כך תשכנעו את ילדכם לשתות יותר

עצות למניעת נזקי ההתייבשות
|
הדפס
|
שמור

 

הקיץ שלנו נמשך כמעט 10 חודשים בשנה, אבל בשלושת חודשי הקיץ החמים, סכנת ההתייבשות מועצמת, בעיקר כאשר אנו שוכחים לשתות. הגוף מסמן לנו כאשר הוא מגיע להתייבשות: התכווצות שרירים, בעיקר ברגליים, עייפות, חום גבוה, זיעה מאוד מלוחה, שתן מאוד צהוב, ועוד סימנים כמו פה יבש ושתפיים סדוקות. התייבשות חמורה מביאה לאובדן הכרה, לשבץ, לפגיעה בכליות ובאברים נוספים ובמקרים קיצוניים למוות.

 

אין ספק שאנו צריכים לשתות הרבה מים. בקיץ צריך להקפיד על 8 עד 12 כוסות מים ביום לפחות, ואם אנו עוסקים בפעילות פיזית, הרבה יותר מזה. כל שעה של פעילות גורמת לנו לאבד נוזלים בנפח מממוצע של ארבע כוסות, לפי משקל הגוף וצורת ההזעה. אם לא נחזיר לעצמנו את הנוזלים שאיבדנו בזמן הפעילות הגופנית, נגיע להתייבשות. לא צריך לחכות עד שמסיימים את הפעילות הגופנית: יש לשתות במהלך הפעילות, כי אפשר להגיע להתייבשות בתוך פחות משעה. אסור להמתין עד שמרגישים יבשים. כאשר מגיעים למצב של התייבשות, שתייה עלולה לגרום לבעיות במעים. כאשר עוברים למצב של שתייה מרובה, יש לעשות זאת בהדרגה, ובכל יום להוסיף לכמות הרגילה, עד שמגיעים לכמות הנוזלים הרצויה לתקופה זו של השנה.

צילום: מאיה אהרוני

אצל ילדים קטנים ההתייבשות היא בעיה חמורה, בעיקר כאשר הילדים אינם רגילים לשתות וכל ניסיון להשקות אותם נתקל בהתנגדות. הם מזיעים הרבה, בעיקר בראש, ועלולים להגיע להתייבשות מהר יותר מהמבוגרים. בעיה של התייבשות נפוצה גם אצל קשישים, המתגוררים לבדם, ואינם מטריחים את עצמם לשתות במועדים קבועים. כאשר עוסקים בפעילות גופנית, אסור לסמוך על תחושת הצמא. כשאנו חמים ומזיעים, מנגנון הצמא מדוכא ואז לא שמים לב שאנו מתייבשים. לכן יש לקבוע מועדים לשתייה בלי קשר לתחושת הצמא.

 

  • שתייה בצוותא במועדים קבועים: את הילדים צריך לשכנע לשתות כל חצי שעה. מכריזים על הפסקת שתייה, שבה כולם שותים, מבוגרים וצעירים. בזמן פעילות גופנית יש לקבוע הפסקות שתייה כל רבע שעה. השתייה בצוותא צריכה להיות לא רק בהפסקות של פעילות גופנית, אלא בכל פעילות שיגרתית.
  • שיפור הטעם: משקאות ממותקים ואפילו מיצים טבעיים אינם הדרך הטובה ביותר להחזיר לעצמנו את הנוזלים שאיבדנו בגלל החום. משקאות המכילים סוכר למעשה גורמים להתייבשות ויש להימנע מהם בזמן ההתייבשות. עדיף לשתות מים מינרליים עם חומרי טעם, אבל בלי סוכר. סוכרוז ופרוקטוז הם שמות אחרים לסוכר. הימנעו מהם.
  • נגיעת פרי: אפשר גם להוסיף טיפה של פירות טבעיים כדי לשפר את טעם המים, מעט לימון, או נענע. כששמים בקבוק מים במקרר, אפשר להוסיף לו חתיכה של אפרסק או תות, והטעם יתפשט לכל הבקבוק. גם נוספה של פרי הדר עושה נפלאות: לימון, ליים, תפוז ואפילו אשכולית.
  • קירור: מים קרים בדרך כלל טעימים יותר ממים בטמפרטורת החדר. גם שתייה בכוס זכוכית נעימה יותר לבלוטות הטעם לעומת שתייה מכוס פלסטיק או נייר. הזכוכית משמרת גם את הקור של המים לזמן ארוך יותר מאשר בכוס נייר.
  • טעם קופצני: מים מוגזים משפרים את הטעם. יש היום כמה יצרנים המספקים מים בבקבוק "מוגז עדין" ולא סודה.
  • פירות עתירי נוזלים: הקיץ הוא העונה של הרבה פירות עמוסי מים כמו אבטיח, מלון, שזיפים ואפרסקים. אם תשכנעו את הילד לאכול פירות אלה, תשיגו שתי מטרות בבת אחת: הוא יקבל נוזלים מן הפרי וגם את הוויטמינים ושאר מרכיבי התזונה החשובים הנמצאים בו.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה