איך משפרים את רמת הפיריון?

שינוי בהרגלי התזונה וברמת הפעילות הגופנית עשויים לעזור
|
הדפס
|
שמור

עקרות היא ההגדרה שלמצב שבו בעל חיים אינו מסוגל להעמיד צאצאים. יש שני סוגים של עקרות: עקרות עיקרית היא מצב שבו זוג אינו יכול להעמיד צאצאים גם לאחר כמה נסיונות. עקרות מישנית היא מצב שבו זוג שכבר הצליח להביא ילד לעולם, אבל אינו מצליח לעשות זאת שנית ולשחזר את ההצלחה. הסיכויים של מי שלא הצליח להביא ילדים כלל לשנות את המצב קטן בהרבה מהסיכוי של מי שכבר הצליח להביא ילדים. העקרות העיקרית נובעת מסיבות רבות, חלקן רפואיות, חלקן נובע מחוסר התאמה, כאשר יש מקרים רבים שאינם ניתנים לשינוי כלל, ואז יש צורך בשימוש בטכנולוגיות הפריה חדשות. לא כך בעקרות מישנית, שבדרך כלל נובעת משינוי במוּכנוּת של גוף האשה להתעבר או ברמת הפריון של הגבר שאמור להפרות את בת זוגו.

 

גורמים רבים מעורבים בקביעת הסיכוי להתעברות. חלק מהגורמים הללו אינם ניתנים לשינוי, כמו למשל דפורמציה פיזית של אברי הרבייה. דוגמה לכך היא חצוצרות צרות, שאינן מאפשרות לביצית מופרית לעבור מן השחלה אל הרחם. אשה הבנויה כך עלולה במקרים רבים להגיע להריון מחוץ לרחם, שיתפתח בתוך החצוצרה, ויחייב התערבות ניתוחית (לפרוסקופיה) כדי להסיר את ההריון שלא יתפתח בתוך השחלה. ברוב המקרים של הריון מחוץ לרחם הוא נופל בהפלה טבעית. גיל הבלות הוא גם גורם שאינו ניתן לשינוי. אשה שהגיעה לגיל הבלות כבר אינה מגיעה לביוץ וכשאין ביוץ אין הריון.

צילום: פוטו-ראק

יש מקרים של עקרות שאפשר לטפל בהם בטיפול הורמונלי. בדרך כלל מומלץ שלא לנסות טיפולים אגרסיביים, שכן טיפול הורמונלי עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות. בכל מקרה, לפני כל טיפול, ומכל סוג, מומלץ לזוגות הרוצים בילד לבצע כמה שינויים באורח החיים שלהם. אלה יכולים להיות שינויים קטנים: בהרגלי תזונה, בפעילות הגופנית, במגע המיני, בלחץ הנפשי, כשכל שינוי קטן באחד מהתחומים הללו יכול לגרום לזוג ללא ילדים להצליח להביא ילדים לעולם. זאת ללא תופעות לוואי בלתי רצויות, הקשורות בדרך כלל לטיפולים הורמונליים. 

 

רבייה היא תהליך ביולוגי, וכמערכת ביולוגית אנו צריכים להרגיש בריאים, ובמיטבנו, לפני שהגוף יוכל להתפנות מן המאבק במחלות ולהקדיש את עצמו לרבייה. השיפור המשמעותי ביותר מגיע כאשר ההורים לעתיד משנים את התפריט התזונתי שלהם ומסגלים לעצמם אורח חיים בריא. רצוי להימנע מצריכת אלכוהול ומעישון, הגורמים להקטנת ספירת הזרע אצל הגבר ומגדילים את סיכויי הסטריליות. גם משקל גופם של ההורים הוא גורם חשוב ביכולת הפיריון שלהם. משקל עודף הוכח כגורם משמעותי לחוסר פוריות וכך גם חסר משקל, בעיקר אצל הנשים. הסיבה לכך היא שכל סטייה מן הממוצע של המשקל גורמת להפרת האיזון ההורמונלי דבר המשפיע על הפוריות ועל כניסה להריון. מי שצריך לרדת במשקל טוב יעשה אם יתחיל בפעילות גופנית סדירה. הפעילות משפיעה כמו קסם ומשפרת את רמת הפוריות.

 

במקביל להגברת הפעילות ולשיפור התזונה, יש להקפיד גם על מנוחה מספקת. גוף עייף אינו מתפקד ורק אם נדע לבצע פעילות בריאותית, וגם לנוח במידה מספקת, נוכל להגיע לאיזון מלא. הגוף יודע "לקרוא" את המצב החדש, שבו הוא חש בריא, חסון ומוכן לרבייה. כאשר הגוף בריא, הרמה ההורמונלית מתאזנת, הגוף מתפקד בצורה טובה יותר, וגדל מאוד הסיכוי לשיפור מצב הפיריון ובעקבות זאת גם משתפר הסיכוי להריון תקין וללידה.

 

במקרים רבים, זוג שאינו מצליח להגיע להתעברות נכנס ללחץ, חברתי בעיקר, והלחץ הזה מקטין עוד יותר את סיכויי ההתעברות. הפחד מאימפוטנציה ומאי-פוריות הוא פחד גדול, ואז ההתעברות והבאת ילדים לעולם הופכת לאובססיה, הממלאת את חייהם, ומלחיצה אותם עוד יותר.

 

זוגות שרוצים להתעבר צריכים ללמוד היטב את תקופת הפוריות המירבית של האשה ולתכנן את יחסי המין בהתאם. צריך להקריב את הזמן הפנוי, או מזמן העבודה כדי לקיים יחסי מין במועד המתאים ביותר, ויש היום דרכים רבות לוודא מהו. זו איננה בושה להודות ש"משהו לא הולך" ורצוי לפנות לקבלת סיוע רפואי מקצועי, כדי להסיר חסמים המונעים את ההריון. זוג שמרגיש שעשה את הכל כדי לשפר את המצב הבריאותי וסיגל לעצמו אורח חיים נכון, ובכל זאת אינו מצליח להעמיד צאצאים, צריך לקבוע לעצמו תקופה מוגבלת לנסיונות ואם אלה אינם צולחים לפנות לקבלת סיוע. רוב הסיכויים, שאחת הטכנולוגיות החדשות תתאים גם לכם.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה