חשיבות השינה לילדים

מדוע חשוב כל כך שהילדים ישנו מספיק שעות? וכיצד ניתן לעזור להם?
|
הדפס
|
שמור

כל הורה בוודאי מכיר את ההרגשה הזו שמגיעה אחר הצהריים. הרגע סיימתם לשחק עם הקטנים, להכין ארוחת ארבע, ארוחת חמש וארוחת ערב, עשיתם להם אמבטיה, סירקתם להם את השיער עם מסרק כינים (כבר לא נעים מהמורה...), עזרתם להן ללבוש את הפיז'מה, הקראתם סיפור, ואח"כ עוד אחד, ועכשיו הגיע הזמן, שהם ילכו סוף סוף לישון.  אז זהו... שלא.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

מתברר שלילדים שלנו יש תוכניות אחרות לגבי שנת הלילה. הם לא באמת חושבים שבכלל צריך ללכת לישון, הרי אם אפשר להספיק עוד פרק של יובל המבולבל למה לדחות למחר את מה שניתן להספיק היום?


וכך נוקפות להן הדקות שמתארכות לעיתים קרובות לשעות, הם ערניים כאילו הרגע הקיצו משנת לילה ארוכה ומתוקה, ואילו אתם מנסים לנהל את העניינים בעודכם מותשים, רצוצים וחסרי סבלנות.

 

אם אתם מזדהים עם הכתוב בשורות אלו, תשמחו לדעת שאינכם היחידים.

 

כ- 30% מהילדים סובלים מבעיות שינה הבאות לידי ביטוי בסירוב ללכת לישון . מעבר לקושי של ההורים שרוצים גם זמן לעצמם, לשעות שינה מעטות מידי יש השפעה מיידית וארוכת טווח על הילדים, הבאה לידי ביטוי בחוסר ריכוז בביה\\\"ס עד לכדי ליקויי למידה והפרעות קשב וריכוז.

 

אמנם אין תשובה מדעית מדויקת לשאלת היסוד: מדוע אנחנו ישנים? אך עובדה ברורה היא שהשינה חיונית לשמירת היציבות הפנימית של מערכות הגוף. מניעת שינה מאדם או מכל בעל חי יונק, היא מסוכנת ואף עלולה לגרום למוות, בעיקר בשל חוסר יכולת הגוף לווסת את הטמפרטורה הפנימית ולתת למוח את המנוחה הדרושה לצורך התחדשות ורענון.  ידוע, שלשינה יש חשיבות רבה ללמידה. לא סתם אומרים "צריך לישון על זה". בזמן השינה מתחבר המידע החדש שהגיע בשעות הערות אל המידע האגור במוח, נוצרים קישורים חדשים של הנוירונים, ואנחנו מתעוררים "חכמים יותר" אחרי שהפנמנו את המידע החדש ושילבנו אותו בישן. 

 

כמה שעות ילדים צריכים לישון? 

בחודשי חייו הראשונים יבלה התינוק את רוב זמנו בשינה. במהלך השנתיים הראשונות חל תהליך שבו שנת הלילה  הופכת להיות יותר ויותר רציפה ושנת היום הולכת  ומצטמצמת בהדרגה. במהלך שנתיים אלו מגיע המוח  לתשעים אחוז מגודלו והילד מגיע להישגים מרשימים בשפה, קוגניציה, ובהתפתחות חברתית, רגשית וגופנית.

עד גיל 3 מרבית הילדים יוותרו על שנת הצהריים 

וסך שעות השינה יתמקדו בלילה. זו גם הסיבה לחשיבות  הגדולה שבשינה רציפה, טובה ואף מספקת. הדבר חיוני  אף יותר בגיל ביה"ס בו נדרש מהילדים להגיע להישגים,  דבר העלול להיות מושפע ישירות גם מכמות השינה  בלילה.


יחד עם זאת, שעת ההשכבה בלילה אינה מותאמת תמיד לצורך האמיתי שיש לילדים בשינה, וילדים רבים סובלים מחסכים בשינה. מחקרים הראו כי לאורך שנות בית הספר היסודי ניתן לראות עלייה בעייפות במהלך היום ועד כיתה ו\\\' נצפה חסך חלקי בשינה אצל מרבית הילדים.

 

מדוע חשוב כל כך שהילדים ילכו לישון בזמן? 

"ילדים שהולכים לישון מאוחר יתעוררו עייפים בבוקר, יתקשו להתרכז במהלך היום בבית הספר ובגן ואף עשויים לסבול מכאבי ראש ומיגרנות", טוענת גילת מלכאן סטיקלרו, פסיכולוגית קלינית מומחית לטיפול בילדים ובמשפחה. "מחקרים מצאו כי מחסור בשעות שינה מקושר להישגים לימודיים נמוכים והפרעות קשב שונות. בנוסף, מחסור בשעות שינה מקושר להשמנה, שכן בעת השינה עולה רמת ההורמון האחראי על תחושת השובע, ויורדת רמת ההורמון האחראי על תחושת הרעב. כשלא ישנים מספיק, לא מתרחשת העלייה המספקת בהורמון האחראי על תחושת השובע, ותחושת הרעב מעוררת לאכול  עוד ועוד".

 

 האם גם לצפייה מרובה בטלויזיה בשעות אחה"צ י ש השפעה על הילדים בבית הספר? 

"צפייה בטלוויזיה בהחלט יכולה להשפיע לרעה על יכולת הריכוז של הילד. כאשר הילד צופה שעות ארוכות בתוכניות עמוסות גירויים, צלילים, צבעים ותכנים המשתנים בקצב מהיר, הוא מתרגל לשמר קשב רק בתנאים מסוג זה. למורה בכיתה, העומדת מול הלוח החדגוני, אין שום סיכוי להתחרות בקצב המהיר המוצג בטלוויזיה, והילד מהר מאוד מאבד ריכוז.

 

בנוסף, התכנים שבהם צפו הילדים בתוכניות השונות לרוב מושכים ומפתים יותר מהתכנים המועברים בשיעור, והילדים עשויים לנדוד במחשבותיהם ופחות להתרכז במתרחש בכיתה. אמנם, צפייה בטלוויזיה אינה יוצרת הפרעת קשב וריכוז, אך שעות ארוכות של בהייה במסך בהחלט עלולות להעצים קשיים מולדים".

 

אז מה עושים? 

  • מחקרים מראים שיצירת טקס שינה קבוע הופכת לא רק את ההירדמות לקלה ומהירה יותר אלא גם את השינה לרצופה ורגועה יותר.
  • הקפידו על משמעת שינה גם תחת לחצים שמפעיל הילד. חשוב לשמור על גבולות  ואסרטיביות כלפי  הילד , אך ברוח  טובה, ללא  כעסים מיותרים.
  • כדאי ליצור שגרת שינה רגועה בשעות הערב: לדאוג שחדרו של הילד יהיה מתאים לשינה, כלומר חשוך ושקט. כמו כן, כדאי להשאיר את הטלוויזיה מחוץ לחדר השינה.
  • במקרה של ילדים בוגרים המתלוננים שקשה להם להירדם, תפגינו שאתם בטוחים ביכולתם להירדם "כמו גדולים" והזכירו להם כי אתם נמצאים בסביבה הקרובה - בסלון או בחדר אחר. 
  • הקפידו על טקס שינה נעים ומהנה- סיפור, התכרבלות עם ההורה. ילדים ישמחו ללכת לישון אם השינה תתקשר עבורם לחוויה נעימה וחיובית.

 

לילה טוב ושקט.

 

 הכותבת, מירי נויזץ, היא יועצת שינה לתינוקות ופעוטות. 052-3414657

Miri.babysleep@gmail.com

www.facebook.com/miri.babysleep

 

* גילת מלכאן סטיקלרו, פסיכולוגית קלינית מומחית לטיפול בילדים ובמשפחה ומנהלת מרכז תקשורת בונה. www.tikshoretb.co.il

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה