מה עושים כשלילד יש חום גבוה?

רופא הילדים ד"ר יצחק שוחט עושה סדר
|
הדפס
|
שמור

מאת: ד"ר יצחק שוחט
העובדה כי החורף הגיע בפתאומיות ובאגרסיביות הפכה את כולנו ובעיקר את ילדינו לרגישים למחלות החורף ובראשן שפעת וצינון. 

חום איננו מחלה בפני עצמה, אלא סימן לכך שהגוף מתמודד הגוף עם נגיפים (וירוסים) התוקפים את המערכת החיסונית. חום מהווה אינדיקציה למחלה ולהתקדמותה ולכן חשוב להיות קשובים לו.
לעליית חום ישנן מספר אינדיקציות כמו למשל פנים סמוקות, ירידה בתיאבון, אי שקט, כאבי ראש, ישנוניות ואדישות, רעידות בגוף, קוצר נשימה, פצעים בפה ושיעול חזק. אם הילד מציג אחד או יותר מהסימפטומים הללו מומלץ למדוד חום.
הנחת ידכם על פניו של הילד איננה מדידת חום מהימנה. שימוש במגע יכול להוות מדד ראשוני בלבד לשאלה אם בכלל יש חום, אך "מדידה" כזו אינה יכולה לשמש תחליף למדחום.
מדידת חום יכולה להתבצע באופן יעיל במספר מקומות בגוף. המקום היעיל ביותר למדידת חום בקרב ילדים מתחת לגיל 6 הוא פי הטבעת. יש להקל על הילד באמצעות שימוש בווזלין ובתנוחה עוברית. ילדים מעל גיל 6 יכולים להשתמש במדידה אוראלית בתנאי שאין הם נושכים את המדחום וכי הם מחזיקים את פיהם סגור למשך 3 דקות המדידה. מדידה בבית השחי נחשבת לפחות אמינה ואורכת כ-10 דקות.
לאחר המדידה יש להבחין בין חום גוף תקין לבין חום גוף המצריך התייחסות מיוחדת. חום גוף תקין בילדים נע בין 36 לבין 37.5 מעלות. עליית חום מוגדרת כאשר טמפרטורת הגוף עלה על 37.6 מעלות. כדאי לפנות לרופא בעקבות חום כאשר החום נמשך למעלה מ-48 שעות וכאשר הוא מעל 40 מעלות. גם סימפטומים חריגים כמו קשיי נשימה, בלבול וקשיים בהזזת גפיים מצריכים פניה לרופא
אם חום הגוף של הילד עולה על 38.5 מומלץ לתת תרופות להורדת חום המותאמות במיוחד לילדים כמו אקמולי. חשוב לזכור, כי תרופות ממשפחת נורופן ניתן לתת מגיל 3 חודשים עם מרשם רופא בלבד, ורק מגיל חצי שנה ללא מרשם רופא. תרופות אלו מגיעות לרוב בצורת סירופ מדוד או פתילות. חצי שעה עד שעה מרגע מתן התרופה להורדת חום ניתן למדוד את החום שוב. בכל שימוש בתרופה חשוב לקרוא את העלון לצרכן כדי לשמור על מרווחי זמן מתאימים במתן התרופה ועל הכמויות המומלצות. זאת כדי להימנע מתופעות לוואי.
בנוסף לשימוש בתרופות ישנן מספר פעולות שהורים יכולים לבצע על מנת להקל על ילדם.:

  • אפשר להימנע מהלבשת הילד בשכבות ביגוד רבות מידי וכן מכיסוי בהרבה שמיכות. פעולה זו עלולה לגרום לעליית החום. יש לשמור על חדרו של הילד מאווררובטמפרטורה של כ-22 מעלות.
  • חשוב להקפיד על שתייה כדי למנוע התייבשות – עדיף שתייה קרה בקיץ וגם בחורף.

אין לרחוץ את הילד באמבטיות קרות, אין למרוח על גופו של הילד אלכוהול ואין לעטוף את הילד במגבות רטובות. שלוש הפעולות הללו יכולות לגרום יותר נזק מאשר להביא תועלת – אמבטיות קרות עלולות להביא לירידה דרמטית בחום הגוף דבר העלול לגרום נזק. אלכוהול נספג בעור הילד. ומגבות רטובות חוסמות את פעולת האידוי הטבעית של הגוף, שהיא פעולה אקוטית להורדת חום הגוף.

ד"ר יצחק שוחט, רופא ילדים, הוא יועץ לחברת טבע ישראל, יצרנית אקמולי

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה