וירוס RSV - ברונכיוליטיס

הגורם העיקרי לברונכיוליטיס: מדבק ופוגע בתינוקות ובפגים
|
הדפס
|
שמור

ברונכיוליטיס היא מחלה של דרכי הנשימה אצל תינוקות, הנגרמת בעיקר על ידי וירוס RSV שהוא קיצור של Respiratory Syncytial Virus. היא מסוכנת במיוחד אצל פגים. RSV הוא וירוס של חורף,  ויש צעדי מניעה לפגים בסיכון גבוה וטיפולים לתינוקות עם דלקת ריאות קשה או זיהום בריאות.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

רוב ילדי העולם נדבקים במחלה זו בשנות חייהם הראשונות. כ-20 אחוזים מאישפוזי החורף מקורם במחלה זו. לרוב מדובר במחלה בינונית בחומרתה עם תסמינים דומים לסימני שפעת והיא נמשכת כשבוע ימים. ההדבקה נעשית ע"י חשיפה להפרשות מזוהמות. אפשר להידבק בעקבות מגע בריריות כגון עינים, אף ופה, והעברת הווירוס לריריות של האדם הנדבק. הווירוס מדבק מאוד והוא מופרש מריריות האף עד 3 שבועות ממועד ההידבקות.

 

ברוב המקרים יש צורך במגע ממשי כדי להידבק או להעביר את הווירוס והוא אינו מדבק מן האוויר. בשל כך חשוב לשטוף ידיים ולהגן עליהן מפני הפרשות באמצעות כפפות חד פעמיות, כדי לעצור את תהליך ההידבקות.

לעיתים המחלה יכולה לתקוף בחומרה גבוהה יותר ואז היא דומה יותר לשילוב שבין שפעת, אסתמה ודלקת ריאות ואז היא נמשכת בין 10 ימים לשבועיים, ועלולה לגרום לסיכון חיים. בצורתה הקשה היא עלולה לגרום לאי ספיקה נשימתית, הפסקות נשימה עד מוות.

 

אצל מבוגרים וילדים גדולים יותר RSV בדרך כלל רק גורם להצטננות קשה עם הרבה ליחה. אצל תינוקות, הזיהום בריאות והכמויות הגדולות של הליחה עלולים לגרום לחסימה חלקית של דרכי הנשימה. כתוצאה מכך יש שיעולים וצפצופים, כאשר השיעולים המתמשכים מדאיגים מאוד הן את התינוק והן את הוריו.

 

תינוקות קטנים יותר וילדים הסובלים מאסתמה עלולים לסבול ממחסור בחמצן שיחייב אישפוז. רוב הטיפולים כוללים תרופות למניעה, כמו זריקת גלובולין, הניתנת מספר פעמים במהלך החורף. אם התינוק שלכם מתאים לכך, כדאי שתתייעצו עם הרופא אם לתת לו את התרופה.

 

למרות שאני רק לעיתים נדירות מאשפז תינוקות, גם בחורפים הקשים ביותר, תינוקות יונקים נמצאים במצב טוב יותר מתינוקות שאינם יונקים. בממוצע אני שולח בכל חורף ילד אחד לאישפוז בגלל RSV. זוהי מחלה לא נעימה, עם תקופת דגירה של כשבוע ימים לאחר החשיפה לווירוס. ילדים עם RSV מדבקים לפחות 4-5 ימים, וייתכן שאף תקופה ארוכה יותר, במקרים של תינוקות עם שיעולים ארוכים וקשים. למדתי לכבד את הווירוס הקטן והאיום הזה, ולהגיב במהירות כאשר נראה לי שהתינוק סובל ממנו בשנה הראשונה לחייו. עם זאת, רוב התינוקות עם RSV  אינם זקוקים לאשפוז.


קיימים בעולם שני תכשירים המיועדים לחיסון סביל נגד זיהום של הווירוס:

  • אימונוגלובולין הומני, הניתן דרך הווריד, RSV-IGIV, אינו רשום בישראל.
  • נוגדן מהומן הניתן לתוך השריר, שנמצא כעת בשימוש בישראל וכלול בסל השירותים של קופות החולים.

 

אימונוגלובולין מהומן  Abbosynagis תוצרת Abbott, מומלץ על ידי משרד הבריאות לשימוש בעונת פעילות היתר של הווירוס – מ-1 בנובמבר עד 31 במארס, לילדים בקבוצות הסיכון הבאות: 

  • ילדים שנולדו פגים הלוקים במחלת ריאות כרונית הזקוקים לטפול בחמצן עד גיל שנתיים.
  • ילדים שנולדו פגים הלוקים במחלת ריאות BPD שאובחנה אצלם על ידי צילום חזה אופייני וסימנים קליניים בגיל מתוקן ל-36 שבועות הריון, ושנזקקו לטיפול באחד מאלה: חמצן, משתנים, קורטיקוסטרואידים או מרחיבי סימפונות עד גיל שנה. ילדים שנולדו פגים לפני שבוע 28 של הריון – עד גיל 6 חודשים.
  • ילדים עד גיל שנה הסובלים ממחלת לב מולדת, המתאפיינת על ידי אחד מאלה:
    • אי ספיקת לב על רקע מום לב מולד או קרדיומיופטיה, המטופלת ע"י תרופות.
    • יתר לחץ ריאתי בינוני עד חמור מסיבות שונות.
    • מום לב כחלוני.

 

התכשיר אינו מיועד לטיפול במחלה פעילה הנגרמת על ידי RSV אלא למניעת המחלה בלבד. צורך במתן התכשיר ייקבע על ידי רופא מומחה (רופא ריאות, קרדיולוג או מומחה אחר המטפל בתינוק).

 

אם בוצע ניתוח לב במשך עונת פעילות יתר של RSV תינתן מנה נוספת סמוך לאחר הניתוח.

 

לכל הילדים הזכאים לטיפול מונע יש להמשיך ולתת את התכשיר עד תום עונת פעילות היתר של הווירוס.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה