X
המאמר נשמר בהצלחה
המאמר כבר שמור במועדפים
מניעת זיהום במזון
איחסון לקוי, בישול לא נכון והזנחה: ממה יש להזהר
חגיגות משפחתיות הן אחד האירועים שממנו יוצאים הכי הרבה עם הרעלות קיבה וזיהומי מעיים. כך עולה מתוך מחקר שבוצע על ידי איאן גילספי, חוקר מחלות זיהומיות מטעם מימשל ארה"ב. מחקרים חדשים בתחום המזון מראים בבירור, כי למרות העובדה שרובנו מצליחים לשמור על מזוננו נקי מחיידקים גורמי מחלות, עדיין לא הגענו לשלב שבו נוכל לומר בביטחון מלא, שאנו עושים את המירב האפשרי, כדי למנוע זיהומים ומחלות. חיידק הסלמונלה הוא המוביל בהרעלות, ובראש הרשימה של מזונות נגועים נמצאים תרנגול הודו ועוף. עוד מקור לזיהומי חיידקים הוא קינוחים, בעיקר אלה המכילים ביצים, כאשר כל מזון המכיל ביצים הוא חשוד כנגוע.
החוקרים גם מצאו מה הסיבות לזיהומים: איחסון לקוי, בישול לא נכון, והזנחה הגורמת לכך שנוזלים מן החי, העלולים לגרום לזיהום, ניגרים ועוברים למזונות אחרים.
איך אפשר למנוע את המעבר של האורחים מחדר האוכל שלכם לחדר מיון בבית חולים? מינהל המזון והתרופות בארה"ב הוציא שורה של הנחיות להכנה בטוחה של מזון בבית:
נקו לעתים קרובות ורחצו ידיים, שיש, משטחי עבודה
חיידקים יכולים להתפזר בכל המטבח ולחדור לתוך קרש-חיתוך, קופסאות איחסון, ספוגים ומטליות ומשטחי עבודה.
-
רחצו את ידיכם עם מי סבון חמים לפני שאתם מטפלים במזון ואחרי שהייתם בשירותים, החלפתם חיתול או נגעתם בחית-מחמד.
-
רחצו קרשי-חיתוך, כלים, סכו"ם ומשטחי עבודה במי סבון חמים אחרי הכנה של כל פריט מזון ולפני שאתם ממשיכים לסוג מזון חדש.
-
השתמשו בקרשי חיתוך מפלסטיק או כל משטח ללא חרירים שלתוכם חיידקים עלולים לחדור. משטחים אלה צריכים לרחוץ במדיח כלים או לרחוץ במי סבון חמים אחרי כל שימוש.
-
העדיפו להשתמש במגבות נייר לניקוי משטחי עבודה במטבח. אם אתם משתמשים בסמרטוט רב-פעמי, יש לרחוץ אותו לעתים קרובות בחום גבוה במכונת הכביסה הביתית.
הפרידו ואל תגרמו להדבקה
זה נכון במיוחד בכל הנוגע לטיפול בבשר טרי, מוצרי עוף ודגים. יש לשמור מזונות אלה בנפרד ממזונות מוכנים.
-
הפרידו בשר טרי, עוף ודגים ממזונות אחרים בעגלת הקניות שלכם, וגם במקרר.
-
במידת האפשר, השתמשו בקרשי חיתוך נפרדים למוצרי בשר
-
תמיד רחצו ידיים, קרשי חיתוך, כלים, אחרי שהם באו במגע עם בשר טרי, עוף או מאכלי ים.
-
לעולם אל תניחו אוכל מבושל על צלחת ששימשה קודם לכן בשר טרי, עוף או מאכלי ים שלא בושלו
בשלו בטמפרטורות הנכונות
חום גבוה משמיד חיידקים מזיקים. השתמשו במדחום נקי כדי למדוד את הטמפרטורה הפנימית של המזון המתבש כדי לוודא שבשר, עוף, תבשילים שונים, מבושלים גם בפנים.
-
צלו בשר אדום בטמפרטורה של לפחות 63 מעלות צלזיוס. מצרי עוף יש לבשל בטמפרטורה של 83 מעלות צלזיוס. מכיוון שחיידקים עלולים להתפזר בהמבורגר במהלך ההכנה, בשלו אותו תמיד בטמפרטורה של 71 מעלות צלזיוס לפחות.
-
אם אין לכם מדחום, שימו לב לא לאכול בשר שהוא עדיין ורוד בתוכו.
-
בשלו ביצים עד שהצהוב והלבן התקשו. אל תשמשו במתכונים שבהם הביצים נשארות טריות או שהן מבושלות רק חלקית.
-
בבישול בתנור מיקרוגל, ודאו שלא נותרו במזון נקודות קרות, שם עלולים החיידקים לשרוד. לתוצאות טובות, כסו את המזון, ערבבו ונערו את כלי הקיבול כדי לקבל בישול אחיד. אם אין מגש מסתובב, סובבו ידנית את הכלי פעם או פעמיים במהלך הבישול.
-
בזמן חימום רטבים, מרקים יש להגיע לרתיחה. שאריות מזון אחרות יש לחמם היטב בטמפרטורה של 74 מעלות צלזיוס.
דאגו לקירור מתאים
-
דאגו לאחסון מהיר של מזון במקרר, מכיוון שטמפרטורה נמוכה מונעת את גידול והתרבות החיידקים המזיקים. קבעו את הקור במקרר שיהיה נמוך מ-4.5 מעלות צלזיוס והפריזר לא יותר מ--17מעלות (מינוס) צלזיוס.
-
בדקו את הטמפרטורות הקבועות כדרך שיגרה, עם מדחום לכלים.
-
שימו במקרר או במקפיא מזון מוכן ושאריות בתוך שעתיים מן ההכנה.
-
לעולם אל תפשירו מזון בטמפרטורת החדר. הפשירו אותו בתוך המקרר, או מתחת למי ברז קרים זורמים, או בתנור מיקרוגל. בתוך המקרר יש לשמור את המזון בתוך הרוטב שלו.
-
חלקו כמויות גדולות של שאריות לכמה קופסאות קטנות כדי שיהיה קל יותר להפשיר אותן במקרר. אל תמלאו את המקרר עד אפס מקום. האוויר הקר צריך חלל להסתובב בו כדי לשמור על טריות המזון במקרר.
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה