עוגות שמרים עם זעפרן - ללא גלוטן

עוגות השמרים - Lussekatter האלה פשוט נמסים בפה
|
הדפס
|
שמור

במהלך חודש דצמבר נוהגים השוודים לאפות Lussekatter - עוגות זעפרן עם צימוקים וגם עוגיות ג'ינג'ר שבשוודית נקראות Pepparkakor - "עוגיות פלפל". את המתכון המקורי שלי של עוגות זעפרן (עם גלוטן) רובכם כבר מכירים וניתן למצוא אותו כאן. לא פעם פנו אלינו למערכת או ישירות אליי בפייסבוק וביקשו גרסה ללא גלוטן. אני מודה, עד עכשיו לא התקרבתי בכלל לבצקים ללא גלוטן למרות שאני מאוד אוהבת לאפות. חשבתי שזה יהיה אתגר למרות שאני מכינה עוגות בחושות, פנקייקים, גרנולה ביתית ועוד הרבה דברים טעימים ללא גלוטן, באהבה ובשמחה גדולה. 

צילום: נעמי גטניו

למרות הכל, החלטתי להיענות לאתגר ולנסות להכין Lussekatter ללא גלוטן אז הינה מה שעשיתי הבוקר אחרי שהילדים הלכו לבית הספר ולפני שאני הלכתי לעבודה.

מילת עידוד לפני שתתחילו להכין את המצרכים ותתחילו לעבוד - אל תתייאשו אפילו אם הבצק ממש לא מתנהג יפה ונעשה כולו דביק ומעצבן. הבצק נשאר יחסית דביק גם כשמגיע הזמן להתפיח אותו בפעם הראשונה אחרי הלישה מקורית של הבצק. אני נתתי למעבד מזון שלי לעשות את עבודת הלישה, אך כיוון שקמח "כרגיל" יש לו נטייה לברוח לצדדים ו"לטפס" על הקערה, עצרתי מדי פעם הלישה כדי לשחרר את הקמח ולערבב ידנית בעזרת כף. 

זהו, מוכנים נפשית לאתגר? ;-) יוצאים לדרך.

המצרכים ל-20 עוגות:

75 גרם חמאה

כוס חלב (200 מ"ל)

50 גרם שמרים

חצי כוס גבינה לבנה 5% (100 מ"ל) 

חצי כוס סוכר לבן (100 מ"ל)

1 ביצה

בין גרם לחצי גרם זעפן טחון

מעט מלח

500 גרם קמח "כרגיל" - קמח רב תחליטי ללא גלוטן

לקישוט: צימוקים

למריחה לפני האפייה: חלמון ביצה

 

אופן ההכנה:

 

  1. להמיס את החמאה, להוסיף את החלב ולחמם ל-37 מעלות.
  2. לפורר את השמרים לתוך התערובת ולערבב עד שהשמרים נמסים.
  3. להפעיל את מעבד המזון עם וו הלישה. להכניס את התערובת ולהוסיף את הגבינה, הסוכר, המלח, הזעפן והביצה.
  4. להוסיף את הקמח, מעט בכל פעם. לשמור כ-3/4 כוס קמח לשלב שלאחר ההתפחה הראשונה.
  5. כשהבצק עדיין קצת דביק, לכסות לחצי שעה של התפחה.
  6. להדליק את התנור על 250 מעלות צלזיוס ולהכין תבנית אפייה עם נייר אפייה.
  7. לקמח את משטח עבודה היטב ולעבוד בעדינות עם הבצק. תזכרו שזה לא בצק שמרים רגיל. הוא יותר דביק ויש לעבוד איתו הרבה יותר בעדינות. לי אישית העבודה עם הבצק הזה בהשוואה לבצק שמרים מקמח חיטה, הזכיר לי את ההבדל בין הכנת קישוטים לעוגות ממרציפן בהשוואה לעבודה עם בצק סוכר. הבצק הזה מתפרק בקלות כשעובדים איתו יותר מדי. הוא יותר רוצה ש"יאספו" אותו ולא שיימעכו אותו ממש. אתם תבינו כשתתחילו לעבוד. :-)
  8. כשהבצק כבר פחות דביק ויותר בצקי גלגלו אותו לנחש ארוך וחתכו ל-20 חתיכות בגודל זהה.
  9. גלגלו את חתיכת הבצק בעדינות ופתחו אותה לנחש קטן. גלגלו קצה אחד של הנחש לכיוון האמצע ואז את הקצה השני, בדיוק הפוך, עד שגם הוא מגיע לאמצע. הרימו בעדינות והניחו בתבנית עם נייר האפייה. הוסיפו שני צימוקים - אחד באמצע כל "חצי נחש מסובב". דחפו אותו קלות על תוך האמצע בעזרת אצבע.
  10. הניחו את העוגות במרווח שיאפשר להם לתפוח.
  11. כשכל העוגות מוכנות על המגש, כסו במגבת נקייה והניחו במקום חמים ונעים ואפשרו התפחה נוספת של 30 דקות. 
  12. כעבור 30 דקות, מורחים בעדינות בחלמון ביצה ומכניסים לאמצע התנור שחומם מראש ל-250 מעלות לכ-5 דקות (תלוי בתנור - אל תעזבו את העוגות לרגע! אני התיישבתי מול התנור למרות ששמתי טיימר בנייד ולא הסרתי את המבט לרגע כדי שלא יישרפו לי העוגות.)
  13. להוציא ולהעביר לרשת כדי שיתקררו מעט לפני האכילה. לכסות במגבת.
  14. זהו, אפשר לאכול! זהירות - אם לא תשמרו עליהם היטב, לא תספיקו לטעום לפני שיתנפלו עליהם ויחסלו את כולם. 

 

בתיאבון!

 

טיפ: אם אתם לא אוהבים זעפרן, אפשר להכין את העוגות לפי אותו מתכון בלי להוסיף זעפרן.

תגובות הגולשים