חיבוק מתמשך לאם הטרייה במסגרת פרויקט "אם לאם"

מתנדבות מסייעות בקשיים הנלווים לשנה הראשונה לאחר הלידה
|
הדפס
|
שמור

 

"אם לאם" היא תוכנית ביקורי בית לנשים הרות ולאמהות לתינוקות עד גיל שנה. התוכנית מציעה לאמהות חדשות הזדמנות לחוות קשר תומך ומזין בתקווה להקל על הקשיים הנלווים לשנה הראשונה שלאחר לידה. מאמצי המתנדבות מבוססים על ממצאי מחקר וכן על היגיון בריא, המלמדים, כי אמהות שמחות יותר, פרושן תינוקות שמחים יותר וכי השנה הראשונה היא תקופה מכרעת הן לאם והן לתינוק.

 

בתקופה זו יכירו האם והתינוק זה את זו וילמדו לאהוב אחד את השניה. על אף העדויות לכך כי מערכת היחסים יכולה להשתנות לטובה או לרעה גם לאחר מכן, הטוב ביותר הוא כמובן להתחיל ברגל ימין. משתנים רבים משפיעים על התפתחות הקשר אם-תינוק, וגורם חיובי אחד הוא תמיכה חברתית. עם זאת, לא התמיכה לבד היא הסוד. תמיכה חייבת להינתן באופן שיוצר הרגשה טובה ונעימה – כלומר, על התמיכה להיות אמינה ומותאמת לצרכים, לאמונות, ולסגנון החיים. מטרתנו לספק לאמהות תמיכה כזו, על ידי התאמתן למתנדבת אשר היא בעצמה אמא, ואשר רוצה לעזור.

 

המתנדבות ב"אם לאם" מחויבות לתמיכה באמהות לתינוקות צעירים, ומאמינות, כי אפשר ליצור שינוי בחייהן.

 

המתנדבות הן נשים מדהימות, אשר בנוסף למחוייבותן למשפחותיהן ולחייהן העסוקים, מקדישות מזמנן ומעצמן על מנת לעזור לאמא של תינוק קטן. נשים מצטרפות לפרויקט כמתנדבות כי הן מבינות את החשיבות של תמיכה בתקופת המעבר אל ההורות. יש מתנדבות שהצטרפו כי הייתה להן תמיכה נהדרת כאשר ילדיהן נולדו, והן יודעות עד כמה הדבר חשוב. אחרות מספרות כי הצטרפו לאחר שלמדו על בשרן עד כמה קשה התקופה שלאחר הלידה, ללא מערכת תמיכה טובה.

 

המתנדבות יכולות להיות אמהות לתינוקות צעירים או נשים שכבר הפכו לסבתות. יש בינן נשים דתיות ויש חילוניות. כולן ישראליות, על אף שכשליש לא נולדו בישראל. מרבית המתנדבות עובדות במשרות מלאות או חלקיות, וכשליש עובדות בשירותים למשפחות. חלקן התנדבו בארגונים אחרים ואילו עבור אחרות זוהי חוויית ההתנדבות הראשונה. יש מתנדבות הפוגשות כיום את האם הראשונה שלהם ואילו אחרות כבר פוגשות את השלישית.

 

מתנדבות לומדות על הפרויקט משלטים ומלוחות מודעות במרכזים קהילתיים, מפרסומים בעיתונים, מכתבות שנכתבו על הפרויקט או דרך המלצה של מתנדבת אחרת.

 

 

אמהות "אם לאם"


האמהות של "אם לאם" מייצגות חתך רוחבי של הקהילה. הן כוללות אמהות לילד ראשון ואמהות לעשרה ילדים. חלקן דתיות וחלקן חילוניות, יש בינן צבריות ויש עולות ותיקות או חדשות. אמהות עשויות לראות פרסומת לפרויקט "אם לאם" במרכז קהילתי או בבית חולים, לקרוא במקומון או לשמוע על הפרויקט מחברים או קרובים. מישהו במערכת הבריאות עשוי להמליץ להן על הפרויקט.

 

חלק מן האמהות המשתתפות בפרוייקט מתקשרות ומבקשות מתנדבת. אחרות מופנות למוקד על ידי עובדת סוציאלית או אחות במחלקת יולדות. בעלי מקצוע אלה עשויות להפנות את האם הטרייה, אם היא הייתה בוכיה במיוחד במהלך שהותה בבית היולדות או מפני שלא קיבלה אורחים. נשים מופנות למוקד גם בעקבות סיבוכים במהלך הלידה או על רקע בעיות רפואיות. יש אמהות לתאומים, שלישיות או פגים. נשים מופנות למוקד גם על ידי אנשי מקצוע במרפאות בריאות הנפש, מרכזים קהילתיים, טיפות חלב ושירותי משפחות אחרים.

 

חלק מן האמהות נמצאות גם בטיפולו של עובד סוציאלי. הצוות המקצועי ב"אם לאם" יהיה מודע לכך ויוכל לספק למתנדבת מידע שיעזור לה בבניית הקשר עם האם. המטרה היא לעבוד יחד עם השרותים הסוציאליים ופרויקטים אחרים כדי להבטיח תמיכה מתואמת ויעילה לאמהות המשתתפות בפרויקט.

 

חלק מן האמהות יכולות להפיק תועלת משרות סוציאלי או ממשאב קהילתי אשר לא ידוע להן. מוקד "אם לאם" עושה כמיטב יכולתו לקשר את האם עם שירותים כאלה. בעבר, עזר המוקד לאמהות לפנות לייעוץ משפטי, לטיפול נפשי ולמעונות יום קהילתיים. לפני ההרשמה, רכזת מהפרוייקט מבקרת את האם הטרייה בביתה כדי לוודא כי המקום בטוח עבור המתנדבת. אין שולחים מתנדבת לבית שיש בו איום של אלימות. הקשר עם האמהות נוצר רק אם הן פנו למשרד או אם הן נתנו רשות מפורשת באמצעות מתווך כלשהו (כגון עובד סוציאלי) להתקשר אליהן. כלל זה הופך את "אם לאם" ל"פרויקט נורמטיבי", כזה שלעיתים מתקבל בברכה גם כאשר בעלי מקצוע מן השירותים הסוציאליים אינם רצויים.

קורס ההכשרה


מטרת ההכשרה לספק עצות ולאפשר להתאמן בכישורי ביקור הבית. ההכשרה היא דינמית, אינטראקטיבית ואינפורמטיבית, ולחלק מן הנושאים הנידונים יהיה שימוש גם מחוץ להקשר של ביקורי בית. מאפיין חשוב של ההכשרה היא גיבוש הקשרים שבין המתנדבות (כולל הרכזות). באמצעות החלפת רעיונות ועבודה למען מטרה משותפת, הרכזות מקוות להכיר את המתנדבת ומקוות כי הן יכירו הן את הרכזות והן את יתר המתנדבות. ההדדית בין מתנדבות לרכזות ובין המתנדבות לבין עצמן מתואר כ"חיבוק" המקיף את האמהות ואת התינוקות הרשומים לפרויקט. החיבוק הוא התמצית של "אם לאם". הוא הדבר המאפשר ל"אם לאם" להצליח. הוא הדבר ההופך את הפרוייקט למשהו של כולנו.

 

 

הדרכה


בכל תוכנית תמיכה מסוג קליני, ההדרכה היא הכרחית וחשובה. היא מספקת למתנדבות מקום לפרוק את רגשותיהן, לשוחח על נושאים וקשיים ולקבל תמיכה ממתנדבות אחרות. מפגשי הדרכה מאפשרים לרכזות להתעדכן בנושאים שעלו במהלך ביקורי הבית.זהו מקום בו מערכות היחסים שבין מתנדבות מתפתחות.

 

 

שאלות נפוצות


מה קורה אם אין התאמה בין המתנדבת לאם?
לעיתים, על אף המאמצים, ההתאמה אינה מסתדרת. במרבית המקרים ניתן לייחס את הדבר להעדר כימיה בין האם למתנדבת. אם הרגשתך היא כי זו לא האם עבורך, ספרי לנו, ואנו נתערב כדי לשפר את המצב.

 

מה אם לא אוכל להגיע לביקור?
לכולנו חיים עסוקים ולעיתים, למרות כוונותנו הטובות ביותר אנחנו לא יכולות להגיע לביקור. חשוב להודיע על כך לאם בהקדם האפשרי.

 

אני נוסעת לכמה שבועות, מה עלי לעשות?
ספרי לאם שלך כי את נוסעת וקבעי תאריך לפגישה הבאה שלכן לאחר שובך. בדרך זו, האם תדע כי את חוזרת אליה. ידעי את הרכזות על כך שלא תהיי ואנו ניצור קשר עם האם בזמן העדרך כדי לברר מה שלומה.

 

האם לעזור לאם עם מטלות הבית?
תפקיד המתנדבת לתמוך באם מבחינה רגשית. את לא אמורה לעשות ספונג'ה וכו'. עם זאת, כמה פעולות "מעשיות" משותפות עשויות להיות במקום. לדוגמא, אם האם מקפלת כביסה תוך שאתן מדברות ואת מרגישה כי את רוצה לעזור, אנו משאירות זאת לשיקול דעתך. אם האם שלך צריכה טרמפ ואת נוסעת בכיוון, אנו שוב סומכות על החלטתך. עזרה בארגון מטלות הבית היא בהחלט בתחום העיסוק של ביקורי בית.

 

מה קורה אם הבעל/בן זוג מצטרף לשיחה או מתיישב עם האם ואיתי?
בעלים/בני זוג הם דמויות חשובות במשפחה ותמיכתם חשובה לביקורי הבית. שיחה עם בן הזוג וצפייה באינטראקציה שבינו לבין האם עשויות לספק לך מידע חשוב. נחמד גם להכיר את המשפחה של האם.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. יעל 25/10/2016, 20:59:07

איך אפשר להזמין מתנדבת עבור חברה, אם חד הורית, שצריכה עזרה באופן דחוף? אני אשמח מאוד לתשובה בהקדם, המון תודה מראש, יעל 0504081336 זמינה בעיקר בסמס

+ השב