שלום כיתה א': קודם כל בדיקת ראייה

לקראת עומס מטלות חדש על העיניים רצוי לבדוק את העיניים אצל אופטומטריסט
מאת   , אביב בריל
|
הדפס
|
שמור

הילד שלנו הוא הדבר החשוב לנו ביותר. לכן כמו שאנו דואגים לרווחתו של הילד שלנו, נותנים לו כל מה שצריך ומפנקים אותו, עלינו לבדוק את מצבו הבריאותי. כחלק מבדיקות שגרתיות שעל הילד לעבור, מומלץ לבצע בדיקת עיניים אצל אופטומטריסט לפני המעבר מגן חובה לכתה א'. זוהי התקופה הקריטית בה הילד מתחיל לבצע משימות ראייתיות מרובות, שלא היה רגיל אליהן עד כה. כמובן שאם נראה שמתעוררת בעיה בגיל צעיר יותר, יש לגשת לבדיקה בהקדם האפשרי. בדיקה זו איננה ארוכה, אינה מכאיבה ואיננה בתשלום. בבדיקה זו בודקים אם הילד זקוק לטיפול אופטי, כגון משקפיים וכן בדיקה דו עינית מורחבת, בה נבדק התפקוד המשולב של שתי העיניים.

צילום: מאיה אהרוני

כיצד תוכל להבחין כי לילדך יש ליקוי ראיה?

ההיגדים הבאים צריכים להדליק אצל ההורה נורה אדומה:
1. ילדך מתקרב לטלוויזיה, לפעמים בטענה כי אינו שומע טוב.
2. ילדך מקרב את פניו לספר.
3. ילדך אינו אוהב להכין שיעורי בית או אינו אוהב לקרוא.
4. ילדך מתקשה להעתיק מהלוח, לעיתים יתלונן כי המורה כותבת קטן מדי.

 

כמו כן, במקרים רבים הגננת או המורה מבחינות בקושי ראייתי אצל הילד ומייעצות להורים שהילד יעבור בדיקת אופטומטריסט. אם אינך בטוח לגבי המצב הראייתי של ילדך מומלץ להגיע עמו לבדיקה כדי להסיר ספק.

 

תקופת המעבר הזו מגן חובה לכתה א' זו תקופה מרובת שינויים בחייו של הילד. תקופה זו לא קלה עבורו, כי הוא עובר מסביבה חופשית ופתוחה לסביבה יותר דורשת ומחייבת והוא צריך להוכיח את עצמו בפני הסובבים אותו: המשפחה, המורים והחברים החדשים. כמו כן, מוטלות עליו מגוון משימות ראייתיות שהוא לא נחשף אליהן בעבר כגון: קריאה ממושכת בספרים ובחוברות עבודה, קריאה מהלוח, העתקה מהלוח למחברת. קושי ייתכן, בין אם הילד מדווח עליו ובין אם לא. יש תגובות אופייניות של הורים: "הוא יתרגל", "הוא צריך יותר להתאמץ", "זה יעבור לו", זה לא בהכרח נכון. 

 

אם לילד יש בעיה ראייתית, בין אם מדובר בתיקון אופטי – משקפיים ובין אם מדובר בטיפול ראייתי כמו אימון חזותי – תרגילי עיניים, יש לטפל בבעיה בהקדם כדי להקל על הילד בהווה – להקנות לו איכות חיים וכדי לא לגרום לו נזק עתידי.

הבדיקה האופטומטרית המסורתית המלאה כוללת בדיקת חדות ראייה, בדיקת רפרקציה – המכונה בפי העם "קביעת המספר" של הפציינט ובדיקה דו עינית מורחבת בה נבדקות היכולות הדו עיניות של הפציינט לרחוק, לקרוב, במעבר בין מבט רחוק וקרוב ולהפך. מה שנותן לאופטומטריסט הערכה על תפקודו של הפציינט בחיי היומיום וההתמודדות שלו עם משימות הראיה בכל המרחקים ולכל אורך שעות היום.

 

לסיכום, חשוב להיבדק אצל אופטומטריסט לפני כתה א'. אם הותאמו משקפיים לילד יש לבוא לביקורת לפי הוראות האופטומטריסט. כמו כן, חשוב לזכור, כי לעיתים הטיפול הוא לא משקפיים כי אם טיפול אורתופטי – אימון חזותי לפי המלצת האופטומטריסט.

 

הכותב, אביב בריל, הוא אופטומטריסט בכיר ודובר רשת אופטיגרופ. לשאלות ניתן ליצור קשר: 03-7315056.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה