חיסון שעלת בהריון

ישנן דעות רבות בנוגע לחיסון שעלת לנשים הרות - בכתבה זו מובא המידע של משרד הבריאות בלבד
|
הדפס
|
שמור

שעלת היא מחלה מסוכנת במיוחד לתינוקות עד גיל חצי שנה. סיבוכי המחלה הם קשים וכוללים דלקת ריאות (יותר מ-5%), ירידה במשקל, דלקת מוח חדה (encephalitis) ואף מוות. יותר משליש מהתינוקות החולים מתחת לגיל שנה מאושפזים בשל המחלה, חלקם ביחידות לטיפול נמרץ. 
משנת 2006 ועד 2013 נפטרו 9 תינוקות משעלת בישראל. 

צילום: מאיה אהרוני

חיסון נגד שעלת לתינוקות נכלל בתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות בישראל, אבל המחלה עדיין שכיחה. בשנת 2012 חלו בשעלת 322 תינוקות עד גיל שנה . זו עליה של 100% יחסית ל-2011.

החיסון נותן את ההגנה הטובה ביותר שיש נגד המחלה, אבל אפשר לקבל את המנה הראשונה של החיסון רק החל מגיל חודשיים. החסינות מתפתחת בהדרגה לאחר קבלת מנת החיסון ודרושות מנות חוזרות בגיל 4 חודשים, 6 חודשים ושנה כדי שהתינוק יפתח חסינות מספקת. לכן תינוקות בחודשי חייהם הראשונים, אינם מוגנים באופן מלא נגד שעלת.

איך ניתן להגן על התינוק משעלת עד שהוא מפתח חסינות למחלה?
מתן חיסון לאם בסוף ההריון (בשבועות 27-36) מאפשר לאשה ההרה לפתח נוגדנים לשעלת ברמה גבוהה ולהעבירם דרך השליה לעובר ברחמה, וכך להעניק לתינוק הנולד הגנה עד שהוא יוכל לקבל את החיסון בעצמו. מתן החיסון בשבועות הריון אלו מאפשר העברת הכמות המירבית של נוגדנים להגנת התינוק.
כמו כן, מתן החיסון לאם מגן על האשה בעצמה בפני הדבקות בשעלת וגם מונע ממנה להדביק את התינוק. בכך נמנעת הצורה הנפוצה של הדבקות תינוקות בשעלת, שהיא לרוב על-ידי אחד מבני המשפחה הקרובים הסובבים אותם. יותר ממחצית מהתינוקות נדבקים מאחד מההורים.
בנוסף, חיסון אחים בכתות ב' וח' מוסיף הגנה של בני המשפחה ועוזר למנוע הדבקת תינוקות.
חיסון נגד שעלת לאשה הרה ניתן בתרכיב משולב המכיל גם חיסון נגד טטנוס ודפתריה ושמו Tdap.

למה החיסון מומלץ לאשה ההרה בכל הריון?
למען הגנה על הילד בארבעת חודשי חייו הראשונים, נחוצה רמת חסינות גבוהה מאוד אצל האם ההרה כדי שתובטח העברה דרך השליה של רמה גבוהה מאוד של נוגדנים נגד שעלת שהנה מגינה בילוד. הילוד צריך רמה מאוד גבוהה זו כי אין לו שום חסינות קודמת נגד שעלת. רמת הנוגדנים באם שחוסנה, כמו בכל מבוגר, יורדת באופן משמעותי תוך מספר חודשים מאז קבלת Tdap. הרמה אליה היא יורדת מספר חודשים אחרי קבלת מנה אחת מספיקה כדי להגן על האם עצמה מפני שעלת למשך מספר שנים, אך היא אינה מספיקה להגן על העובר משעלת בהריון הבא.

האם חיסון אמהות יעיל במניעת שעלת בתינוקות?
באנגליה החלו לחסן נשים הרות באוקטובר 2012. בשנת 2012 באנגליה 14 תינוקות מתו משעלת, ואילו בשנת 2013 רק 3 תינוקות מתו מממחלה זו, כולם תינוקות מתחת לגיל שניתן היה לחסנם, ואף אחת מאמהותיהם לא היתה מחוסנת.
יעילות חיסון אמהות נגד שעלת במניעת המחלה בתינוקות עמדה בתקופה זו על 89%.

 

האם חיסון אמהות נגד שעלת בטוח?
יותר מחצי מיליון נשים הרות באנגליה כבר חוסנו בחיסון. לא נמצאו תופעות חריגות בתוצאות ההריון בתינוקות או באמהות. נעשה מעקב צמוד של תוצאות ההריון בכ-18,000 נשים שחוסנו ונמצאו דומות לאלה של נשים שלא חוסנו.
הועדה המייעצת לחיסונים של ארגון הבריאות העולמי בחנה את הבטיחות והיעילות של חיסון שעלת לנשים הרות וקבעה באפריל 2014 שהחיסון הוא בטוח ויעיל.


למה החיסון נגד שעלת ניתן ביחד עם חיסון נגד טטנוס ודיפתריה? האם זה לא מסוכן?
אין בעולם תרכיב חיסון המכיל חיסון נגד שעלת בלבד אלא שהוא נמצא בתרכיב המכיל גם חיסון נגד טטנוס ודיפתריה. החיסון נגד טטנוס והחיסון נגד טטנוס –דיפתריה ניתנים כשגרה ובבטחה מזה שנים רבות כחיסון לנשים הרות. מחקרים הראו כי חיסונים נגד טטנוס ודיפתריה אינם גורמים למומים מולדים.

לסיכום
מתן חיסון נגד שעלת ( Tdap) בהריון מגן על התינוק הרך מפני פגיעה במחלת השעלת. החיסון יעיל ובטוח, גם לאם ההרה וגם לרך הנולד. הוא מוסיף הגנה לתינוק בתקופה הראשונה של החיים, לפני שהוא יכול לקבל את החיסון בעצמו.
החיסון נכנס לסל הבריאות בינואר 2015. ניתן לקבל את החיסון בקופות החולים

מקור: משרד הבריאות 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה