, בכל אתר רפואי באינטרנט, רובנו פשוט לא מגיעים אליו ולא מחפשים אותו. נשים עוד הולכות לבדיקות רפואיות, אם זה לקראת הריון, במהלך ההריון, אחריו, עם הילדים, בלי הילדים, אבל רוב הגברים נמנעים מלהגיע אל רופא, וכשהם כבר מגיעים, לעיתים זה מאוחר מידיי. זו אחת הסיבות שתוחלת החיים של הגברים נמוכה מזו של הנשים.
נשים מקפידות להגיע לרופאים לבדיקה, ולפי הסטטיסטיקה הן מבקרות אצל רופאים יותר מהגברים. אבל הריצה לרופאים איננה יכולה להוות תחליף לדאגה האמיתית לבריאות שלהן. נשים, בעיקר אמהות, נוטות להזניח את עצמן ולדאוג קודם כל לבריאות של הילדים ושל שאר בני המשפחה לפני שהן מתפנות לטפל בעצמן.
בעיה מרכזית של בריאות האשה קשורה לתכנון המשפחה ולאמצעי מניעה. יש הרבה הריונות לא רצויים ומקרים לא מעטים של סקס ללא הגנה מספקת מפני מחלות מידבקות. גם אם האשה עברה את גיל ה-40 ומרגישה שהיא מתקרבת לגיל הבלות, היא עדיין עלולה להיכנס להריון. נשים צריכות להתעקש על קונדום, או שלא לקיים יחסי מין. יש כמובן גם אמצעי מניעה אחרים. גלולות משמשות לא רק למניעת הריון אלא גם כטיפול בחטטים, התכווצויות ומחסור לא סדיר. צילום: מאיה אהרוני עוד התנהגויות שיש לשנות:
גם הגברים אינם שומרים על בריאותם, ואולי חמור מזה: הם מתעלמים מהאיתותים של הגוף הסובל. הם אינם מרגישים שמשהו לא בסדר, לא מקשיבים לאיתותים של הגוף שלהם, ולכן אינם פונים לעזרה רפואית. ואם הם הולכים לרופא, לרוב הם מקשיבים לו, מבטיחים לעצמם לבצע את הנחיותיו, אבל אחרי כמה ימים רובם חוזרים לפגוע בגופם ומתעלמים מהוראות הרופא. ואז הם פשוט מתים ממחלה, מהתקף, שהגיע כי לא שמרו על לחץ דם מאוזן או תזונה נכונה. גם מבחינה נפשית הגברים לא פחות אשמים במה שקורה להם. בדרך כלל, הגברים אטומים למה שקורה בתוכם. נשים וגברים חווים דיכאון בצורה שונה. אשה יודעת שהיא מדוכאת, היא מרגישה את הכאב הפנימי ופונה לסיוע חיצוני. אבל גברים, גם אם הם יודעים שמשהו לא בסדר, הם לא יחפשו עזרה. חלק מן הסימנים של דיכאון הם הרגשת עצבות, פחות מידיי או יותר מידיי שעות שינה, ירידה בחשק המיני ותחושה ששום דבר בחיים אינו גורם הנאה. לכן אצל גברים רבים הדיכאון חבוי. אבל אפשר לראות אצלם את הסימנים המובהקים: הם שותים, מכרכרים סביב נשים, הם מאוד ביקורתיים כלפי אחרים, והם מתרגזים בקלות ואפילו אלימים. הם גם נוטים לצפות שעות ארוכות בטלוויזיה.
אבל טיפול בדיכאון הוא סיפור הצלחה רפואי במקרים רבים. 90% מהאנשים המבקשים עזרה פסיכולוגית, מדווחים לאחר הטיפול על הקלה משמעותית. הבעיה היא, שפחות מ-20% מהגברים פונים בכלל בבקשת עזרה.
ההצלה לגברים יכולה דווקא לבוא מן הנשים. אשה תוכל לגרום לגבר לראות שהוא נמצא במצב של חוסר איזון כימי, ביולוגי או גנטי ולכן יש תרופות שעשויות להועיל. דיכאון אינו חולשה מוראלית, יש גם זמנים שבהם גברים לא קיבלו סיוע נגד סוכרת. בקרוב מאוד, דיכאון יהיה באותה שיגרה של טיפול כמו סוכרת היום.
עוד שגיאות נפוצות בשמירה על הגוף שגברים נוהגים לעשות:
הן הגברים והן הנשים צריכים לאכול מזון בריא יותר, לשמור על הכושר, ולא לוותר על בדיקות רפואיות סדירות. דילוג על בדיקה עלול להיות שאלה של חיים או מוות.
|
כתבות בנושא:
|