במה אוהבים תינוקות להתבונן?

מחקר: תינוקות מעדיפים פנים יפות
|
הדפס
|
שמור

תינוקות בני יומם אוהבים להסתכל על פנים יפות. כך קובע חוקר בריטי, על פי תוצאות מחקר שהתפרסם בשבועון ניו סיינטיסט לקראת פסטיבל המדע של אוניברסיטת אקסטר בבריטניה.

 

אלן סלייטר ועמיתי המחקר שלו באוניברטיסת אקסטר, הראו תמונות של זוגות פנים לתינוקות בני יום אחד ומצאו שעיניהם נמשכו יותר לפנים היותר יפות. "המשיכה איננה עניין של טעם אישי, אלא נמצאת בתוכנו מיום הלידה", אומר סלייטר.

 

פסיכולוגים התפתחותיים יודעים כבר שנים שלתינוקות יש העדפות לעצמים מסויימים כמו למשל תמונות עם ניגודים חזקים, וצורות מעוגלות וביולוגיות. אבל מאין נובעות ההעדפות הללו עדיין לא ידוע. המחקר של סלייטר, שבו נעשה שימוש בתינוקות צעירים ביותר, תומך ברעיון שתינוקות אינם נולדים כ"לוח חלק" אלא באים לעולם עם מערכת תפיסתית די מפותחת.

צילום: מאיה אהרוני

קבוצת החוקרים לקחה תמונות ממגוון של פני נשים וביקשה ממבוגרים לדרג את הפנים לפי המשיכה והיופי שלהם. הפנים דורגו בסולם מ-1 עד 5. לאחר מכן חיפשו החוקרים זוגות של תמונות שהיו דומות בכל המובנים, בבהירות ובניגוד, למשל, אבל היו בצדדים מנוגדים של מדד היופי. את הזוגות הללו הציגו לתינוקות בגילאים שבין יום אחד ועד שבוע. כל התינוקות במחקר היו עדיין בבית היולדות בזמן הבדיקה. 

 

אחד החוקרים החזיק את התינוק הנבדק במאונך במרחק של 30 ס"מ מן התמונות. השני עמד מחוץ לשדה הראייה של התינוק ובדק לאן פונות העיניים שלו. כמעט כל התינוקות השתהו יותר על התמונה של הפנים היפות יותר.

 

לדברי אלן סלייטר, הסיבה להעדפה זו היא פשוטה "לאנשים יפים יש פנים שהם אב-טיפוס של פנים אנושיות. במוחו של התינוק, הפנים היפות עשויות לייצג סטריאוטיפ של פני האדם, שהתינוקות התפתחו לזהות. מידע מובנה זה במוח מסייע לתינוקות ללמוד מהר, כולל היכולת לשייך פנים לצלילים, כמו למשל קולה של אמא." לדברי סלייטר, "תינוקות נולדים עם מידע די מייצג של פנים אנושיות ממוצעות, דבר המאפשר להם לזהות פנים מוכרות וללמוד על העולם החברתי".

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה