בעיות פוריות – סיבות, בירור רפואי וטיפולכל מה שרצית לדעת על בעיות פוריות
לפני כל ניסיון להרות חייבים להקפיד על נטילת חומצה פולית וחשוב לבצע בדיקות סקר גנטיות רחבות ככל האפשר. במקרה של בעיה גנטית ידועה במשפחה, נישואי קרובים או מצב ידוע של פיגור שיכלי, חשוב לפנות לייעוץ גנטי. 10-15% מהזוגות בגילאי הפוריות סובלים מבעיית פריון. מתי כדאי לפנות לרופא לבירור פריון?
גיל האישה הוא הגורם המשפיע ביותר על הפוריות.
סיבות להפרעות פוריות:
הפרעות בביוץ: במצב זה לאישה יש ביוצים מועטים (מחזורי ווסת לא סדירים) או העדר מחזורים, כמו למשל בתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
סיבות "מכאניות": חסימה ברחם או בחצוצרות לאחר דלקות, הפלות או גם בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס (רקמת רירית הרחם מתפשטת לשחלות ולאגן).
"אי פריון בלתי מוסבר" כאשר בדיקות בני הזוג "תקינות" (בדיקת זרע תקינה, ביוץ סדיר ואין הפרעה מכאנית).
מהם הטיפולים האפשריים?
הטיפולים הפשוטים ביותר יכללו מעקב ביוץ והכוונה נכונה יותר מתי לקיים יחסי מין.
במקרים אחרים, כאשר יש צורך להגביר את הביוץ ניתן לאישה טיפול תרופתי בכדורים (איקאקלומין או לטרוזול), או בזריקות של הורמונים. לאחר שנראה במעקב מספר זקיקים גדולים בשחלות נבצע הזרעה תוך רחמית.
במקרים של בעיית זרע חמורה, הזרעה תוך רחמית לא תשמש כפתרון יעיל, ונמליץ על הפריה חוץ גופית.
בהפריה חוץ גופית ניתנות לאישה זריקות, שמטרתן הגברת הביוץ. לאחר מכן נשאב את הביציות, דרך הנרתיק, בהרדמה כללית קצרה. הביציות יופרו בשיטות שונות מזרע בן הזוג. לאחר מספר ימים הביציות המופרות ("עוברים") מוחזרים לרחם. עוברים עודפים באיכות טובה שלא הוחזרו יוקפאו.
הפריה חוץ גופית הכרחית בנשים עם שתי חצוצרות חסומות למעבר ביצית, במצב שבו ספירת הזרע נמוכה מאוד שלא מאפשרת טיפול בהזרעות, או כאשר יש צורך באבחון גנטי של העוברים. ועדיין, רוב המקרים שיגיעו לטיפול הם אלה שנכשלו בטיפולים קודמים של הזרעה תוך רחמית.
לצפייה בסרטון של פרופ' אבי בן-הרוש "בעיות פוריות" לחצו כאן או על התמונה בברכת בריאות, פרופ' אבי בן-הרוש
יש לך שאלות לפרופ' בן-הרוש? הצטרפי עכשיו לפורום המומחים של פורטל דולה למשפחה "פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים" בפייסבוק. |
כתבות בנושא:
|