מהו ביוץ?

עובדות מרכזיות לגבי הביוץ
|
הדפס
|
שמור

ביוץ מתרחש כאשר ביצית בשלה משתחררת מן השחלה, נדחפת מטה דרך החצוצרה והיא זמינה להפריה. רירית דופן הרחם מתעבה כדי להתכונן לביצית המופרית. אם אין התעברות, הרירית העודפת והדם נפלטים החוצה. הניקוי של הביצית שלא הופרתה ושל רירית דופן הרחם הוא המחזור החודשי. 

צילום: רובן קולורדו

עובדות מרכזיות לגבי ביוץ

  • ביצית חיה בין 12 ל-24 שעות לאחר שהיא יוצאת מן השחלה.
  • בדרך כלל רק ביצית אחת משתחררת בכל פעם מן השחלה.
  • הביוץ מושפע מלחץ נפשי, מחלה או שיבוש השיגרה הרגילה.
  • חלק מהנשים עשויות להרגיש דימום קל או כתם של דם בזמן הביוץ.
  • השתרשות של ביצית מופרית בדרך כלל מתרחשת בין 6 ל-12 יום לאחר הביוץ.
  • כל אשה נולדת עם מיליוני ביציות בלתי מוכנות הממתינות לתחילת הביוץ.
  • מחזור חודשי עשוי להגיע גם אם לא היה ביוץ.
  • ביוץ יכול לקרות גם אם לא היה מחזור חודשי.
  • חלק מהנשים יכולות לחוש קצת כאב או אי נוחות ליד השחלות במהלך הביוץ במה שמכונה "מיטלשמרץ" (כאבי ביניים בגרמנית).
  • אם ביצית אינה מופרית, היא מתפוררת ונספגת לתוך דופן הרחם.


מעקב אחרי הביוץ 

המחזור החודשי נמדד מן היום הראשון של המחזור ועד ליום הראשון של המחזור הבא. בממוצע, מחזור נורמלי נמשך בין 28 ל-32 יום, אבל יש נשים עם מחזור חודשי קצר בהרבה ויש עם מחזור ארוך בהרבה. ניתן לחשב את הביוץ לפי 12 עד 16 ימים לפני מועד המחזור הבא (כאשר המחזור סדיר). רוב הנשים מבייצות בין היום ה-11 ליום ה-21 למחזור, כשמתחילים לספור מן היום הראשון של המחזור הקודם. זו התקופה שמתייחסים אליה כ"תקופת הפוריות" במחזור החושי, מכיוון שמגע מיני בתקופה זו מגדיל אל הסיכוי להריון. ביוץ יכול להתרחש בזמנים שונים במהלך המחזור, ועלול גם להגיע בימים שונים בכל חודש. חשוב לעקוב אחרי ימי המחזור ויש היום כלים לעשות זאת, כולל מחשבון ביוץ.

  

חלקי הביוץ 

מחזור הביוץ נחלק לשני חלקים. החלק הראשון של הביוץ נקרא התקופה הפוליקולרית. שלב זה מתחיל ביום הראשון של המחזור הקודם ונמשך עד לביוץ החצי הראשון של המחזור יכול להשתנות מאשה לאשה ולהימשך בין 7 ימים ל-30 יום. החלק השני של מחזור הביוץ נקרא השלב הלוטאלי, והוא נמשך מיום הביוץ ועד לתחילת המחזור הבא. השלב הלוטאלי יש לוח זמנים מדוייק יותר והוא נמשך רק 12 עד 16 ימים מיום הביוץ. משמעות הדבר היא, שיום הביוץ יקבע מהו אורך המחזור החודשי. זה גם אומר, שגם גורמים חיצוניים כמו לחץ, מחלה או שבירת השיגרה, עלולים לגרום לשינוי במועד הביוץ ובהמשך גם לשינוי מועד המחזור החודשי. המחשבה שלחץ עשוי להשפיע על המחזור החודשי שלך היא נכונה חלקית. לחץ יכול להשפיע על הביוץ שלך, ולקבוע מתי יגיע המחזור החודשי, אבל לחץ בזמן המחזור הצפוי לא יגרום לאיחור, שכן הוא כבר נקבע כבר לפני 12 עד 16 ימים קודם לכן.

 

מודעות לפוריות היא רק אחת הדרכים לעקוב אחרי הביוץ. זה כולל למידה של השינויים בהפרשות מצוואר הרחם, ושימוש במדחום מדויק. נוזל צוואר הרחם משתנה לחומר רטוב וחלקלק הדומה לחלבון של ביצהבדיוק לפני שהביוץ מתרחש, ועד שהוא מסתיים. מדחום מדויק מסייע לעקוב אחרי שינויים בחום הגוף, שהם סימן לכך שהתרחש ביוץ.

דרך נוספת לעקוב אחרי הביוץ היא באמצעות ערכת ביוץ. מעקב אחרי הביוץ י יכול לסייע לאשה להבין טוב יותר מתי הריון יכול או אינו יכול להתרחש. ברגע שהיה ביוץ אין עוד מה לעשות כדי לשפר את הסיכויים להריון. השלב הבא הוא לנסות ולראות אם מופיעים סימני הריון. 

 

מהמחזור ועד הביוץ 

כאשר המחזור החודשי מתחיל, רמת האסטרוגן אצלך נמוכה. ההיפותלמוס (הבלוטה האחראית על רמת ההורמונים) משגרת מסר לבלוטת יותרת המוח שבתגובה מייצרת הורמון מעורר זקיקים FSH .FSH גורם לחלק מן הזקיקים בשחלות להפוך לביציות בשלות. אחד מהם יתפתח לזקיק דומיננטי שישחרר את הביצית הבשלה ואילו שאר הביציות יתפוררו. כאשר הזקיקים מגיעים לפרקם הם משחררים הורמון נוסף, אסטרוגן. רמות גבוהות של אסטרוגן יבשרו להיפותלמוס ולבלוטת יותרת המוח על קיומה של ביצית בשלה.

 

ההורמון LH משתחרר בשלב זה וגורם לעלייה בספירה. העלייה בריכוז של ההורמון גורמת לביצית לפרוץ דרך דופן השחלה בתוך 24 עד 36 שעות ולהתחיל במסע למטה דרך החצוצרה להפריה. הזקיק שממנו השתחררה הביצית ישחרר את ההורמון פרוגסטרון המסייע לעבות את דופן הרחם ולהכין אותו להשתרשות הביצית המופריית. הזקיק יפיק את ההורמון פרוגסטרון עוד 12 עד 16 ימים. אם הביצית תופרה, הזקיק ימשיך להפיק פרוגסטרון לסייע להריון עד שהשחלה תתפוס את מקומו. אפשר להתחיל לבדוק סימני הריון אפילו שבוע לאחר ההפריה. אם ההפריה לא התרחשה, הביצית תמוסס אחרי 24 שעות.

 

בפרק זמן זה רמות ההורמון ירדו והעיבוי של דופן הרחם יתחיל להתפרק בערך בימים 12 עד 16 תחילת המחזור החודשי. זו תחילת המחזור החדש והמסע מתחיל שוב.

 

תקופת הביוץ היא אחד הדברים החשובים ביותר שאשה צריכה להבין על הגוף שלה, שכן הביוץ הוא הקובע אם היא תיכנס להריון ואם לא. התהליך עלול להיות מבלבל מעט ולכן מומלץ להשתמש בערכות ביוץ כדי לעקוב אחרי ימי הביוץ ולמקסם את הסיכוי להיכנס להריון. 

 

תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון

לכתבה "שאלות נפוצות על ביוץ" בקישור זה

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
8. א 21/08/2019, 20:19:05

האם ההפרשה הדמית בביוץ מבשרת על סיומו או שזה הזמן לנסות להכנס להריון?

+ השב
 
7. שילת 15/08/2016, 21:33:04

יש לי דימום ביוץ 3 ימים. זה הגיוני? מישהי מכירה את זה?

+ השב
 
7.1. אורטל 22/08/2019, 09:22:20

כן זה תקין גם לי זה היה

6. רויטל 10/08/2016, 23:02:15

האם ייתכן ש-4 ימים אחרי קיום יחסי מין יש כאבים בשחלה+כאבי גב? הכאבים כמעט 24 שעות וגם היה לי בחילות. האם זה סימן להיריון?

+ השב
 
5. שרה 12/06/2016, 20:46:21

אני קיבלתי מחזור ב4.6 ולפני חודש 8.5 ולפני חודשיים 10.3 אצלי זה לא סדיר אני אחרי לידה 7 חודשים אחרי .חישבתי את המחזור שלי העכשווי באתר יולדת וכתוב שהימים של הפוריות שלי מתחיל ב 14.6 והביוץ 18.6 זה נכון? כי אני אחרי שלושה לידות של בנים והייתי מאד רוצה בת ומתי אוכל לתכנן כי לפי מה שראיתי באתר יולדת אני צריכה להתחיל מתקופת הפוריות שלי .אודה על העזרה

+ השב
 
4. בת 18/07/2015, 22:07:26

האם אפשר לכנס להריון אם קיימתי יחסי מין בבוקר ובאותו יום קיבלתי מחזור אחרי יחסי המין בשעתים בערך ?!

+ השב
 
3. מימי 22/05/2015, 09:25:04

המחזור שלי נמשך כבר 33 יום

+ השב
 
2. רורו 14/02/2015, 13:15:26

האם יש מצב לכנס להריון ביום 11 מהמחזור ? ארוך המחזור בממוצע 32 יום

+ השב
 
1. חמי 20/02/2014, 14:53:07

האם אפשר להיכנס להריון ביום ה16 למחזור?

+ השב