התפתחות העובר שבוע אחר שבוע - שליש שני

שלבים בהתפתחות העובר - שליש שני: שבועות 14-27
|
הדפס
|
שמור

השליש השני של ההריון הוא השליש שבו נעשית העבודה הקשה של קישורים בין המוח לאברי הגוף. כל ההתפתחות הנמסרת כאן היא ממוצעת, ויש סטייה של שבוע לכאן או לכאן אצל תינוקות שונים.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

שבוע ארבעה-עשר: ההורמונים בפעולה
השפעת ההורמונים ניכרת מאוד בשבוע ה-14. אצל הבנים מתפתחת הפרוסטטה ואצל הבנות השחלות עוברות מאיזור הבטן העליונה ומתמקמות בתוך האגן. במעיים של העובר מתחיל להתאסף המקוניום, הפסולת הראשונה של התינוק לאחר הלידה. הוא מתחיל לנשום (מי שפיר) ולנשוף. הצוואר שלו מתארך והסנטר כבר אינו נשען על החזה. בסוף שבוע זה מסתיים עיצובו של החך בפיו.

 

שבוע חמישה-עשר: קורם עור
מסביב לגופו של העובר יש עתה שכבה דקיקה, כמעט שקופה לחלוטין. אפשר לראות דרכה את כלי הדם של העובר. היא מתחילה להתעבות ולהפוך לעור. מתחילים סימנים ראשונים של גבות ושל פלומת שיער על הראש. אצל עוברים שיגדלו עם שיער כהה מתחילים להיווצר שורשי השיער, ובהם נוצר הפיגמנט של הצבע. בשבוע זה ממשיכים להיווצר העצמות ומח העצם של מערכת השלד. העיניים כבר מקבלות צורה סופית, והאוזניים כמעט הגיעו למיקומן הסופי וקיבלו צורה כמעט מוגמרת.

 

שבוע שישה-עשר: הבעות פנים
בשבוע זה אורכו של העובר בין 10 ל-15 ס"מ ומשקלו כמעט 90 גרם. הרגליים עכשיו כבר ארוכות יותר מהידיים. הוא יכול לקמוץ את ידו לאגרוף ולהניע את הרגליים. עיניו הופכות רגישות לאור. שרירי הפנים מתחזקים ונראה כאילו הוא מגיב בהבעות פנים משתנות לכל שינוי המפריע לו. הוא קורץ, ממצמץ ומקמט את מצחו. הוא מתחיל לשהק, לעתים גם לדקות ארוכות. אצל הבנות מיליוני ביציות מתגבשות בתוך השחלות.

 

שבוע שבעה-עשר: השומן מצטבר
מתחת לעורו של התינוק מתחילה בשבוע זה להצטבר שכבת שומן דקה. השומן הזה הוא שיספק את האנרגיה לתינוק שייוולד כדי לשמור על חום גופו. העובר והשיליה הם בערך באותו גודל בשבוע זה. הרפלקסים מתחילים להיווצר כשהעובר מתחיל למצוץ, לבלוע ולמצמץ.

 

שבוע שמונה-עשר: מתחילים לשמוע
כאשר קצות העצבים במוח של העובר מתחברים אל האוזניים, התינוק עשוי לשמוע את קולות הסביבה, כמו הלמות הלב שלך. הוא שומע את רעשי הקיבה, כשמזון מגיע אליה, או שמיצי הקיבה שלך מופרשים, וגם את תנועת הדם בחבל הטבור. הוא עלול להיבהל מקולות רמים. בשבוע זה הוא גם מתחיל לבצע פעולת בליעה. בקצות אצבעותיו נותרות כריות עגלגלות.

 

שבוע תשעה-עשר: שתן ראשון
העור העדין של התינוק מתכסה בחומר הגנה לבן המכונה ורניקס. מתחתיו נוצרת פלומה דקה ועדינה המכונה לאנוגו. הכליות של העובר כבר מתחילות לייצר שתן. השתן נפלט לתוך מי השפיר. השמיעה של העובר משתפרת, והוא יכול להבחין בקולך או בקולות המושמעים בסביבתך. הקולות עמומים, כי הם נשמעים דרך מי השפיר. מיליוני נוירונים במוח מתקשרים לשרירים והתינוק יכול להתחיל לשלוט בתנועה שלו, בעיקר תנועות רפלקסיביות. בקרוב מאוד תתחילי להרגיש את התנועות שלו. גם השיליה גדלה בשלב זה, כדי שתוכל לספק את צרכיו של העובר הגדל.

 

שבוע עשרים: התעבות העור
הזרועות והרגליים כבר מפותחות, ויש כבר שיער על הקרקפת ולא רק פלומה. הסתיימה יצירת הגבות מעל העיניים. מתחת לשכבת הוורניקס מתעבה העור ומתפתחות שלוש שכבות הגנה. בסוף השבוע ה-20 הגעת כבר למחצית הדרך. אורכו של העובר הוא כ-15 ס"מ ומשקלו כ-270 גרם. את ודאי התחלת להרגיש את תנועות רגליו.

 

שבוע עשרים ואחד: ייצור תאי דם
בשבוע זה מתחיל ייצור תאי דם אדומים בתוך מח העצמות. עד לשלב זה הם יוצרו על ידי הכבד והטחול. למרות שהשיליה מספקת כמעט את כל צרכי העובר, העובר יתחיל לספוח כמויות קטנות של סוכר מתוך מי השפיר.  הגדילה המואצת מתחילה בהאטה בשבוע זה. הלב מתחזק והרגליים מקבלות פרופורציות נכונות.

 

שבוע עשרים ושניים: טועמים טעמים
בשבוע ה-22 משקל התינוק כבר מגיע לחצי קילוגרם. על הלשון הקטנה מתחילים להיווצר חיישני הטעם, והקישור של העצבים על קצות האצבעות מאפשר לעובר להפעיל את חוש המישוש. הוא מתחיל לחוש את מי השפיר על פניו. אצל בנים, האשכים מתחילים את דרכם לשיפולי הבטן. אצל הבנות מתמקמים הרחם והשחלות, המלאות בביציות שיספיקו לכל החיים.

 

שבוע עשרים-ושלושה: הריאות מתגבשות
בשבוע זה הריאות מתחילות לייצר סרפקטנט, החומר המאפשר לשקיות האוויר בריאות להתמלא ומונע את קריסתן והידבקותן בעת הוצאת האוויר. העובר מתחיל לתרגל את השימוש בריאות על ידי הכנסת מי שפיר לתוכן והוצאתם. עורו של העובר כבר איננו שקוף והוא מתחיל יותר ויותר להידמות לתינוק. עוד שומן מצטבר מתחת לעורו. השלד מתחיל להתקשות וגם האוזן התיכונה כבר מעוצבת.

 

שבוע עשרים-וארבעה: חוש שיווי המשקל
האוזן הפנימית של העובר כבר שלמה והוא מתחיל להשתעשע עם חוש שיווי המשקל. הוא משנה תנוחות, מתהפך, מסתובב, ואת יכולה להרגיש אם הוא ער או ישן. הוא שוקל עכשיו כ-750 גרם. תינוקות הנולדים בשבוע זה הם בעלי סיכוי של 50% לשרוד. משקלו של העובר גדל, כשעיקר הגידול הוא התעבות השרירים וגדילת האברים הפנימיים.

 

שבוע עשרים-וחמישה: חוש המישוש
ידיו של העובר כבר הושלמו. למרות שצריך עוד הרבה קישורים בין המוח לבין הזרועות והידיים, העובר בודק בידיו את דופן שק מי השפיר ולוחץ מפעם לפעם על הדופן, כדי לחוש אותו. מבנה עמוד השידרה מתגבש, על 33 הטבעות, 150 המפרקים ו-1,000 הסחוסים שלו. כלי הדם בריאות מתפתחים והנחיריים נפתחים.

 

שבוע עשרים-ושישה: בעיניים עצומות
הגבות והעפעפיים של העובר כבר שלמות. השיער שעל ראשו מתארך ומתמלא. למרות שעיניו כבר מושלמות, הוא לא יפקח אותן גם בשבועיים הבאים. משקלו נע בין 750 גרם לקילוגרם אחד. יש פעילות מוחית ערה ביותר, בעיקר באזורים השולטים על השמיעה והראייה.

 

שבוע עשרים-ושבעה: סוף השליש השני
המוח ממשיך בהתפתחות מואצת. הריאות, הכבד והמערכת החיסונית של העובר ממשיכים בהתפתחות. הוא צומח וגדל, וגובהו פי שלושה ואפילו פי ארבעה לעומת גובהו כשהיה בן 12 שבועות. זהו סוף השליש השני להריון. אם התינוק ייוולד בשבוע זה, יש לו 85% סיכויים לשרוד, אבל עלולים להיות סיבוכים חמורים.

 

כל הכתבות בסדרה: 
כתבה ראשונה: התפתחות העובר שבוע אחר שבוע בשליש הראשון
כתבה שנייה: התפתחות העובר שבוע אחר שבוע בשליש השני
כתבה שלישית: התפתחות העובר שבוע אחר שבוע בשליש השלישי

 

יש לך שאלות בנושא? היכנסי עכשיו לפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים של פורטל דולה למשפחה. 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. לב ארי 26/10/2016, 08:28:47

שאלה: האם הלב מתחיל לפעום לפני שהמח מתפקד? חשוב לי בהבנת איזה תאוריה שהגיעה אלי... תודה, לב

+ השב