איך לטפל בדימום מהאף

טיפולים תרופתיים והומיאופתיים
|
הדפס
|
שמור

 

תופעת הדמם מהאף הינה נפוצה מאד ורבים סובלים ממנה מבלי לדעת למה ולרוב גם מבלי למצוא פתרון לבעיה. לרוב הדמה מופיע באופן פתאומי וללא הודעה מוקדמת, אינו מלווה בכאב, ורק התחושה של נוזל דמוי נזלת חמה מביאה לגילוי המפתיע של דימום מהאף.

 

במרבית המקרים, הדימום נובע מיובש של רירית האף (כמו בימי שרב) ואז יש נטייה מוגברת לנימים שברירית האף להיסדק ולפיכך לדמם. אנשים הסובלים מתופעה זו , לרוב מודעים לקיומה ויודעים שאם בוא החמסין עליהם להצטייד במלאי גדול של טישו במידת הצורך.

 

מתברר שדמם מהאף הינו משני למגוון עצום של מחלות, חלקן מקומיות וקשורות לרירית האף וחלקן מחלות כלל גופניות (סיסטמיות). הדימום מהאף יכול להיות משני לזיהום מקומי, כמו נזלת כרונית או נזלת אלרגית (כחלק מקדחת השחת), סינוסיטיס וזיהומים כלל מערכתיים כמו מלריה ומחלות חיידקיות או ויראליות אחרות.

 

סיבה נוספת ושכיחה לדימום מהאף היא חבלה או על ידי החדרת גוף זר כגון אצבע או כל מכשיר אחר לתוך האף וכן חבלה קהה כתוצאה מנפילה או מכה באף. קיימות מספר מחלות כלל גופניות המעלות את השכיחות לדימום מהאף, כמו הסתיידות עורקים, יתר לחץ דם ומחלות שבהן יש נטייה מוגברת לדימום כמו אמופיליה, אנמיה אפלסטית, לוקמיה, רמות נמוכות של טסיות (המרכיב בדם האחראי לקרישה), מחלות כבד ועוד.

 

 

אבחנה


כל אדם הסובל מאירועים חוזרים של דימום מהאף, חייב לעבור אבחון על מנת לנסות ולמצוא את הסיבה לתופעה. כחלק מהבירור יש לקחת בדיקות דם מקיפות, ולעבור בדיקה יסודית אצל רופא אף אוזן וגרון.

 

כמובן שיש לשלול מחלות רב מערכתיות אחרות, כפי שמנינו לעיל. רופא האף אוזן וגרון יתבונן בעזרת מכשיר מיוחד לתוך הנחיריים וינסו להתחקות אחר מקור הדימום. לרוב מקור הדימום, הוא בחלק הקדמי תחתון של מחיצת האף, שבו יש עושר רב של נימים וכלי דם קטנים. במידה ונמצא סיבה ברורה לדימום, יש לטפל באותו גורם כדי להימנע מהישנות.

צילום: מאיה אהרוני

טיפול


  • לחיצה בשתי אצבעות על הנחיריים, תוך החזקת הראש במנח הטבעי (לא להרים את הראש כלפי מעלה).
  • את הלחץ יש להפעיל למשך כחמש דקות ואז ניתן לשחרר את הנחיריים.
  • ברוב המקרים, שבהם מקור הדימום הוא מיובש בריריות או הפרעה מקומית ברירית, הדימום יפסק.
  • בסמוך לדימום רצוי להימנע מקינוח של האף, כדי להימנע מפתיחה מחודשת של הדימום.

 

המקרים שאינם מגיבים לטיפול זה, יזדקקו לטיפול יסודי יותר על ידי רופא אף אוזן וגרון. לראשות הרופא עומדים אמצעים שונים על מנת לעצור את הדימום, החל ממחט חשמלית הצורבת את כלי הדם המדממים, שימוש בספוגית הטבולה בחומר המעודד קרישה או חומר הגורם לצריבה וסתימה של כלי הדם הקטנים ועד למצבים קשים שבהם הרופא משאיר טמפון באף לצורך עצירת הדימום ויצירת לחץ מקומי.

 

במקרים קיצוניים ניתן להגיע עד לחדר ניתוח ותפירה של כלי דם מדממים.

 

טיפול נכון במחלות סיסטמיות הגורמות לדימום (שליטה טובה על יתר לחץ דם) יביאו להפסקת הדימומים מהאף וכנ"ל טיפול ושליטה בשאר הבעיות הכלל גופניות שגורמות לדמה מסוג זה.

 

  • לסובלים מיובש ברירית האף, קיימים מספר תכשירים המיועדים לשימון וריכוך האף כדוגמא: טיפות אף של "רינודורון" מתוצרת חברת ולדה. טיפות אלה מכילות חומרי שימון ואלואה- וורה המאפשרים הגנה על רירית האף ועוזרים לשמור את דרכי האוויר פתוחות.
  • לסובלים מנזלת כרונית או מנזלת אלרגית, קיימים טיפולים רבים בהומיאופתיה המודרנית שמביאים להקלה ולירידה בגודש ברירית האף בשילוב עם תפקוד נכון וטוב יותר של הרירית ובכך מפחיתים את הסיכוי לדימום חוזר.

 

ההומיאופתיה המודרנית מציעה טיפול גם לסובלים מדימום חוזר ללא סיבה ידועה. הטיפול מורכב ממספר תרופות הומאופתיות המונעות את שבירות הנימים, משפרות את ההגנה על הרירית ומפחיתות בצורה משמעותית את הישנות המקרים. יש לקחת את הטיפול ההומיאופתי בתקופות המועדות לפורענות (תקופות יובש, בעונות מעבר ובתקופות רגישות של כל אחד). במקרים רבים ניתן להגיע עד להעלמות מוחלטת של התופעה ללא הישנות דהיינו להחלמה מלאה.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
6. גלי 15/01/2020, 21:25:03

אם זה קורה הרבה זה בגלל כריש דם שצריך לצאת

+ השב
 
5. יואב קרביץ 06/11/2018, 19:25:44

יורד הרבה דם באף מה כידאי לעשות

+ השב
 
4. שרית 15/06/2016, 15:00:22

אם לחיצה על האף לא עוזרת,מה אני יכולה לעשות?

+ השב
 
3. בדוי 26/04/2016, 00:28:30

ירד לי דם מהאף , פתאום והייתי רוצה לדעת אם יש תרופה נגד זה ואיך קוראים לה ואיפה אפשר להשיג

+ השב
 
2. רונית 24/09/2015, 11:58:08

אכן מומלץ 

+ השב
 
1. אורן 26/08/2015, 11:13:14

אני משתמש במוצר שנקרא קואלגן שהוא מעולה לעצירת דימום

+ השב
 
1.1. ציפי 13/03/2017, 04:04:00

היכן אתה משייג את החומר קאולוגן?