אנחנו כבר הורים 13- נסיעה בטוחה ברכב

הורים רבים חושבים שזה לא סוף העולם להוציא את התינוק ממושב הבטיחות
|
הדפס
|
שמור

 

כאמא לשני ילדים צעירים שממש לא מזמן היו תינוקות, נושא הבטיחות בדרכים מאוד קרוב ללבי. באחרונה יצא לי לעיין בנייר עמדה של ארגון "בטרם לבטיחות ילדים" עם מחקר משנת 2004 הנעשה בנושא חגירת תינוקות במושבי בטיחות ברכב. האמת? הופתעתי מאוד לראות שמעל למחצית ההורים בישראל אינם מסיעים את תינוקם בצורה בטוחה ברכב.  הטור הזה לא בא לשפוט את מי שטועה. התקווה שלי שבדרך זו המסרים של ארגון "בטרם" וגם הדברים שחשובים לי אישית, יוכלו להגיע לכמה שיותר הורים לתינוקות וילדים צעירים.

 

הבן שלי לא אהב נסיעות עד גיל שנה. "לא אהב" זה ביטוי מאוד עדין לדעתו על נסיעות באותה התקופה. בכל נסיעה הוא היה צורח וצורח ובוכה עד שהיה הופך להיות אדום כמו עגבניה ורטוב כאילו כרגע קילחנו אותו עם הבגדים. רק עצירה במקום בטוח לצד הדרך, והוצאתו מהרכב, הייתה מרגיעה אותו. כשהחלטתי לכתוב על הנושא הזה, יצאתי מתוך נקודת הנחה שכל ההורים דואגים לשלום ילדיהם ושלכולנו אין משהו יותר חשוב בעולם מהילד או הילדה שלנו.

 

לפני שאספר לכם על מסקנות המחקר, בואו נתחיל בהבהרה שיש רק דרך אחת להסיע תינוקות מתחת לגיל שנה ברכב: חגורים בתוך מושב בטיחות המתאים לגילם ולמשקלם, כנגד כיוון הנסיעה ובמושב האחורי או במושב אחר שאין בו כרית אוויר. ולמסקנות המחקר: "מן המחקר עולים נתונים קשים על טעויות המסכנות את חיי התינוקות ברכב. יותר ממחצית התינוקות חגורים ברכב במושב בטיחות במושב הקדמי, חשופים לסכנת פתיחתה של כרית האוויר. יש צורך בהגברת מודעות הציבור לטעות שכיחה ומסוכנת זו. שיעור גבוה של תינוקות עד גיל שנה מוסעים ברכב חגורים שלא כהלכה. הבעיות העיקריות הן: חגירת מושב הבטיחות עם התינוק מול כרית אוויר וחגירת התינוק במושב בטיחות ופנים עם כיוון הנסיעה של הרכב."

צילום: מאיה אהרוני

הורים רבים חושבים שזה לא סוף העולם להוציא את התינוק ממושב הבטיחות בזמן הנסיעה. הם בטעות חושבים שהם מסוגלים להגן עליו גם אם הוא מוחזק על הידיים או במנשא. תזכרו שעדיף תינוק בוכה וצורח תינוק שחגור כהלכה מתינוק מאושר בידי הוריו שעלול להיפגע קשות, אם חלילה תהיו מעורבים בתאונת דרכים.

 

רק מגיל שנה וממשקל של לפחות 9 קילוגרם (שני הנתונים צריכים להתקיים), מותר להושיב את התינוק עם כיוון הנסיעה במושב בטיחות המתאים לגובהו ולמשקלו. בארצות שונות בעולם ממליצים להמשיך להסיעו כנגד כיוון הנסיעה עד גיל 3.  מגיל 3 ועד גיל 8 יש להסיע את הילד במושב בטיחות או במושב מגביה (בוסטר) שמתאים לגובהו ולמשקלו.

 

אז מה אתם יכולים לעשות מלבד לוודא שאתם באמת נוהגים לפי ההמלצות? דברו עם חברים שלכם שגם הם הורים לתינוקות וילדים על נסיעה בטוחה ברכב עם הילדים. הקפידו להיות חגורים בכל נסיעה ברכב. ילדים לומדים מההורים. אם אתם הופכים את נסיעה הבטוחה לחלק טבעי וברור מחייכם, גם הם יקבלו את זה באופן טבעי.  עם הילדים הקצת יותר גדולים אפשר לשחק במשחקים כמו "מי מקליק ראשון" ועוד. הגדולים יותר בוודאי ישמחו "להדריך" את אחיהם הצעירים בנושא אם רק תתנו להם את הכלים הנכונים. חשוב לזכור שרוב התאונות מתרחשות במרחק של עד 2 ק"מ מהבית, כך שגם נסיעה קצרה מחייבת נקיטת אמצעי בטיחות, ולא רק נסיעה בכביש מהיר.

 

ודאו שבגן הילדים ובבית הספר מדברים ומלמדים בטיחות בדרכים. בפורטל דולה תמצאו כתבות רבות שלנו ושל ארגון בטרם בפורמט שנוח לקריאה ולהדפסה. מומלץ גם להכיר את אתר בטרם: www.beterem.org ואת האתר של הרשות הלאומית לביטחות בדרכים: bd.mot.gov.il וגם את האתר "בטיחות בדרכים" בכתובת:

www.betichut.org.il

 

נסיעה בטוחה ומהנה!

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה