ליסטריה מונוציטוגנאז: חיידק שנמצא בקרקע, במוצרי בשר או דג לא מבושלים ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. הוא יכול להתרבות גם בקירור, ולכן עלול להימצא גם במזונות מוכנים לאכילה הנשמרים במקרר.
בתחילת ההריון חיידק זה עלול לגרום להפלה. בשלבים מתקדמים יותר של ההריון הוא עלול לגרום ללידת פג, למות העובר או ללידת תינוק חולה מאוד שחייו בסכנה. רוב האנשים שאוכלים מזון מזוהם בליסטריה לא יחלו, אך לנשים הרות סיכון גבוה פי 20 ללקות בזיהום ליסטריה (ליסטריוזיס), המתבטא בסימפטומים דמויי שפעת. נשים הרות שחשות סימפטומים כאלה צריכות להיוועץ בהקדם ברופא.
טוקסופלסמה גונדי: טפיל שיכול להימצא בקרקע, במוצרי בשר לא מבושלים ובצואת חתולים הנושאים אותו. לאישה הרה הנדבקת בטוקסופלסמה סיכוי של 40% להעביר את הזיהום לעובר ולגרום לו פגיעה חמורה. כמניעה כדאי גם להשתמש בכפפות בעת עבודה בגינה ובניקוי קופסת החול של החתול הביתי.
סלמונלה: חיידק שיכול להימצא בעיקר במוצרי בשר לא מבושלים ובביצים לא מבושלות וגורם להרעלת מזון חמורה. למרות שסלמונלה לא מזיק ישירות לעובר, אישה הרה יכולה לסבול משלשולים, הקאות, חום גבוה והתייבשות, שיכולים להזיק לו בעקיפין.
אי קולי: חיידק שיכול להימצא במזונות שונים שלא עברו חימום או פסטור, או לא נשמרו כללי היגיינה בעת הטיפול בהם. גם כאן הנזק לעובר עקיף.
איך נמנעים
מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ואיגוד הדיאטנים האמריקאי (DAA) ממליצים להימנע מהמזונות הבאים מחשש להרעלת מזון:
-
בשר נא ובשר שלא בושל די הצורך: סטייק שאינו עשוי WELL DONE, סטייק טרטר וקרפצ'ו.
-
דג נא: קרפצ'ו דג, סביצ'ה, סשימי וסושי. סושי צמחוני לא מפחית את הסיכון, אם במטבח משתמשים באותם כלים ומשטחי עבודה להכנת שני סוגי הסושי.
-
ממרחי כבד ובשר הנשמרים בקירור (מצוננים). ניתן לאכול אותם רק אם הם משומרים או ארוזים בצורה שמקנה להם חיי מדף ארוכים.
-
מאכלי ים שאינם עוברים בישול, כגון צדפות.
-
מוצרי חלב שאינם מפוסטרים: חלב וגבינות שלא ידוע אם עברו פסטור, וכן גבינות בשלות (כמו ברי, קממבר, רוקפור וגבינה כחולה).
-
מזונות המכילים ביצים לא מבושלות או ביצים שלא בושלו די הצורך: ביצה רכה, ביצה עין, חביתה שהחלמון בה עדיין נוזלי. טירמיסו, מוס שוקולד, עוגת מוס, עוגת קרם וכל קרם או קינוח המכילים קצף ביצים. רטבים לסלט המכילים ביצים, כמו רוטב הולנדייז ורוטב לסלט קיסר. מיונז ביתי. מיונז תעשייתי מוכן מביצים מפוסטרות, ולכן נחשב בטוח לשימוש. עם זאת, במסעדות ובאירועים כדאי לוותר על סלטים שלא ידוע כיצד הוכנו וכמה זמן עמדו מחוץ למקרר. בזמן הכנת עוגות אין לטעום את הבלילה המכילה ביצים לא מבושלות.
-
נבטים לא מבושלים, כמו נבטי אלפלפא.
-
מיצי פירות וירקות שלא עברו פסטור. בדקו על גבי האריזה האם המיץ מפוסטר.
אמצעי זהירות
-
אל תאכלו מזון מוכן לאכילה אלא אחרי שתחממו אותו לטמפרטורת רתיחה (עד שיעלה אדים). מדובר בבשר קר, כגון פסטרמה, עוף בגריל קנוי, נקניקים, נקניקיות וסלמון מעושן, ובכל מזון מבושל אחר שנשמר בקירור.
-
שטפו היטב פירות וירקות במים וסבון.
-
שמרו על עוד כללי בטיחות מזון - שטיפת ידיים, הפרדה בין מזונות מבושלים ולא מבושלים, הפשרת בשר קפוא במקרר במדף התחתון, שימוש במגבות נייר, קירור תוך שעתיים מתום הבישול ועוד.
המטרה: מניעת חשיפה לחומרים לא רצויים
המזונות הבאים מכילים חומרים שלא רצוי לחשוף אליהם את העובר. חלק מהם ניתן לצרוך במינון נמוך גם בהריון:
קפה - מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכה גבוהה של קפאין במהלך ההריון לבין הפלות ומשקל לידה נמוך של העובר. עם זאת, צריכת שלוש כוסות קפה ביום (300 מיליגרם קפאין) במהלך ההריון נחשבת לבטוחה. קפאין נמצא גם בתה, במשקאות קולה, בשוקולד ובתרופות מסוימות לשיכוך כאבים.
אלכוהול - נספג לדם במהירות, עובר את השליה ומגיע לעובר. תינוקות שנולדו לנשים אלכוהוליסטיות סובלים מבעיות התפתחות קשות. עד לאחרונה נחשבה צריכה מתונה של משקה אלכוהולי ליום בהריון ללא מזיקה, אבל בעקבות מחקרים חדשים ממליץ ארגון הגינקולוגים האמריקאי (COGA) להימנע לחלוטין מאלכוהול בהריון.
בוטנים - בעקבות מספר מחקרים שנערכו ממליצות רשויות הבריאות הבריטיות לנשים שהן, בני זוגן או ילדיהן סובלים מאסתמה או מתגובה אלרגית, כגון אקזמה או קדחת השחת, להימנע מאכילת בוטנים ומזונות המכילים אותם במהלך ההריון וההנקה. בוטנים הם מאכל אלרגני ביותר, ונמצא שחלבון מהבוטנים יכול לעבור דרך השליה וכן בחלב האם ולגרום לתינוק לפתח אלרגיה לבוטנים. אם במשפחתך אין מקרים כאלה וגם את אינך סובלת מהם, תוכלי להתעלם מההמלצה.
דגים מסוימים המזוהמים בכספית - רוב הדגים נחשבים לבטוחים למאכל בהריון, בתנאי שבושלו כהלכה. אך סוגים מסוימים עלולים להכיל את המתכת הרעילה כספית בכמויות גדולות יותר מאחרים, ולכן מומלץ להימנע מאכילתם בהריון.
ה-FDA ממליץ להימנע מאכילת דג חרב, כריש, קינג מקרל ו-Tilefishבהריון ובהנקה. בנוסף, טונה טרייה, המשמשת להכנת סושי וסטייק טונה, עלולה להכיל יותר כספית, ולכן יש להימנע מאכילתה בהריון ובהנקה. טונה משומרת, שמכינים מדגים קטנים יותר, נחשבת לבטוחה לשימוש, אך מומלץ להגביל את צריכתה למקסימום 340 גרם בשבוע.לדברי איגוד הדיאטנים האמריקאי, הדגים בס הסלע (Stripped Bass) ו-Blue Fish עלולים להכיל רמות גבוהות במיוחד של חומרים מזהמים ממקור תעשייתי, וכדאי להימנע מאכילתם.
כבד - מקור טוב לברזל, לחלבון ולרכיבי תזונה נוספים, אך זהו גם המזון היחיד המספק כמויות גדולות מאוד של ויטמין Aבצורה שיכולה להיאגר בגוף ולגרום להרעלה או למומים בעובר. אישה הרה שאוכלת כבד בקביעות עלולה לצרוך כמויות מופרזות של ויטמין A, ובכך להגביר את הסיכון למומים מולדים, ולכן מומלץ לצמצם את צריכת הכבד בהריון.
אין בכוונתי, חלילה, לגרום לחששות ולפחדים מיותרים, אלא להביא מידע מניעתי עדכני שבכוחו להציל חיים. חשוב שנשים הרות יהיו מודעות למזונות שהוזכרו ולסיכונים הנלווים לאכילתם, כדי שיוכלו להמשיך להזין את עצמן ואת עובריהן בדרך הטובה ביותר. זו אחת הפעולות החשובות ביותר שנוכל לעשות עבור ילדינו עוד בטרם נולדו.
טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה.