משקל גוף ופוריותהשמנת יתר היא תופעה נפוצה בקרב נשים בגיל הפריון. באנגליה ובמדינות מערביות, חמישית מההריונות מתקיימים בנשים הסובלות מהשמנה.
בעיות פריון רבות נובעות מהשמנה ונפוצות בקרב נשים הסובלות מעודף משקל: מחזור וסתי בלתי סדיר או נדיר, סיכון מוגבר לחוסר פריון, סיכון מוגבר בעת טיפולי פריון, סיכון מוגבר להפלות וסיכויים מופחתים להצלחת טיפולי פוריות.
יתרה מכך, לתינוקות לאמהות שמנות סיכוי גבוה יותר להתפתחות השמנה בילוד כבר בתקופת הילדות וסיכוי גבוה להשמנה גם בבגרות.
אחד המדדים המקובלים להערכה של עודף משקל והשמנה הוא מדידת מדד מסת הגוף, המכונה (Body Mass Index) BMI, המתקבל מחלוקת המשקל בק"ג לגובה במטרים בריבוע.
בישראל עולים שיעורי ההשמנה משנה לשנה. בסקרי משרד הבריאות נמצא, כי 58.8% מהנשים בישראל סובלות מעודף משקל, 25.8% סובלות מהשמנה עם ערכי BMI מעל 30 וכ-5% סובלות מהשמנת יתר חולנית.
שיעור ההשמנה בקרב ילדות ונערות הוכפל ב-25 השנים האחרונות וכיוון שרב הסיכויים שילדות אלו יגדלו להיות נשים שמנות, משמעות הדבר שצפויה להתפתח אצלן פגיעה בפריון.
הקשר בין השמנה לתת פריון נובע בעיקרו מירידה במחזורי הביוץ. אחת התסמונות השכיחות הקשורות להשמנה וירידה בפריון היא תסמונת שחלות פוליציסטיות תסמונת זו קיימת ב-4%-7% מכלל הנשים, אולם שכיחותה עולה עד 61% בקרב נשים במשקל עודף. נשים שמנות עם שחלות פוליציסטיות סובלות יותר מחוסר ביוץ המביא לפגיעה בפריון.
המנגנון העיקרי הגורם לחוסר ביוץ בנשים שמנות נובע מתופעה של עמידות הרקמות לאינסולין. תופעה זו שכיחה בעיקר בנשים עם השמנה בטנית, המכונה השמנה בצורת תפוח, ומלווה בשינויים הורמונליים המונעים מחזורי ביוץ תקינים. אפילו בנשים שמנות שמחזורי הביוץ אצלן תקינים יש קושי גדול יותר להשגת הריון מאשר בנשים בעלות משקל תקין. צילום: פוטו-ראק שיפור משקל הגוף
הפרעות הפוריות בנשים עם עודף משקל רב, הן פי ארבע לעומת הפרעות פוריות בנשים עם משקל תקין. עודף משקל קשור באופן ישיר לבעיות פוריות.
לחומרת ההשמנה אך גם למיקום רקמת השומן בגוף יש השפעות הורמונליות נוספות.
בד"כ כאשר אנו עולים במשקל, במקביל חלה גם עליה ברמות האינסולין. בנשים עם אינסולין מוגבר עלולה לגבור ההפרעה ההורמונאלית ובעיית הפוריות. את רמת האינסולין אפשר לאזן על ידי ירידה מבוקרת במשקל, התורמת לשיפור המצב ההורמונאלי ולשיפור סיכויי הפוריות.
מחקרים רבים מציינים שירידה מתונה במשקל במצבי עודף משקל, או עליה מתונה במשקל במצבי תת משקל, בעזרת תוכנית תזונתית מאוזנת במשך 3 עד 6 חודשים, יכולה לתרום להסדרת המחזור החודשי, לשפר את הסיכוי להריון ספונטאני ולהגדיל את הסיכוי של הצלחת טיפולי פוריות.
הרזיה ופריון
פעילות גופנית
מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית, התורמת רבות לאורח חיים בריא ותקין, אבל אסור להפריז. מומלץ לבצע פעילות מתונה, הכוללת, בנוסף לפעילות אירובית, גם תרגילי הרפיה ונשימה, לאיזון המושלם שבין הגוף והנפש. פעילויות מומלצות במיוחד הן יוגה ופילאטיס, המסייעות גם להפגת המתח, שלעתים יש לו חלק לא קטן בחוסר ההצלחה להרות.
הצלחת הטיפולים
המחקר הקיף למעלה מ-3,500 נשים שחולקו לקבוצות על פי אינדקס מסת הגוף שלהן, כלומר על פי היחס בין המשקל והגובה של הנבדקת. החוקרים חילקו את הנשים לארבע קבוצות עיקריות שכללו תת-משקל, משקל בינוני, משקל יתר, משקל שמן ומשקל שמן מאוד.
על פי המחקר, שנערך בקרב נשים העוברות טיפולי פוריות, הנשים שדורגו במשקל הבינוני היו פוריות ב-60 אחוזים יותר מהנשים בקטגורית השמנות, ובאופן דומה, הנשים בקבוצת תת-המשקל היו פחות פוריות מהנשים במשקל הבינוני. |
קישור לפורומים:
כתבות בנושא:
|