יש לך תאומים בבטן? התכונני ללידה מוקדמת

תופעות נפוצות בהריונות מרובי עוברים
|
הדפס
|
שמור

הריון עם תאומים הוא בדרך כלל בסיכון גבוה יותר מאשר הריון עם עובר אחד. העלייה במשקל במהלך ההריון היא של 20 ק"ג בממוצע ולא 14 ק"ג בממוצע, שני עוברים צורכים הרבה יותר סידן והרבה יותר חומצה פולית ויש שכיחות גבוהה יותר של סיבוכים, החל מבחילות בבוקר, דימום של השיליה, יתר לחץ דם, סוכרת הריונית ולידה לפני המועד.

צילום: מאיה אהרוני

הסימנים הראשונים שההריון הוא מרובה עוברים כוללים בחילות רבות וחזקות, ועייפות בשליש הראשון להריון. גם התחושה היא כאילו האשה נמצאת בשבוע יותר מתקדם של ההריון. לכך מתוספת, כמובן, בדיקת המוניטור, המראה הלמות של שני לבבות. לרוב הסיבוכים בהריון של תאומים אין כל קשר לסגנון החיים של האם בהריון. הידיעה שאת בהריון עם תאומים בשלב מוקדם, תאפשר לך ולרופא המטפל לבדוק ולטפל בכל סיבוך אפשרי בהמשך ההריון.

 

בהריון עם תאומים מוכרת תופעה הקרויה "התאום הנעלם". תינוק אחד נופל, בעוד השני נשאר עד תום ההריון. תופעה זו מתרחשת בכ-20% מהריונות של תאומים וב-40% מהריונות של שלישיות. בתקופה שלפני בדיקות האולטרהסאונד ההפלות הללו התרחשו כמעט ללא מעקב. הסימן היחיד להתרחשותן היה דימום וגינאלי, והתינוק השני התפתח בצורה רגילה.

 

לידת ולד מת, שהיא איבוד התינוק לאחר השבוע ה-20 להריון, היא תופעה הנפוצה יותר בהריונות מרובי עוברים מאשר בהריון עם עובר אחד. אבל היא עדיין נדירה. רק 1% עד 2% מהריונות תאומים או שלישיות מסתיימים בלידת ולד מת, לעומת 0.5% מקרים בהריונות עם עובר אחד. חלק מן העוברים מתים לקראת סוף ההריון ויוצאים מן הרחם יחד עם התינוק החי. במקרים נדירים ניתן ליילד את התינוק המת כמה שבועות לפני לידת התינוק החי.

 

אם את נושאת ברחמך תאומים זהים, המשתמשים באותה שיליה, האובדן של אחד התאומים אחרי השבוע ה-20 הוא מאוד מסוכן לעובר ששרד. אם העוברים אינם חולקים את אותה שיליה. יש סיכוי גדול שהתינוק ימשיך להתפתח כרגיל. אם לא תיווצר "מצוקת עובר", בדרך כלל הרופא המטפל ימשיך על המשך רגיל של ההריון.

 

אשה בהריון עם תאומים אינה צריכה  להכניס את עצמה ללחץ בגלל הבעיות המיוחדות של הריון עם תאומים.היא צריכה לדאוג לתזונה מלאה ולשתות מים בכמות מספקת, כדי שלא להתייבש. כמובן, שעליה גם להקפיד לבצע את הבדיקות הרפואיות הדרושות לאורך כל ההריון.

 

הלידה המוקדמת היא אחד המאפיינים של הריון עם תאומים. לפי הסטטיסטיקה של אירגון "מצעד הפרוטות" בארה"ב, כמעט 60% מהריונות עם תאומים ויותר מ-90% מהריונות עם שלישיות מסתיימים בלידה מוקדמת (לפני שבוע 37). הממוצע של לידת תאומים היא בשבוע 35. לידה של שלישיות מסתיימת בממוצע בשבוע 33 ורביעייה בממוצע בשבוע 29. בממוצע, תאומים נולדים בשבוע 36.4 לעומת ממוצע של לידה בשבוע 40 או 41 להריון עם עובר יחיד. בנוסף, את יחידות הטיפול הנמרץ בבתי היולדות מאכלסים בעיקר תינוקות שנולדו בלידת תאומים. לעתים קרובות יש צורך במעקב צמוד לקראת סוף ההריון. זה אומר בדיקת אולטרהסאונד כל שלושה-ארבעה ימים, ומוניטור פעם ביום, כשיש מקרים לא מעטים שמחייבים גם שמירת הריון.

 

הישרדות של תינוקות מחוץ לרחם אפשרית רק לאחר הריון של 24 שבועות, הן במקרים של עובר אחד והן אצל תאומים. ההישרדות הזו כרוכה בהתערבות רפואית מסיבית וסיכון מתמשך בגלל אפשרות לזיהומים, בעיות נשימה וסיבוכים נוספים. גם אם התינוקות שורדים בגיל כזה, ברוב המקרים יש בעיות גדילה והתפתחות, הנובעות מלידה מוקדמת מדי.

 

תינוקות הנולדים מוקדם מדי עלולים להיות בלתי מוכנים לשרוד מחוץ לרחם. הריאות שלהם עדיין אינן בשלות, המוח ושאר האברים לא סיימו להתפתח, והמערכת החיסונית שלהם עדיין אינה מוכנה להילחם בזיהומים. הם גם עלולים להתקשות למצוץ או לבלוע, כך שגם אם האם רוצה להניק, ולתת להם לשתות את הקולוסטרום, המכיל נוגדנים למחלות שהיא כבר נחשפה אליהן, הם אינם יכולים לקבל אותו לגופם ונאלצים להתמודד עם מתקפות החיידקים בעצמם. ככל שהתינוק נולד מוקדם יותר, כך גדלים הסיכונים לבריאותו.

 

אם בשבוע 34 יש תחושה שהלידה מתקרבת, הצוות הרפואי בבית היולדות יכול אולי לעכב את הלידה בכמה ימים. אנשי הצוות ינצלו את הימים הללו כדי לתת לכך קורטיזוסטרואידים, כדי לסייע לריאות להבשיל ולשאר האברים להתפתח מהר יותר, כדי  לשפר את הסיכוי של התינוק לשרוד.

 

תאומים ושלישיות בדרך כלל אינם מצליחים להגיע לפני הלידה למשקל האידאלי. בעוד שתינוק יחיד מגיע ללידה במשקל ממוצע של 3.5 ק"ג, המשקל הממוצע של תאומים בלידה הוא 2.75 ק"ג. תינוק בשלישייה שוקל בלידה 2 ק"ג בממוצע וברביעיות המשקל הממוצע בלידה הוא 1.5 ק"ג. משקל לידה נמוך מ-2.75 ק"ג נחשב משקל לידה נמוך, שבדרך כלל נלוות לו בעיות בריאות, גם אם הלידה לא הייתה לפני המועד. הבעיות הנפוצות הן קושי לנשום נשימה עצמאית, ולכן ברוב המקרים התינוקות הללו ישהו בפגיה, גם אם הם מסוגלים לשלוט בחום גופם, להילחם בזיהומים ולעלות במשקל בצורה סדירה.

 

בהריון עם תאומים נפוצה יותר התופעה של היפרדות שיליה, שבה השיליה מתנתקת מקיר הרחם המזין אותה. ההיפרדות עלולה להתרחש בכל שלב במחצית השנייה של ההריון. תופעה זו עלולה לגרום לבעיות גדילה, ללידה מוקדמת או ללידת ולד מת. בלידת תאומים היפרדות שיליה נפוצה בעיקר אחרי שהתינוק הראשון נולד. ברגע שהשיליה נפרדת מהרחם, יש ליילד את התאום השני בניתוח קיסרי.

 

אם הרופא גזר עליך שמירת הריון, אין שום ביטחון שהמנוחה המלאה תמנע צירים מוקדמים ולידה מוקדמת. אבל יש הוכחות לכך שהמנוחה משפרת את משקל התינוק בלידה. שמירת הריון יכולה להיות קלה, בכך שתפחיתי פעילות ועד לשמירה הדוקה, שבה את חייבת מנוחה מלאה וכמעט לא לקום מהמיטה. גם כשאין בעיות רפואיות, רוב הרופאים והמיילדות ממליצים להפחית מן העומס בשליש השלישי להריון.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
2. אריה 10/09/2020, 11:30:03

הריון זה בריא


 
+ השב
 
1. נעמה 04/09/2016, 14:44:33

בגלל זה בדיוק אני ממליצה בחום ללכת לקורס הכנה ללידה. זה תמיד מפחית את הלחצים ובעיקר מסייע להתמודד עם התהליך של ההריון. 

+ השב