חיבוק מתמשך לאם הטרייה במסגרת פרויקט "אם לאם"מתנדבות מסייעות בקשיים הנלווים לשנה הראשונה לאחר הלידה
"אם לאם" היא תוכנית ביקורי בית לנשים הרות ולאמהות לתינוקות עד גיל שנה. התוכנית מציעה לאמהות חדשות הזדמנות לחוות קשר תומך ומזין בתקווה להקל על הקשיים הנלווים לשנה הראשונה שלאחר לידה. מאמצי המתנדבות מבוססים על ממצאי מחקר וכן על היגיון בריא, המלמדים, כי אמהות שמחות יותר, פרושן תינוקות שמחים יותר וכי השנה הראשונה היא תקופה מכרעת הן לאם והן לתינוק.
בתקופה זו יכירו האם והתינוק זה את זו וילמדו לאהוב אחד את השניה. על אף העדויות לכך כי מערכת היחסים יכולה להשתנות לטובה או לרעה גם לאחר מכן, הטוב ביותר הוא כמובן להתחיל ברגל ימין. משתנים רבים משפיעים על התפתחות הקשר אם-תינוק, וגורם חיובי אחד הוא תמיכה חברתית. עם זאת, לא התמיכה לבד היא הסוד. תמיכה חייבת להינתן באופן שיוצר הרגשה טובה ונעימה – כלומר, על התמיכה להיות אמינה ומותאמת לצרכים, לאמונות, ולסגנון החיים. מטרתנו לספק לאמהות תמיכה כזו, על ידי התאמתן למתנדבת אשר היא בעצמה אמא, ואשר רוצה לעזור.
המתנדבות ב"אם לאם" מחויבות לתמיכה באמהות לתינוקות צעירים, ומאמינות, כי אפשר ליצור שינוי בחייהן.
המתנדבות הן נשים מדהימות, אשר בנוסף למחוייבותן למשפחותיהן ולחייהן העסוקים, מקדישות מזמנן ומעצמן על מנת לעזור לאמא של תינוק קטן. נשים מצטרפות לפרויקט כמתנדבות כי הן מבינות את החשיבות של תמיכה בתקופת המעבר אל ההורות. יש מתנדבות שהצטרפו כי הייתה להן תמיכה נהדרת כאשר ילדיהן נולדו, והן יודעות עד כמה הדבר חשוב. אחרות מספרות כי הצטרפו לאחר שלמדו על בשרן עד כמה קשה התקופה שלאחר הלידה, ללא מערכת תמיכה טובה.
המתנדבות יכולות להיות אמהות לתינוקות צעירים או נשים שכבר הפכו לסבתות. יש בינן נשים דתיות ויש חילוניות. כולן ישראליות, על אף שכשליש לא נולדו בישראל. מרבית המתנדבות עובדות במשרות מלאות או חלקיות, וכשליש עובדות בשירותים למשפחות. חלקן התנדבו בארגונים אחרים ואילו עבור אחרות זוהי חוויית ההתנדבות הראשונה. יש מתנדבות הפוגשות כיום את האם הראשונה שלהם ואילו אחרות כבר פוגשות את השלישית.
מתנדבות לומדות על הפרויקט משלטים ומלוחות מודעות במרכזים קהילתיים, מפרסומים בעיתונים, מכתבות שנכתבו על הפרויקט או דרך המלצה של מתנדבת אחרת.
אמהות "אם לאם"
חלק מן האמהות המשתתפות בפרוייקט מתקשרות ומבקשות מתנדבת. אחרות מופנות למוקד על ידי עובדת סוציאלית או אחות במחלקת יולדות. בעלי מקצוע אלה עשויות להפנות את האם הטרייה, אם היא הייתה בוכיה במיוחד במהלך שהותה בבית היולדות או מפני שלא קיבלה אורחים. נשים מופנות למוקד גם בעקבות סיבוכים במהלך הלידה או על רקע בעיות רפואיות. יש אמהות לתאומים, שלישיות או פגים. נשים מופנות למוקד גם על ידי אנשי מקצוע במרפאות בריאות הנפש, מרכזים קהילתיים, טיפות חלב ושירותי משפחות אחרים.
חלק מן האמהות נמצאות גם בטיפולו של עובד סוציאלי. הצוות המקצועי ב"אם לאם" יהיה מודע לכך ויוכל לספק למתנדבת מידע שיעזור לה בבניית הקשר עם האם. המטרה היא לעבוד יחד עם השרותים הסוציאליים ופרויקטים אחרים כדי להבטיח תמיכה מתואמת ויעילה לאמהות המשתתפות בפרויקט.
חלק מן האמהות יכולות להפיק תועלת משרות סוציאלי או ממשאב קהילתי אשר לא ידוע להן. מוקד "אם לאם" עושה כמיטב יכולתו לקשר את האם עם שירותים כאלה. בעבר, עזר המוקד לאמהות לפנות לייעוץ משפטי, לטיפול נפשי ולמעונות יום קהילתיים. לפני ההרשמה, רכזת מהפרוייקט מבקרת את האם הטרייה בביתה כדי לוודא כי המקום בטוח עבור המתנדבת. אין שולחים מתנדבת לבית שיש בו איום של אלימות. הקשר עם האמהות נוצר רק אם הן פנו למשרד או אם הן נתנו רשות מפורשת באמצעות מתווך כלשהו (כגון עובד סוציאלי) להתקשר אליהן. כלל זה הופך את "אם לאם" ל"פרויקט נורמטיבי", כזה שלעיתים מתקבל בברכה גם כאשר בעלי מקצוע מן השירותים הסוציאליים אינם רצויים. קורס ההכשרה
הדרכה
שאלות נפוצות מה קורה אם אין התאמה בין המתנדבת לאם?
מה אם לא אוכל להגיע לביקור?
אני נוסעת לכמה שבועות, מה עלי לעשות?
האם לעזור לאם עם מטלות הבית?
מה קורה אם הבעל/בן זוג מצטרף לשיחה או מתיישב עם האם ואיתי? |
כתבות בנושא:
|