רוצים תינוק רגוע? עשו לו עיסוי כל השבוע

מחקרים: עיסוי מרגיע, מרדים, ואצל פגים - מאיץ עליה במשקל
|
הדפס
|
שמור

 

עיסוי עשוי לסייע לתינוקות להירגע, לישון טוב יותר וגם לבכות פחות. כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת וורוויק בבריטניה.

 

החוקרים, בראשותה של פרופ' אנג'לה אנדרדאון מהמכון לחינוך באוניברסיטת וורוויק בדקו מימצאים של 23 מחקרים, רובם על תינוקות עד גיל שנה. כל התינוקות במחקר קיבלו עיסוי מאחד מהוריהם, שעבר הכשרה לבצע את העיסוי.  תינוקות בקבוצת הביקורת לא קיבלו עיסוי כלל.

 

מן הנתונים התברר, כי יש הוכחה ליתרונות של העיסוי לקשר בין האם לתינוק, בין שינה לבין בכי וגם להפרשת ההורמון האחראי לרמות של הורמון הדחק (קורטיזול).

 

כך, למשל, אצל תינוקות שקיבלו עיסוי הייתה רמה נמוכה יותר של הורמון הדחק בשתן לעומת רמת ההורמון בשתן של תינוקות שלא קיבלו עיסוי. "לפי ההשפעה המובהקת על רמת הורמון הדחק, אין זה מפתיע למצוא הוכחות להשפעה של העיסוי על שינה ועל הפחתת הבכי", אומרת פרופ' אנדרדאון.

 

המחקרים השונים התמקדו בכמה סוגים של עיסוי אך אין זה ברור איזה סוג של עיסוי קיבלו התינוקות בכל המחקרים שנבדקו. הנתונים הראו כי לעיסוי אין השפעה על גדילת התינוק והוא גם אינו מזיק כלל.

 

החוקרים קוראים להמשיך המחקר של השפעת העיסוי על התינוקות, ובינתיים מציעים להורים הרוצים לעסות את תינוקם לשוחח לפני כן עם רופא הילדים.

 

אין זהה מחקר הראשון שחושך את יתרונות העיסוי. חוקרי אוניברסיטת מיאמי ערכו עשרות מחקרים שבדקו את יתרונות המגע בפגים, תינוקות וילדים במצבים רפואיים שונים. באחד המחקרים המפורסמים, נבדקה קבוצה של כ-40 פגים במשקל של פחות מ-1,500 גרם.

צילום: מאיה אהרוני

בקבוצת הפגים שקיבלה עיסוי שלוש פעמים ביום, ירד מתח השרירים, התאזן לחץ הדם וחל שיפור של הנשימה. הממצא החשוב והמשמעותי בקבוצה זו היה קצב עלייה יומית במשקל, לעומת קבוצת הביקורת שלא קיבלה עיסוי. קבוצת הטיפול העלתה במשקל כ-47% ליום, והתינוקות בקבוצה זו שוחררו מהפגייה 5 ימים מוקדם יותר מהפגים בקבוצת הביקורת. בנוסף, התינוקות בקבוצה זו השיגו תוצאות גבוהות יותר במבחנים התפתחותיים, ושמרו על ההישגים הללו גם 8 חודשים לאחר שהסתיים המחקר. החוקרים הבהירו כי ההסבר לתוצאות טמון במגע: העיסוי גורם לגירוי מערכת העצבים העצמונית, אשר מאטה את קצב פעילות הלב ומסדירה את קצב הנשימה. פעילויות אלה מסייעות בהורדת המתח, ומסייעות לתפקוד ההורמונלי המשפיע על ספיגת המזון.

 

 לפי כעשור, בין השנים 1996 ל-1998 נערך בישראל  בהשתתפות 57 אמהות ותינוקות בשלושה מרכזים רפואיים בארץ: איכילוב, וולפסון ושיבא. הפגים חולקו לשלוש קבוצות: בראשונה שבהן - האמהות ביצעו את העיסוי, בשנייה - אנשי מקצוע ללא קרבה משפחתית, והקבוצה השלישית שימשה קבוצת ביקורת ולא קיבלה כל טיפול.

 

התברר,  כי פגים שקיבלו עיסוי עלו מהר יותר במשקל: כ-6 גרם ביממה. עוד נמצא הבדל מזערי בין הפגים שטופלו על ידי האם לבין אלה שטופלו על ידי אנשי מקצוע. החוקרים קבעו כי אמהות יכולות לקבל הכשרה לקידום התפתחות תינוקן, ולבצע עיסוי טוב כמו זה שמבצע איש מקצוע.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה