מה מכיל חלב אםחלב האם הוא מקור מזון מיטבי לתינוק, בזכות מרכיביו
איגוד רופאי הילדים האמריקני AAP ממליץ בחום על הנקה בלבד בששת החודשים הראשונים לחיי התינוק (המתרגם: אירגון הבריאות העולמי WHO ממליץ על הנקה בשנה הראשונה לחיי התינוק. החל מגיל שישה חודשים בשילוב עם אוכל מוצק). זהו המצב האופטימלי הן עבור התינוקות והן עבור האמהות. אצל התינוקות חלב אם יכול להגן מפני זיהומים ולהפחית את שיעור בעיות הבריאותיות בהמשך החיים, כולל סוכרת, עודף משקל ואסתמה. צילום: מאיה אהרוני אצל האמהות, ההנקה מסייעת לרחם להתכווץ ודימומים להיפסק במהירות גדולה יותר לאחר הלידה. הנקה גם יכולה להקטין את הסיכון לסרטן השד ולסרטן השחלות וגם לספק דרך מצויינת לאם להתקשר עם תינוקה.
היתרונות של חלב אם הם רבים. חלב אם הוא המקור הטוב ביותר של תזונה עבור התינוק החדש. מרכיבים רבים בחלב האם מסייעים להגן על התינוק מפני זיהומים ומחלות. החלבונים בחלב האם מתעכלים בקלות רבה יותר מאלה הנמצאים בתרכובת מזון לתינוקות או בחלב פרה (המתרגם: שמותר לתת לתינוק רק מגיל שנה). הסידן והברזל בחלב האם נספגים גם הם טוב יותר.
הרשימה להלן היא סקירה קצרה של מרכיבי חלב האם והחומרים התזונתיים שהם מספקים לתינוק:
חלבונים חלב אנושי מכיל שני סוגי חלבונים: וויי וקזאין. בערך 60% ווי וכ-40% קזאין. האיזון בין החלבונים מאפשר עיכול מהיר וקל. אם בחלב מלאכותי, תרכובת מזון לתינוקות, יש אחוז גבוה יותר של קזאין, יהיה לו קשה יותר לעכל. בערך 60% עד 80% מכל החלבונים בחלב אם הם חלבוני ווי. לחלבונים אלה יש תכונות מצויינות להגנה מפני זיהומים.
זו רשימת החלבונים הנמצאים בחלב אם ויתרונותיהם: לקטופרין - מעורר גדילה של חיידק הקשור לברזל בתוך מערכת העיכול. זה משפיע על מיקרואורגניזמים כמו קוליפומים ושמרים, הזקוקים לברזל. סקרטורי IgA - גם הוא עובד להגן על התינוק מווירוסים ומחיידקים, במיוחד אלה שהתינוק, האם ובני המשפחה נחשפים אליהם. הוא גם מסייע להגן מפני חיידקי אי-קולי ואלרגנים אפשריים. נוגדנים נוספים כולל IgG ו-IgM הנמצאים בחלב אם, מסייעים להגן מפני זיהום חיידקי וויראלי. אכילת דגים מסייעת להגדיל את כמות החלבונים הללו בחלב האם. ליסוזים – זהו אנזים המגן על התינוק מפני חיידקי אי-קולי וסלמונלה. הוא גם מעודד גדילה של תרבית חיידקית בריאה במעיים ויש בו תכונות נוגדות דלקות. גורם הביפידוס – תומך בגדילה של לקטובקטילוס. זהו חיידק "טוב", המגן על התינוק מפני חיידקים מזיקים בכך שהוא יוצר סביבה חומצית במקום שהחיידק אינו יכול לחיות.
שומנים חלב אם גם מכיל שומנים החיוניים לבריאות התינוק. השומן חיוני להתפתחות המוח, לספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן וזהו גם מקור אנרגיה בסיסי. שורה ארוכה של חומצות אמינו הנחוצות למוח, לעין ולהתפתחות מערכת העצבים. הם מגיעים למוח במהלך השליש האחרון להריון ואפשר למצוא אותם גם בחלב האם.
ויטמינים כמות וסוגי הוויטמים בחלב אם קשורים ישירות למנהגי האכילה ונטילת ויטמינים של האם. זו הסיבה שבגללה חיוני שהאם תקבל את התזונה הנחוצה, כולל ויטמינים מסיסים בשמן, שהם ויטמינים A, D, E ו-K כולם חיוניים לבריאות התינוק. ויטמינים מסיסים במים כמו ויטמין C, ריבופלאבין, ניאצין וחומצה פנטותנית גם הם חיוניים. בגלל הצורך בוויטמינים אלה, רופאים רבים ויועצות הנקה ימליצו לנשים מניקות להמשיך ליטול ויטמינים המיועדים לתקופת ההריון.
פחמימות לקטוז הוא הפחמימה העיקרית בחלב אם. הוא מכיל בערך 40% מסך הקלוריות שמספק חלב האם. לקטוז מסייע להקטין את כמות החיידקים הלא בריאים בקיבה, דבר המשפר את ספיגת הסידן, הפוספור והמגנזיום. הוא מסייע להילחם במחלות ומקדם את הגדילה של חיידקים בריאים בקיבה.
חלב אם הוא הטוב ביותר בחלב אם יש השילוב המושלם של חלבונים, שומנים, ויטמינים ופחמימות. אין טוב ממנו לבריאותו של התינוק. לוקוציטים הם תאים חיים הנמצאים רק בחלב אם. הם מסייעים להילחם בזיהומים. הנוגדנים, תאים חיים, אנזימים והורמונים שהופכים את חלב האם לאידאלי. את אלה אי אפשר להוסיף לתרכובות המזון לתינוקות. למרות שחלק מהנשים אינן מסוגלות להניק, רבות מאלו החושבות שהן אינן יכולות להניק, כן יכולות להניק. יועצות הנקה יכולות לספק את התמיכה הנחוצה לנשים אלו וללמד אותן הנקה. אלו שבאמת אינן יכולות להניק, יכולות גם לפנות לבנק חלב אם כאלטרנטיבה.
המאמר נכתב בסיוע מידע ממקורות אלה:
תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון.
כתבות נוספות בנושא תמצאו במדור הנקה. תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. חיים 27/05/2014, 18:14:55
ציטוט: "לוקוציטים הם תאים חיים הנמצאים רק בחלב אם. הם מסייעים להילחם בזיהומים." טענה: לוקוציטים הם תאים ממערכת החיסון של האם ואינם תאים של התינוק ולכן לא רק שלא יכולים להגן על התינוק אלה אפילו מסוכנים עבורו. מאחר שהחלב מתעכל בקיבה ותאים חיים לא נספגים במעי, התינוק לא יפגע... הוסף תגובה
|
כתבות בנושא:
|