מדריך לזיהומים בהריוןמנהל מחלקת יולדות בסורוקה על זיהומים קלים וזיהומים מסוכנים
זיהומים בהריון הם בעיה נפוצה. לעתים מדובר בזיהומים קלים שאינם מסוכנים, אך לעתים אלו זיהומים שעלולים לסכן את האם והעובר. חשוב לזהות ולטפל בכל זיהום, קל ככל שיהיה, משום שבהריון זיהומים אלה עלולים להפוך למסוכנים לא רק עבור האם, אלא גם עבור העובר. פרופ' אייל שיינר מציע מדריך לזיהומים בהריון- כל זיהום והמאפיינים שלו. צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון זיהום בדרכי השתן זיהום בדרכי השתן היא אחת הבעיות השכיחות בהריון. השכיחות עולה בהריון בגלל גורמים פיזיולוגיים: רמת הפרוגסטרון בהריון עולה ובנוסף מתחולל שינוי אנטומי עם גדילת הרחם והגברת הלחץ שהוא יוצר על השלפוחית. עמידה ממושכת של שתן בשלפוחית מהווה כר פורה להתרבותם של חיידקים. התסמינים המורגשים בעת זיהום בדרכי השתן הם כאבי בטן המלווים בדחיפות ובתכיפות במתן שתן. במצבים אלה חשוב להגיע לבדיקת רופא ולשליחת תרבית שתן כדי לאבחן את הזיהום, אם קיים.
במקרים מסוימים התסמינים לא מורגשים אך חשוב לציין כי גם דלקת ללא תסמינים הינה בעייתית. במידה והבעיה אינה מטופלת, היא עלולה להוביל לזיהום של הכליות והדם. דלקת בדרכי השתן אף עלולה להוביל לצירים מוקדמים וללידה מוקדמת. לכן מומלץ להגיע לבדיקות שוטפות ולשלוח תרביות שתן בהתאם להמלצת הגניקולוג כדי לבדוק שהאישה אינה סובלת מזיהום בדרכי השתן. כמו כן רצוי להקפיד בהיריון על שתייה מרובה שמפחיתה לעיתים דלקות בדרכי השתן. במידה ויש נטייה לדלקות חוזרות, חמוציות עשויות לסייע גם כן. במקרים קיצוניים ימליץ הרופא על טיפול אנטיביוטי לצורך מניעה.
זיהום מי שפיר
זיהום מי השפיר (כוריואמניוניטיס) נמצא כקשור בתחלואה עוברית קשה הכוללת נכות ואף תמותה. דליפת מי שפיר שאינה מטופלת עלולה להוביל אף היא לזיהום מי שפיר, במידה וישנה רטיבות חריגה בנרתיק, ותמיד כאשר קיים חשש לדליפת מי שפיר יש לברר את העניין לעומק. במקרים רבים מקורה של רטיבות חריגה בדליפת שתן שנפוצה בהריון ואין בה כל סכנה. בדיקה ראשונית לרטיבות בלתי מזוהה ניתן לבצע ע"י בדיקה ביתית דוגמת מיטסט או בבדיקה בקופת החולים, הבדיקה מאבחנת רטיבות שמקורה בדליפת מי שפיר המצריכה טיפול. בכל אופן, במידה ויש חשש לירידת מים, יש להגיע מיידית לבית החולים.
זיהום נרתיקי
הפרשה מוגלתית מחייבת אף היא בדיקת רופא נשים. אבחנה של מקור הזיהום וטיפול נכון בבעיה עשויים לסייע לאישה להתמודד עם בעיות אלה ולחסוך ממנה ביקורים חוזרים אצל רופא הנשים או סיבוכים שונים הקשורים בהריון.
זיהום ממזון בנוסף על מזונות אלה FDA (ארגון הבריאות האמריקני) ממליץ להימנע בהריון מממרחי כבד לא משומרים, מאכלי ים שלא עברו בישול כמו צדפות, מוצרי חלב שאינם מפוסטרים וביצים לא מבושלות, כולל ביצים רכות. כמובן שיש להימנע בהריון גם מאלכוהול וכן יש הגורסים כי רצוי להגביל את צריכת הקפה ל-3 כוסות ביום.
על הכותב: פרופ' אייל שיינר, מנהל מח' יולדות ד' בבית החולים סורוקה. |
קישור לפורומים:
כתבות בנושא:
|