מנסים
כדאי שתדעו, שאצל רוב הזוגות עוברים כמה חודשים טובים של ניסיונות לפני שנכנסים להריון. אם גילך הוא פחות מ-30 שנה, אפשר גם לחכות שנה לפני שפונים לרופא לייעוץ לגבי כניסה להריון. אם את מעל גיל 30, או שאת יודעת על בעיה אפשרית או שיש היסטוריה משפחתית, כדאי לפנות לייעוץ רפואי. גם לרפואה המשלימה יש פתרונות לחלק מן המקרים של אלה המתקשים להיכנס להריון. ייתכן שאת מרגישה שאת מוכנה להתחיל לנסות מייד, ובשלב זה כדאי לקבל ייעוץ גנטי. אם את או בן זוגך נוטלים תרופות באופן קבוע רצוי להיוועץ ברופא המטפל לבדוק את ההשפעה האפשרית של התרופה הקבועה על ההריון הצפוי ואפילו על הסיכוי להתעברות (בעיקר אצל נשים עם סוכרת או אפילפסיה).
עישון
האשה צריכה לבצע כמה שינויים, כמו למשל, להפסיק לעשן. עישון במהלך ההריון מעלה את הסיכוי להפלה, ללידת ולד מת, ללידה מוקדמת, למשקל נמוך של היילוד בזמן הלידה, ויש לו השפעות על התינוק ועל הילד הצעיר, בעיקר בהגדלת הסיכון ללקות במחלות כלי הנשימה ובאסטמה. עישון ליד התינוק מעלה את הסיכון למוות בעריסה (SIDS).
אלכוהול
אם את שותה משקאות אלכוהוליים, זה הזמן לבצע שינוי. שתייה מרובה אסורה, אבל יש הוכחות לכך שצריכה מתונה של אלכוהול אצל נשים משפרת את רמת הפוריות, (אולי בגלל שהיא מעודדת סקס...).
קפאין
מומלץ להפחית גם צריכת משקאות ומוצרי מזון המכילים קפאין. ישנם מחקרים המצביעים על כך שצריכת קפאין מפחיתה את הפוריות ובכמויות גדולות אף עלולה לגרום למומים ולהפלות בשליש הראשון והשני של ההריון.
משקל ודיאטה
שמרי על משקל נכון. אם אין לך עודף משקל, יהיה לך קל יותר להיכנס להריון. דיאטה מתונה ומבוקרת היטב יכולה להיות בטוחה גם במהלך ההריון, ולעתים היא מומלצת לנשים עם עודף משקל רב. התייעצי תמיד עם הרופא שלך ובקשי הפניה לדיאטנית, המתמחה בנשים הרות. אין להתחיל דיאטה בהריון ללא פיקוח של דיאטנית ורופא. אם את במצב של תת-משקל, הדבר עלול לגרום לך להיות פחות פורייה, בעוד שעודף משקל משמעותו גם שיש לך סיכון גדול יותר לסיבוכים בהריון כמו סוכרת או לחץ דם גבוה.
חומצה פולית
התחילי ליטול חומצה פולית. זהו ויטמין חיוני מקבוצת B, שהוכח כי תינוקות של נשים שנטלו אותו כתוסף נוטים פחות ללקות במחלת NTD הפוגעת בתעלות העצבים כמו spina bifida. מכיוון ש-NTD מתרחש בתחילת ההריון מומלץ לקחת חומצה פולית עוד לפני הכניסה להריון כדי לוודא שבגוף יש רמות גבוהות של הוויטמין. המנה המומלצת היא 400 מיקרוגרם ליום, וניתן לקבל את החומצה גם מירקות ירוקים כהים, מתפוזים, לחם מלא ודגני בוקר כמו קורנפלייקס.
מה הגברים יכולים לעשות?
הגברים צריכים לוותר על עישון. עישון מקטין את הפוריות, והנשים של גברים מעשנים מתקשות יותר להתעבר. אבות מעשנים משפיעים לרעה על בריאות תינוקותיהם, לפני הלידה ואחריה. הסיכון של בעיות נשימה גדל, וכך גם, כאמור, הסיכון של מוות בעריסה. שתייה מרובה עלולה לגרום לירידה באיכות הזרע של הגברים, ובכך להקטין את הסיכוי להתעברות. הקטינו למינימום את הלחץ הנפשי. לחץ גורם לשינויים הורמונליים בגוף ועלול להוביל לבעיות פוריות. שמרו על קרירות: הזרע נוצר בטמפרטורה נמוכה במעט מטמפרטורת הגוף, כך שרצוי לא לבלות זמן רב באמבטיה חמה. רצוי ללבוש תחתוני בוקסר, כדי לשפר את זרימת האוויר סביב האשכים.
תפריט מאוזן, התעמלות סדירה ודרכים נוספות יקטינו את הלחץ, וישפרו את הכושר הכללי. עשיית כל אלה היא דרך מצויינת להראות תמיכה לפרטנרית, המנסה להיכנס להריון והשתתפות במאמצים.
סקס וביוץ
לא לשכוח לעשות סקס. זה נשמע מובן מאליו, אבל כדי להיכנס להריון כדאי לעשות סקס, ובתדירות גבוהה. בדקי מהו זמן הביוץ שלך, וודאי שאת עושה אהבה בכל יום סביב הימים הקובעים, כדי להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון. רוב הנשים מבייצות רק פעם אחת בכל מחזור. הזמן הסביר ביותר להתעברות הוא 14 יום לפני המחזור הבא. זה אומר, שצריך לבדוק מהו אורך המחזור שלך, ולספור לאחור. כדאי גם לבדוק את ההפרשות הווגינאליות. כשההפרשה דביקה, את בתקופה הפוריה ביותר שלך במחזור. תוכלי גם לבדוק באיזה שלב של המחזור את נמצאת לפי טמפרטורת גופך או על ידי שימוש בערכת ביוץ. ערכות ביוץ ניתן לרכוש בכל בית מרקחת וכן בפארמים.
תמיכה ועידוד
כדאי להקשיב לבעלי ניסיון ולמי שנמצא איתנו באותו מסע לקראת הורות. מומלץ להיכנס לקהילות פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים ופורום מנסים להרות של פורטל דולה למשפחה בפייסבוק. הייעוץ של צוות המומחים הרב-מקצועי של הקהילה והתמיכה והעידוד של המשתתפות בפורום יהפכו את המסע אל ההורות לידידותי הרבה יותר.
*העצות בכתבה אינן מהוות תחליף להתייעצות עם רופא.