X
המאמר נשמר בהצלחה
המאמר כבר שמור במועדפים
כך תבחרו כיסא אוכל לתינוק
הנחיות של מכון התקנים, "בטרם" והורים בעלי ניסיון
היום יש מגוון רחב של כסאות אוכל בחנויות. יש כסאות עם פונקציות רבות כמו גלגלים, מגש שניתן להוריד עם יד אחת, מושב מתכוונן, מושב נשען ועוד.
כדי שילד יוכל לשבת ליד שולחן יש לספק לו מושב גבוה ונוח, שיביא אותו אל גובה פני השולחן בנוחות, ויאפשר לו להיות חלק מהמשפחה. הוא זקוק לבסיס יציב מתחת לכפות הרגליים שיוכל גם לעמוד עליו, ושרגליו לא יתנפנפו באוויר וכמובן, תמיכה טובה לגב, שאפשר לכוונן ולהתאים אותה לקצב הגדילה שלו.
לפני שאתם מחליטים איזה כסא אוכל לקנות לתינוקכם, כדאי לשקול את הנושאים הבאים:
מתי מומלץ לקנות כסא אוכל? בדרך כלל תינוקות לא צריכים כסא אוכל לפני שהם מתחילים לאכול מוצקים, בגיל שישה חודשים (לפי המלצת משרד הבריאות). יש הורים הרוכשים את הכסא עוד לפני שהתינוק מתחיל לאכול מוצקים, כדי שיוכל להצטרף לארוחות המשפחתיות וליהנות מהחוויה, אך חשוב לזכור, שאין להושיב תינוק שעדיין אינו מתיישב בכוחות עצמו.
האם כסא האוכל בטיחותי? מספר הפונקציות שיש לכסא פחות חשוב. זה יותר עניין של העדפה אישית של ההורה. מה שהכי חשוב הוא לבחור כסא בטיחותי העומד בסטנדרטים של מכון התקנים הישראלי או מכון התקנים באירופה או בארצות הברית.
תוודאו שהכסא יציב בסיס רחב ונקודת כבידה נמוכה הם מושגי בטיחות מאוד חשובים בעת קניית הכסא. כשאתם באים לבחון את הכסא, תחשבו שהתינוק יושבת במושב התינוק שהוצב ליד שולחן האוכל המשפחתי והוא דוחף את השולחן ברגליו. האם הכסא עלול להתהפך לאחור?
תבדקו את הגלגלים ואת מנגנוני הנעילה לפעמים נדמה לנו שנוח מאוד שיש גלגלים לכסא, כדי להקל על העברתו למקום או לנקות מתחתיו. אבל כסא אוכל עם גלגלים חייב לבוא עם מנגנון נעילה מאוד חזק, כדי להימנע מתנועות וכדי שלא תצטרכו לרדוף אחרי הכסא בזמן הארוחה. אם אתם חושבים על כסא מתקפל, חשוב לוודא שהתינוק לא יוכל להפעיל את מנגנון הקיפול בטעות, ושהמנגנון קל לתפעול וגם ננעל היטב.
גובה מתכוונן אם אתם מתכננים להשתמש בכסא אוכל לאורך זמן, כדאי להשקיע בכסא עם גובה מושב מתכוונן. בכסא כזה ניתן לכוון את הגובה שיתאים לגיל של תחילת המוצקים ולאחר מכן ניתן להוסיף לו את המגש כדי שהתינוק יוכל לאכול לבד בהמשך.
תינוק בכסא רק עם חגורת בטיחות בדקו שחגורת הבטיחות של הכסא חזקה, עמידה וניתנת לרחצה. מומלץ לקנות כסא עם חגורת בטיחות בת 5 נקודות. אם יש לכסא חלק שמונע מהתינוק להחליק מתוך הכסא (חתיכת פלסטיק או עץ שבין רגלי התינוק), אפשר גם להתפשר על חגורת בטיחות שאינה בת 5 נקודות.אל תתפתו לקנות כסא שמחזיק את התינוק רק מסביב למותן. תינוק שכבר יודע לזחול או לעמוד, יצליח לצאת מהכסא בקלי קלות להיעמד וליפול ממנו לרצפה הקשה.
כריות ועיטורים בחרו בכסא אוכל שקל לנקותו. ודאו שגם הכריות והמושבים קלים לרחצה ושאינם בעלי פינות או דפנות קשים וחדים העלולים לחתוך את התינוק. הכרית צריכה להיות קלה להסרה ולכיבוס במכונת כביסה.
מגש קל לניקוי גם המגש בכסא אוכל חשוב מאוד. האם הוא קל לתפעול? האם ניתן להסירו או למשוך אותו החוצה ביד אחת? האם התינוק יצליח לנתק את המגש בעצמו? האם יש חורים או מקומות חדים העלולים לפצוע את תינוקך? חפשו מגש קל לניקוי, קל להפעיל/להסיר/להתקין, עם מסגרת גבוהה מסביב, שתמנע מהאוכל ומהצלחות ליפול על הרצפה. יש אפילו מגשים העמידים לטמפרטורה במדיח כלים.
אמצעי בטיחות יש אביזרי בטיחות נוספים המומלצים למושב הבטיחות, כמו, לדוגמא, עוגן לשולחן – מסמר עם וו שנצמד לשולחן, ורצועה עם וו ביטחון שנתפסת עליו. מנגנון זה ימנע מתינוקך להיפצע כשהוא דוחף את השולחן ברגליו.
מכון התקנים ממליץ בעת רכישת המוצר להתייחס למספר נקודות:
- בדקו שיש מדבקת סימון ע"ג הכסא הכוללת את פרטי היצרן והמשווק וכן אזהרות לגבי השימוש בכסא.
- ודאו שאין לכסא גלגלים.
- בדקו בדיקת מישוש בעזרת הידיים בכל חלקי הכסא, כדי לודא שאין בו בליטות, חורים, חריצים אביזרים לחיבור מהיר שעלולה להיתפס בהם אצבע של תינוק או חלק אחר מגופו כאשר הכסא נמצא בשימוש.
- בדקו שאין בכסא פינות חדות, שפות חדות או מחוספסות, החשופות למגע.
- אם הכסא ניתן להגבהה להנמכה ולקיפול - בדקו שהמנגנונים, המאפשרים פעולות אלו, לא יהוו סיכון לילד היושב בכסא בעת השימוש.
- בדקו שיש רצועת מפשעה (חוצץ) ברוחב של 2 ס"מ לפחות המחוברת למושב.
- הפעילו כוח סביר על משענת היד וראו אם הכסא נוטה להתהפך, חזרו על פעולה זו גם על משענת הגב.
- הפעילו כוח ביד על המגש ובדקו שהמגש לא מתנתק, שהכסא יציב ולא נוטה להתקפל.
- חזרו על בדיקה זו גם על משענת הרגליים.
- אם הכסא בעל מנגנון כיוונון משענת גב – הפעילו כוח סביר על משענת הגב וראו שמצב המשענת נשאר ללא שינוי.
- יש לו מדבקות או חומר נגד החלקה של הרגליות והוא עומד יציב ואינו מתהפך, גם אם התינוק ידחף ברגליו את שולחן האוכל המשפחתי הניצב לפניו.
- ודאו שיש לו חגורת בטיחות שקל לחגור ולשחרר אותה.
- ודאו שהמגש נסגר היטב, בלי לצבוט את התינוק.
המלצות לבחירה משה לוי, הבעלים של חברת פופיק, יבואנית מוצרי פג פרגו ממליץ:
- חשוב לאפשר לילדים להתנסות באכילה עצמאית: להניח על המגש מזון שיוכל להרים ולהחזיק בעצמו, לאפשר לו לגעת בידיים באוכל, לתת לו להחזיק בכפית בעצמו ולנסות לאכול מעדן חלב בלי עזרה. גם אם האכילה העצמאית גורמת ללכלוך ולאי-נוחות להורה, היא מאד חשובה עבור הילד ולפיתוח הרגלי האכילה שלו לטווח הרחוק.
- מומלץ שתהיה אפשרות לכוונון הכסא בגובה שיתאים לגובה השולחן, כדי לאפשר קשר עין עם הילד והאכלה נוחה.
- מומלץ שתהיה אפשרות של כוונון משענת הגב.
- מומלץ שהבד של כסא האוכל יהיה מחומר פלסטי, קל לניקוי שאינו סופג נוזלים.
- הקפידו שהמעצור המונע החלקה של הילד מהכסא יהיה ממוקם בין רגלי הילד ומקובע לכסא ולא מחובר למגש.
- מומלץ שתהיה אפשרות להסיר את המגש לחלוטין כדי לאפשר לילד מאוחר יותר לאכול ליד שולחן האוכל המשפחתי.
- בידקו את איכות גימור הפלסטיק בכדי להימנע מתפיסת אצבעות ופציעה מקצוות חדים או לא מוגמרים.
- התייחסו לאיכות הריפוד: לפעמים לוקח הרבה זמן להאכיל ילד וחשוב מאד שיהיה לו נוח בזמן הזה.
- בחרו ריפוד עם צבעים נעימים ומעניינים לילד כדי שיאהב את הכסא ובכך יהיה יותר קל להושיבו עליו.
- בכל מקרה, אין להשאיר ילד בכיסא ללא השגחה, גם אם הוא חגור בחגורת הבטיחות.
- אין להשתמש בכיסא לפני שהילד יושב בעצמו.
- אין להושיב על הכיסא יותר מילד אחד.
- אין להעמיד את הכיסא ליד חלון, מקור חום, אש ומכשירי חשמל.
- אין להשתמש בכיסא שאחד מחלקיו שבור/פגום.
ולסיכום – הטיפ החשוב ביותר לעולם אל תשאירו תינוק לבד במושב אוכל, אפילו לא לרגע. הכינו את כל מה שאתם צריכים לפני שאתם מושיבים את התינוק בכסא, תביאו גם את הטלפון הנייד או את הסלולרי לידכם וגם מגבונים, ונייר מגבת. אם אתם בכל זאת צריכים להביא משהו, קחו את התינוק אתכם כדי למנוע תאונות נפילה.
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
7. תמר 19/07/2020, 15:29:03
היי ,תודה רבה על ההסבר!!! אני צריכה לקנות עכשיו לבת שלי כיסא התקציב שלי הוא באזור 250-290₪ ואני מתלבטת על איזה חברה ללכת. ראיתי שיש טוויגי דגם סילבר את מכירה את הכיסא הזה או שיש לך משהו אחר להמליץ לי? אני מעדיפה יותר את המתקפלים עם ריפוד שאפשר לנקות בקלות. אשמח לתגובה תודה רבה!
6. רותם 28/08/2017, 07:14:18
איזה כיסא מומלץ? לא מעל 500 שח. שיהיה בטיחותי ויעמוד בסטנדרטים של הכתבה.
5. לימור 03/11/2015, 09:07:45
שלום, אשמח לשמוע את חוות דעתך על הכיסא אוכל הפשוט של איקאה (מפלסטיק-עלות 95 ש"ח). האם הוא בטיחותי? האם יש סכנה שהילד ישתולל ויפיל את הכיסא אחורה? תודה! לימור
5.1. נעמי גטניו 06/11/2015, 16:23:16
ממליצה להתייעץ עם ארגון בטרם בעמוד שלהם בפייסבוק.
4. אלינור 08/01/2015, 10:23:19
איזה דגם של כיסא זה הורוד בתמונה של הכתבה ?
3. רחל 08/09/2014, 14:43:46
תודה על כל ההמלצות והטיפים. בתור סבתא, איזה כיסא מומלץ להחזיק בבית לביקורים?
3.1. נעמי גטניו 11/09/2014, 11:13:27
רחל שלום, זה עניין מאוד אישי. יש כסאות יקרים יותר מעץ כמו "טריפ טראפ" של סטוקה שמאוד בטיחותי, ויש כסאות פלסטיק פשוטים של איקאה. הכל תלוי בתקציב שאת רוצה להשקיע.
2. אמא 23/11/2013, 22:40:11
1. אבא 04/12/2012, 20:01:21
הוסף תגובה
|
|
|