יומן בדיקות בהריון

הריון ולידה - מדריך מפורט ומלא לכל הבדיקות החשובות בהריון
|
הדפס
|
שמור

בדיקות בהריון
את בהריון? מזל טוב! את בוודאי מתרגשת מאוד ורוצה ללמוד כמה שיותר על ההריון ועל הבדיקות שעליך לבצע בכל שלב ושלב. לפניך רשימת בדיקות וקורסים חשובים במהלך הריון. חלק מהבדיקות ממומנות על ידי קופות החולים ואחרות ממומנות באופן פרטי. כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל עם תחילת מעקב ההריון ולבחון יחד איתו אילו בדיקות חשוב לך לבצע ולקבל הסבר מפורט יותר על הבדיקות, הקורסים, הטיפולים ועל יתרונותיהם. 

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

עם אבחון ההריון:

  • בדיקות דם ושתן שגרתיות הכוללות סוג דם, ספירת דם, אדמת, VDRL, שתן כללית, תרבית שתן, סקר נוגדנים כימייה מלא, סוכר בצום, ועוד. הבדיקות מתבצעות במעבדה של קופ"ח עם הפניה מרופא נשים בלבד.
  • מומלץ גם לפנות לאחות מעקב הריון ולפתוח כרטיס מעקב ולהקפיד על מדידת לחץ דם, משקל, חלבון בשתן ובצקות. בהמשך מומלץ לחזור על הבדיקות אחת לחודש.
  • חשוב להתחיל לאכול נכון ולהימנע ממה שלא מומלץ לצרוך בהריון. למידע וכתבת בנושא, היכנסי למדור "תזונה בהריון" וגם לכתבה "מה לא לאכול בהריון".


זה הזמן להצטרף לפורום הריון ולידה שלנו בפייסבוק: פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים ולשאר קהילות המומחים שלנו בפייסבוק:


פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים
פורום הנקה - להעניק באהבה

פורום התפתחות התינוק והילד

פורום מנסים להרות


לפני ההריון או בתחילתו:

  • מומלץ להתחיל ליטול חומצה פולית לפחות 3 חודשים לפני התחלת ההריון. המינון המומלץ: 400 מק"ג.
  • בדיקות סקר גנטיות בדיקת לאיתור נשאות של מחלות תורשתיות בהתאם למוצא הורי בני הזוג. כיום ניתן לבצע בדיקות רבות לנשאות של מחלות ותסמונות שונות. אתם תחליטו איזה בדיקות לבצע יחד עם הרופא המטפל, בהתאם ליעוץ שתקבלו ממנו או מיועץ גנטי אשר יתבסס בעיקר על מוצא הוריכם וההיסטוריה המשפחתית.

מרבית הבדיקות (להוציא "טיי זקס"") אינן ממומנות על ידי הקופות. ניתן לשלוח את הבדיקות למעבדות הפרטיות. בדיקת טי-זקס ניתן לבצע בתל-השומר (בן הזוג). יש לברר שעות קבלה.
כיום רוב המעבדות עובדות עם תוכנת ה"גנומטר" המאפשרת הזנת נתונים של שני בני הזוג והתאמה אישית של הבדיקות המומלצות לכל זוג.

 

שבוע 7-9:
אולטרסאונד ראשון לצורך בחינת חיות העובר (דופק), מספר עוברים, מיקם ההריון (בתוך או מחוץ לרחם), גודל העובר וגיל ההריון המדויק. ניתן לבצע את הבדיקות אצל רופא הנשים המטפל.

שבוע 10-20: בדיקת NIPT (בדיקה לא חודרנית טרום לידתית) - המשמשת "תחליף" לדיקור מי שפיר, ואשר בה בודקים מקטעים של חומר גנטי עוברי בדם האמהי. אמנם ניתן לבצע את הבדיקה כבר בשבוע 10, אך עדיף להמתין לתוצאות השקיפות העורפית והסקירה המוקדמת למקרה שיימצא ממצא חריג ויהיה צורך בדיקור מי שפיר.

 

שבוע 11-13:
שקיפות עורפית, בדיקת אולטרסאונד להערכת הסיכון להימצאות תסמונת דאון והצורך בדיקור מי שפיר. ניתן לבצע את הבדיקה באופן פרטי או דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים. לדוגמה במכבי, הבדיקה עולה 100 שקלים למבוטחות מכבי זהב. מומלץ לבצע במקביל גם בדיקת דם (סקר ביוכימי טרימסטר ראשון) שמשלימה את בדיקת האולטרסאונד. 

 

שבוע 10-13:
בדיקת סיסי שיליה, בדיקה הדומה לדיקור מי שפיר אשר נעשית בשלב מוקדם יותר בהריון. מאפשרת תשובה מהירה יחסית אך כרוכה בסיכון מעט גבוה יותר להפלה. מיועדת בעיקר לנשים להן סיכון גבוה לגלוי בעיה כרומוזומלית בעובר. הבדיקה מתבצעת בבתי חולים ובמרכזי בריאות.

 

שבוע 12:
בשבוע 12 ניתן להתחיל חוג יוגה לנשים הרות. זאת בתנאי שההריון תקין, אין שיליית פתח ואין הוראות מיוחדות של מנוחה מהרופא המטפל. 

 

שבוע 14-17:
סקירת מערכות מוקדמת מורחבת, בדיקת אולטרסאונד לבחינת כל אברי העובר, כולל איברים פנימיים (לב, מוח, כליות וכו'), גפיים והפנים של העובר, וכולל איתור סמנים עדינים לתסמונות כרומוזומליות (לדוגמא תסמונת דאון) כחוסר גשר אף, הרחבת אגני כליות וכדומה. הבדיקה הנעשית באופן פרטי ובחלק מהמרכזים כוללת בנוסף ומעבר לכל אלו גם הערכת עובר בתלת מימד בצבע ודופלר צבע להערכת זרימת הדם ומבנה כלי הדם במח העובר. ניתן לבצע את הבדיקה באופן פרטי או דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים. (לכתבה: ממצאים שכיחים בסקירת מערכות)

 

שבוע 17:
חלבון עוברי, בדיקת דם סטטיסטית לאיתור מומים מולדים בעמוד השדרה, תסמונת דאון, הפרעה בכרומוזומי המין ועוד. הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח. את הבדיקה מבצעים גם אם מתכננים לבצע דיקור מי שפיר.

 

שבוע 17-20:
דיקור מי שפיר, בדיקה גנטית לבדיקת מערך הכרומוזומים של העובר. איתור מומים מולדים, מחלות והפרעות ועוד. מעל גיל 35 ומעל סיכון משוקלל של 1:380 לתסמונת דאון ממומן ע"י קופ"ח. מעל סיכון 1:500 ממומן על ידי "מכבי מגן". ניתן לבצע בבתי חולים בתאום מראש. מעוניינת לדעת עוד על הבדיקה? היכנסי לקרוא את הכתבות שלנו:
לכתבה: דיקור מי שפיר - מדריך
לכתבה: מה חשוב לדעת לאחר בדיקת מי השפיר

לכתבה: דיקור מי שפיר - הרבה יותר פשוט משחשבנו (רשמים וחוויות מהבדיקה)

 

 

שבוע 22-24:
סקירת מערכות מורחבת, בדיקה דומה לסקירה המוקדמת עם אפשרות בחינה יותר מדויקת של מומים זעירים בעובר ואיתור מומים התפתחותיים, בעיקר במח, כליות ולב אשר לא ניתן היה לראותם בסקירת המערכות המוקדמת. הבדיקה משלימה למעשה את הסקירה המוקדמת. הבדיקה הנעשית בחלק מהמרכזים, כוללת גם בדיקת דופלר צבע וצילום בתלת מימד של העובר. הבדיקה המורחבת המלאה נעשית באופן פרטי או דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים (במכבי לדוגמא, מאפשרים למבוטחות מכבי זהב לבצע אחת הסקירות, מוקדמת או מאוחרת, במחיר מוזל). גרסה "מקוצרת" של הבדיקה מתבצעת במכונים של קופות החולים. (לכתבה: ממצאים שכיחים בסקירת מערכות)

 

שבוע 22-24:
הרשמה לקורס הכנה ללידה מקיף במסגרת קבוצתית או פרטנית אחד-על-אחד, או במסגרת מרוכזת בסופשבוע או שלושה ימי שישי – מומלץ לבחור קורס הכנה ללידה מעמיק ומפורט בגישה הוליסטית המכין אתכם ללידה טבעית וגם ללידה "רגילה" עם משככי כאבים. את הקורס מומלץ להתחיל הכי מוקדם בשבוע 25 והכי מאוחר בשבוע 34 (מרתון ניתן להתחיל גם בשבוע 35-36).
חשוב שהקורס יכין גם להנקה ולהורות. 

 

שבוע 24-28:
העמסת סוכר 50 גרם (GCT), בדיקה לאיתור סוכרת הריונית (ללא צום). הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח. אם התוצאה גבוהה מ-140 מ"ג יש לבצע העמסת 100 גרם מלאה בצום בהקדם עם הפניית רופא.


שבוע 25-34:
המפגש הראשון של קורס הכנה ללידה.

 

שבוע 27-36:

חיסון נגד שעלת. משרד הבריאות ממליץ לכל אשה לבצע חיסון זה בסוף ההריון. החיסון אמור לאפשר לאשה ההרה לפתח נוגדנים ברמה גבוהה למחלה, ולהעבירם דרך השליה לעובר, זאת על מנת להגן על התינוק לאחר הלידה ועד שוכל יוכל לקבל את החיסון בעצמו. 

 

שבוע 28:
נוגדנים לסוג דם, רק למי שסוג דמה הוא Rh שלילי. יש לבצע בדיקת דם הקרויה Coombs הבודקת האם נוצרו אצל האם נוגדנים כנגד דם העובר, ובאם היא תקינה על האישה לקבל זריקת אנטי D המונעת היווצרות נוגדנים כנגד העובר. בהריון שני הזריקה ניתנת כבר בשבוע 20 להריון. הבדיקה מתבצעת במעבדה של קופ"ח. 


שבוע 30-33:
אולטרסאונד להערכת משקל העובר ומצב השליה, מעקב גדילה תקינה של העובר. הבדיקה מתבצעת במכונים של קופות החולים ובמרפאות של חלק מרופאי הנשים. ניתן לבצע בדיקה רחבה יותר: סקירה שלישית, כולל הערכת מומים מאוחרים בחדרי המוח ובכליות ואולטרסאונד בתלת מימד של פני העובר במכון US באופן פרטי.

 

שבוע 35-37: בדיקת GBS (לא בדיקה שגרתית בישראל. חלק מהרופאים מפנים וחלק לא.) המרכז למניעת מחלות בארה"ב CDC ממליץ לבצע בדיקה שגרתית לגילוי GBS לכל אשה בהריון. בדיקה זו מתבצעת בין שבוע 35 ל-37 להריון (כל מועד אחר לא יהיה משמעותי כדי להראות אם האשה נשאית של GBS במהלך הלידה).

 

שבוע 35-36:
סדנת הכנה רגשית ללידה ולהורות סדנה זוגית או קבוצתית המכינה אתכם רגשית לאירוע המשמעותי ביותר בחייכם - הלידה וההורות. תלמדי להקשיב לאינטואיציה ולהתחבר לאותם מקורות פנימיים המזכירים לך שאת יודעת ללדת. עם הדרכה נכונה בשילוב תמיכת בן זוגך תוכלי לעשות זאת כמו שאת רוצה ועם המון עוצמה נשית וזוגית. כמו כן, תלמדו כיצד להתמודד עם השינויים החדים בחיים המתלווים לחווית ההורות.

 

שבוע 36-40:
מעקב אצל אחות קופ"ח, בדיקה שבועית הכוללת בדיקת לחץ דם, חלבון בשתן, בצקות ושקילה.

 

שבוע 40:
תאריך הלידה המשוער (ת.ל.מ.) זכרו - רק 6% מהנשים יולדות בתאריך המשוער. חשוב להתכונן ללידה - גם גופנית וגם רגשית והן על ידי רכישת ידע על התהליך ומה שמצופה לך. 

מדריך: שלבי הלידה הפיזיולוגית - כתבה ראשונה

מדריך: שלבי הלידה הפיזיולוגית - כתבה שנייה

מדריך: שלבי הלידה הפיזיולוגית - כתבה שלישית

 

שבוע 40+1 עד 42:
מעקב הריון עודף, כולל ניטור עוברי עם הפניה של הרופא המטפל.

 

מייד עם החזרה הביתה לאחר הלידה:
מזל טוב! חזרתם הביתה עם תינוקכם הטרי, כיצד להעניק לו את הטיפול הטוב ביותר כהורים? פורטל דולה למשפחה מפעיל פורומים רבים עם ייעוץ והכוונה בכל הקשור בטיפול הראשוני בתינוק - הנקה, הזנת התינוק, החתלה, אמבטיות ראשונות, פתרונות לגזים, שימוש במינשא ובכדור פיזיו, תנועתיות עם התינוק, טקס שינה של התינוק, בחירת רופא ילדים, מה קורה בטיפת חלב ועוד. הכל על הסתגלות התינוק לעולם שמחוץ לרחם וההסתגלות שלנו אליו ולתפקידנו החדש כאמהות ואבות.

 

זה הזמן לרשום את תינוקכם לתחנת טיפת חלב הקרובה לביתכם. פרטים תוכלו לברר במוקד הטלפוני של קופת החולים שלכם.


את מוזמנת להצטרף לקהילות המומחים שלנו:

פורום הנקה - להעניק באהבה 

פורום התפתחות התינוק והילד

 

5 שבועות לאחר הלידה:

זה הזמן להצטרף למעגל אמהות אחרי לידה. הכל על הסתגלות התינוק לעולם שמחוץ לרחם וההסתגלות שלנו אליו ולתפקידנו החדש כאמהות. סדרת שיחות על השינויים בחיינו כנשים, כאמהות ועל האתגרים החדשים בזוגיות.על ההבדל בין "האמא המושלמת" ל"הורה טוב דיו", על פרגון עצמי והדדי, על ה"פרידה" מהתינוק לקראת החזרה לעבודה. 

 

6 שבועות לאחר הלידה:
בתום תקופת "משכב הלידה" עליך לגשת לבדיקת מעקב לאחר הלידה אצל רופא הנשים המטפל. זה גם הזמן לבחון איזה אמצעי מניעה יתאים לך. בדיקת רופא נשים שגרתית, ביצוע משטח PAP לפי הצורך. יש רופאים המבקשים ספירת דם ולחץ דם טרם הביקורת, על מנת להגיע עם התוצאות לביקורת. נשים שהיה להן סוכרת הריוניות, ישלימו העמסת סוכר 75 גרם ויגיעו עם התוצאות לביקור אצל הרופא.

 

6 שבועות לאחר הלידה:
בדיקת אולטרה סאונד אגן לתינוק. יש לבקש הפניה מרופא הילדים שלכם.

יש לך שאלות או רוצה לשוחח על הנושא הזה ועל הריון ולידה באופן כללי? הצטרפי עכשיו לפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים. 

יעוץ מקצועי: ד"ר משה רויבורט, מומחה לגניקולוגיה ופוריות, מנהל מרכז בריאות האישה, במכבי שירותי בריאות.
וד"ר אור יריב, רופא בכיר ביחידת האולטרה סאונד בבית חולים לנשים באיכילוב "ליס".

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
2. יסמין 18/04/2021, 20:16:27

בשבוע ה 4-5 להריון רמת ה hcg בדם הינה חיובית 115 לפני שבוע בדיוק עשיתי בדיקת hcg שהיתה שלילית ברמת 2.3 האם העליה תקינה תוך שבוע?

+ השב
 
1. שיראל 31/01/2017, 14:13:09

אהלן, ביצעתי סקירה מוקדמת בשבוע 16 והרופא הפנה אותי לסקירה מאוחרת בשבוע 22 רק שאין תור בשבוע זה. התלבטתי אם לקבוע לשבוע מאוחר יותר או מוקדם יותר, לבסוף קבעתי לשבוע מוקדם יותר- שבוע 21. האופציה השנייה היא שבוע 24. האם עדיף בשבוע 24? יש דברים שלא יוכלו לראות ב21? אשמח מאד להמלצה בהקדם!

+ השב
 
1.1. חן 09/02/2017, 16:38:45

עדיף בשבוע 24 ממי..