כל מה שרצית לדעת על הריוןלאילו תופעות ניתן לצפות במהלך ההריון
הריון הוא המצב שבו האשה נושאת עובר ברחמה. הוא נמשך בערך 40 שבועות -280 יום - והוא נובע מחדירה של זרע לביצית של האשה. צילום: מאיה אהרוני הביוץ הוא התהליך שבו ביצית משתחררת מן השלחות. בדרך כלל נשים שלא הגיעו לגיל הבלות, מבייצות פעם בחודש. הביצעת עוברת דרך החצוצרות לכיוון הרחם. כאשר הזרע מגיע לביצית, בדרך כלל בתוך החצוצרה, מתרחשת הפריה. הביצית המופרית ממשיכה לנוע לכיוון הרחם וכאשר היא מגיעה ליעדה היא נצמדת לדופן הרחם ומתחילה להתפתח ולהפוך לעובר. ההריון גורם למספר שינויים בגוף האשה. אחד השינויים הראשונים הוא העדר המחזור החודשי. זהו בדרך כלל גם הסימן הראשון להריון. בתחילת ההריון, בדרך כלל בכל השליש הראשון (שלושה חודשים) אשה בהריון תחוש עייפות, סחרחרות והקאות. גם שדיה גדלים ומתמלאים נימי דם שיובילו אל בלוטות החלב. נשים החשות שהן עלולות להיות בהריון יכולות לוודא את מצבן בסיוע ערכת בדיקה של הריון. הבדיקה נמשכת דקות ספורות.
למרות שההריון עשוי לגרום מספר תופעות ושינויים אצל האשה ההרה, אין כל דרך לצפות איזה תופעות יופיעו אצלה. יש גם הבדלים בתופעות אצל אותה אשה בהריונות שונים. נשים המרגישים חוסר נוחות בהריון צריכות להיוועץ ברופא נשים, שיוכל להמליץ על שיטות טיפול בטוחות ויעילות. נשים בהריון צריכות תמיד להיוועץ ברופא לפני נטילת תרופות ללא מרשם.
נשים בהריון צריכות להגיע לבדיקות שגרתיות אצל רופא גינקולוג. בביקורים אלה יבוצעו מספר בדיקות וסקירות, כולל הערכה של לחץ הדם ומשקל העובר. הרופא גם יעקוב אחרי השינויים ברחם ומצב העובר. כדי לשמור על הבריאות של האם והעובר מומלץ ליטול תוסף של חומצה פולית. הבדיקות אצל הרופא נועדו בין השאר לאפשר לרופא למנוע סיבוכים בהריון ולגלות אותם מוקדם. יש גם בדיקות סקר אולטרהסאונד הנעשות אצל רופאים מומחים וכמובן בדיקת מי שפיר, לגילוי תסמונת דאון.
לדברי ד"ר עופר מרקוביץ' ממרכז רפואי דניאלי בגבעתיים וממנהלי פורום רפואת האם והעובר בפורטל דולה, בטרימסטר הראשון מתבצעת בדיקת אולטרהסאונד ראשון על מנת להעריך את מספר העוברים, חיות עוברית (דופק) וגודל העובר. בסוף הטרימסטר הראשון מתבצעת בדיקת שקיפות עורפית (שבוע 11-13.6) ולאחריה סקירת מערכותמוקדמת (שבוע 14-16). בטרימסטר השני מתבצעת סקירה מאוחרת (שבוע 21-24) ובטרימסטר השלישי בדיקת אולטרה סאונד להערכת משקל וגדילה עובריים.
ביקור הראשון יעריך הרופא את תאריך הלידה המשוער. זהו תאריך משוער ורק 5% מהנשים אכן יולדות בדיוק בתאריך זה. לידה לפני השבוע ה-37 עלולה לגרום לשורה של סיבוכים אצל התינוק כמו קשיי נשימה, זיהומים, קשיי התפתחות ולפעמים גם מוות.
יש נשים שהריונן נמשך גם מעבר ל-40 שבועות. הריונות הנמשכים מעל 42 שבועות נחשבים הריונות מתמשכים. לפי נתוני האקדמיה לרופאי משפחה בארה"ב, 5% מההריונות נמשכים עד לשבוע ה-42. כאשר ההריון נמשך שבוע מעל לשבוע ה-40 נשלחת האם לבדיקות ניטור של העובר, בגלל סכנה של הזדקנות השילייה. ברגע שמגיעים לשבוע ה-42 רוב הרופאים ממליצים על זירוז לידה.
בין התופעות והשינויים העשויים להתרחש מן השליש הראשון להריון:
בשליש השני להריון (שבועות 13 עד 24) ובשליש השלישי (שבועות 25 ועד הלידה) תחוש האשה שורה של תופעות, כולל הגדלה של איזור הבטן, התכווצויות שרירים ברגליים, בצקות, נפיחות, צרבות וטחורים. שינויים אלה נובעים מן ההורמונים הקשורים להריון ומהגידול המתמשך של העובר ברחם. בסוף השליש הראשון אורך העובר הוא 76 מ"מ ומשקלו 14 גרם. בסוף השליש השלישי האורך הממוצע של העובר הוא 50.8 ס"מ ומשקלו בממוצע הוא כ-3 ק"ג.
ההריון מסתיים בצירים ובלידה. רופאים נוהגים להעריך את תאריך הלידה המשוער על ידי חיסור של שלושה חודשים מהמחזור האחרון והוספת 7 ימים ליום האחרון שבו היה מחזור. תקופה זו נמשכת בערך 40 שבועות. |
קישור לפורומים:
כתבות בנושא:
|