האם אמהות הן מנהלות טובות יותר?הניסיון שהורים צוברים בגידול ילדים משפר יכולת הניהול
ההורות מביאה לנו כמה וכמה מיומנויות חדשות. ראשית, אנו לומדים מהר מאוד איך לעשות דברים רבים ביד אחת, כשהתינוק תלוי בדרך קבע על הזרוע השנייה. שנית, אנו לומדים איך לעשות הרבה יותר דברים בזמן קצר, איך לתמרן בין המטלות של הבית, של הטיפול בתינוק ובילד, של עבודה מחוץ לבית ושל חיי חברה, כשאנו עובדים כמו להטוטן, שזורק לאוויר ותופס כמה חפצים שונים, כמו לפיד, פטיש, בקבוק, וגם משור חשמלי. גם בהורות אנו עוברים ממטלה למטלה, מטלות קלות ומטלות מורכבות, כשהמוטו הוא ריבוי משימות, חלקן קשורות בחיי אדם ובצורך שלנו לשמור על התינוקות שלא יפגעו בעצמם, שלא יהיו חשופים לתאונות, שלא ייפגעו בשוגג בגלל רשלנות או חוסר תשומת לב. צילום: מאיה אהרוני הקושי של הורים, בעיקר הורים לילדים קטנים, הוא תמיד למצוא את האיזון בין המטלות של ההורות לבין האחריות בעבודה. אמהות מצליחות בזה יותר מהאבות, שלא תמיד יודעים איך ללהטט בין משימות ויותר קשה להם לעבור כל הכל בלי לשכוח אף פרט. המיומנויות שהאמהוֹת לומדות באימהוּת יכולות להפוך אותן למנהלות מצויינות בעבודה.
עובדה, לפי תוצאות מחקר חדש, הורים המחוייבים לחיי משפחה הם גם מנהלים טובים יותר לעומת אלה שאינם הורים. חוקרים מאוניברסיטת קלארק ומהמרכז למנהיגות יצירתית בעיר גרינסבורו שבמדינת צפון קרוליינה, ריאיינו 347 מנהלים ובכירים, שהם אבות ואמהות, רובם מחברות ציבוריות גדולות, על חיי המשפחה שלהם. לאחר מכן ריאיינו את עמיתיהם של הנשאלים, את הכפופים להם ומנהלים שלהם על ביצועיהם בעבודה. לדברי ד"ר מריאן רודרמן, מנהלת מחקרים במרכז למנהיגות יצירתית ואחת ממחברות המחקר, אלה שהיו מחוייבים לחיי משפחה, קיבלו מעמיתיהם ציונים גבוהים משמעותית. הסיבה, לדבריה, ללא ספק, היא העובדה שהורים לומדים לבצע כמה מטלות בו זמנית, להתמודד עם לחצים, וגם לנהל מו"מ.
"בתפקיד ההורה אתה מקבל הזדמנות לעשות הרבה פעמים מטלות שהן מאוד דומות למטלות שאתה עושה גם כמנהל", אומרת ד"ר רודרמן. "אתה צריך להפעיל את המיומנויות הבין-אישיות שלך. אתה לומד איך לפתח אנשים אחרים. זו הזדמנות נוספת ללמוד מניסיון".
ההשוואה של הורה מול מנהל ניתנת לבדיקה מעמיקה יותר. ככלות הכל, עובדים אינם תינוקות. "עסקים הם אסופה של מבוגרים" אומר סטיב טיראדו, בכיר בחברת המוליכים למחצה "סיליקון אימג'" ואב לארבע בנות בגילאי 19 עד 24. "בבית, ההורים תמיד יודעים מה נכון. בעבודה, מנהלים צריכים לערב את כולם בקבלת החלטות. אבל הוא מודה, שמיומנויות של הורים ומיומנויות ניהוליות אכן חופפות חלקית. "כשיש לך ילדים אתה חייב ללמוד איך להגיע לפשרה, איך להקשיב, ולנסות לסייע להם להשתפר בעצמם". בעבודה זה מקביל לניהול מו"מ, ללמידה, להדרכת עובדים.
"ברור, שרק בגלל שאותם סממנים מציינים מנהל טוב הם העושים הורה טוב, אין זה אומר שאחד גורם לשני. העובדים הטובים ביותר הם ככל הנראה אלה שהתחייבו לעבודה כל חייהם", אומרת תמי אלן, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת דרום פלורידה, הלומדת גם כיצד לשלב משפחה ועבודה. "שזה רק מרמז על אדם פעיל ומעורב".
הדעה הרווחת היא הפוכה לחלוטין. לפי הדיווחים בעיתונות ולפי מחקרים שנערכו בעבר, האחריות חיי משפחה ומחוייבויות בעבודה נמצאים במצב של התנגשות מתמדת, בעיקר אצל אמהות. זו הסיבה שמנהלים רבים עובדים 70 שעות ויותר בשבוע, כשהם מקטינים את מחויבויותיהם לכל שאר העיסוקים בחיים, כולל חיי משפחה. אבל לדברי החוקרת מריאן רודרמן, היא איננה מאמינה שהתוצאות של המחקרים הקודמים התייחסו בכלל לשאלה, כמה חסרי תוכן הם החיים ללא משפחה.
חברות רבות מצטרפות למעגל הזה. יותר ויותר חברות מפתחות דרכים לסייע לעובדיהן להתמודד עם מטלות העבודה בשילוב עם האחריות המשפחתית כדי למצוא איזון נכון בין השניים. עם חברות אלו נמנות בין היתר חברות כמו "ג'ונסון אנד ג'ונסון", ו"ארנסט אנד יאנג", המציעות עתה לעובדים שעות עבודה גמישות, מעונות יום, ואפילו חדרי הנקה, כשהם מדגישים את ההבנה שהורים מצויינים יכולים להיות גם עובדים מציינים.
לדברי החוקרת, רק ללדת ילדים לא בהכרח יהפוך אדם למנהל טוב יותר, אבל אם אתה מעורב בגידולם זה ישפיע גם על רמת הניהול שלך. כדי לבדוק את רמת המחוייבות של הנבדקים להורות, מחברי המחקר, רודרמן, פטרישה אוהלוט ולורה גרייבס שאלו את המשתתפים בין היתר, אם מצפים מהם להקדיש זמן רב לגידול ילדיהם ואם הם מוכנים להקריב מטרות אחרות כדי לבלות יותר זמן עם בני המשפחה. אלה שהצהירו כי לא אכפת להם להקריב מחוייבויות אחרות למען ילדיהם, קיבלו גם ציונים גבוהים על ביצועיהם מעמיתיהם לעבודה.
במשפחות חד הוריות התגלתה תמונה קצת שונה. מחוייבות כלפי בן זוג לא שינתה את הציונים שנתנו העמיתים. מחברי המחקר השתמשו בשאלות דומות כדי לנתח את רמת המחוייבות של משתתפי המחקר כלפי בן הזוג. למרות שאלו שנמצאו במערכות זוגיות חשו רמות גבוהות יותר של שביעות רצון מעבודתם ומחייהם, הם לא קיבלו ציונים גבוהים יותר מעמיתיהם לעומת הורים במשפחות חד הוריות. "בן זוג או חבר לחיים יכול לספק תמיכה ועידוד, אבל הוא לא ישפר את כישורי הניהול שלך", אומרת פרופ' לורה גרייבס.
פרטים נוספים על המחקר בקישור זה. |
כתבות בנושא:
|