מה קורה לעור בהריון

ריכוז ההורמונים משפיע על העור. מתי נפטרים מהכתמים?
|
הדפס
|
שמור

מאת: חן לבני


בתקופת ההריון חלים שינויים רבים במערכת גוף האשה וביניהם גם שינויים בעור ובשיער. עלייה נכבדה במשקל ובהיקף, בריכוז ההורמונים הנשיים בדם והופעת הורמונים ייחודיים להריון. לכן לבנות שבמהלך הריון או שעתידות להיות, הנה כל אפשרויות שינויים בעור.

רוב ביטויי ההריון בעור ובשיער חולפים זמן קצר לאחר סוף ההריון. מעט מהנשים שסבלו ממחלות עור צריכות טיפול רפואי, ומחלות עור כרוניות יכולות להיות מושפעות ע"י הריון.


במחלות עור הקיימות לפני ההריון כמו אקנה, פסוריאזיס בדרך כלל חלה הטבה בזמן ההריון. מחלות אחרות כמו "לופוס" (זאבת) מוחמרות ויכולות לפגוע בבריאות האם והעובר.


שינויים ברקמת החיבור – השכבה העורית הנקראת דרמיס (סטריות)
מתיחת העור בחודשי ההריון האחרונים גורמת אצל 90% מהנשים לפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין האחראים לחוזק וגמישות העור. בעיקר בעור הבטן, בשדיים ובירכיים מופיעים סימני מתיחה ורודים מבריקים המכונים סטריות. לעיתים התופעה מתלווה בגרד. לאחר הלידה הסטריות נעשות בהירות יותר ובולטות פחות. לא ניתן למנוע לחלוטין את היווצרות סימני המתיחה אך עיסוי בקרמים מזינים עשוי להקל.


התכהויות בעור הגוף (פיגמנטציה)
בזמן ההריון נוטים חלקים מסוימים של העור להתכהות. ישנה התכהות של הפטמות, קו חום מאונך במרכז הבטן לכיוון המפשעה, ונקודות חן ונמשים מתכהים. לאחר סיום ההריון ההתכהות מתבהרת אך לא נעלמת. שינוי בגודל וגוון השוליים של נקודות חן או הופעה של נקודת חן (שומה) חדשה הגדלה בהתמדה במהלך ההריון דורשים אבחון רפואי.


כתמים חומים בעור הפנים- מסכת הריון=כלואזמה
נשים רבות בהריון מפתחות כתמים חומים על הלחיים, המצח, וסביב העיניים.
התופעה שכיחה יותר אצל נשים כהות עור או נשים החשופות הרבה לשמש. מאחר והתופעה קשורה בעליית כמות הורמון האסטרוגן היא יכולה להיות גם קשורה לנטילה מרובה של גלולות למניעת הריון המחקות מצב של הריון.
הטיפול:  מאחר שהשמש מגבירה יצור מלנין יש להימנע מחשיפה לשמש ומומלץ להשתמש במסנן קרינה. לאחר ההריון יכולה להיות הבהרה מסוימת של הכתמים ללא טיפול. כאשר אין הטבה יכול רופא עור להמליץ על משחות מבהירות בהם משתמשים מספר חודשים תחת פיקוח רפואי מחשש להיווצרות כתמים בהירים או פיגמנטציה לא אחידה של העור. גם קילוף כימי יכול להיות פתרון.


שינויים בכלי הדם
עלייה ברמת האסטרוגן בהריון מגבירה אצל חלק מהנשים את הנטייה להרחבת כלי דם. היווצרות נימי דם חדשים המתבטאים באודם מוגבר בכפות הידיים, כתמים אדומים עגולים (מגיומה) או קווים מתפצלים כמו עכביש (ספיידר). נגעים אלה יכולים להופיע בכל חלקי העור ואינם מסוכנים. בשלב מאוחר של ההריון כאשר המשקל והלחץ בחלל הבטן עולים יכולים להיווצר או להתרחב דליות על השוקיים וכמו כן מופיעים טחורים.


השיער בזמן ההריון ולאחריו
נשים רבות חשות שהשיער בזמן ההריון נהיה יותר צפוף ומבריק. הסיבה לשיפור במראה השיער הוא שבתקופת ההריון יותר זקיקים עוברים את שלב הצמיחה וקצב הנשירה הטבעי של השיער פוחת. בסיום ההריון כשכמות האסטרוגן והפרוגסטרון פוחתים עוברים מספר גדול של זקיקים למצב של מנוחה לפני הנשירה. הפחתה בצמיחת השיער כחודשיים לאחר סוף ההריון גורמת לנשירה מוגברת ודלדול מסוים בשיער. תופעה זו זמנית והשיער יחזור לצפיפות רגילה לאחר חודש עד שישה חודשים. למי שיש נטייה גנטית לדלדול שיער, השיער יהיה דליל יותר מאשר לפני ההריון. נשירה זמנית אפשרית גם לאחר הפלה. תיתכן תופעה של שיעור יתר בזמן הריון אך זה זמני.


הטיפול: בזמן ההריון ואחריו יש להשתמש במברשת רכה, לחפוף עם שמפו עדין להספיג את המים במגבת בעדינות ולא לשפשף. שימוש בפן לא מומלץ וכן להימנע מתסרוקות המחייבות מתיחה של השיער. במקרים של שיעור יתר רצוי שלא להשתמש בשיטות כמו גילוח או שעווה ובוודאי שלא בשיטות האסורות בזמן הריון כמו אפילציה או לייזר. ניתן להשתמש בחימצון.


הזעת יתר בהריון
מאחר וחום הגוף עולה נשים בהריון מזיעות יותר, מומלץ ללבוש בגדים רחבים, רפויים ורצוי מבדים כמו כותנה. יש להשתמש בדיאודרנטים ומונעי זיעה.


גרד כללי בהריון
גרד מופיע אצל 2% מהנשים בהריון בדרך כלל בסוף ההריון. במקרים קשים יכולה להתלוות צהבת עור. הגרד כנראה קשור לעלייה בריכוז חומצות המרה בחלק השלישי להריון. הגרד חולף לחלוטין מס' ימים לאחר הלידה ללא פגיעה ביולדת או בעובר. ניתן להקל על הגלד ע"י שימון העור מס' פעמים ביום בקרם לחות שומני ובטבילה באמבטיות פושרות עם שמן. במידה והגרד לא חולף יש לפנות לטיפול רפואי.


מחלות עור ייחודיות לתקופת ההריון
קשריות ורבדים מגרדים, מחלה שכיחה המתבטאת בנגעים אדומים מגרדים בעיקר לאורך סימני המתיחה בבטן, בעכוזים ובירכיים. מופיעה בד"כ בסוף הריון ראשון. התופעות חולפות מס' ימים לאחר הלידה ואינן חוזרות בהריונות הבאים.


טיפול קוסמטי בזמן הריון
אין כל מניעה מאישה הרה להנות מטיפול קוסמטי ולהמשיך בשגרת טיפוח העור והפנים. בעת הטיפול יש להקפיד על נוחות ולבקש מהקוסמטקאית אם צריך כרית, להרים מעט את המיטה וכו'.


בתופעות כגון היפרפיגמנטציה ושיעור יתר בזמן הריון מומלץ לא לטפל. רוב הסיכויים שהן תחלופנה מספר חודשים לאחר ההריון.


שיעור יתר זמני ניתן להסוואה על ידי חימצון, וכתמי פיגמנטציה על ידי איפור והגנה מקסימלית מקרינת השמש. בזמן הריון אסור להשתמש במיכשור חשמלי קוסמטי כמו: מכשיר להחדרת לחות, מכשירים להסרת שיער, מכשירים להצרת היקפים ועוד. כמו כן להימנע מתכשירים המכילים: שמנים ארומטיים, רטינול ופנול.

הכותבת, חן לבני, היא מנהלת מקצועית "המכללה לקוסמטיקה רפואית"

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. אפרת 27/07/2014, 17:14:57

מה לגביי קרם פנים טבעי לגמריי איכותי המכיל שמנים אתריים בכמות מבוקרת??

+ השב