עוגיות חמאה שוודיות - מתכון מהיר וקל להכנה

את עוגיות החמאה האלה מומלץ להכין יחד עם הילדים
|
הדפס
|
שמור

בפעם הראשונה שאפיתי הייתי בת 4. ילדה בלונדינית, שוודית, עם שמלה ורודה וקוקיות, שהולכת בגאווה לגן, עם צנצנת ריבת פטל וקופסת פח לעוגיות. יום קודם, הגננת הודיעה להורים שיש לשלוח עם הילדים צנצנת עם הריבה האהובה עליהם וכן קופסת פח בה נשים את העוגיות שלנו לאחר האפייה. הזיכרון טרי, כאילו שזה קרה אתמול. אמא מחזיקה לי את היד, ואנחנו חוצות את הכביש, לבניין ממול, שם היה הגן של הגננת מרגרטה. נכנסים לגן, אמא חוזרת הביתה. כל הילדים מתאספים במטבח של הגן עם עיניים נוצצות ומחכים שמרגרטה תסביר לנו מה עומדים לעשות.

עוגיות חמאה שוודיות

החברה הכי טובה שלי, מריה, יושבת לידי, ומחזיקה בצנצנת הריבה שלה. הוא לוחשת לי שהיא הביאה ריבת מלכות. אני בטוחה שלרגע נפלו פניי. ריבת מלכות, ואני הבאתי רק ריבת פטל. אבל מהר מאוד, שכחתי מהריבה של מריה (אבל לא לגמרי, כי עובדה שזה זכור לי עד היום) כשהגננת מרגרטה חילקה אותנו לקבוצות, ונתנה לכל אחד את המצרכים הנחוצים כדי להכין עוגיות חמאה. איזה כיף. כל הילדים מדברים ומתלהבים והגננת מסבירה מה לעשות. הכנו את הבצק, כאילו שנולדנו להיות שפים. טעמתי מהבצק והוא היה מתוק וטעים. 

 

מרגרטה עברה בין כולנו ועזרה לנו ללוש היטב את הבצק עם ידיה החמות, על מנת שהוא יהפוך לבצק אחיד וקל לעבודה. היא נותנת לי את הבצק שלי, שעכשיו חמים ונעים וחלק. היא מבקשת שנכין ממנו רול ארוך ומראה לנו באיזה עובי. אנחנו מגלגלים בשיא המרץ. מסתכלים לצדדים לראות מה האחרים עושים, וממשיכים עד שיש לנו נחש בצק שמן. היא נותנת לנו סכינים חד-פעמיים ומסבירה לנו איך לחתוך פרוסות מהבצק. היא גם מחלקת לנו דף עם המתכון, שכולל תמונות. עוזרת לנו קצת, ומביאה את המגשים הגדולים. היא ביקשה שנניח את העוגיות שלנו לפי הסדר של הישיבה ואז מתחיל החלק הכי כייפי - הכנת השקע לריבה, עם האגודל שלנו, באמצע העוגיה, ואז עם שתי כפיות, הופס, מכניסים קצת ריבה. אוופס, הריבה לא בדיוק מסודרת הכי יפה בתוך כל עוגיה, אבל יש כמה עוגיות שנראות מושלמות.

 

מרגרטה מעודדת אותנו ואנחנו מסיימים להכין את העוגיות, והיא שולחת אותנו לשטוף ידיים ולשחק בפינת הבובות. אנחנו משחקים עד שאנחנו מריחים את הריח המדהים של עוגיות החמאה שלנו. מרגרטה כבר הכניסה את העוגיות של כל אחד מאיתנו בקופסת העוגיות כדי שניקח את העוגיות הביתה. אנחנו דגים עוגיה מהקופסא וזה ממש טעים למרות שהריבה קצת נזלה מהאמצע. בסוף היום כשאמא באה לאסוף אותי, אני מראה לה בגאווה את העוגיות הראשונות שאפיתי בחיי. אני זוכרת שהעוגיות נעלמו להן כבר באותו ערב, באופן לא מפתיע. המשכנו להכין את העוגיות האלה גם בבית ובהמשך למדתי לאפות עוד מלא סוגים של עוגות, עוגיות ולחמים. עד היום אני שומרת את חוברת המתכונים למזכרת. 

 

המתכון - להכנת 20 עוגיות חמאה (אם תרצו יותר, פשוט תכפילו או תשלשו את הכמויות)

 

המצרכים:

  • 200 גרם חמאה
  • חצי כוס סוכר
  • 2.5 כוסות קמח לבן
  • למילוי: חצי כוס ריבת מלכות, ריבת פטל או ריבת תות (ניתן לקנות ריבת מלכות באיקאה)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-175 מעלות.
  2. מערבבים את כל המצרכים עם האצבעות.
  3. לשים את הבצק היטב עד שהחמאה נמסה לגמרי והבצק נהיה חלק ונעים למגע.
  4. מגלגלים את הבצק לרול ארוך בעובי כ-3 ס"מ.
  5. חותכים את הרול לפרוסות של כסנטימטר כל אחד.
  6. מניחים נייר אפייה על תבנית.
  7. מגלגלים כל פרוסה, משטחים אותה ומניחים על התבנית. 
  8. עם האצבע או עם האגודל עושים שקע באמצע העוגייה.
  9. בעזרת שתי כפיות, מניחים מעט ריבה בשקע של כל עוגייה.
  10. אופים בתנור כ-14 דקות עד שהעוגיות מזהיבות קלות.
  11. מקררים את העוגיות על רשת.
  12. אם נשאר משהו (ואני בספק שיישאר) שומרים בקופסה אטומה.

 

בתיאבון!

 

שימו לב: הריבה מאוד חמה כשעוגיות יוצאות מהתנור. לפני שהילדים טועמים את העוגיות, חשוב שיתקררו מעט, כדי שלא ישרפו את הלשון או את החך. 

 

מקור: יועצי אפייה ביתית: ביסה גרנרט ומריאן לילר. (פורסם באישור)

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
4. גילי שחם 25/11/2015, 05:39:39

סיפור מלבב. איזו השפעה יש לו לאורך השנים. מחדד את ההבנה איזו משמעות יש לגננות ומורים בעשייה אמיתית עם ילדים. קצת פילוסופי, אך נכון.

+ השב
 
3. אליענה 20/03/2012, 15:06:36

אפשר להחליף את הריבה בסוגים אחרים או רק מה שכתוב במתכון?

+ השב
 
2. רותם עמבר 20/03/2012, 15:06:03

נראה ממש טעים ונהניתי מאוד מהסיפור. ננסה את המתכון ביום שישי הקרוב ונדווח!

+ השב
 
1. אני 19/03/2012, 21:09:53

נראה מדהים! אנסה בקרוב.

+ השב