מחזור וסת וביוץכל מה שרציתם לדעת על המחזור הווסת והביוץ
מהם התהליכים הפיזיולוגים שמתרחשים בגוף בהקשר לווסת? בלוטת ההיפותלמוס במוח מתחילה להפריש בגיל ההתבגרות באופן גלי ("פולסטילי") את ההורמון המשחרר החשוב המכונה GnRH. הורמון זה גורם לשיחרור של שני הורמונים מבלוטת יותרת המוח (היפופיזה): FSH ו-LH. שני הורמונים אלו גורמים לשני תהליכים עקריים בשחלה:
הראשון, הוא גדילת הזקיק בשחלה מזקיק קטן בגודל של מילימטרים ספורים, לזקיק בשל בגודל של כ-20 מ"מ המכיל בתוכו את הביצית המיועדת להשתחרר ולהיקלט בחצוצרה.
השני, הוא תהליך מורכב של ייצור שני ההורמונים החשובים בשחלה - האסטרוגן והפרוגסטרון - שחשיבותם היא בהכנת רירית הרחם המתעבה וגדלה כדי שתוכל לקלוט את הביצית המופרית ההופכת לעובר צעיר בחלל הרחם.
לאחר הביוץ, הזקיק בשחלה הופך לגוף הורמונלי פעיל ביותר (הגופיף הצהוב) שמפריש אסטרוגן ופרוגסטרון בכמויות גדולות - ואלה מאפשרים את התמיכה ברירית הרחם ומונעים ממנה להתקלף ולדמם.
מה קורה במצב שבו יש הריון?
אם אין הריון - חיי הגופיף הצהוב קצובים (כשבועיים אורכם) ועם ירידת רמת הפרוגסטרון מתקלפת רירית הרחם ומופיעה הווסת.
מהם שני התהליכים המוגדרים של מחזור הווסת?
שינויים במשך המחזור החודשי ובאורכו שכיחים במיוחד בצעירות מתחת לגיל 20.
בשנים הראשונות לאחר קבלת הווסת הראשונה ("מנרכה") ייתכנו מירווחים ארוכים בין וסת לווסת, שיכולים להיות בלתי סדירים. עם השנים, בהדרגה, המירווח שבין וסת לווסת מתקצר והופך להיות סדיר יותר.
אורך המחזור הממוצע מושפע גם ממשקל האישה. אצל נשים בתת משקל או עודף משקל – ייתכן מרווח ארוך יותר בין מחזורי הוסת.
יש נשים הסובלות משלב פוליקולרי קצר במיוחד - דהיינו- ביוץ מתרחש תוך 7-10 ימים מתחילת הווסת. נשים דתיות הנוהגות לקיים יחסי מין רק לאחר טבילה במקווה (בדרך כלל סביב יום 14 מתחילת המחזור) מפספסות את מועד הביוץ ובכך נגרמת בעיה המכונה "עקרות הלכתית". ניתן לסייע לנשים אלו במספר דרכים, בהן מנסים לדחות באופן תרופתי את מועד הביוץ.
במקרים אחרים - מחזורים לא סדירים עלולים לנבוע ממצב הורמונלי אחר, הקשור בתסמונת השחלות הפוליציסטיות. במקרים אלו ייתכנו תחילה מחזורים סדירים - אולם עם השנים ועלייה במשקל – עולה שכיחות המחזורים האל-ביוציים והלא סדירים.
כיצד נכון לחשב את מועד הביוץ? באופן כללי - שינויים במירווח שבין וסת לווסת נובעים משינוי באורך השלב הראשון מתחילת הווסת ועד הביוץ. השלב שלאחר הביוץ - הוא קבוע יחסית באורכו, ונמשך 13-15 ימים.
איזה בדיקות חשוב לבצע כדי להגדיל את הסיכויים להרות?
לצפייה בסרטון של פרופ' אבי בן-הרוש לחצו כאן או על התמונה על הכותב: פרופ' אבי בן-הרוש, מומחה במיילדות גינקולוגיה ופריון. מנהל השירות לשימור פוריות יחידת IVF בילינסון.
יש לך שאלות לפרופ' בן-הרוש? הצטרפי עכשיו לפורום המומחים של פורטל דולה למשפחה "פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים" בפייסבוק. |
כתבות בנושא:
|