כמה דברים שכדאי לדעת אם תינוקך במצג עכוז

מדריך למספר דרכים להיפוך העובר
|
הדפס
|
שמור

מצג עכוז שכיח מאוד בשליש השני של ההריון וככל שגיל ההריון עולה, שכיחותו יורדת. בתום השליש השני כ- 40% מהעוברים יימצאו במצג זה, בסביבות שבוע 30-32 כ-30% ובמועד (לאחר תום 37 שבועות הריון) רק כ- 3.5% מהעוברים יהיו במצג זה. מצג עכוז (breech presentation) הינו מצב בו העובר שוכב לאורך הרחם ("מנח אורכי"), אך החלק המקדים, הקרוב לצואר הרחם, הינו העכוז ו/או הרגליים.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

אם בשלבי הריון מוקדמים איפשר הרחם מרחב לתנועה חופשית, הרי שעם התקדמות ההריון נותר פחות ופחות מרחב לעובר. היות והראש הינו האיבר הגדול והכבד בגופם, ימצאו עצמם רוב העוברים במצג ראש. מבנה הרחם האגסי, המתאים למצג שבו הראש למטה ושאר האיברים כלפי מעלה, יסייע בשמירה על מצג ראש בשבועות ההריון המאוחרים.

 

עבור 3.5% מהעוברים שנותרו במצג עכוז נשאלת שאלה לגבי אופן היילוד. אנשי המקצוע בתחום המיילדות אינם תמימי דעים לגבי אופן היילוד: ניתוח קיסרי מול לידת עכוז נרתיקית (וגינלית). לידה זו אינה לידה פיזיולוגית והיא מורכבת ומהווה גורם סיכון לאם, אך בעיקר לעובר, שכן בשונה מלידה במצג ראש, בה החלק המקדים הינו האיבר הגדול ביותר ובעל הקוטר הרחב ביותר בגוף העובר והוא המפלס את הדרך לשאר איברי העובר, הרי שכאן החלק המקדים קטן יותר מראש העובר שיעבור אחריו.

 

בעבר נהוג היה ליילד עוברים רבים בלידת עכוז נרתיקית, (ההחלטה התקבלה אז בהתאם לקריטריונים המספקים אומדן לסיכויים להצלחת לידת עכוז נרתיקית ובהתאם להעדפת היולדת). בעקבות מחקר שבוצע במקביל במספר רב של מדינות והסתיים בשנת 2000 התקבלה המלצה גורפת לביצוע ניתוח קיסרי במקרה של מצג עכוז (* למעט במצבים של תאום שני, שם הקריטריונים שונים) מבחינת בריאותו של העובר.

 

השנה (2004) עולות עדויות לכך שמאז הפעלת המלצות המחקר, אין שינוי של ממש בתחלואה ובסיבוכים אצל עוברים במצג עכוז שנולדו בניתוחים קיסריים. סביר להניח שצפויים ויכוחים, מחקרים ואולי אף שינויים בגישה בעתיד.

 

מה עלי לעשות אם העובר שלי במצג עכוז?

התייחסות למצג עכוז ודיון לגבי האפשרויות העומדות בפנייך רלוונטיות החל משבוע 35-36 להריון. עד אז מומלץ להתאזר בסבלנות, לזכור שרוב העוברים יתהפכו באופן עצמוני ממצג זה ואף לנסות שיטות טבעיות (פירוט בהמשך) לסייע לעובר להתהפך.

 

סביר להניח שהרופא המטפל יפנה אותך בסביבות שבוע 36-37 למרפאה הטרום ניתוחית בביה"ח לקביעת תור לניתוח קיסרי יזום (אלקטיבי).

 

אפשרות נוספת שיש לשקול במקביל הינה נסיון היפוך חיצוני של העובר (External cephalic version), על מנת להביאו למצג ראש ולאפשר לידה נרתיקית.

 

את נסיון ההיפוך מבצעים בד"כ לאחר שבוע 37. הפעולה מבוצעת תחת אשפוז, בביה"ח ואת הפעולה מבצע רופא מיומן, תחת אולטרסאונד.

 

לקראת הנסיון ניתנת בד"כ תרופה להפחתת פעילות הרחם. הפעולה אינה נעימה ויש נשים המדווחות על כאב. אחוזי ההצלחה נעים עד 60-70% ותלויים בגורמים כגוןמשקל העובר, כמות מי השפיר ועוד.

 

לפעולה סיכונים בשכיחות נמוכה מאוד – במידת הצורך תועבר האשה לניתוח קיסרי.

 

כיצד תוכלי את לסייע לעוברך להתהפך ?

קיימות מספר שיטות אשר עשויות להגביר את סיכויי העובר להתהפך באופן עצמוני למצג ראש. ניתן להתחיל להשתמש בהן משבוע 34 ויתכן כי עד למועד הצפוי לנסיון ההיפוך החיצוני (אם תבחרי לבצע) או הניתוח היזום תגלי כי העובר שינה תנוחה למצג ראש.

 

תנוחות מסייעות להיפוך

תנוחות אלו נועדו למנוע התבססות העובר באגן במצג עכוז ובכך לספק לו הזדמנות נוספת להתהפך (ולהתבסס מאוחר יותר עם ראשו למטה). את התנוחות מומלץ לבצע מספר פעמים ביום למשך כ-15 דקות בכל פעם. מומלץ לבצען על בטן ריקה ובשעה בה העובר פעיל לקבלת השפעה מקסימלית. 

  • "עמידת נר" מבוצעת כנגד קיר. הקפידי לרפד בעזרת כריות את פלג הגוף התחתון. הדגש בתנוחה זו הוא שעל הירכיים להיות גבוהים מהכתפיים.
  • שיטה נוספת להשגת תנוחה דומה ממליצה על שכיבה על קרש אלכסוני (החלק העליון בגובה 30 ס"מ מן הרצפה). על האשה לשכב על גבה, עם הראש כלפי חלקו הנמוך של הקרש, בעוד ברכיה כפופות וכפות רגליה מונחות שטוחות).
  • תנוחה נוספת היא "ברכיים-חזה", כאשר הישבן מונף באויר, גבוה מעל הראש והחזה הצמודים לרצפה.

 

שימוש במוקסה (moxa)

שיטה מן הרפואה הסינית שנבדקה מחקרית ונמצאה יעילה, היא שימוש במקלות המוקסה. אלו מקלות דמויי סיגר מעלי לענה אשר מבעירים לשם חימום נקודות מסוימות בגוף, בהתאם לצורך. שימוש במקלות מוקסה עשוי לגרום לעובר להיות פעיל ולשפר את סיכוייו להתהפך (מומלץ לשלב עם התנוחות המסייעות). חשוב להתייעץ עם מומחה לרפואה סינית לפני תחילת הטיפול. 

  • יש צורך בשני מקלות מוקסה, לשם שימוש במקביל בשתי זרתות הרגליים.
  • שבי על כסא והניחי את רגלייך על משטח מגביה כגון קופסא או ספרים, כך שהזרתות תשתלשלנה החוצה מהמשטח.
  • הבעירי את המקלות (הם מייצרים חום רב ללא להבה. ריחם עז).
  • קרבי כל מקל מוקסה לזרת הרגל, מצדה החיצוני, קרוב לציפורן. הניחי את המקל על משטח בגובה דומה למשטח עליו מונחת הרגל. יש לקרב את מקל המוקסה קרוב ככל שתוכלי לסבול את החום ולהזהר שהמקל לא יבוא במגע עם העור.
  • בצעי זאת במקביל גם ברגל השניה. יש להשאיר את המקלות בוערים לכ- 20 דקות. ברוב המקרים אחרי מספר דקות מורגשות תנועות ערות של העובר.
  • ההמלצה היא לבצע את הפעולה לפני השינה במשך מספר לילות, או עד שהעובר מתהפך.

 

שיטות נוספות

בספרות מתוארות שיטות נוספות רבות, החל מטיפולים בעזרת דיקור סיני, היפנוזה, הומאופטיה ותמציות פרחים, המבצעות כולן ע"י מטפלים בתחום, וכלה בשיטות הנשמעות איזוטריות למדי, כגון שיטות המשלבות שימוש בקור באיזור העליון של הרחם (לפיהן "העובר בורח מקור", למרות שהעובר מוגן היטב בשכבות רבות המבודדות אותו) כנגד מוזיקה ואור המנחים אותו להתהפך לכיוון הנכון...

 

חשוב לזכור, כי כך או אחרת, רוב העוברים ימצאו דרכם למצג ראש, אך סיוע מצידך עשוי לשפר את הסיכויים.

 

בהצלחה!

 

יש לך שאלות בנושא זה או בנושאים אחרים שקשורים להריון ולידה? היכנסי עכשיו לפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים והתייעצי עם צוות המומחים הרב-מקצועי שלנו ועם עשרות אלפי נשים בהריון ואחרי לידה.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. מעדיפה ללא שם 20/01/2014, 22:06:07

על פי המסורת היהודית ידוע שבמקרה והעובר אינו מתהפך טוב ורצוי לבדוק אם יש ספרים הפוכים בספריית הבית ולכן עם ההריון זה הזמן לארגן את הספרים על מדפי הספריה כראוי. בהצלחה

+ השב