כל מה שרצית לדעת על הריון

לאילו תופעות ניתן לצפות במהלך ההריון
|
הדפס
|
שמור

הריון הוא המצב שבו האשה נושאת עובר ברחמה. הוא נמשך בערך 40 שבועות -280 יום - והוא נובע מחדירה של זרע לביצית של האשה.

צילום: מאיה אהרוני

הביוץ הוא התהליך שבו ביצית משתחררת מן השלחות. בדרך כלל נשים שלא הגיעו לגיל הבלות, מבייצות פעם בחודש. הביצעת עוברת דרך החצוצרות לכיוון הרחם. כאשר הזרע מגיע לביצית, בדרך כלל בתוך החצוצרה, מתרחשת הפריה. הביצית המופרית ממשיכה לנוע לכיוון הרחם וכאשר היא מגיעה ליעדה היא נצמדת לדופן הרחם ומתחילה להתפתח ולהפוך לעובר.


ההריון גורם למספר שינויים בגוף האשה. אחד השינויים הראשונים הוא העדר המחזור החודשי. זהו בדרך כלל גם הסימן הראשון להריון. בתחילת ההריון, בדרך כלל בכל השליש הראשון (שלושה חודשים) אשה בהריון תחוש עייפות, סחרחרות והקאות. גם שדיה גדלים ומתמלאים נימי דם שיובילו אל בלוטות החלב. נשים החשות שהן עלולות להיות בהריון יכולות לוודא את מצבן בסיוע ערכת בדיקה של הריון. הבדיקה נמשכת דקות ספורות.

 

למרות שההריון עשוי לגרום מספר תופעות ושינויים אצל האשה ההרה, אין כל דרך לצפות איזה תופעות יופיעו אצלה. יש גם הבדלים בתופעות אצל אותה אשה בהריונות שונים. נשים המרגישים חוסר נוחות בהריון צריכות להיוועץ ברופא נשים, שיוכל להמליץ על שיטות טיפול בטוחות ויעילות. נשים בהריון צריכות תמיד להיוועץ ברופא לפני נטילת תרופות ללא מרשם.

 

נשים בהריון צריכות להגיע לבדיקות שגרתיות אצל רופא גינקולוג. בביקורים אלה יבוצעו מספר בדיקות וסקירות, כולל הערכה של לחץ הדם ומשקל העובר. הרופא גם יעקוב אחרי השינויים ברחם ומצב העובר. כדי לשמור על הבריאות של האם והעובר מומלץ ליטול תוסף של חומצה פולית. הבדיקות אצל הרופא נועדו בין השאר לאפשר לרופא למנוע סיבוכים בהריון ולגלות אותם מוקדם. יש גם בדיקות סקר אולטרהסאונד הנעשות אצל רופאים מומחים וכמובן בדיקת מי שפיר, לגילוי תסמונת דאון.

 

לדברי ד"ר עופר מרקוביץ' ממרכז רפואי דניאלי בגבעתיים וממנהלי פורום רפואת האם והעובר בפורטל דולה, בטרימסטר הראשון מתבצעת בדיקת אולטרהסאונד ראשון על מנת להעריך את מספר העוברים, חיות עוברית (דופק) וגודל העובר. בסוף הטרימסטר הראשון מתבצעת בדיקת שקיפות עורפית (שבוע 11-13.6) ולאחריה סקירת מערכותמוקדמת (שבוע 14-16). בטרימסטר השני מתבצעת סקירה מאוחרת (שבוע 21-24) ובטרימסטר השלישי בדיקת אולטרה סאונד להערכת משקל וגדילה עובריים.

 

ביקור הראשון יעריך הרופא את תאריך הלידה המשוער. זהו תאריך משוער ורק 5% מהנשים אכן יולדות בדיוק בתאריך זה. לידה לפני השבוע ה-37 עלולה לגרום לשורה של סיבוכים אצל התינוק כמו קשיי נשימה, זיהומים, קשיי התפתחות ולפעמים גם מוות.

 

יש נשים שהריונן נמשך גם מעבר ל-40 שבועות. הריונות הנמשכים מעל 42 שבועות נחשבים הריונות מתמשכים. לפי נתוני האקדמיה לרופאי משפחה בארה"ב, 5% מההריונות נמשכים עד לשבוע ה-42. כאשר ההריון נמשך שבוע מעל לשבוע ה-40 נשלחת האם לבדיקות ניטור של העובר, בגלל סכנה של הזדקנות השילייה. ברגע שמגיעים לשבוע ה-42 רוב הרופאים ממליצים על זירוז לידה.

 

בין התופעות והשינויים העשויים להתרחש מן השליש הראשון להריון:

  • דימום וגינאלי - דימום קל הוא בדרך כלל אחד הסימנים הראשונים להריון. הדימום עשוי להתרחש כאשר הביצית המופריית נצמדת לקיר הרחם. נשים המרגישות דימום וגינאלי חזק או דימום לאחר השליש השלישי, צריכות להיוועץ מייד בגינקולוג.
  • שדיים רגישים ומוגדלים – גידול של נפח השד גם הוא סימן ראשוני להריון. השדיים מתנפחים ומתרחבים בתחילת ההריון כתוצאה מעליית רמת ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן. השדיים ימשיכו לגדול במהלך ההריון. ההריון גם גורם לשדיים להיות יותר רגישים וכדאי לנסות חזיות רכות ותומכות יותר מכרגיל.
  • עייפות - נשים רבות מרגישות עייפות מאוד בשליש הראשון להריון בלי קשר לכמות השינה בלילה. העייפות הזו נובעת מכך שהגוף מייצר עוד דם ומשחרר הורמונים ומכין את עצמו לתמוך בהריון. בתקופה זו על האשה לנוח כמה שאפשר. נשים הרות צריכות לישון בלילה 8 שעות וגם לנמנם במהלך היום. בשליש השני מתחלפת תחושת העייפות בתחושות של עודף אנרגיה. אבל העייפות עלולה לחזור בשליש השלישי, בעיקר בגלל העובדה שהגוף נושא משקל נוסף של העובר ושל שק מי השפיר ברחם המוגדל.
  • קשיי הירדמות - רוב הנשים מתקשות להירדם במהלך ההריון. הן גם מתקשות להתעורר וברגע שהתעוררו, קשה להן לחזור לישון. בשליש הראשון אותם הורמונים האחראים על העייפות עלולים לגרום לנדודי שינה בלילה. חוסר שינה עלול להופיע גם בשלבים מאוחרים של ההריון, כאשר הבטן הגדולה מקשה למצוא תנוחה נוחה לישון בה. התרגשות ולחץ נפשי תורמים גם הם לקשיי ההירדמות.
  • סחרחורות והקאות - זו תופעה נפוצה בשליש הראשון להריון. התחושה הזו עלולה להתרחש בכל חלק של היממה ולא רק בבוקר. היא נובכת מכך שההורמונים של ההריון גורמים לשרירי הקיבה להיות רפויים. מומלץ לאכול ארוחות קטנות ומרובות ולשתות הרבה נוזלים. הסחרורות והבחילות נוטים להיעלם בתום השליש הראשון להריון. נשים המקיאות הרבה או שההקאות מלוות בכאב, צריכות להיוועץ עם רופא הנשים.
  • תכיפות גבוהה במתן שתן - נשים רבות צריכות להשתין לעתים קרובות בתחילת ההריון. זה נובע מן הלחץ של הרחם הגדל על שלפוחית השתן. הלחץ הזה עלול לגרום לכך שיש דליפת שתן לאחר התעטשות או צחוק. נשים החוות גם כאב או שריפה בזמן מתן השתן צריכות לבדוק אם לא נוצרה דלקת בדרכי השתן.
  • עצירות - היא עלולה להתרחש בכל שלבי ההריון. אבל הקושי הגדול ביותר הוא בשבועות 13 ו-14. מספר גורמים משפיעים על העצירות במהלך ההריון, ובהם עלייה בהורמון פרוגסטרון, המאיט את תהליך העיכול. לכך מתוספים לחץ על המעיים וספיגה מוגברת של נוזלים במעי הגס. בנוסף, הכמות הגדולה יותר של ברזל מתוספי המזון תורמת להגברת העצירות. נשים הסובלות מעצירות צריכות להגדיל את כמות הנוזלים שהן שותות ואת כמות הסיבים במזון. במקרה של עצירות הנמשכת יותר מיומיים יש לפנות לגינקולוג לבדיקה.
  • כאבי ראש - נשים רבות סובלות מכאבי ראש וממיגרנה במהלך ההריון, בעיקר בשליש הראשון והאחרון. למרות הגורם לכך אינו ברור, כאבי ראש בתחילת ההריון נובעים ככל הנראה משינוי ברמות ההורמונים ומגידול בנפח הדם ובמחזור הדם. כאבי ראש בשליש השלישי להריון עשויים להיות תוצאה של המשקל הגבוה שהאשה נושאת. כאשר לכאבי הראש מתלווים סחרחורת, התעלפות, או הקאות יש לפנות לרופא המטפל.
  • שינוי קיצוני במצבי רוח - הריון עלול לגרום לשינויים קיצוניים במצב הרוח אצל חלק מהנשים. זה עלול לעבור והתלהבות ושמחה לעצב ודיכאון. הטלטלה של מצב הרוח עלולה להתרחש בכל זמן במהלך ההריון, אבל היא נפוצה בעיקר בשליש הראשון ובשבועיים האחרונים לפני הלידה. לנשים הסובלות מן התופעה מומלץ לאכול פירות טריים וירקות, וגם חיטה מלאה. עליהן לישון הרבה ולהשתמש בשיטות רגיעה כמו מדיטציה.
  • גזים - רוב הנשים בהריון סובלות מנפיחות ומגזים בשלב כלשהו בהריון, בעיקר בשליש הראשון. זה נובע מכך שההורמונים מרפים את שרירי העיכול. כתוצאה, העיכול מואט והגזים מצטברים. דבר זה גורם לכאבי בטן, חוסר נוחיות, שיהוקים וגזים.
  • אקנה – גידול של רמת ההורמונים עלול לגרום לבלוטות הנמצאות באיזור הפנים להפריש יותר שמן. כתוצאה מכך, עלול להיווצר אקנה או שמצב קיים יוחמר. לעומת זאת יש נשים שההריון דווקא ישפר אצלן את פעילות הבלוטות ועורן יירפא מאקנה.

 

בשליש השני להריון (שבועות 13 עד 24) ובשליש השלישי (שבועות 25 ועד הלידה) תחוש האשה שורה של תופעות, כולל הגדלה של איזור הבטן, התכווצויות שרירים ברגליים, בצקות, נפיחות, צרבות וטחורים. שינויים אלה נובעים מן ההורמונים הקשורים להריון ומהגידול המתמשך של העובר ברחם. בסוף השליש הראשון אורך העובר הוא 76 מ"מ ומשקלו 14 גרם. בסוף השליש השלישי האורך הממוצע של העובר הוא 50.8 ס"מ ומשקלו בממוצע הוא כ-3 ק"ג.

 

ההריון מסתיים בצירים ובלידה. רופאים נוהגים להעריך את תאריך הלידה המשוער על ידי חיסור של שלושה חודשים מהמחזור האחרון והוספת 7 ימים ליום האחרון שבו היה מחזור. תקופה זו נמשכת בערך 40 שבועות.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
3. מידע לעניין 30/09/2016, 11:11:24

סוף סוף מקום שבו כתוב את כל המידע על תופעות הלוואי בצורה פשוטה בלי הרבה פילוסופיה

+ השב
 
2. יונת 24/03/2016, 09:17:03

רציתי לשאול. האם יש השפעה להתעטשויות בתחילת הריון?

+ השב
 
1. יעל 07/06/2015, 12:01:56

החומר רשום בצורה מפורטת וברורה עוזר להבין את המצב לתחילת ההריון תודה רבה לכותב/ת ממש עזר מומלץ לקרוא

+ השב