מהי שיטת ורדי

האם זה תקין שהתינוקת זוחלת לאחור? באיזה גיל אמור תינוק להתיישב?
|
הדפס
|
שמור

שיטת ורדי הינה שיטת טיפול, הנותנת כלים מקצועיים לליווי התפתחותי ומסייעת בפתרון בעיות תפקוד אצל תינוקות, ילדים ומבוגרים. התרגילים בשיטה הם פשוטים, ומשתלבים בשגרת יומו של התינוק. הם מעניקים לו ליווי להתפתחות תקינה בשלבי חייו הראשונים. 

בעזרת התרגילים בשיטה יכולים ההורים לעודד את תינוקם לזקוף את ראשו, לשכב על הבטן ללא קושי וללמוד להתהפך, לזחול, להתיישב ולעמוד. התרגילים מתבססים על הקשר שבין תיפקודי המוח לתפקידי הגוף, כאשר באמצעותם אנו יוצרים גירויים פיזיים דרך הגוף, אשר מפעילים את אזורי המוח.


כיצד פותחה השיטה?
שיטת ורדי פותחה ע"י שירלי ורדי. היא נבנתה על בסיס נוירו-פיזיולוגי ומבוססת על הקשר בין שלבי ההתפתחות של התינוק, לבין יצירת הקשרים הפיזיולוגים והמוח. שיטת ורדי היא שיטת טיפול ייחודית, הפועלת מתוך האמונה ברצף התפתחותי נכון ומתוך ידיעה כי לכל ילד קצב התפתחותי משלו.


הקשרים בין הגוף ובין המוח נבנים החל מתקופת השהייה ברחם ותלויים זה בזה. ככל שתנועתנו מורכבת יותר ומאורגנת יותר כך התפקוד היום יומי שלנו טוב יותר. איכות קשרים אלו היא בעלת קשר ישיר לרצף ולאיכות של כל שלב התפתחותי – החל מהינקות – והיא באה לידי ביטוי במגוון מערכות שונות המרכיבות את מכלול איכות החיים שלנו. באמצעות פיתוח היכולת המוטורית של הגוף, נפתח גם את המוח ונוכל להתגבר על בעיות שונות.


שיטת ורדי מתייחסת לכל המערכות תוך שימת דגש לבולטות שבהן: מודעות הגוף, התפיסה המרחבית ומערכת ההצלבה.
מודעות גוף תקינה: מתבטאת בהכרת איברי הגוף, בתחושותיו של התינוק המניע את איבריו השונים וביכולתו להניע אותם ביחס למרחב – על כך אחראית מערכת העצבים המעבירה את המידע למערכות העור העצמות והשרירים.


מודעות הגוף היא הבסיס לוויסות התנועה, ליצירת טווח תנועה למהירות ולתכנון – פעולות שהן הבסיס לשליטה במערכות הגוף השונות – לדוגמא: מודעות ידיים תקינה תעזור לתינוק בהחזקת חפצים ומשחקים, אחיזת צבת, לשחרר יד ש"נתקעה" תחת הבטן בזמן התהפכות, תיאום בין שתי הידיים בסיבוב ציר, זחילה ועוד.


מערכת ההצלבה: מערכת ההצלבה מתפתחת כבר בגיל 6 חודשים כשילד יוצר רוטציה. רוטציה היא כל פעולה בה התינוק עובר את קו אמצע של גופו ופעולה של יד ורגל נגדיות, שכן המוח יוצר הצלבה וכך מתפתחות מיומנויות החשובות לעתיד: כתיבה, טיפוס, ריצה, משחקי כדור, הרכבת מילים ומשפטים ועוד.


אצל תינוקות מערכת זו מתפתחת ומשתכללת בכמה רמות ושלבים – בזחילה על 6 בה התינוק זוחל בתאום יד ורגל נגדיות, כאשר הוא רוצה להושיט יד ימין לעבר צעצוע שנמצא בצד שמאל, או למשל כשמסובב רק את פלג גופו העליון לאחור בישיבה - כך הוא מפתח את מערכת ההצלבה.


תפיסה מרחבית: תכנון פעולה ביחס למרחב - התמצאות התינוק בסביבה וארגון הגוף. מערכת התפיסה המרחבית מתייחסת למושגים של למעלה, למטה, קדימה, אחורה, ימינה ושמאלה. מערכת התפיסה המרחבית קשורה בעתיד לפעולות של נהיגה, ארגון הגוף לעומת גוף מסורבל (קלמזיות), התארגנות במרחב, שליפת אינפורמציה, מתמטיקה ועוד.
אצל התינוק מערכת זו מתפתחת כשמפעיל את גופו ביחס למרחב – למשל כאשר מושיט יד לצעצוע- האם הוא מושיט יד כשהוא רחוק מדי מהצעצוע או במרחק הנכון? בזחילה למשל, עליו לזחול בזהירות כדי שראשו לא ייחבט בשולחן. בעבודה עם תינוקות נתמקד באותן מערכות קואורדינציה שצוינו לעיל, שכן הן מתחילות להתפתח בראשית החיים.


כיצד מסייעת שיטת ורדי בהתפתחות תינוקות?

הכרת שלבי ההתפתחות תסייע להורים להעניק גירויים מתאימים בכל שלב ושלב על מנת לעזור לתינוק לממש את הפוטנציאל הטמון בו- מידע זה על שלבי ההתפתחות ניתן הן בליווי פרטי והן בקבוצות הליווי ההתפתחותי של מדריכות השיטה. התפתחות מוטורית תקינה מאפשרת בסיס התפתחותי תקין לתינוק.


דרך שיטת ורדי ניתן לקבל כלים וטיפים רבים כדי לעזור לתינוק לזקוף את ראשו, לשכב על הבטן, להתהפך, לזחול ובכלל לעבור את שלבי ההתפתחות בצורה תקינה בלי שייווצר תסכול (למשל כשתינוק לא מצליח להגיע לצעצועים) ועיכוב גדול יותר –שכן מערכות תקינות יביאו לתפקודי גוף תקינים. חשוב לדעת כי פערים של מספר שבועות בשלבי ההתפתחות בין תינוק אחד לאחר הם טבעיים לחלוטין.


איך זה בעצם עובד?
שיטת ורדי מיושמת בשני מישורים עיקריים– סדנאות ליווי התפתחותי וטיפולים פרטניים. הסדנאות מורכבות מקבוצות של הורים וילדים ומיועדות לכלל התינוקות באשר הם. הסדנה מעניקה זמן איכות נעים ושליו עם התינוק, תוך ליווי והדרכה בנוגע לשלבי ההתפתחות שלו, בהתאם לגילו והשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא.


את שיטת ורדי משלבים בהנאה כחלק משגרת היום יום של התינוק למשל משחק על המזרן עם מרקמים שונים לגירוי המערכת התחושתית של הגוף, בעזרת גירוי אברי גופו של התינוק ע"י סוגי מגעים שונים בזמן ההלבשה או בזמן המקלחת, הגשת צעצועים מכיוונים וגבהים שונים, עידוד התהפכות לשני הצדדים, סיבוב ציר לימין ולשמאל, שכלול הזחילה עליה וירידה משטחים רכים וקשיחים. כך בשילוב הנאה וגירויים נכונים ניתן לעזור לתינוק ולתמוך בו בשלבי ההתפתחות מתוך הכרות עם גופו והביטחון בו.


בסדנאות ובטיפול הפרטני תוכלו לקבל את הכלים והתרגילים הרלוונטיים שיעזרו לכם ליישם את השיטה ולשלב אותה בחיי התינוק.


איך מתנהל טיפול בשיטת ורדי?
מעקב שוטף אחר התפתחותו המוטורית של התינוק והתייחסות מוקדמת לעיכוב התפתחותי כלשהו יכולים למנוע היווצרות של בעיה התפתחותית מורכבת יותר בהמשך. אורח החיים המודרני הכיר לנו אביזרים שלא היו בשימוש בעבר. כתוצאה מכך נוצרים לעיתים מצבים בהם התינוק פחות פעיל. למשל כתוצאה מישיבה ממושכת מול הטלוויזיה לעומת שכיבה ומשחק על המזרן. לפעמים העיכוב נוצר בעקבות גנטיקה, תנוחת העובר ברחם, תהליך הלידה, אי השכבה על הבטן, שימוש יתר בסלקל, הושבה לפני הזמן ועוד...


הטיפול נעשה דרך מגע ועיסויים ודרך תרגילים שמלמדים את התינוק להניע את גופו בצורה טובה יותר, באמצעות מגע, תנועה, גירוי החושים ותרגילי מוטוריקה אפשר לתקן את הלקויות בכל גיל, תינוקות הם תלמידים טובים ולומדים מהר, הם כמו ספוג הקולט הכול. על כן, חשוב להגיע עם תינוק לטיפול בגיל צעיר.


הטיפול נעשה אחת לשבוע בקליניקה פרטית או בבית התינוק, טיפול פרטני בשיטת ורדי מתחיל באבחון שנעשה על פי פרוטוקול מובנה המתאים לגיל התינוק וסוג העיכוב עליו מדווח ההורה. במהלך האבחון מאתר המטפל את הבעיות ומבצע עם התינוק תרגילים ומגע שיגרו את האזורים החלשים במוח.


תוצאות האבחון, בשילוב עם תוצאות בדיקות רפואיות רלוונטיות (במידת הצורך) ישמשו לבניית מערך טיפולי. הטיפול נעשה בעזרת מגע רב, גירויים, מרקמים המותאמים לתינוק בעקבות תוצאות האבחון. המטפל ידאג לכך שבזמן הטיפול יהיה התינוק רגוע וקשוב, מתוך האמונה שכאשר התינוק בוכה או חסר מנוחה מוחו לא יקלוט את הגירוי – כי הוא עסוק בבכי וגופו מכווץ הטיפול יתבצע תמיד ברוגע, בהנאה ובמקצועיות.


לרוב יכללו הטיפולים החזקה של התינוק בתנוחות מובנות שיגרמו לו לאזן את עצמו ולחזק את גופו ושריריו, עידוד לתנועה, מגע משתנה בגוף התינוק ומגע של התינוק במשטחים ובמרקמים שונים ומגוונים.


הטיפול נעשה בנוכחות ההורים. כאשר יש צורך נוסף בתרגול בבית, יקבלו ההורים תרגילים וטיפים שישמשו אותם על מנת לקדם את תינוקם בדרך הטובה ביותר.


מהם היתרונות של שיטת ורדי?
יתרונות השיטה הן במהירות ובפשטות שבהן ניתן לפתור בעיות וקשיים התפתחותיים אצל ילדים . דרושים מפגשים בודדים כדי לסייע לתינוק להשלים את הפער בהתאם לגילו: זקיפת הראש, אחיזת חפצים, התהפכות זחילה, התיישבות או עמידה.


מטפלי השיטה מתמחים באיתור המערכת בה הילד זקוק לשיפור – חיזוק אותה מערכת ע"י תרגילים פשוטים ומתן תוצאות מהירות. ניתן לראות מקרים רבים בהם תינוק שלא זחל התחיל לזחול ברחבי הבית לאחר מפגשים ספורים בלבד, או תינוק שטרם התהפך מתחיל להתגלגל לכל מקום אליו יחפוץ. הטיפול בשיטה נעשה בשיתוף ההורים, הטיפול עצמו נעשה כשגופו של התינוק רגוע ושליו – ולא במצב של בכי.


למי זה מתאים?
שיטת ורדי הינה שיטה מתאימה לכל תינוק החל מתקופת הינקות. כבר בצאתו לאוויר העולם, התינוק לומד למשל, להכיר מחדש את גבולות גופו, שברחם היו כל כך ברורים ומחוצה לו הם הרבה פחות מוחשיים ומובנים לו.


שיטת ורדי מאבחנת בעיות התפתחותיות אצל תינוקות ומטפלת במגוון רחב של לקויות: עיכוב התפתחותי, אי זקיפת הראש, קושי בהחזקת הגוף וזקיפת הגב, חוסר תפקוד מוטורי של צד אחד, טורטוקוליס, גמישות יתר, טונוס שרירים מוגבר, עיכוב ביכולת להתהפך לזחול ללכת ועוד.

כיצד אוכל לזהות שהתינוק שלי זקוק לטיפול בשיטת ורדי?

יש מספר "נורות אדומות" שניתנות לזיהוי על ידי ההורה:
בגיל 3 חודשים:
• תינוק מתקשה להרים את הראש או לזקוף אותו.
• התינוק מסרב או בוכה בכל פעם שמשכיבים אותו על הבטן.
• התינוק אינו עוקב אחרי חפצים.
בגיל 6 חודשים:
• התינוק מתקשה לאחוז חפצים וצעצועים.
• מתקשה להעבירם מיד ליד ולהובילם לתוך פיו.
• התינוק אינו יוצר קשר עין.
• התינוק בוכה הרבה.
• התינוק שאינו מצליח לזקוף את פלג גופו העליון.
• התינוק עוד לא התחיל להתהפך לפחות לצד אחד.
בגיל 10 חודשים:
• תינוק שאינו זוחל.
• תינוק שאינו מתרומם לעמידת שש.
• תינוק שאינו מתיישב.
בגיל שנה- שנה וחודשיים:
• תינוק שאינו יודע לעבור בעצמו ממצב עמידה לישיבה, שכיבה או עמידת שש.
• תינוק שאינו זוחל זחילת שש.
• תינוק שאינו נעמד.
• תינוק שאינו הולך סביב חפצים.

יש עיכובים התפתחותיים הנגרמים כתוצאה מבעיה רפואית, כגון היפוטוניה, גמישות יתר או תינוק שנולד פג. במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם מטפלת מהשיטה, במקביל לייעוץ רפואי מתאים.
כיצד ניתן לאתר מטפלים מהאזור שלי?

 

שיטת ורדי מאמינה כי מימוש יכולותיו של התינוק והילד הינו רב מימדי ויכול לבוא לידי ביטוי במימד הרגשי, הפיזי-גופני והקוגניטיבי וכי ניתן לאבחן ולתקן ליקויים וקשיים אלו בכל שלב באמצעות פעילות מטורית- גופנית ולסייע לתינוק או לכל אדם להגיע למיצוי היכולות האישיות הטמונות בו.


יש האומרים כי בסופו של דבר, כל תינוק יזחל, ישב, יעמוד וילך בכוחות עצמו. נכון, אבל לדרך שבה יבצע התינוק את התהליכים הללו, יש השפעה מרובה. אילו כוחות ישאב ממנו התהליך? מהי האיכות החיים שנחווית בדרך? ואיך זה משליך על תפקודו העתידי?


כמו בכל מסגרת תמיד יימצאו אלו שקל להם יותר ואלו שיותר קשה להם.


המטרה, בסופו של דבר, היא לגרום לכך שהדרך של כולם תהיה קלה יותר על מנת לממש את הפוטנציאל הטמון בהם ולחוות את החיים בהנאה, בקלות ובפשטות.


המטפלים בשיטת ורדי פרוסים בכל רחבי הארץ, כאשר הטיפול נעשה בקליניקות הפרטיות של המטפלים ובמרכזים שונים ברחבי הארץ שמם ופרטיהם של המטפלים מצויים באתר של מרכז ורדי.

 

הכותבת יסמין שורקי - מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי, מלווה התפתחותית לתינוקות, מאמנת ילדים נוער. שאלות אפשר להפנות לפורום התפתחות התינוק בפורטל.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
2. נירית פלד 27/02/2012, 15:03:47
ממליצה בחום! שיטה מדהימה, מהירה ופשוטה לתרגול ע"י ההורים. בילד השני כבר עבדתי לפי עקרונות השיטה ונדהמתי מקצב ההתפתחות המוטורית של בני.
+ השב
 
2.1. יסמין שורקי 28/02/2012, 18:51:00

איזה כיף לשמוע :)

1. איריס כהן רכטר 27/02/2012, 14:50:15
מה ההבדל בין שיטה זו לשיטת צעד ראשון?
+ השב
 
1.2. רעות ברקו-ניניו 04/03/2012, 15:35:46
היי איריס,
קיימים מספר הבדלים בין השיטות.
העיקרי בהן: שיטת ורדי מטפלת בקשת גילאים רחבה, מהינקות ועד גיל הזהב.
והורי תינוק שמגיעים לטיפול בשיטת ורדי, יקבלו רצף טיפים ותרגילים שיסייעו להם גם בעתיד.
שתי השיטות מתייחסות לחשיבות הרבה של רצף ההתפתחות בשנת החיים הראשונה.
בכל שאלה הכנסי לפורום התפתחות התינוק.
בברכה,
רעות ברקו ניניו
1.1. רעות ברקו-ניניו 01/03/2012, 10:41:39
איריס יקרה,
ישנם מספר הבדלים בהתייחסות השיטות לאלמנטים התפתחותיים. המרכזי בינהם הוא נושא הזחילה.
אך שתי השיטות מתייחסות לחשיבות הרבה של המגע, הגירוי הסנסו-מוטורי והמעבר בין שלב התפתחותי אחד למשנהו- ללא "דילוגים".
בנוסף, שיטת ורדי פועלת ומטפלת בקשת רחבה של גילאים מהינקות ועד לגיל הזהב.
את מוזמנת להתייעץ איתנו בפורות התפתחות התינוק.
יום נעים,
רעות ברקו ניניו
מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי
מנהלת פורום התפתחות התינוק ופורום הפרעות קשב וריכוז